Malá, predvianočná výzva a malá, vianočná súťaž

"Stačí svetr nebo knížka, všichni chcem však od Ježiška, jen aby byl šťastný a veselý."
Lubomír Lipský - Už se zase tešíme na Ježíška


Malá, predvianočná výzva



Zvianočnieva sa, o tom niet pochýb. Všade kam sa pozriem to začína naberať na obrátkach. Každoročný stres, zhon a chaos je všadeprítomný, no ja som sa rozhodla, že sa tomu nepoddám. Sviatky Vianoc milujem pre ten pokoj a atmosféru a nie pre vražedné tempo. Ignorujem tie vianočné reklamy už od septembra (chvalabohu telku nepozerám), hyperom sa vyhýbam (chvalabohu celoročne), v práci sa usmievam a nevšímam si všetky tie kyslé a nervózne tváre... 


A tak som sa sama so sebou rozhodla, že tohto roku sa toho všetkého dištancujem. Že ma jednoducho vianočné bláznovstvo nedostane, aj keby bláznov z neba zhadzovali priamo do Paláca.

Pozn. sama som zvedavá, dokedy ma ten entuziazmus bude držať, ešte máme pred sebou dva týždne.

Samozrejme, v tejto výzve nebudem sama a na pomoc som si zobrala tých najlepších priateľov, akých si človek môže priať. 

  • Dostatok magnézia (čokoláda, mandle, vitamíny)
  • Dostatok vínka (našťastie ho máme pred Palácom tak veľa, až ho v stánkoch predávajú)
  • Dostatok sedatív (celkom mi pomáhajú tie homeopatické)
  • Dostatok antidepresív (vedela som, že sa mi to Jánske vínko, ktoré som si z ľubovníka na jar urobila, na niečo hodí)
  • Dostatok kníh (aby som sa aspoň na chvíľu odreagovala z reality. Myslím, že na ich nedostatok sa nemôžem sťažovať)

Možno sa ti to nezdá, ale každý namrzený a uhundraný človek pred pokladňou dokáže pokladníčku natoľko vyviesť z miery, že sa môže veľmi ľahko stať, že zle vydá zákazníkovi a vytvorí tak veľké manko. Aj ten, ktorý sa pri počítaní peňazí chce "iba" dozvedieť, kde sa nachádza Historická radnica. A vďaka takému nedočkavcovi je raz dva - 10,- Eur. 
Čo myslíš, koľkí z tých, ktorým vydáme viac prídu a peniaze vrátia? 
Koľkí sú ako môj otec, ktorí aj kvôli dvom eurám naviac vytiahnu päty z domu ešte raz? 


Sama tomu neverím, ale nám sa to stalo. Skutočne sa vrátil zákazník a vrátil nám peniažky, ktoré sme v chaose vydali naviac. 
A presne vtedy, keď som si uvedomila, že dobrí ľudia medzi nami skutočne žijú, som si povedala, že sa už počas dvojtýždňového, adventného obdobia, nenechám vyviesť z miery. Stresu a nervozity už bolo a je vôkol dosť, ľuďom chýba pokoj. Ten idem hľadať, a veru, skúsim to i v kníhkupectve.   

A čo ty? Ako si na tom? Pridáš sa ku mne, alebo sa pridáš ku všetkým tým mrzutým tváram a nervóznym zákazníkom? 


Malá, vianočná súťaž





Obvykle pred súťažou zvyknem pridať nejaké tie hlášky z Paláca, ale pre tentokrát si ich nechám na neskôr. Pred vianočnou súťažou som chcela priniesť trochu vianočnej atmosféry a snáď sa mi to podarilo. A teraz môžeme pristúpiť k súťaži. 

Mám tu pre vás dva knižné balíčky so zaujímavými titulmi. 

Balíček A:

2.) Nechcem počuť tvoj plač (aj s podpisom a venovaním od autorky)
+ 5 eurová poukážku do PR



Balíček B:

+ 5 eurová poukážka do PR


Keďže sú tie balíčky trochu väčšie, tak som sa rozhodla, že pre tentokrát si pre teba vymyslím niečo, pričom trochu stráviš aj viac času i sa trochu potrápiš. No, pôvodne som chcela trochu potrápiť teba a nakoniec som potrápila seba. Kým som niečo vymyslela, ubehlo niekoľko dní.
Najskôr som myslela že spravím nejaký ten HOP, ako mali niektoré kočky na svojich blogoch, alebo niečo ako Knižná šifra, avšak pri mojom talente na kreslenie by to teda fakt bola neidentifikovateľná šifra. 

Pravidlá súťaže:


A tak som prišla na niečo iné. Mám tu pre teba 15 viet, ktoré na seba vôbec nenadväzujú, avšak každá veta v sebe skrýva názov nejakého, konkrétneho diela. Ty ale potrebuješ začiatočné písmeno priezviska autora toho diela. Pospájaním tých začiatočných písmen dostaneš názov jednej z mojich obľúbených kníh. Tým dostaneš správnu odpoveď.

Snáď som to vysvetlila dostatočne, ak nie, tu je príklad:

1.) Dnes som navštívila klub, kde o bitkárov nebola núdza. (Klub bitkárov - Palahniuk - P)
2.) Vošla som do domu, ktorý by mal byť plný duchov. (Dom duchov - Allende - A)
3.) To srdce, ktoré mi dal z lásky, bolo zo skutočnej kože (Kožené srdce - Dán - D)

Správna odpoveď PAD.

Tak teda, poďme na to, snažila som sa vybrať skutočne známe dielka. Apropo, všetky sú dvojslovné, presne tak ako aj správna odpoveď:

1.) Aby na predajni zavládol mier, musela by sa najskôr skončiť vojna a hádky medzi zamestnancami.
2.) Tá filmová komédia, čo mi priateľ doniesol, mala byť vraj božská, no nebola.
3.) Ten starček, ktorému som dávala knihu mal minimálne sto rokov.
4.) Je to skutočné umenie tak milovať antický Rím.
5.) A tak to dopadne, keď košického mešťana zavolajú na malú spoveď.
6.) Aj keď som mala silné pancierové brnenie, i tak moje srdce ostalo zlomené.
7.) Už som skutočne nevedela, ako z toho vzťahu vycúvať, musela som použiť núdzový východ.

8.) Tá neschválená liečba bola pre ňu osudná.
9.) Aby zložila zo stromu Jakubov sveter, musela použiť poriadne dlhý rebrík.
10.) Pre moju mamu to bol dostatočne ťažký zločin na to, aby mi dala primerane dlhý trest.
11.) Pri návrate domov ma prenasledoval zvláštny tieň, a šum vetra. 
12.) Niekedy by sa mi skutočne hodila aj štvrtá ruka, dve sú málo.
13.) Tá studňa vytesaná do skaly sa stala symbolom našej lásky.
14.) To meno sa k tej ruži vôbec nehodí.
15.) Dajte mi ešte pár minút, chcem ešte prečítať tých jedenásť riadkov.

Tak čo, ťažké? Snáď nie... 
Súťaže sa môžu zúčastniť slovenskí aj českí čitatelia (ak majú záujem), no obávam sa, že dané tituly sa v češtine volajú inak. Avšak si myslím, že s googlom by to išlo. Nechám rozhodnutie na tebe, akurát asi nebude vedieť použiť tú poukážku... nuž, ako chceš...
Nemusíš byť ani mojim pravidelným odberateľom, či sledovateľom, ale ak sa ním staneš, či dáš mi páčik na FB stránke, urobíš mi radosť :-) 
Súťaž nechám plynúť až do Silvestra, verím že toto hektické obdobie nie je jednoduché pre nikoho, a snáď si na súťaž nájdeš čas pod vianočným stromčekom. 
Takže správnu odpoveď posielaj do 31.12.2017 na mailovú adresu:

cajazpalaca@centrum.sk

A nezabudni pripísať, o ktorý balíček by si mal záujem. 



Tak a ja ti už ďakujem, prajem veľa šťastia pri lúštení a pri ďalšom článku sa na teba teší:

Ali Čaja z Paláca

Citát na záver:

"Vianoce nie sú ani tak o otváraní darčekov, ako o otváraní našich sŕdc."


Janice Maediter

Komentáre

  1. Závidím ti. Ja som momentálne s nervami na tom zle, lebo Vianoce sú naozaj už za dverami a aj keď mám už čo-to vymyslené, ešte to stále nie je zrealizované! 😩 Ach, ale zbytočne si robím stresy, veď ja viem - Vianoce nie sú o daroch, ale neviem si pomôcť. Preto som si vravela, že sa začnem pripravovať už v novembri, ale ako inak, zas si to nechávam na poslednú chvíľu...😒
    Držím ti palce, aby ti tvoje výzva vyšla a užila si pred aj povianočný čas v pohode s dokonalou atmosférou🎄😊🌟...
    A súťaž vyzerá skvelo! 😍 Prišla si s originálnym nápadom a keďže aj ja mám istým spôsobom rada výzvy, len čo príde viac času, vrhám sa na hľadanie správnych odpovedí - bude to zábava! 😄
    Prajem ti nádherný deň, ďakujem/e za článok a krásnu súťaž...maj sa krásne 😘

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za účasť aj za komentár. Inak s tým pripravovanim v novembri poznám, mne sa to podarilo realizovať iba na materskej. Ale momentálne sa mi darí celkom byť v pohode. Možno to je ale aj tým, že sviatky trávime u rodiny a nie doma. No keď si pomyslím ako sme stresovali pred sviatkami kedysi dávnejšie a všetko muselo byť dokonalé, teraz to už tak nie je. Myslím, že odkedy pracujem v kníhkupectve. Jednoducho som večer tak dobitá že už na stres niet miesta. Aj svoje dieťa chcem naučiť to, že Vianoce nie sú o darčekoch ale o tom že sme spolu, sedíme a rozprávame sa, hrajeme, prechádzame či pozeráme rozprávky a napchavame sa koláčmi. Preto som aj zakázala megalomanské hromady pod stromčekom. Skutočne iba drobnosti. Aby si uvedomil že sú to sviatky rodiny, pokoja a lásky. Nuž uvidíme ako to vypáli...
      Tak aj ja držím palce tebe, aby sa ti podarilo všetko načas a hlavne zachovaj pokoj. Budeš ho potrebovať obchody sú teraz plné divných ľudí... 😁😁😁.
      Krásny predvianočný čas a veľa šťastia v súťaži. Sama som zvedavá koho Osova rúčka z osudia vytiahne...

      Odstrániť
  2. Trochu hlavolam, súťažiacim držím palce ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pre teba to musí byť malina... Ďakujem v mene súťažiacich, uvidíme na koho sa šťastie usmeje...

      Odstrániť
  3. Nuž, v mojom prípade to zatiaľ nie je žiaden stres aj napriek tomu, že darčeky pre rodinu nemám ešte zďaleka ani len premyslené, nie to kúpené. Fakt netuším, čím by som koho mohla obdarovať.:/ Každopádne, tieto sviatku sú pre mňa cenným darom samé o sebe, keďže u zdravotníkov nie sú samozrejmosťou a tak si ich teda aj plánujem užiť a teda veľmi rada sa k tebe pridám.:)
    Čo sa súťaže týka, je fakt skvelá!:) Trošičku ma niektoré možnosti potrápili, no nakoniec mi z toho predsa len niečo vyšlo, nuž....či to bolo správne sa ešte len uvidí.:D :) Ďakujem za spríjemnenie času a taktiež za inšpiráciu a motiváciu k usporiadaniu takejto súťaže, keďže už od založenia blogu chcem urobiť niečo takéto aj ja a potešiť tak nejednu knihomoľsku dušičku, buď však nebola inšpirácia alebo peniažky na realizáciu plánov...teraz sa už nemám na čo vyhovárať, keďže zabezpečená som, už len tie nápady.:D Odkiaľ ich beriete? O.o

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Juj tak to sa už teraz teším na tvoju súťaž. Ja sa vždy rada ucastnim rebusov, kvízov či súťaži kde musím potrápiť hlavičku. A nielen kvôli výhre, ale zbožňujem ten adrenalín pri hľadaní a pátraní po správnej odpovedi. Už teraz má svrbia prsty na tú tvoju...😂🤗
      Som rada že si sa pridala k mojej výzve bezstresovej, a dúfam že ti to aj dlho vydrží, teda minimálne do Vianoc 😁. Veď Vianoce sú predsa o niečom inom. A ako čítam ty, ako zdravotnícka a ja ako predavačka o tom vieme svoje.
      Som rada že si sa pri mojej súťaži trochu zabavila a želám veľa šťastia pri žrebovaní.
      Ďakujem za krásny komentár 😘😍

      Odstrániť
  4. Ahój! :) Já se musím přiznat, že nechápu to, že někoho Vánoce stresují! :D Já je miluju a stres pro mě nikdy nebyly. Miluju pečení cukroví, zdobení domu a vlastně i ty nákupy, takže nechápu, jak z toho někdo může být ve stresu. :-D
    A promiň, soutěže se účastnit nebudu - já bych si ve slovenštině četbu tolik neužila, takže to nechám raději někomu, kdo je ve slovenštině zběhlý. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Juhu a ako. Ľudia všade vôkol sú nervózni a niektorí riadne nevrli (česť výnimkám). Nechá si nakupovanie na poslednú chvíľu a potom nadáva, že všade je tak veľa ľudí. Nuž...
      Áno. I ja som milovala to všetko vôkol, no odkedy robím v kníhkupectve, tak to nejde. Niet kedy. Prídem domov večer som rada že sa najem. Nevadí mám skvelého chlapa ktorý to zvládne aj rodičov u ktorých sviatky trávime.
      Škoda že sa nezapojis možno nabudúce. Vycibrit si čítanie v slovenčine nikdy nie je na škodu...

      Odstrániť
  5. Súťaže milujem! :) A aj výzvy, ale ani ja som niektoré tento rok nedokončila...Túto tvoju som chcela dať spamäti, ale nešlo to... niečo som si musela vygúgliť (no čo už, zabúdam, som staráááá!) :)
    Pekné sviatky prajem, bez stresu a v zdraví!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne že si sa zapojila do mojej súťaže. Som poctená... :-).
      Ale ver mi, že stará nie si a nezabúdaš, pretože i ja sa musím priznať, že som veľa pracovala s googlom a dlhší čas som strávila aj v našom oddelení svetovej beletrie, pretože ani ja som nepoznala všetkých autorov a ich diela, ktoré som dala do súťaže, z hlavy. Buď som vedela autora, alebo dielo, ale aby som to popárovala, musela som si tiež pomôcť.
      Nie sme staré, len v hlave toho máme veľa a niečo musíme selektovať :-)
      Ďakujem za prianie a nápodobne prajem i ja Tebe a celej Tvojej krásnej rodinke všetko dobre v Novom roku. Hlavne toho zdravia, ostatné príde. Ale samozrejme, aj množstvo zaujímavých titulov na prečítanie. Kníh predsa nikdy nie je dosť :-D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita