Jesenný knižný tag

"Keď jeseň príde, má stovky rôznych šiat. Nemusí si žiadne z nich vymýšľať..."
Marcela Laiferová - Jeseň

Vonku je nádherne bielo, za oknom už očakávam Mikuláša, u nás v Paláci to vyzerá ako pred Vianocami a ja sa chystám písať jesenný knižný tag? Presne tak, pretože oficiálne ešte nie je zima. A tak teda stíham splniť výzvu, na ktorú ma nominovala úžasná Mony z blogu Pieseň fantázie (jej tag si môžeš pozrieť TU). Obyčajne sa tagov veľmi nezúčastňujem, pretože: 
Po prvé, donedávna som ani netušila čo to je, až neskôr som pochopila že sú to odpovede na dané otázky (doteraz som sa zúčastnila iba jedného TU).
Po druhé, nemám toľko času na blogovanie, ako by som si priala, a tém v hlave je neúrekom, až mám pocit, že ti nestihnem všetko povedať, ani do svojej sedemdesiatky.
Ale, keďže ma už táto skvelá osôbka nominovala, tak som sa teda rozhodla, že prečo nie. Jeseň milujem, knihy milujem, akurát som nad odpoveďami musela trochu dlhšie rozdumovať. A že je to teda riadny mix a chaos, presne ako ja. 

Tak sa teda mrkni na to, čo som vydumala:


Jeseň a knihy = neodolateľná kombinácia



1.) Lístie šuští pod nohami: Svet je plný farieb. Vyber knihu s červenou, oranžovou a žltou farbou na obálke

A tak som premýšľala a premýšľala, ktorú z tých množstiev kníh červených, žltých či oranžových tu vybrať, keď mi do očí udrela jedna z tých kníh, ktorá mi v hlavičke rezonuje a bude rezonovať veľmi dlho. Kurandera je plná inšpirácie a myšlienok. Pomáha ženám objaviť vnútornú silu, intuíciu, prežiť ženstvo naplno. A keďže mňa tak trochu fascinuje Južná Amerika a mystérium indiánov, knihu som zhltla na posedenie. Pri teplej káve, zachumlaná do deky, a kým vonku klopkal jesenný dážď na okno, ja som sa túlala po peruánskych Andách. 


2.) Pohodlný sveter: Konečne sa ochladilo natoľko, aby sme mohli nosiť príjemné teplučké oblečenie. Aká knižka ti dodáva podobný, hrejivý pocit?

Určite a jednoznačne k takejto knižke patrí Muž, ktorý sadil stromy. Malinká, útlučká, prečítaná za pár minút. Avšak v duši zanechá teplo a pokoj. Vieru v to, že i malý čin dokáže premeniť vyprahnutú pustatinu na krajinu plnú života a zelene. Že si ešte nečítal? Je čas to napraviť. A je jedno či to bude na jeseň, na jar, alebo v zime pod vianočným stromčekom. 



3.) Jesenná búrka: Vietor kvíli a dážď bubnuje na okná. Po akom žánri, alebo knihe v takomto prípade siahneš?   

Ak je za oknom počasie, kde nehodno ani psa, či dieťa vyhnať von, a ja chcem na chvíľu vypadnúť z reality, vtedy rada siahnem po historických románoch, ktoré môžu, ale nemusia, byť šmrncnuté trochou mystéria a tajomstiev. K mojim obľúbencom jednoznačne patrí Ken Follet, ktorý dokáže udržať pozornosť aj v knihách, ktoré majú cez 1000 strán. Ale nepohŕdnem ani inými autormi či titulmi, a rada sa poprechádzam aj po rímskych cestách, francúzskych barikádach, či temnými chodbami anglických hradov.  


4.) Studený, svieži vzduch: S akou "cool" postavou by si si ihneď vymenila miesto? 

Myslím, že každé dieťa má svojich obľúbených hrdinov, s ktorými by sa rád spoločne zahral, a povymýšľal lotrovstvá. K mojej takej tajnej láske určite patril Huckleberry Finn. To bol môj "prvý" chlapec, s ktorým som sa plavila po rieke Mississippi a zažívala dobrodružstvá. Huck bol chlapec, s ktorým sa rodičia svojim deťom zakazovali hrať, no mne to nikto nezakázal. Ja som si predstavovala, ako sa spoločne túlame, a hľadáme spravodlivosť. Už vtedy som milovala ľudí s vlastným názorom, ktorí sa neboja nahlas povedať, čo si myslia. A prezradím ti tajomstvo, Huck bol chlapec, od ktorého som dostala prvú pusu (samozrejme tú vymyslenú). A kdesi tu som sa zamilovala aj do majstrovského, rozprávačskeho talentu Marka Twaina.



5.) Horúci jablkový mušt: O akej knihe sa veľmi nehovorí, ale ty by si bola rada, aby o nej vedel každý?

V tomto prípade sa nejedná o knihe, ale o knihy. Tri knihy z pera nemeckého autora Petra Wohllebena: Tajný život stromov, Duševný život zvierat, Sprievodca lesom. A onedlho vyjde aj novinka Počuješ rozprávať stromy?. Že prečo? Autor sa dotýka témy krehkého ekosystému, ako sa nás priamo týkajú nielen zvieratá, ale aj stromy a rastliny. Aby sme si uvedomili, že tu nie sme sami, a že človek svojou neľudskou činnosťou ovplyvňuje nielen seba, ale všetko živé. Mali by sme si konečne uvedomiť, že stojíme na príliš krehkých základoch. Určite knihy nikoho nenaučia tolerantnému správaniu, no možno pomôže pochopiť, ako príroda funguje. A aby sme priniesli trochu skromnosti a pokory do našich životov.


6.) Kabáty, šály, palčiaky: Ochladilo sa a je potrebné poriadne sa zababušiť. Za akú obálku knihy sa najviac hanbíš a radšej by si sa s ňou neukazoval na verejnosti?

Hmmm, tak tu som skutočne nevedela prísť na nejakú normálnu odpoveď. Ja sa jednoducho nikdy nehanbím za to čo čítam, nech to je kvalitnejšia literatúra, alebo i brak. A priznám sa, obálky na knihách si ja vôbec nevšímam. Obálka je u mňa skutočne až na poslednom mieste. Veľa cestujem MHD a všetko možné som už pred ľuďmi z batohu vyťahovala. Avšak veľakrát si knihu zabalím do obalu, ale to z toho dôvodu, aby som nepoškodila knihu. Ale ak by som mala byť úprimná, od istého incidentu v autobuse, keď sa mi babička pokúšala čítať slová v knihe (TU) som si uvedomila, že predsa len existujú obálky kníh, ktoré prekrývam viac, ako iné. A keď si raz za rok na odreagovanie vezmem ságu o Temných lovcoch, určite si ju zabalím do nejakého pekného obalu s ružami. Pre istotu, aby pán na obálke neevokoval nikoho k nakúkaniu mi do stránok. 

  
7.) Na akom obľúbenom jedle si počas jesenných dní vždy rád pochutnáš?

Keďže sa u mňa jeseň (presne ako aj jar) spája obvykle s očistou a detoxom tela, výber jesenných pochúťok by mohol byť značne obmedzený. No, nie je. Cukru a mlieku dávam v tomto období na pár týždňov zbohom a nastupuje zdravšie mlsanie. A tak je na mojom stole možné vidieť rôzne raw pochúťky (na obrázku špenátové guľky) a hlavne, bylinkové čaje. Najobľúbenejší v jesennom čase? No predsa šípkový, plný vitamínu C. Nedávno som sa ešte zaľúbila do avokádovej pomazánky a k dokonalosti mi už nič nechýba. Snáď iba nejaká zaujímavá kniha, ale s tým si vždy veľmi šikovne poradím. 


8.) Útulné teplo táboráka - pozvi ďalších! Koho nominuješ do tohto blogu?

Ešte raz ďakujem Mony za nominovanie, i za to, že som si musela trochu potrápiť mozgové závity nad výberom kníh, ktoré som ti dnes predstavila. A koho by som nanominovala ja? Keďže sa nám vonku zozimnieva, asi idem s krížkom po funuse. Mne osobne dosť dlho trvalo, kým som si našla dve hodinky na to, aby som dala svoje myšlienky na papier (blog), preto som sa rozhodla nechať nomináciu otvorenú. Hoc poznám mnoho zaujímavých, knižných (i nie knižných) blogerov, od ktorých by som si takýto tag prečítala. 
Takže, ak tento článok číta niekto, kto sa chce na to podujať (alebo si sa na neho už podujal), tak sem s ním, do komentára. Určite sa pozriem na tvoje zaujímavé odpovede.


A týmto ti ďakujem za tvoj čas, a na ďalšie stretnutie s tebou sa teší:

Ali Čaja z Paláca

Citát na záver: 

"Všetky knihy zožltnú, ale kniha prírody má každý rok nové, nádherné vydanie."


Hans Christian Andersen 

Komentáre

  1. PÁNI! Ten Ken Follet vypadá sakra zajímavě! Jdu si o něm zjistit víc, asi jsem díky tobě objevila další must have kousky do knihovny :O

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Follet má aj inú historickú sériu super. A skutočne neodradí ani počet strán.
      Dúfam že si vyberieš nejaké zaujímavé kúsky aj vďaka mojim tipom. Veď idú sviatky... Snáď sa mi ešte podarí sfuknut nejaký článok s tipmi na čítanie... A tvoj zoznam rozšírim.

      Odstrániť
  2. Som taká rada, že si zúčastnila aj napriek tomu, že som sama s týmto tagom prišla dosť neskoro a nominoval vás, aj teba, keď už sú takmer za dverami Vianoce. Ale to som celá ja, vždy všetko na poslednú chvíľu...😶😄
    Tvoje odpovede bolo radosť čítať, najmä ma zaujala a nadchla tá, kde opisuješ svoje "dobrodružstvá" s Huckleberrym Finom - to bolo také milé a krásne!❤❤❤
    Zaujali ma však všetky odpovede a hneď mám aj tipy na čítanie - Muž, ktorý sadil stromy, či spomínané knihy od Petra Wohllebena (na tie som už narazila a hneď ma zaujali 😍).
    Dokonca si ma inšpirovala aj k zdravšiemu jedálničku - teraz, pred blížiacimi sa sviatkami by to prišlo skutočne vhod 😅...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ďakujem za nomináciu, skutočne som sa pri článku pobavila. Nuž, Huck je moja veľká láska od detstva, čo si budeme hovoriť, myslím že všetky máme svoje tajné knižne lásky 😉. Veď podľa mňa o tom je aj knižný svet...
      A knihy od Petra určite odporúčam na pohladenie duše aj na dozvedenie sa niečoho nového sú ako stvorené. A sú to knihy, ku ktorým sa stále budeš vracať. Aj spomínaný Muž, ktorý sadil stromy. Útla knizocka ale inspirujuca. A dá sa pozrieť aj krátky, animovaný film, v niektorých z mojich článkov mám aj link na neho.
      Zdravší jedálniček je stále super, akurát niekedy je skutočne ťažké ho dodržiavať. Ďakujem za krásny komentár 😊

      Odstrániť
  3. Priznávam, že ja sa do TAGov taktiež veľmi často nezapájam, no raz ročne výnimku spravím a keď sa navyše jedná o nomináciu od tak úžasnej osoby akou je Mony, jednoducho nevieš odmietnuť.:) Vedela som totiž, že otázky budú zaujímavé a odpovedať na ne ešte zaujímavejšie. Možno som sa pri nich nepotrápila tak veľmi ako ty, no aj napriek tomu mi zakaždým rob problém vybrať to správne.:D Buď je kníh veľa a ja neviem, ktorú uprednostniť alebo naopak nie je žiadna, prípadne vyberiem takú, ktorú som vybrala už 10x predtým.:D Nuž a tá posledná možnosť je u mňa najčastejšia. Myslím, že je totižto logické uprednostniť vždy to, čo máš najradšej, akurát že do týchto TAGov sa to po istom čase veľmi nehodí.:D Každopádne, dosť bolo o mne, pretože Tvoj výber kníh je úplne dokonalý!♥ Už len z tohto dôvodu TAGy absolútne milujem (samozrejme, v rámci normy s nimi, netreba preháňať :D). Vždy sa vďaka ním dostanem k takým titulom, o ktorých som nepočula alebo po ktorých už dlhšie pokukujem, len sa neviem rozhodnúť. Ako to bolo v prípade čísel 2, 4 a 5. Vydanie Huckleberryho od Slovartu je môj sen!♥ Absolútne nádherná kniha a ten príbeh v nej? Hoc som ho ešte nečítala viem, že ho budem milovať.:) Taktiež pán Wohlleben a jeho majstrovské diela, och, tak trošku závidím (ale iba v dobrom, pretože viem, že sú v dobrých rukách). Nuž a Muž, ktorý sadil stromy, nie som si celkom istá, či som tento príbeh počula v rádiu, ale odniekiaľ ho poznám. Prenádherný.♥ To znamená, že knižná predloha je must have a ja si ju musím čím skôr zaobstarať. Ďakujem za pripomienku v podobe krásneho článku.
    P.S.: Tie raw pochúťky vyzerajú neskutočne dobre.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jaj Veronika, tvoje komentáre ma stále tak potešia. Ako vravíš kníh je veľa a vybrať do krátkeho tagu tie naj je skutočne ťažké. Musí to jednoducho sadnúť, a byť to dokonalé. Na začiatku som mala vybraté úplne iné tituly a nakoniec som to celé pomenila.
      Čo sa týka Muža, ktorý sadil stromy určite si ju prečítaj. Kratučka skutočne na jedno posedenie, ale za to silná. Mohla si aj vidieť film kreslený, pretože to je skutočne svetoznámy titul.
      Petra a jeho knihy ti určite odporúčam, keďže viem ako miluješ prírodu. Autor je skutočný milovník všetkého živého a je neskutočne ako ľahko to vo svojích tituloch podal. Sama som prekvapená že sa to tak ľahko čítalo. A Hucka? Ktoré zasnene dievča nemiluje rebela? 😁😉.
      Ešte raz ďakujem za komentár a raw pochúťky odporúčam. Sú chutné, zdravé a raz dva urobené...

      Odstrániť
  4. Zlý kredit, dobre !! 100% akceptácia pre okamžité pôžičky, získanie ponuky do 24 hodín
    Získajte osobnú pôžičku od 8 000 GBP do 80 000 000 USD, 3,0%
    úroková miera Naše pôžičky sú dobre poistené a maximálna bezpečnosť je naša
    prioritou, ste finančne stlačení?
    Hľadáte prostriedky na splácanie pôžičiek a dlhov?
    Hľadáte financovanie na začatie podnikania?
    Potrebujete súkromné alebo firemné pôžičky na rôzne účely?
    Hľadáte pôžičky na veľké projekty?
    Hľadáte prostriedky na rôzne ďalšie procesy?
    Poznámka: Ponúkame nasledujúce pôžičky pre jednotlivcov
    * Komerčné pôžičky.
    * Osobné pôžičky.
    * Obchodné pôžičky.
    * Investičné pôžičky.
    * Rozvojové pôžičky.
    * Pôžičky na nákup.
    * Stavebné úvery.
    * Úvery pre spoločnosti a mnoho ďalších:
    a oveľa viac pri úrokovej sadzbe 3%;
    e-mail: ako sa prihlásiť?
    Pre viac informácií kontaktujte pls: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita