Moje letné čítanie 6 - Zapálili sme onen svet

"Dnes sa síce osobne stretli po prvýkrát, no už dávno sa poznali dosť dobre na to, aby sa zhodli, že keď niet čo povedať, netreba hovoriť nič a užiť si ticho." 

Dlho som premýšľala, či vôbec napísať niečo k tejto knihe, alebo nie. Popravde som z nej mala veľmi zmiešané pocity, a vôbec som sa po jej prečítaní necítila dobre. Ale nakoniec som si povedala, že aj takého veci sa okolo nás stávajú, a je nutné o tom hovoriť. Preto je tu dnešný článok o mojom poslednom, letnom titule a vôbec nikomu nevadí (a mne už vôbec nie), že koncom októbra.
Tak mi dnes dovoľ, aby som ti predstavila dosť "divnú" knihu:

Zapálili sme onen svet



O knihe


Čerstvá maturantka Sofia je na ceste vlakom z Košíc do Bratislavy, kde bude študovať na vysokej škole. Práve v ten deň sa médiami nesie správa o rituálnom samoupálení mladého dievčaťa pred Grasalkovičovým palácom. Sofiu je však momentálne zamestnaná inými myšlienkami. Viac ako mŕtve dievča ju zaujíma tajomný Havran, s ktorým sa pred pár mesiacmi zoznámila cez internet a okamžite medzi nimi preskočila "virtuálna" iskra. A práve na dnes si dohodli svoje prvé stretnutie na mieste, kde sa to len hemží drogami, psychodelickou hudbou a podivnými individuami.

Sofia bola doteraz poslušným dievčatkom zo slušnej rodiny, ktoré však vo vnútri túžilo po dobrodružstve a svojej rebélii. Havran, nikdy nežil v rodine, vyrastal na ulici, zaujímal sa o okultizmus, satanizmus, hral a spieval (ak sa to tak dá nazvať) v skupine hrajúcu hudbu, ktorej nerozumiem.   

"Prečo ťa volajú Havran? Sám som si tu prezývku vymyslel, ešte počas svojej fázy totálnej izolácie od fyzickej reality, keď som figuroval len ako virtuálna entita v najzapadnutejších internetových metalových a okultných fórach. Väčšinu dnešných blízkych priateľov som spoznal práve vtedy, podobne ako teba."

Nebolo potrebné vyvíjať ani veľa energie na to, aby si tento "charizmatický" chlapec s darom reči, obmotal mladé dievča úplne okolo prsta. Stačilo pár trefných vymenených viet cez sociálnu sieť, a už sedela vo vlaku, celá nedočkavá, Havrana spoznať aj osobne. 
Ani polícia v jeho pätách, ani články v novinách a už vôbec nie jej "predrogovaný" rozum ju nedokázali presvedčiť o tom, že Havran je iba obyčajný "feťák", psychopat zahrávajúci sa s mágiou a spiritualitou, pohybujúci sa na hrane zákona. 

Ona bola stále presvedčená o tom, že je veľký spasiteľ a len s jej pomocou sa mu podarí uskutočniť jeho obrovský sen.
Spoločne vyliezť na Čiernu horu a spasiť svet. Aj za cenu obetí. Spoločne utekajú pred zákonom až do Rakúska, kde sa majú stretnúť so skupinou zasvätených, ktorá im má pri splnení sna pomôcť.

Preberie sa mladé dievča do reality skôr, ako bude neskoro?

Názov: Zapálili sme onen svet
Autor: Sebastián Jahič
Počet strán: 158
Jazyk: slovenský
Rok vydania: 2016
Vydavateľstvo: Ikar

"Prečo takto žiješ? Lebo sa mi to zjavilo v sne. Bola to mystická skúsenosť. Uvedomil som si, že nemôžem žiť ako hentá zberba, sprostým, nízkym, nezmyselným životom. Predávať svoj vzácny čas za mizerný plat, ponížiť sa k tomu, aby som sa nakazil vedomím rádového človeka a jeho problémami. V tomto prázdnom modernom svete niet prečo žiť a ani prečo umierať. Všetka cnosť a sláva sa z niekoho stratila, bola vytlačená... peniazmi."


Moja mienka


Čo som sa pri tejto knihe naučila bolo to, že nemám pred svojou vedúcou hovoriť o tom, že som sa rozhodla čítať viac slovenských autorov. Ktovie s čím skončím nabudúce... Normálne som sa mala strach sa do nej pustiť, a najskôr som ju dala, prečítať mojej mamine (tá už toho v živote prečítala). Len pre istotu, či z nej nebudem mať veľmi zlé sny, či mi z nej náhodou nepreskočí.

Len pre info: Ja som založená skôr duchovne, povznášajúco, chaoticky, vtipne, ironicky, infantilne, filozoficky, historicky, dokonca i jemnú erotiku zvládnem... 

Ale aby som sa vrátila ku knihe. Mala som z nej dosť rozporuplné pocity. V prvom rade, nie je to moja šálka kávy, rituálne vraždy, psychomaniaci, hlúpučké a naivné dievčatká, ktoré by som najradšej bila po hlave, aby sa z toho drogového šialenstva prebrali. Naozaj nedokážem pochopiť, čo doženie niektoré dievčatá k tomu, že sú ochotné stratiť kvôli mužovi zdravý rozum, sebaúctu, sebareflexiu, zdravie a nakoniec by boli ochotné kvôli nejakému mužovi a jeho sny i umrieť. 

Autor v knihe presne zabŕdol do problematiky psychiky mladých. Ich znudenosť, nepochopenosť, samotu, bezradnosť, smútok, depresie. 

Možno  niekde tam na začiatku... 
v rodine ktorá je príliš zaujatá sama sebou...
v spoločnosti, ktorá núti byť ľudí inými než sú v skutočnosti...
v médiach, ktoré nás dennodenne kŕmia nechutnosťami...
...klíči semienko toho, že tie slabšie povahy podľahnú vábeniu drog, mágie, temna, sladkým rečiam. Niekedy až natoľko, že sa dobrovoľne rozhodnú zapáliť sa pre tento svet, či pre nesprávneho muža.

"Keď to dosiahnem, Boží plán sa naplní a každý človek bude pripravený na prijatie univerzálneho spasenia. Jediná strata bude tá, že musím obetovať seba samého. Svetu sa asi tiež nebude páčiť, že nadíde jeho koniec. Predpokladám, že mi za to nebude patriť žiadne uznanie, žiadna chvála. To je však môj osud."

Odporúčanie


Ťažká kniha. Nemyslím tým štýl písania. Práve naopak, číta sa ľahko a rýchlo. Tých pár stránok sa dá zvládnuť i v MHD. Avšak téma, tá je silná.
No, ale i napriek mojim negatívnym pocitom a ľahkej depresie, ktorá ma na konci knihy pochytila si myslím, že je naozaj dôležité rozprávať a písať i o takýchto témach. Ani nie tak pre nás, staré baby, ale myslím tým skôr mladšie ročníky. Svojej adolescentnej dcére by som to asi dala prečítať tak ako aj knihu My, deti zo stanice ZOO či Memento.

Ono je naozaj fakt, že ani netušíme, čo všetko koluje po sociálnych sieťach a kde všade surfujú naše decká. 
Puberta je naozaj v období dieťaťa asi najťažšia a v dnešnej dobe a prístupu na internete tie deti nie sú až tak chránené. Poľahky sa dostanú k drogám, k podivným skupinám i k stránkam s radami ako sa dobrovoľne zniesť zo sveta.

Takýto zvláštni a nebezpeční Havrani dennodenne číhajú na mladé, smutné a bezbranné Sofie a lákajú ich do svojich sietí. Stačí pár základov psychológie, filozofie, trochu silnejší kult osobnosti, a už si chytí mušku do svojho zobáčika. Je to pre ne nebezpečný svet a my si ich musíme viac všímať a venovať sa im, pretože práve v tom veku sú najviac zraniteľné.   


Úryvok z knihy

"Fakt, že šla s ním až sem a bola odhodlaná dotiahnuť celú vec do konca, bol nepopierateľný prejav jej oddanosti a vernosti, ktoré boli pevnejšie než akékoľvek puto, ktorým sa smrteľníci môžu pred Bohom jeden druhému zaviazať."


Ali Čaja z Paláca


Ak si chceš prečítať aj iný názor na túto knihu:


Komentáre

  1. Tak táto kniha ma fakt zaujala. Síce slovenských autorov (mužov) nečítam vôbec (teda pokiaľ Matkin nie je náhodou muž), ale... možno je to práve to, čo po nociach so severským krimi potrebujem ;) Díky za super tip, Ali.

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie, Matkin je kočka. Ja som sa rozhodla, ako si už zachytila, dať šancu raz za čas nejakému slovenskému autorovi, ale neriešim či je to chlap alebo žena, musí ma zaujať. Do tejto knihy sa mi veľmi nechcelo, ale už keď som ju dostala príkazom, nemala som na výber :-).
      Nakoniec som ale rada, pretože si myslím, že by sa o tom malo vedieť. Je to naozaj na psychiku ťažšia kniha, ale to bolo aj Memento. Nech len mladí vedia, čo na nich číha vo virtuálnom svete.
      Po severských krimi to určite ale nebude oddychové čítanie, naozaj si pri tom veľmi neoddýchneš. Ale cestu z KE do BA si tým určite skrátiš :-)

      Odstrániť
  2. Túto knihu by som dávala čítať ako mladým dievčatám tak aj ich matkám ...ale ked nemáš vytvorený vzťah od malička, v puberte a postpuberte ťažko nadväzovať ...aj pri dobrom vzťahu je v určitom období matka najtrapnejšia osoba ktorá ničomu nerozumie....ale niekedy taký Havran aj pri dobrom vzťahu preváži

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V puberte je trápny každý, komu je viac ako dvadsať :-). Na vzťahu treba pracovať a nikdy nie je neskoro, ale musí byť vôľa. Havran síce na pár chvíľ preváži, ale ak je dobrý základ, nakoniec sa otvoria oči, skôr ako bude neskoro. Do lajna môže spadnúť každý, no je dôležité odtiaľ vstať posilnený.
      Škoda len, že sú aj takí, ktorým je tam dole dobre. Preto je asi dobré, aby si to matky s pubertálnymi kočkami prečítali, aby vedeli, čo všetko sa môže stať

      Odstrániť
  3. Tak to vyzerá naozaj zaujímavo. Osobne mám veľmi rada takéto knihy s podobnou tematikou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja zas veľmi nemusím, ale zas na druhej strane je dobré si prečítať aj niečo iné, ako len sladkú romantiku, aby si mladé kočky nemysleli, že všetko je zlaté, krásne a milé. Ale že je tu aj druhá strana.
      Knižka sa prakticky číta sama, na to, aká ťažká téma to je, je písaná ľahkým jazykom určeným mladým. Ale ako vravím, veľmi oddychové to nie. Určite treba pri nej aj popremýšľať, pozastaviť sa nad tým, a ak poznáš v okolí podobne hlúpučké a naivné Sofie o knihe im povedať.
      Určite si ju prečítaj :-)

      Odstrániť
  4. Taková kniha je vždy těžká. Nelze číst jen tak. Já bych ještě doporučila Milion malých střípků, tato kniha mi dala více než Děti e stanice ZOO.
    Katy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tú knihu nepoznám, ale poobzerám sa po nej. Určite súhlasím, že tieto témy vôbec nie sú jednoduché, ale myslím si, že je dôležité o tom rozprávať. Určite je to lepšie ako strkať hlavu do piesku a tváriť sa že to neexistuje. Myslím, že už kvôli deťom nie. Treba im ukázať, že aj taký je svet, ale tade cesta nevedie.
      Ďakujem za tip aj koment :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita