Vyrastala som v dobe, keď nedele patrili ľuďom...

"Čakal som ťa, milá, v nedeľu celý deň, odkázala si mi: Milý môj neprídem."
Ľudová pieseň - Smutná nedeľa

Spokojne ma ukameňuj za môj názor, ale ja som skutočne vďačná za to, že nedele počas svojho detstva som trávila na výletoch s rodičmi, alebo vonku na ulici s kamarátmi. Nedeľa bol čas, keď sa nikto nikam neponáhľal, keď okolie rozvoniavalo kuracou polievkou a domácimi koláčikmi. Ľudia sa navštevovali, klebetili, hádali sa, žili. 


Zlom nastal príchodom konzumných centier



"Och, to je úžasné, že si môžeme s deťúrencami vyjsť tak v nedeľu do obchodného centra. Drobizg odpratáme do detského kútika a my si užívame nakupovanie."

Keď s touto vetou vošla spolužiačka do triedy, všetci sme na ňu čumeli ako Snape na šampón (v tej dobe sme fičali na Harrym :-)) a klepali si po čele. 
Keď som nedávno kamarátom oznámila, že si želám aby nielen na sviatky, ale aj v nedeľu boli obchody pozatvárané, ten imaginárny šampón mi letel rovno medzi oči". 

Možno by som do toho nemala čo rozprávať, keďže ja patrím k šťastlivcom, ktorí môžu nedeľu tráviť s rodinou. Ale boli časy, keď som i ja trčala v sviatočné dni v práci a nadávala na systém, prehnitý už od základov. Vedela som si predstaviť lepšiu zábavu ako sledovanie zaľúbených párikov, ktorí bezcieľne korzovali hore dole, obchytkávali sa v temných kútoch a čistili si mandle od bacilov. Ale verím, že dumky fosílie už nikoho nezaujímajú, na moje upozornenie sa iba uškrnuli a za chrbtom mi ukazovali škaredé gestá. "Tupá predavačka..."

Pozn. V lete trávime čas na dedine, kde sa nachádza jediný obchodík s otváracími hodinami, ktoré neovláda ani samotná predavačka. Čuduj sa svete, ľudia sa tam ešte nezbláznili. 

"Čo sa sťažuješ, však máš príplatok!!!"

A teraz všetkým tým, ktorí mi hovorili túto rozprávočku poviem zas ja "tú o Červenej Čiapočke. Bolo nebolo...
Kto neverí, nech sa opýta svojho raráška, keď ho nabudúce zbadá za komínom. Avšak, my už na rozprávky dávno neveríme a "šušne si radšej vyberáme z nosa ako z peňaženky".

Ale na druhej strane, ak by mi niekto ponúkol za prácu vo sviatok či nedeľu príplatok ako majú v Nemecku, či Anglicku, tak to už by bola iná pieseň. Oh, zas som trepla riadnu hlúposť. 
My už máme takú životnú úroveň, že príplatky nepotrebujeme, my pracujeme pre dobrý pocit. A keďže zbytku Európy tento pocit chýba, tak si radšej v nedeľu obchody zavreli. Tí sú trápni...

"Komu se to nelíbi..."


Áno, áno. Na tvoje miesto čaká desať ľudí, stačí iba otvoriť dvere. A tak to moja kamarátka skúsila. Otvorila dvere a hádaj čo. Nikoho tam nebolo. 
Samozrejme, každý z náš je nahraditeľný. Ale je smutné, že predavačka "v očiach spoločnosti nemá žiadnu cenu".
A potom sa čudujeme, že naše služby sú na takej úrovni, akej sú. 
Že predavači na nás zazerajú, keď  tri hodiny vydumujeme či modré alebo červené gate. 
Že sú na nás nevrlí, keď dobehneme minútu pred záverečnou a začneme iba premýšľať nad tým, čo to vlastne chceme. 

V taký čas sa iba modlite, aby ste nenatrafili na predavača Jouzu a neschytali tabuľou do ksichtu :-)))



Svojim článkom som chcela povedať iba toľko


Ak máš chuť v nedeľu, alebo počas sviatku obdarovať svoje dieťa hračkou, sadni si k nemu a vyrobte ju spolu. Zažijete oveľa viac zábavy, ako v obchode. 

Ak máš chuť si so svojim dieťaťom počas sviatku, alebo nedele zakorzovať, na Slovensku je mnoho krásnych miest, kde sa dá vybehnúť. 

Ak má tvoje dieťa v nedeľu, alebo vo sviatok chuť na teplý rožok, upečte si ho spolu, domáce rožky sú chutnejšie a zdravšie. 


A ver mi, doma alebo v prírode s rodinou zažiješ oveľa krajšie chvíle, ako v uzavretej, konzumnej mohyle. 


Ali Čaja z Paláca


Citát na záver:


"Ruka, ktorá v sobotu drží metlu je tá, ktorá najlepšie hladká a láska v nedeľu."

Johann Wolfgang Goethe 

Komentáre

  1. Ešte že sú centrá otvorené a je kam odložiť deti aj cez víkend, veď kedy si majú "mamičky" odpočinúť ...čo na tom že iné mamičky svoje deti už poriadne nepoznajú inak než spiace a deti poznajú ich hlas iba z telefónu cez splachovanie v susednej kabínke ....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A to je na tom to smutné. Mne je jasné, že ani zatvorené víkendy a sviatky v OC to nenapravia, a to je smutná realita dneška. Ale aspoň to bude oddych pre tých, ktorí tam byť musia a nechcú. Tí si svoje deti určite radi užijú...

      Odstrániť
  2. Ono je to těžko, každá mince má dvě strany... U nás to nově funguje tak, že ve vybrané svátky je zavřeno a v ty "nedůležité" je otevřeno. Za prvé si člověk ťuká na čelo, a za druhé nechápu podle jakého klíče se určovalo, které svátky jsou těmi důležitými.
    Osobně bych obchody zavřela na každý svátek a hotovo.
    Se zavřením v neděli bych to třeba viděla kompromisně a to obchody s potravinami třeba do dvanácti hodin a pak nazdar.

    Já jsem člověk, který chodí do obchodu jednou týdně na nákup a to mi stačí. Ano, pokud je sezóna, kdy se jezdí na výlety, tak jej navštívím i kvůli svačinky/snídaně do auta.

    Opravdu nechápu, proč by měla být otevřena knihkupectví a podobné obchody přes víkendy, kdy si i samotní prodavači chtějí užít rodiny. A hlavně nechápu tu šílenou potřebu stále něco nakupovat. Každý si stěžuje, jak nemá prachy, ale stačí se podívat (je jedno který den) do nákupních center..

    Dnes je totiž in místo procházky v lese, nebo výletě po památkách vytáhnout rodinu na sprint mezi regály..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. U nás to bolo najskôr tak, že bolo otvorené stále okrem troch sviatkov. Pred rokom prišiel zákon že má byť zavreté počas všetkých sviatkov. A ja by som nechala aj nedele však spokojne si vieme nakúpiť aj v sobotu. Je neskutočné že je móda korzovat po marketoch.
      Ja rozumiem že ľudí do prírody nedonúti ani zavretý obchod ale predavačka taký výber nemá. A najhoršie je že ani príplatok za oddrbany deň. Ak už sa rozhodneme tráviť ten deň v parku, s knihou, v lese alebo za Pc je to len na nás a mali by sme ten jeden deň mať k dispozícii.
      Bohužiaľ naši politici a obchodníci majú iné názory a ekonomika by skolabovala.
      Ďakujem za názor a komentár a teší ma že mladí vedia ešte tráviť čas inak ako v obchodoch.

      Odstrániť
  3. No musím říct, že i já jsem si trochu na ty velké obchody zvykla, když jdeme třeba v neděli na výlet, je příjemné si koupit svačinu v Lidlu po cestě. Nicméně kdyby bylo v neděli zavřeno, prostě si nakoupím o den dřív a nebude mi to připadat divné ani život komplikující.
    Otevřená nákupní centra jsou dvojsečná. Já tam nechodím, pokud opravdu není zbytí, rozhodně mě neláká představa, že tam strávím celý den. Na druhou stranu kdyby se všichni ti, co tento životní styl provozují, sebrali a jeli do přírody, bylo by to venku rovněž na prd (hlavně ty odpadky všude!). Nicméně to není o otevírací době, předpokládám, že ti samí lidé by seděli u televize nebo se maximálně mačkali s někým na koupališti, na hory by vyrazili jen malá část z nich.
    Jinak jsem ale pro, aby mohlo být co nejvíc lidí o víkendu s rodinou a ne v práci.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Samozrejme, už sa aj mne stalo asi dvakrát že som v nedeľu keď som šla z lesa skočila narýchlo kúpiť narýchlo chlieb na ráno. Avšak, ak by bol obchod zavretý nič by sa nestalo a nechala by som to na pondelok ráno alebo v sobotu. Určite by som si to inak naplánovala svet by sa nezboril. A verím, že aj ostatní ľudia by si zvykli.
      Samozrejme neverím, že by hromada z nich sa vybrala do hôr či lesa korzovat, a ani všetky predavačky by nešli zbierať odpadky do prírody, no verím že tá väčšina z nich by radšej strávila jeden deň v týždni po svojom.
      Ale to bohužiaľ my neovplyvníme.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita