Moje letné čítanie 5 - Ryba jménem Ian

"Len tak si letím, na chodník padám, akoby náhodou. Poschodia sa menia veľkou rýchlosťou."
Hex - Vetroň

Táto pieseň mi neschádzala po celý čas čítania tejto knihy z mysle. 

Už je studená jeseň a ja si ešte pripomínam leto aj knižnými titulmi, ktorými som trávila teplé večery na záhrade a užívala si dotyky prírody. O tejto knihe som si prečítala najskôr na blogu u Gabriely, a povedala som si, to vyzerá ako dobrá haluz, taká presne pre mňa. A o pár mesiacov som sa k nej konečne dostala.

Ryba jménem Ian





"Budova jako archa naplňuje poslání nést v sobě vše doposud zmíněné, poskytujíc přístřeší duchu a chaosu života a bytostem jež jsou jejich nositeli, v potopách až do té doby, než rozbouřené vody opadnou."

O knihe: 

Všetko, čo sa v ten deň odohrá v mrakodrape, ktorý je centrom všetkého diania, sa stalo len kvôli tomu, že nefungoval výťah.

Do jeho opravy sa v ten deň pustí osamelý údržbár Jimenez, ktorý si pri tejto práci uvedomí, aký je jeho život smutný, bezcieľny a zbytočný.  

Len kvôli tomu nešťastnému výťahu je Katie nútená ísť po schodoch 27 poschodí, a cestou míňa neznámu kočku odetú v jej blúzke. Katie si okamžite dá dva a dva dohromady, a všetko to môže znamenať len jedno.

Vďaka tomu nešťastnému výťahu sa Petúnia Dalila, momentálne trojnohá žena, pretože z jej útrob sa pýta na svet dieťatko otočené tou nesprávnou stranou, nevie dostať na prízemie a zavolať si pomoc. Do cesty sa jej k tomu ešte pripletie desaťročná sirôtka Herman, ktorý trpí zvláštnymi záchvatmi, kde pri každej maličkosti upadne do bezvedomia. I teraz leží bezvládne na zemi, a chuderka rodiaca Petúnia nevie či ratovať skôr seba či jeho.

A kvôli tomu, že sa Petúnia nevie dovolať pomoci, tak zaklope na prvé dvere, za ktorými počuje hudbu. Za nimi žije momentálne prepustená telefonistka erotickej linky Claire, ťažká agorafobička, ktorá už dlhé mesiace neopustila prah svojho bytu a nevidela živého človeka. Práve táto divná stvora má byť pomoc žene, ktorá rodí svoje prvé dieťa nôžkami dole.  

Medzitým tým sa Connor snaží narýchlo zakryť všetky dôkazy svojej nevery, pretože si práve uvedomí, čo v živote chce. A to je Katie. Pevne rozhodnutý vyznať jej lásku a so všetkým sa jej priznať čaká so svojou zlatou rybičkou Ianom, ktorú mu darovala práve Katie z lásky.

Ian je zlatá rybička, ktorá si žije svoj jednoduchý, spokojný život v guľatom akváriu, a jedinú spoločnosť mu robí ulitník, ktorý toho veľa nenahovorí, resp. vôbec nič. A tak si tam rybička pláva, nudí sa, život jej plynie deň za dňom. A keďže ma mozoček úplne maličký, malilinkatý, a žiadnu krátkodobú pamäť, vôbec si nepamätá, čo sa stalo pred pár sekundami.

A práve tohto, krásneho dňa sa stane niečo, čo od základov zmení jeho život. 

"Jeho plány nesahaly dál než k úniku z akvária, ale kdyby nějaký plán měl, nezahrnoval by úžas nad tím, že se nachází dvacet sedm pater nad betonem. Je to zvláštni pocit, chvění po celém těle a otřes. Ne že by měl Ian nějaký plán, jen silnou touhu po svobodě, A tak se ocitne v třepetajíci se vrstvě listu disertační práce a nabíra rýchlost."

Nahnevaná Katie zoberie šálku, ktorá ale slúži ako držiak dizertačnej práce a tá zakrýva otvor na akváriu. A v tej chvíli sa do vzduchu rozletia všetky strany Connorovej práce a rybička sa pripravuje na svoj najväčší zážitok v živote.

A o chvíľu si už plachtí medzi rozlietanými stránkami priamou cestou na chodník.
"Volný pád je často přirovnáván ke stavu beztíže, což je naprosto mylný výklad, jelikož tíže je právě ten problém. Být bez tíže by bylo vítané osvobození od neustáleho tahu gravitace. Ian snadno rozpozná rozdíl, protože život vo vodě je stavu beztíže mnohem podobnější než padání."

Dej celej knihy sa odohráva behom tridstiatich minút a doby, kedy rybička vyletí z balkóna na 27 poschodí a dopadne na... Osudy obyvateľov mrakodrapu sa vzájomne prelínajú, a spokojná rybička ich životy sleduje cez okno.

Názov: Ryby jménem Ian
Autor: Bradley Sommer
Jazyk: Český
Rok vydania: 2015
Počet strán: 288
Vydavateľstvo: Metafora

"Protože nemá Ian nad svým letem téměř žádnou kontrolu, volně se ve vzduchu otáčí a tak se mu naskytne pohled na rozhlehlou plochu bledě modrého nebe a stovky třepetajícich se listu bíleho papíru, ladně kroužících vzduchem, které tu puvabně poletují, a hned se zas k němu střemhlav snášejí jako hejnomořských ptáku k rybářské lodi."




Moja mienka


Koľko toho rybička dokáže vidieť a zažiť pri páde smerom na zem? Čo všetko to spraví s jej vnímaním sveta a života ako takého? 
Ja som sa pri čítaní tejto knihy nesmierne bavila. Bolo zaujímavé sledovať všetky tie osudy i trápenia neznámych ľudí, ako to všetko krásne jedno do druhého zapadá. Pri takých prepletených knihách si viem veľmi dobre oddýchnuť a dokonale si predstaviť aj pád rybičky, aj prežiť pôrod obráteného bábätka. V tomto ohľade som veľmi empatická a naozaj som cítila každú kontrakciu.  
Osamelí hrdinovia a samozrejme rybka Ian mi veľmi rýchlo prirástli k srdcu a túžba dozvedieť sa ako sa to skončí ma nútili čítať knihu na jeden dúšok.

Úžasná metafora na tému "Neboj sa riskovať a pýtať si od života viac!!!"

"Jak mijí třinácte patro, protne línii načrtnutou ve vzduchu, hranici mezi svitem slunce v pozdním odpoledni a stínem vrhaným okolními budovami. Je to velký kontrast, a když se od jeho zlatých šupin odrazí poslední paprsek, cítí jak jeho nálada klesá. Všchno co doteď bylo tak jasné, je nyní jen zmatnělou verzí sebe sama."




Odporúčanie


Ak máš rád popletené a prepletené osudy, kde sa všetko pomaly odvíja a rozplieta ako klbko vlny, ak máš rád haluzné, vtipné i trochu bizarné osudy ľudí, je táto kniha určená priamo pre teba. Ja som si s ňou úžasne prežila posledné dni dovolenky. 
I ty budeš určite fandiť rybke menom Ian, ktorá sa nebála riskovať, a svoj nudný život neváhala vymeniť za tých pár úžasných sekúnd letu. 
A dúfam že si skôr všimneš obrázok rybičky na pravom okraji, ktorá sa pri postupnom otáčaní stránok posúva stále nižšie a nižšie. Ja som si to uvedomila skoro až pri konci. Toľko k môjmu postrehu.

Úryvok z knihy na záver:


"Zlaté rybce trvá mébě než čtyři vteřiny urazit vzdálenost mezi dvacátým sedmým patrem a chodníkem dole. Je to asi taková doba, kterou vám trvá odemknout přední vchod vašeho domu. Doba, za kterou pŕečtete jednu, nebo dvě vety. Pro Iana je to celý život plný zázraku. Jak parašutista bez padáku, jak sluncem spálený kozmonaut rútiaci sa z obežní dráhy zpátky na svou planétu je Ian tahán k zemi."

A ak by ťa zaujímal iný pohľad na knihu:





Komentáre

  1. Tá metafora je nádherná! Niečo také by som teraz potrebovala, asi si mi dala inšpiráciu, ako využiť tú 5-eurovú poukážku, lebo z Piesočného muža, ktorého práve čítam mám nepekné sny.

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak dúfam, že ju dobre využiješ :-). Nečítala som Piesočného muža tak ti neporadím, ale asi na ňu momentálne nemáš správny čas. Rybka Ian je skôr taká oddychovka pri ktorej sa aj usmeješ, aj podumeš, taká akurát. Číta sa rýchlo, žiadne ťažké vety. Tak snáď sa s poukážkou správne rozhodneš, budem držať palce :-)

      Odstrániť
  2. ľahké oddychové čítanie .....rybička zvedavá už nevie prečo vyskočila ...ako v živote - nevieš prečo to robíš ale robíš to

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niekedy je lepšie nad vecami veľmi nepremýšľať a len tak sa nechať unášať momentálnou chvíľou a dúfať že všetko dobre skončí. Možno mal Ian viac rozumu ako my :-)

      Odstrániť
  3. Iana som čitala a bol naozaj úžasný. Veľmi sa mi páčila najmä tá samotná myšlienka tejto knihy. Vlastne, aj táto kniha ma inšpirovala k tomu, aby som skočila do neznáma aj keď sa môže stať, že sa úplne rozplesknem na zem :D

    Čo je dobré to musím mať aj s novou GA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tá myšlienka sa mi na tej knihe páčila. Radšej zaujímavá neistota, ako nudná istota. Život je príliš krátky na to, aby sme sa dennodenne znudene pozerali cez sklo akvária, treba trochu aj zariskovať. A možno sa zadarí :-)

      Odstrániť
  4. aaaaaaaa jsem tak ráda, že se Ti to taky líbilo :-) G

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som si ju vzala so sebou aj na dovcu do Maďarska a super som spravila. Presne taká oddychovka na večer keď dieťa zaspí a ešte sa nechce spať. Vďaka za tip ;-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita