Júnová výzva - detská kniha

"Každý snad má svuj dětský svět, chtěl bych si najít cestu zpět."
Bratři Jurkové - Návraty do dětství


Že júnová výzva teraz v auguste? A že kde som bola doteraz? Na chalupe, kde nieto veľa času ani možností posedieť a vypustiť zo seba príval myšlienok. Preto dnes bude tento článoček o detských knihách kratší, než si u mňa zvyknutý. A to je i dôvodom toho, prečo meškám s plnením knižných výziev.

Hoc som už nejaký ten rôčik dospelá, to vôbec neznamená, že nesiahnem po detskej knihe. Práve naopak, strašne rada sa vraciam do detstva aspoň týmto spôsobom. A odkedy mám syna, je to o to častejšie, keďže mu veľa čítam všetky tie detské knihy, ktoré boli onoho času čítavané mne, a pri ktorých som sa ja učila čítať. Veľmi mi záleží na tom, aby si moje dieťa vypestovalo takú lásku k písanému slovu, ako mám ja. A to nielen preto, že knihy predávam, ale hlavne preto, lebo v knihách sa dá toho toľko nájsť, toľko sa z nich naučiť, toľko toho precestovať, a tak výborne oddýchnuť a utiecť z reality dnešného sveta. 

Preto som júnovú výzvu tak rada privítala. No a teraz už sa pozrime na to, čo si spoločne s Ošom čítame večer v posteli pred spaním. Vybrať však iba dve z toho množstva, ktoré doma máme, my trvalo približne mesiac.




Roald Dahl

Kámoš Obor



Aby som povedala pravdu, Dahla som objavila už v dosť neskorom veku. Prvý to bol práve Charlie a továreň na čokoládu, do ktorého som sa zamilovala, a odvtedy sa jeho kníh neviem nabažiť. Či už sa jedná o detské knihy, alebo o tie určené dospelým. Pre mňa je Roald Dahl majstrom pera. Úžasné myšlienky, posolstvá podané takým neskutočným spôsobom, že sa z čítania jeho kníh stala závislosť. Tento pocit mi umocňuje aj môj synovec č. 2, knihomoľský závislák, ktorý jeho knihy prečíta na počkanie. Myslím, že jeho prvá boli Čarodejnice. A keď mi na nočnom stolíku našiel Kamoša Obra, vzal si ju do rúk a nepustil, kým nevsal do seba všetky písmenka. 




O knihe



Sophia je malé, osemročné dievčatko, ktoré vyrastá v sirotinci. Jednej noci, keď nemôže zaspať a iba tak leží v posteli, zo zvedavosti vykukne von oknom. A práve v hodine, keď sa po ulici premávajú iba nebezpečné bytosti, zbadá skutočného obra, ktorý obrovskou trubicou niečo fúka do izby malých chlapcov. Obor si však nemôže dovoliť, aby bol prezradený a tak Sophiu unesie z postele do svojho brlohu. Dievčatko ale malo šťastie, že ten obor, ktorý ju uniesol, je ten dobrý. Prívetivý, milujúci, ale hlavne vegetarián, čo v jeho reči znamená, že neje "človečie kapusty", ale namiesto toho sa napcháva odpornými smradohorkami. Medzi týmito dvoma rozdielnými a opustenými bytosťami z iných svetov sa vytvorí zvláštne priateľstvo. A aby odstránili nebezpečenstvo hroziace od ostatných obrov, ktorí si zas na "ľudských kapustách" pochutia veľmi radi, musia vziať rozum do hrsti, spojiť svoje sily a nebáť sa privziať na pomoc i anglickú kráľovnu



"Dospelé človečie kapusty nebyť zrovna preslávené svojou dobrotou. Všetko to byť lumpováci a uškrnutí zablatenci."


Roald Dahl bol jednoducho spisovateľ s veľkými S. Okrem toho, že jeho detské knihy sú plné fantázie, zvláštnosti, bez nudných pasáži, stále v sebe nesú nejaké hlboké myšlienky. Nebojí sa poukázať na negatívne vlastností ľudí a nastavuje spoločnosti obrovské zrkadlo. A všetko to robí tak, že to pochopia aj malé deti. Čo ja však milujem na jeho detských knihách, to sú vymyslené slová, ktoré sa mi dostanú do hlavy a začnem ich používať aj v bežnom živote. A len málokto vôbec tuší, odkiaľ to mám a čo chcem povedať tým, že je to smiechovaté, otraviace, krpečko atď. 

A samozrejme, nesmiem ešte opomenúť, že väčšina Dahlových kníh je ilustrovaná neskutočne originálnymi obrázkami, ktoré má na svedomí Quentin Blake. 





Takže váhaš? Určite nie. Aj keď si už dávno dospelý, neboj sa na pár chvíľ vrátiť do detských čias a prežiť opäť raz nejaké dobrodružstvo. Niečo sa dozvedieť, niečo sa naučiť, iba tak zabudnúť na to, že existuje nejaký stres a chaos dospeláckeho sveta. Že teda nie a detský svet nie je nič pre teba? Tak si vezmi do rúk ktorúkoľvek knihu poviedok od tohto skvelého majstra slov. Určite nebudeš ľutovať. K 100-mu výročiu jeho narodenia vyšla zbierka jeho vtipných, bizarných a zaujímavých poviedok, pri ktorých sa určite nudiť nebudeš. Ja sa chystám na knihu Môj strýko Osvald, ktorá je síce momentálne vypredaná a neviem sa k nej dopracovať, ale ja verím, že sa dočkám reedície, a spravím si radosť k niektorým narodeninám. Ved, ako nás učia detské knihy, treba sa teší z maličkostí každý deň.



Jana Mičuchová

Rozprávky o Katke



Ja som veľký lokálpatriot a svoje rodné Košice a východné Slovensko milujem. Ale to si už pri čítaní môjho blogu určite pochopil. A tak táto knižočka nemôže v našej knižnici chýbať. Určite i preto, že môj chlap je železničiar, a Ošo vláčiky miluje.



O knihe



Po Čermeľskom údolí už mnohé roky jazdí v letných mesiacoch lokomotíva, ktorú Katkou zovú. Vo svojich dvoch vagónikoch preváža deti z Čermeľa až po Alpinku tam a späť, a pritom zažíva mnohé dobrodružstvá a peripetie. V rozprávkach o Katke nenájdeme ani nadprirodzené bytosti, ani kúzla a čary. V týchto rozprávkach vystupujú detí z mäsa a kostí, poslušné aj tie menej poslušné, dievčatká i chlapci. Veselo sa premávajú na Katke hore a dole, a zažívajú svoje letné dobrodružstvá.

Kniha vyšla v cykle "Košické rozprávky", ktoré okrem iného prinieslo aj knižku "Rozprávky o strašidielkach z Urbanovej veže", ktoré určite skôr či neskôr taktiež bude patriť do mojej zbierky.
















Pre info



"Len ak by si nevedel, tak košická detská železnica bola vybudovaná už v rokoch 1955-1956 ako Pionierska železnica. Išlo o prvú rekreačnú železnicu vo vtedajšom Československu a aj keď neskôr vznikali podobné železničky, do dnešných čias sa zachovala len táto jedna. Trať má 3,9 km s unikátnym rozchodom 1000 m. Na Čermeľskej stanici sa nachádzajú dosiaľ používané historické výhybky.

Samotná lokomotíva oslavuje úctyhodných 133 rokov, je najstaršou prevádzkyschopnou parnou lokomotívou v strednej Európe. Vyrobená bola v roku 1884 a na detskej železničke premáva až od roku 1991. Momentálne jej však vypomáha aj rušeň Krutwig, ktorý vidíš na fotografiách vyššie, ktoré sme vyfotili na Rušňoparáde 2016."

Zdroj info: Detska zeleznica


Možno som trochu odbehla od témy, ale chcela som ti len priblížiť miesto, ku ktorému sa knižka viaže. A týmto ťa vlastne chcem aj pozvať k nám do Košíc, kde samozrejme nevynechaj jazdu týmto veteránom cez naše krásne, zelené prostredie. Kým to tam ešte je, a nejaký "úžasný" mozog to všetko nevykúpi a namiesto stromov sa budeme "kukať" na novostavby. Ak máš deti, nezabudni si kúpiť aj túto útlu knižočku, ktorú im prečítaš pred spaním, alebo si ju prečítajú sami, podľa veku samozrejme. 



Toľko odo mňa na dnes. Iba som sa chcela pochváliť, že týmito knihami som naplnila kvótu z inej knižnej výzvy, a už mám za sebou 20 kníh. A to do nej nerátam všetky tie ostatné detské knihy, ktoré čítavame každý deň aj niekoľkokrát. Takže to vidím, že do konca roka si asi métu o niečo dvihnem, ak sa teda nestane niečo hrôzostrašné, čo mi zabráni čítať. Ale ani netuším, či niečo také môže prísť. 



Ja ti ďakujem za pozornosť a teším sa na ďalšie stretnutie s tebou pri ďalšej júlovej výzve, ktorou je kniha, ktorej dej sa odohráva na mori, pláži, ostrove. Áno, pilne pracujem na tom, aby som to stihla aspoň do konca augusta :-). A týmto sa na ďalšie stretnutie s tebou teší


Ali Čaja z Paláca


Citát na záver:



"Pozorujte svet okolo seba s rozžiarenými očami, pretože tie najväčšie tajomstvá sa vždy skrývajú na tých najnepravdepodobnejších miestach. Tí, ktorí neveria na zázraky, ich nikdy neuvidia."



Roald Dahl z knihy Charlie a továreň na čokoládu

Komentáre

  1. Musím se přiznat, že ani jednu knihu neznám. Ale vím o tom filmu! :D
    Jinak já bych asi šáhla po nějaké knize, kterou měla ráda mamka nebo taťka. :)

    Gabux

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Roalda Dahla ti určite odporúčam. Aj jeho detské tituly, i jeho knihy pre dospelých. Majú neskutočnú výpovednú hodnotu, a okrem toho sa veľmi dobre čítajú.
      A treba si vyskúšať občas prečítať aj nejakú detskú knižočku. Nikdy nezaškodí občas sa vrátiť do detstva :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita