Moje letné čítanie 1 - Nočná hra

"Sex vládne svetu láska je vedľajšia, sex vládne svetu, ty si snáď včerajšia."
Zóna A


A takto to skončí, ak výber kníh na dovolenku nechám na svojej vedúcej Evke.












Veruže ten sex dneska vládne svetu


Voľakedy za onoho času, keď mi bolo ešte sladkých "násť", fičala medzi nami dievčatami (a veraže i poniektorými chlapcami) mánia kníh zo série Love story. Stále vyšlo na jednu, ktorá si ju musela prečítať, kým nedošla na tú najzaujmavejšiu časť z celej knihy. Označila na papierik číslo stránky a už kniha putovala od jednej k druhej, od tretieho k štvrtému a po nudnej hodine gramatiky to mala sfúknuté celá trieda.















Juuuj, za ôsmu triedu sme tých kníh mali prečítaných asi päťdesiat. Ostatne, tie knihy boli stále o tom istom:

  • miluje ma
  • milujem ho
  • nemiluje ma
  • nemilujem ho
  • nemilujeme sa
  • milujeme sa


NUDAAAAA!

Ale tie pasáže na stránke 45-47, či 56-58... 
Páni moji!
Neraz sa dievčence zapýrili...
neraz šuhaji nevedeli čo s rukami...


Vlkodlaci, upíri a iná háveď


O týchto bytostiach by sa tiež dalo povedať, že v dobe nášho dospievania to boli vrahovia, lotri, ohyzdné monštrá. Moja sestra č. 1 bola obrovská fanúšička hororov a veľmi rada tým kŕmila aj naše detské dušičky. Priznám sa ti, zo začiatku som teda bola riadne na prášky, i so svojou druhou sestrou, a dlho sme spali pri svetle baterky.

Keď som prvýkrát videla film o upíroch, tri noci som nespala, v noci sa natierala cesnakom (hoc jeho vôňa vo mne nevyvoláva práve najpríjemnejšie pocity), s krížikom a drevenou palicou pod paplónom.

O vlkodlakoch som sa snažila nepremýšľať, dúfala som, že sa nachádzajú len v hlbokých lesoch Kanady a USA, inak by som nebola schopná odísť ani do školy (a to aby si vedel, ja vlkov neskutočne milujem).

A démoni... brrrr, ani ti nebudem rozprávať, pretože to boli fakt "ťažké" časy, keď som v noci zadržiavala moč až do rána, a z bezpečia mojej postele, kde ma strážili všetky moje plyšové hračky, by som nevyliezla ani omylom.




A dnes?


Keď vidím tie znudené tváre svojich synovcov, oveľa mladších ako som ja, ako sedia pri Nočnej more z Elm street, pri Pánovi času, či zívajú pri seriály Supernatural, neviem čo povedať. Strašidelné príšery sa zmenili na romantických hrdinov a vznikajú spolky, kde sa detí hrajú na upírov, chodia vyblednutí, kušu sa do krku či do iných partií tela, vychádzajú von za splnu a vyjú na mesiac.
Dievčatá tajne dúfajú, že sa k nim v noci prikradne Eduard či Jacob a zmení ich na krásne, éterické bytosti.




Zdroj foto


Pozn. No dobre, priznám sa aj ja. Keď som videla film  Vlk, taktiež som tajne dúfala, že sa ku mne prikradne (tam mi bolo jedno či Jack Nicholson alebo James Spader) a pohryzie ma svojimi zubiskami. Ale bohužiaľ, realita je krutá a ja nie som Michelle Pfeiffer.





O sexe ani nehovorím. Dnes je všetko voľne prístupné, v každom druhom filme či seriáli sa ide tvrdo na vec už od prvej klapky, knihy pre mládež sú toho plné od tretej stránky. Takže sa nečudujem, že dnešnej mládeži sú naše spomienky a stretnutia s nahým telom jednoducho na smiech. (či už na stránkach Prírodopisu siedmeho ročníka alebo tajne, za obalom od románu Cez divý Kurdistan, objavenej Kamasútre). Ja však na tieto krásne časy spomínam s úsmevom na tvári a som rada, že som nemusela už v trinástich dospieť v ženu. 


O knihe...alebo?



Názov: Nočná hra
Séria: Temní lovci
Autor: Sherrilyn Kennyon
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 296




Kniha Nočná hra patrí do série o Temných lovcov (Tanec s diablom, Nočná hra, Nočný bozk, Milenec snov, Nočné objatie, Nočné slasti, Nočné živly). 


Zdroj foto

Autorka má viac takýchto podobne ladených sérií, kde každá kniha pojednáva o inej dvojici a o inej príšerke vo svete ľudí. Na nete fičia aj rôzne blogy a fan stránky venujúce sa knihám tejto autorky. Určite tie knihy majú medzi sebou súvis, rodokmene a kasty, no ja sa v tom však strácam, možno aj preto, že tomu veľmi nevenujem svoju pozornosť (povedzme si otvorene, Pán prsteňov ani Hry o tróny to nie je). 



Prečo som dala taký dlhý úvod a konečne až teraz sa dostávam ku knihe? 

Tak a teraz dostanem nakladačku od fanúšikov, či fanúšičiek, pár nadávok do vykopávky, pľuvancov, faciek, a jednosmerných lístkov do hrobu.

Ale aby som pravdu povedala, o knihe sa toho veľa nedá povedať ani napísať.

On je človek-vlk, 
ona je obyčajný človek. 
stretli sa, 
spárili sa,
ocejchovali sa,
potom sa zaľúbili,
ona zistila čo je on zač,
BUM-TRESK
zas sex,
bitka o moc,
stretnutie s rodičmi,
dramatické rozuzlenie,
zas sex,
HAPPY END!!!



Čo ti poviem. Love story novej doby. Už to nie je nejaký vikomt, gróf, či zlodej s polodlhými vlasmi vejúcimi vo vetre na plachetnici a romantické rečičky, kým sa dostane pod sukňu dievčatku z kuchyne, kontese, či grófke.
Už sa nemusia viesť siahodlhé monológy a tajne snívať vo svojich komnatách, potom sa trikrát nenávidieť a zas udobriť, kým sa konečne jej roztúžené lono a jeho pulzujúci pahorok lásky nájdu.

Teraz sa najskôr ide rovno na vec, potom sa ktosi zmení na vlka, medveďa, upíra, demóna, potom sa zas ide na vec, potom sa všetci pobijú, uzmieria a zas pomilujú.

Pár slov na záver


Ale zas na druhej strane, aby som zas len nekrivdila, viem si predstaviť, že ak by sa mi podobná literatúra v období môjho dospievania dostala do ruky, určite by som na tom fičala. Pretože, ak odišiel prvotný strach z príšer, potom som sa do lovcov duchov a ríše temna celkom aj zamilovala. Ako dôkaz je to, že som dlho snívala o Coleovi zo seriálu Čarodejnice. Dnes je mnoho kníh podobného štýlu a som celkom prekvapená, že patria do kategórie "Young adult", to znamená že pre mladých. Ale iná doba, priatelia. Je načase sa prispôsobiť.

Ako oddychovka na dovolenke, aby som si vypláchla mozog od trápnych rečí mojej neschopnosti to bolo fajn. Avšak nič duchaplné v tom netreba hľadať. Ani nejako nie je dôležité o čom sú predchádzajúce časti, teda, ak sa tomu nemieniš dlhodobejšie venovať.

Ja teda nie, možno na ďalšiu dovolenku zas ako skrátenie si nudnej chvíle...

Prečítať, zabaviť sa, popr. aj niečo iné (ak samo nie ste na dovolenke s mamou, svokrou, deťmi, švagrinou atď) a ideme ďalej. 















Úryvok z knihy na záver:

Nedokázala tomu uveriť. 
"Koľko rokov má Ash? Dvadsaťjeden?"
"Nie, má jedenásťtisíc rokov a je múdrejší než ktokoľvek, koho poznám. Pozná minulosť, prítomnosť aj budúcnosť. Jediný problém je, že sa s nami nepodelí o svoje vedomosti. Väčšinou ma dosť štve. Hovorí, že sami sme strojcami vlastného šťastia. Pritom vie, ako sa rozhodneme. Nechápem, prečo nám to nepovie rovno."
"Pretože sa všetci učíme na vlastných chybách," odpovedala, keď pochopila Acheronov zámer. "Ak sa nerozhodneme správne a niečo nedopadne podľa tvojich predstáv, nemôžeš ho viniť za svoje rozhodnutie. Platí to aj v opačnom prípade. Ak všetko dobre dopadne, bola to len a len tvoja zásluha. Všetko záleží na tebe. Ten mládenec veľmi dobre vie, čo robí."

Komentáre

  1. Ako si to myslela s "mamou na dovolenke" ????

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ako asi... tak ako som to napísala. Že niektoré veci sú potom neprípustné...

      Odstrániť
  2. Toľko kníh. Ja som toto leto čítala zatiaľ iba kúsok z Biblie po maďarsky, lebo sme ju mali v hoteli, ale aj tak som z toho nič nerozumela :D Ale už som chcela niečo čítať, tak aj to mi bolo dobré :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja keď niekam idem, stále musím mať so sebou knihy. A radšej viac, hoc sa k nim možno nedostanem, ale v batohu musia byť. Ak nie knihy časopisy určite. Asi by som potom skončila presne ako ty, s maďarskou bibliou. Musím čítať, závislosť :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita