Vegánsky čokoládový brownie - Pečieme s Ošom

"Dala baba Halabala cukor na koláč a presladila ho."
Peter Nagy a deti - Poď hrať ping pong

Už mi síce skončila protikvasinková diéta, výsledky sú v poriadku, no nechcem sa zas s vervou pustiť do nezdravého jedla, ale idem na to pomaly. Premyslene, aby telo nezažilo veľký šok. 
No prišiel na mňa čas, keď sa mi zachcelo zamlsať si k úžasnej knihe, od obľúbeného autora.


Najlepší čas na experimentovanie v pečení je vtedy, ak nemám chlapa doma. Čo ako sú moje koláče výborne, neochutná ani za nič fazuľový, cícerový, cviklový zákusok, a už vôbec nič, kde je veľa "vtáčieho zobu" (semienka a rôznych orieškov) a žiaden cukor. Potom mi je ľúto, že mi s malým maškrtíme a on na nás iba smutne pozerá.

Keď nedávno zas odišiel na svoju "obľúbenú" služobnú cestu, pustili sme sa s Ošom do pečenia niečoho zdravšieho, ale i tak chutnejšieho. 

Dve hodiny som behala po rôznych receptároch a hľadala niečo, kde nie je cukor, kokos, banán (pretože som ho nemala doma a do obchodu som sa nevedela dostať), niečo, čo nie je náročné na výrobu. 

A čo sa mi nakoniec podarilo nájsť?

Vegánsky čokoládový brownie


Originál nájdete (TU). Ale to by som nebola ja, aby som si to stále trochu neprerobila. Nepamätám sa, že by som sa niekedy držala receptu na sto percent. 
Inak, doteraz netuším, čo to ten brownie je, ale snáď mi to niekedy niekto vysvetlí. Pre mňa to je chutný koláčik bez bielej múky, cukru, mlieka a vajec.

Tak, poďme na to:

Prísady:

  • 2 1/2 hladkej špaldovej múky
  • 3/4 šálky xylitolu, alebo iného sladidla (ani netuším čo ten xylitol je. Rozmýšľala som nad medom, ale nakoniec som sa rozhodla pre javorový sirup. No 3/4 šálky sa mi zdalo veľa, a tak som dala len 1/4 šálky) 
  • 1/2 šálky rastlinného mlieka (zaliala som sušené ovsené mlieko, ktoré si dávam do kávy, nič iné som doma nemala)
  • 1/2 šálky vlašských orechov (rozdelila som to pol na pol s mandľami, ale bolo toho viac ako len pol šálky, orechy milujeme)
  • 1/4 šálky kakaa
  • 1/4 šálky vody
  • 12 PL olivového oleja (pomiešala som slnečnicový a olivový) 
  • 14 PL roztopenej 100 percentnej čokolády - dala som 100 g, ale mala iba 80 percent, inú som doma nemala
  • 4 PL ľanu
  • 1 ČL vanilky
  • 1/2 ČL himalájskej soli
  • 1 ČL prášku do pečiva

Pripravila som si čo som mala a pustila sa do pečenia.

Postup:
  • pomelieme ľan, zmiešame s vodou a necháme odstáť 5-10 minút
  • vo veľkej mise zmiešame suché prísady (múku, kakao, orechy, vanilku, prášok na do pečiva, soľ)
  • vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu
  • potom pridáme  olej, mlieko, napučaný ľan, javorový sirup a poriadne premiešame
  • vlejeme do misky so suchými prísadami a opäť premiešame
  • vylejeme na plech
  • dáme piecť na 25-30 minút pri 180 stupňov




Najviac som sa bála toho drvenia ľanu, lebo nemám mlynček. Ale našťastie môj stroj, ktorý rozmixuje všetko, rozmixoval aj tie moje obľúbené ľanové semienka.



A potom to už šlo. Koláč nenáročný na prípravu, chutný, i keď sa mi riadne drolil, asi som niekde urobila chybu. No ale aspoň som presne podľa drobkov vedela, ktorým smerom si to môj syn mašíroval. Bolo to všade. Ale tá jeho radosť :-). 
A kým som piekla ja, samozrejme piekol aj on. Síce traktoristu, ale to vôbec nevadí, snaha sa cení :-)



Ale konečne som si dopriala sladkosť, a beztrestne. Ak máš aj ty chuť na niečo fajné určite vyskúšaj.

Ali Čaja z Paláca


Citát na záver:

"Zo všetkých lások najúprimnejšia je láska k jedlu."

George Bernard Shaw

Komentáre

  1. Mňam, dostala som naň chuť. Mamka tiež robí brownies, ale z ryžovej múky a je úžasný. Najbližšie, keď budem doma vyskúšame tvoj :)

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to som neskúšal, robiť to z ryžovej múky, ale určite to vyskúšam. Snáď ti ten môj bude chutiť. Akurát sa naozaj dosť drolil, jedli sme ho lyžičkou. Neviem, kde som urobila chybu, tým asi že som zvyknutá na vajcia, som akosi neodhadla ľan, ktorý by v podstate mal slúžiť namiesto vajec. Nevadí, učím sa, skúšam. Časom bude len lepšia.
      Potom napíš, či chutil :-)

      Odstrániť
  2. Tak toto vyzerá super a keďže je moja sestra tiež bez mäsa a živočíšnych produktov, určite jej recept ukážem. Ďakujem za inšpiráciu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Juj, určite nech vyskúša. Môj syn sa po ňom oblizoval jedna radosť a ja tak isto, keďže nejem cukor a toto bolo ako balzam na moje chuťové bunky. Hlavne ak vieš, že maškrtíš a beztrestne.

      Odstrániť
  3. Odpovede
    1. A na to že bez cukru chutil výborne. Určite treba skúsiť my sme sa oblizovali :-).

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Známy neznámy Raffaelo

Telepatia, čítanie myšlienok, alebo iba čistý signál?