Aprílová výzva - Populárno - náučná kniha

"Keď zdá sa ti, že dávno nie si tým, čím si bol, dobrá rada nad zlato a nad zlato soľ, jednu malú radu ti dám"
Miro Žbirka - Poraď si sám

V krátkosti o knihách, s ktorými sa nedá iba tak "hupsnúť" do postele a hltať stránku za stránkou. Ale čo už, občas musíme aj premýšľať. 


Populárno - náučná kniha


Trochu oneskorene, ale predsa sa dostávam k aprílovej výzve. Kým minule som ťa oboznámila s knihami, ktoré som prečítala už dávnejšie, dnes ti predstavím knihy, ktoré som zvládla počas apríla. Iba nebolo času napísať o tom článok skôr.

A tak, čo sa za kúsky sa mi dostali do rúk v rámci tejto výzvy?



Čo keby?
Randall Munroe



Tento titul mi požičal môj synovec č. 2, taký malý filozof a vedátor, ktorý žije trochu vo svojom svete inej dimenzie a zaujíma sa o všetko a o nič. 

Knihu Čo keby? dal dokopy tvorca populárneho webového komiksu xkcd, Randall Munroe. Je to zbierka odpovedí na hypotetické otázky, s ktorými sa na neho obracajú jeho fanúšikovia z oblasti vedy, techniky, jazyka ale aj lásky.

Autor vyštudoval fyziku a potom sa venoval robotike v NASA. Po čase však odišiel, pretože ho viac lákalo kreslenie komiksov, no záujem o vedu a matematiku v ňom naďalej pretrvával. A tak spojil tieto dva svoje koníčky a vytvoril si spomínanú webovú stránku, na ktorej zábavným i poučným spôsobom odpovedá na internetové vtipné, čudesné aj znepokojivé otázky, ktoré by nás možno ani nenapadlo položiť. 

Pri odpovediach nechýbajú vtipné obrázky, ktoré pomáhajú fantázii pochopiť odpovede. Tieto otázky nie sú také z tých klasických, ako "Prečo je nebo modré", či "Koľko je vo vesmíre hviezd", ale smerujú k bizarnosti či nepochopenosti, ako napr:


  • "Čo by sa stalo, ak by som si zaplával v  bazéne z vyhoreného jadrového palive?"
  • "Čo by sa stalo, ak by sme postavili periodickú tabuľku z tehličiek z príslušného prvku?"
  • "Čo by sa stalo, ak by všetci ľudia na Zemi naraz vyskočili a spoločne dopadli na zem?"
  • "Bolo by možné zastaviť výbuch sopky tým, že by sa pod jej povrch umiestnila bomba?"
  • "Čo by sa stalo so Zemou, keby slnko odrazu vyhaslo?"
Atď...




V knihe je množstvo podobných otázok, a človek sa až musí pozastaviť nad tým, čo trápi mladých ľudí. Tu skutočne platí výraz: "Mať ich problémy a plat prezidenta...:-)". Veď, koho normálneho by napadlo napríklad:

  • "Je možné toľko plakať, až sa dehydrujeme?"
  • "Čo by sa stalo, keby sme zhromaždili jeden mol krtkov, na jednom mieste?"
  • "Je možné zhotoviť akúsi torbu s reaktívnym pohonom zo samopalov páliacich nadol?"


Čo keby? nepatrí medzi knihy, ktorú si vezmeš a budete čítať kým ju neprečítaš, a nie všetky otázky patria k tým, na ktoré by mňa, alebo i teba, zaujímala odpoveď, ako napr:

  • "Kedy bude na Facebooku viac profilov mŕtvych ľudí ako živých?"
  • "Koľko sa dá v angličtine napísať jedinečných tweetov?"


Ale, ak patríš k ľuďom ako ja, že si radi vezmú knihu do ruky na tej malej miestnosti, alebo si chcú niečo prečítať a dozvedieť sa pri pozeraní nudného seriálu, filmu, či hokejového zápasu, určite je táto kniha lepší výber. I keď je titul venovaný skôr tej mladšej generácii, i nám, postarším, určite má čo ponúknuť. Jednoducho, tých pár otázok, ktoré nám nič nehovoria alebo ktorým už nerozumieme preskočíme :-). Veď, pre mňa sú populárno-naučné knihy o tom. Vybrať si z nich to, čo nás zaujíma. Dozvedieť sa niečo nové, a je jedno akým spôsobom. Či vtipne, alebo šokujúco, hlavné je, že to pochopíme. 

Pozn. I vďaka odpovede na otázku, "či je bezpečné zdržiavať sa v bazéne počas búrky", som pri začutí prvých hromov, vypadla obrovskou rýchlosťou z príjemne vyhriatej výrivky, uloženej priamo pod hviezdnou oblohou. 




Proč Einstein nenosil ponožky?

Christian Ankowitsch



"Jak zdánlivě nepodstatné věci ovlivňují naše myšlení"

V knihe sú podrobne skúmané mechanizmy, ktorými sa vzájomne ovplyvňuje telo a mozog.  
Máš rád reláciu Dobre vedieť, kde sa tu tam dozviete, ako úplne nepodstatnými maličkosťami, psychologicky môžete ovplyvňovať správanie seba i iných ľudí? A práve v tejto knihe sa o podobných situáciach môžeš dozvedieť viac. 

Na začiatku autor približuje čitateľovi skutočný príbeh, ako sa Einsteinov kolega po jeho smrti snažil prísť na jeho genialitu tým, že mu vybral mozog a sledoval veľkosť či hmotnosť. A došiel k tomu, že Einsteinov mozog bol úplne normálny, ako všetky ostatné. Ale čomu vďačil za svoje schopnosti a inteligenciu? Čo priviedlo jeho mozog k tomu, aby pracoval ako pracoval? Zdanlivo jednoduché, dennodenné maličkosti, s ktorými žil od detstva až po svoju smrť. 

A práve na týchto maličkostiach a vedeckých skúmaniach približuje ľuďom, ako funguje naše telo, mozog a emócie. 

Na trhu jesto mnoho pozitívno-motivačno-ezoterických kníh, v ktorých ti hovoria, že ak chceš niečo vo svojom svete i živote niečo zmeniť, tak musíš začať od seba, vo svojej hlave. Že ich nemáš rád? Tak práve táto kniha ti vysvetlí, ako to presne funguje. Je spísaná na skutočných vedeckých experimentoch na skutočných ľuďoch. 

  • Chceš si dvihnúť náladu? Začni sa bezdôvodne a prihlúplo usmievať, a tvoje telo to príjme ako fakt a začne vytvárať skutočný endorfín.
  • Chceš sa cítiť sebavedome a sebaisto? Vystri chrbát a tvoje telo dá impulz mozgu, aby začal pracovať v tvoj prospech. Ak to budeš robiť pravidelne, prestaneš nad tým rozmýšľať a stane sa to skutočnosťou.
  • Cítiš sa osamelo? Urob si teplý nápoj (polievku, alebo čaj). Práve teplo v tebe vyvolá ten príjemný pocit bezpečia z detstva.
  • Ak sa chceš uchrániť od vplyvu reklamy, zamestnaj ústa. Najlepšie niečim zdravším, ako je mrkva, jablko, semiačka alebo slaný popcorn (nie z mikrovlnky, moja pozn. :-)). 
  • Že naozaj šport pomáha proti hlúposti, alebo to, že ak si chceš niečo zapamätať z nudnej prednášky, čmáraj si po papieri nezmysly (to funguje, ja som to robila ešte predtým, než som si prečítala túto knihu) a podobne.  
  • Alebo ak chceš, aby ti dieťa lepšie a viac si z tvojich slov zapamätalo, máš veľa gestikulovať.
Jednoduché, psychologické triky, ktoré pomôžu tvojmu telu a psychike. Avšak, žiadnym šibnutím čarovného prútika, ale pilnou prácou, koordináciou tela a mysle, sa dá nakoniec priviesť telo k správnemu fungovaniu. 

Pozn. Keď sa mi to konečne podarí, tak ťa o tom budem informovať :-)  


Každopádne, kniha stojí za prečítanie a krátke podumanie nad tým, či naozaj nestojí za pokus, pozrieť sa na svet inými očami, a vyskúšať jednoduché triky na zmenu. Veď za skúšku nič nedáme.



Tak, to je môj výber populárno - náučných kníh. A ktoré si prečítal ty? Daj tip. Už teraz sa teším na splnenie májovej knižnej výzvy, teda, kniha so zvieraťom :-). 

A teraz ti už len prajem krásny deň a na najbližšie stretnutie s tebou sa teší:



Ali Čaja z Paláca


Citát na záver:



"Stratený je deň nášho života, keď sme sa nezasmiali."

Albert Einstein

Čítal si už?
Aprílová výzva - čo som objavila v Paláci
Marcová výzva
Februárová výzva
Januárová výzva

Komentáre

  1. Jeej, tie posledné rady sa mi páčili, veľa z nich aj používam a funguje to :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V knihe je toho určite viac ja som vypichla len niektoré. Verím že to môže fungovať, čo mi ešte všetko o našom mozgu a tele nevieme. Nakoniec ešte tie pozitivno-motivacne knihy budú mať aj pravdu. Len v tejto knihe je to aj potvrdené na výskumoch. Musím aj ja začať fungovať podľa toho, a uvidíme 😉

      Odstrániť
  2. "na veku nezáleží a ani na mene ..." takže idem študovať Einsteina ,.....

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mam doma Co kdyby a je to dokonalost sama! Přítel mi z ni četl pod stanem kazdy den :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je super. Hej je taká milá a tie obrázky sú vtipné a iba dodávajú knihe taký humorný nádych 😀. Samozrejme nie na jeden nádych ale stále sa k nej vraciam 😀

      Odstrániť
  4. Moja sestra má veľmi rada Einsteina, takže už viem čo je kúpiť k narodeninám. Osobne ma však tentokrát knihy nezaujali, nakoľko mám dosť veľký zhon so školou a ďalšiu náučnú literatúru by som už nezvládla. Už teraz mám pocit, že je môj mozog preplnený na prasknutie

    Katkine kozmetické dobrodružstvá v novom ošatení

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kniha nie je priamo o Einsteinovi ale ak má rada súvislosti kde jedna vedie k druhej, vedecké experimenty a psychologické rezy, určite sa jej bude páčiť. Ja som sa fakt dozvedela zaujímavé veci.
      A to tu verím po skúškach som skôr preferovala knihy na gumovanie mozgu než nejaké vedecké štúdie. Ale neskôr príde čas a chuť na vedu 😉

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita