Pre pravú lásku sa oplatí ísť sveta kraj

"Láska, výkrik na kríži. Láska, tá smrť priblíži..."
Marcel Palonder - Láska


Myslíme si, že máme k dispozícii neobmedzený čas. Že naši najbližší tu budú s nami stále. Ale čo ak sa ráno zobudíme a všetko, čo sme milovali je odrazu preč? Presne toto je ústrednou myšlienkou knihy o ktorej som vedela už po príchode do Paláca, že si ju musím prečítať. Dovoľ mi, aby som ti v mojom dnešnom článku predstavila debut:

Spútaní časom 

Martin Repa 


O knihe:

"Strach žije v budúcnosti. Ak to pochopíme, nevezme nám prítomnosť."

Matt van den Bryll sa so svojou rodinou, ženou Vivien a synom Maxom sťahujú do romantického Paríža, kde ich má očakávať dokonalá budúcnosť. Avšak kvôli pracovnej vyťaženosti a práci na dôležitom experimente Matt zanedbáva svoju rodinu. A krásny sen o dokonalej budúcnosti sa rozpadáva na smutnú prítomnosť.  
Vivien sa po smutnej správe rozhodne prekvapiť muža v práci, ktorý oslavuje s kolegami dokončenie úspešného experimentu. Všetko sa však zvrtne a pri nešťastnej nehode Vivien aj Max zmiznú bez stopy. 
Spoločnosť mu odmietne vyjsť v ústrety a zopakovať experiment a všetci ho presviedčajú, aby sa zmieril so skutočnosťou, že jeho rodina je navždy preč.
Matt odmieta prijať konečnú verziu, že sú obaja mŕtvi a rozhodne sa na vlastnú päsť vypátrať svoju rodinu. Aj keby ho to stálo všetky zbytky zdravého rozumu. Nakoniec skutočne končí na psychiatrickej klinike, kde sa zoznámi s profesorom Andreasom, ktorý vie, kde ich hľadať, no cesta k nim nie je jednoduchá. Vedie totiž cez všetky úrovne vnútorných svetov... 

Pozn. Kniha je doplnená neuveriteľne krásnymi ilustráciami, ktoré má na svedomí autorov dedko Ladislav Štibrányi, ktoré iba dodávajú knihe nádych tajomna a vďaka ktorým sa lepšie vložíme do pocitov hlavného hrdinu.

Moja mienka

"Život je cesta. Straty a nálezy sú rázcestia."

Knihu do rúk som brala už s očakávaním, že toto nebude príbeh, pri ktorom si vyložím nohy, zoberiem do rúk kávu a nechám sa unášať na krídlach romantickej lásky do čarovného sveta s happyendom. Už samotná obálka a nádherné ilustrácie nahovárajú, že pôjde o niečo hlbšie a tajomnejšie. Že tentokrát budem musieť nahliadnuť do všetkých zákutí svojej duše. A nemýlila som sa. 



Občas sa mi stalo, že som sa v tých vetách stratila, aby som sa potom opäť našla... 
Občas som sa vrátila späť, aby som sa potom dostala o jeden krôčik ďalej...
Občas som si myslela, že ničomu už nerozumiem, aby som nakoniec pochopila, že je všetko tak neskutočne jednoduché...   

Každá kapitola sa začína poetickou myšlienkou, ktorá našepká kam nás Mattovo pátranie zavedie. Postupne, seba aj mňa nútil si uvedomiť o čom je skutočný život a na čom by nám malo záležať. Objavovali sme naše slabiny, emócie, aby sme sa neskôr vyvarovali chýb, kým máme ešte čas. Pretože ten neúprosne plynie...

Nie, kniha sa vôbec nečíta ľahko, nie je to žiadne romantické a oddychové čítanie. Žiadne presladené vyznania lásky, ani ružové sny v tejto knihe nie sú, aj keď ústrednou myšlienkou je láska. Ale taká o ktorú musíme bojovať každým dňom. Ktorú nesmieme nechať odísť a keď raz odíde, prechodíme svet tam aj späť toľkokrát, kým ju nenájdeme. Aj keď je tých svetov niekoľko...
Tento príbeh je o skutočných hodnotách, o rodine, chybách, strachu aj odvahe. Aj keď sa odohráva pod povrchom vedomia.




Odporúčanie

"Dotknúť sa dna vlastnej duše nám dovolí iba smútok."

Táto kniha určite nie je pre každého. Tým, že ja som sa trochu odstrihnutá od reality a okrem reálneho sveta sa dennodenne pohybujem kdesi medzi snom a nebom bol pre mňa tento debutový počin zážitkom. A ako milovníka tajomna a fanatičku putovania po ľudskom vedomí i podvedomí som si čítanie užívala, aj keď si pri tom môj mozog veľmi neoddýchol. 
Ak si ako ja, fascinuje ťa život pod povrchom, hľadáš niečo, pričom musíš popremýšľať, po knihe určite siahni. Nebude to ľahká cesta, avšak na konci objavíš radosť z každodenných maličkostí a ešte viac si budeš užívať, čo ti život nadelil.   

Inú recenziu na tento titul nájdeš aj na stránke Jaji bloguje 



Ali Čaja z Paláca

Úryvok z knihy na záver:

"No poď, poď! Musíme si to všetko prečítať," položí na stôl hrubú knihu. 
"Dnes bol dlhý deň, som unavený, zajtra skoro vstávam, nemôžeme to nechať na..."
"Hodinka ťa snáď nezabije," naliehala.
"Výchova dieťaťa od A po Z," prečítam nadpis na obale a sadnem si k Vivien. 
"Toho je tak veľa?"
"Tiež som bola prekvapená, ale keď sa nad tým zamyslíš, je to vlastne veda."
"Veda? No, myslím, že nebude až také zložité, nie?"
"Milý vedátor, toto je niečo iné. Oveľa, oveľa... Nenapadá mi, ako to povedať."
"Dobre, chápem, ale aj tak, nemôžeme si to čítať zajtra, pozajtra? Máme na to minimálne deväť mesiacov."

Komentáre

  1. Ďalšia parádna recenzia na tento titul!♥♥♥ Aj na mňa už čaká, a tak veľmi sa naň teším ^.^ Zbožňujem príbehy, v ktorých sú hodnoty a autor sa s čitateľom hrá a núti ho premýšľať. Veľmi sa teším a som zvedavá, ako si ma získa...no už len tým ohromujúco krásnym spracovaním má u mňa plný počet bodov!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž, pri tejto knihe treba skutočne premýšľať, sústrediť sa, a v konečnom dôsledku si uvedomiť, čo je v živote dôležité. Áno, číta sa trochu ťažšie ako iné knihy o láske, prechádza sa rôznymi úrovňami ľudskej mysle, ale ja tieto dumky skutočne milujem.
      Som zvedavá, ako sa bude páčiť tebe. Je super sledovať ako jeden príbeh vidí každý inak.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita