Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

"Tiahne sa, tiahne, jak ovčie kiahne."
Jednofázové kvasenie - Tiahne sa, tiahne

Kiahne zadarmo!!! Kto má záujem?


Koncom septembra nás pozvala na návštevu kamarátka Janka so synčekom Miškom. Vraj, či nemáme záujem o vzorku ovčích kiahní zdarma. A ja reku, že prečo nie? Kým som s ním ešte doma, s cickou k dispozícii dvadsať štyri hodín denne, žiadne OČR na ktoré nemám nárok, žiadne otravovanie rodiny... čím skôr, tým lepšie. 
A tak sme došli, nech sa deti vyblbnú!




A chlapci blbli. Každý po svojom. Ošo sa premával na Miškovom autíčku, a ani si nevšímali jeden druhého. A v podstate o to ani nešlo, išlo hlavne o to, aby sme došli domov s kiahnami vo vrecku. Hodinu sme si s Jankou potrkotali a potom sme, dúfajúc len v to najlepšie, s vreskotom odtiahli Oša z veľkého auta a do rúk sme mu dali Miškove malé autíčko.

Pozn. To mi hovorí, že by sme ho mali vrátiť, len za oného si neviem spomenúť, ktoré z tých sedemdesiatich autíčok je to Miškove. Asi si ho bude musieť prísť vybrať sám. A keď odíde s iným, nevadí. Máme ich dosť, čo si najviac uvedomujem, keď rozospatá idem na záchod a niektoré šliapnem bosou nohou... fakt príjemná akupresúra.

Ale na kiahne sa mi to nezdá...


Inkubačná doba - 3 týždne


I čakali sme tri týždne, podľa ktorých by mala byť inkubačná doba na prepuknutie choroby. Ani na návštevy sme nechodili, ani sme návštevy, hlavne s deťmi, neprijímali, ani na kurzy a tancovania sme nechodili. Vonku na prechádzku, čo najďalej od hlúčikov detí. 

A po troch týždňoch nám čosi vyrazilo na pleciach. Dve maličké, ružové, vo vnútri biele, vyrážtičky. A potom ďalšia na stehienku. A ešte dve na boku. Všetko. Bola som mierne zmätená, veď keď moji synovci mali kiahne, boli vysypaní od hlavy po päty. A hlavne ich to svrbelo. Malého Sandokana i teplotky kvárili.












No, môj Ošo nič. Ani nesvrbí, ani neleží, behá sťa naspídovaná veverička... nuž čo. Natierala som mu to propolisom a poď ho k doktorke, nech nám určí diagnózu.

Zavreli sme sa do infekčnej miestnosti, pre istotu, v čakárni boli maličké detičky. Doktorka k nám dobehla, vyzliekli sme Oša, a pokrútila hlavou:

"Nie kiahne, molusky."


Vytreštila som svoje okále ešte viac, v živote som nič podobné nepočula.     

"A čo na to?"

"Nič, to prejde. Ale je to nadlho."

"No paráda." 

S hanbou sme odišli. No ale keď si nie som na istom, radšej sa opýtam. Ako sa vraví, radšej za blbca raz, ako celý život.

Strýčko Gooogle predsa nesmie chýbať


A ako ma už iste za ten čas blogovania poznáš, ja nie som len človek, ktorý si vypočuje jednu stranu, ale musí disponovať miliónmi informácii. A tak, šup na internet. 

V prvom rade... čo sú to tie molusky? Keď nevieš s kým máš do činenia, ťažko sa potom hľadajú zbrane:

Pre info:

"Molusky - ide o ochorenie bradavicového typu, no toto pochádza z iného vírusu. Preniesť sa môžu aj obyčajným dotykom. Inkubačná doba je 2 týždne, ale môže byť aj viac. Nevýhodou je, že molusky nedokážu zmiznúť rýchlo a často sa opakujú."

info: najmama.sk

Kde to chytil? Samozrejme, od matere!!!


Najskôr mi dumala, kde to tak asi chytil. Potom som sa lepšie prizrela jeho vyrážkam a potom sa pozrela do zrkadla. Zbadala som svoje, už niekoľko mesiacov sa liečiace, bodáky na tvári, ktoré sa mi objavili v apríli, presne po spontánnom potrate (smutná príhoda, ak sa mi to niekedy podarí, porozprávam ti o tom). 
Odvtedy sa ich nie a nie zbaviť. Bolo mi divné, že mi to mesiacoch nemizne, ale však, veď ešte dojčím, hormóny a tak... a hlavne, kto má čas na seba, keď dieťa stále niečo trápi :-)
A keďže ja som tvrdohlavá mulica, nikdy ma nenapadne nič lepšie, ako si do toho šprtať, vytláčať, zoškrabovať. 
Áno, stále z toho vytekala nejaká vodička. Tá sa očividne dostala na kožu môjho syna, či už pusinkovaním alebo dotykom, a už to šlo.

August
Október











Našťastie som mala dostatok rozumu na to, aby som svoje "predpotopné" metódy neaplikovala aj na neho. 

Pre info:

"Príznaky: Od bradavíc sa líšia tým, že majú biele až ružové sfarbenie. Navyše v strede tohto výrastku býva ešte priehlbinka. Keď sa odstránia, alebo prasknú, vyteká z nich tekutina a tá je infekčná.

info: najmama.sk


Ako na to?


A tak som surfovala a hľadala pomoc u iných mamičiek a odborníkov ako na to. Popravde, nebola som nadšená tým, čo som našla. Laser, tekutý dusík, chirurgická lyžica, krémy s divnými názvami...

Liečba: Molusky môže kožný lekár liečiť pomocou masti, niektorí preferujú tekutý dusík a iný ich odstraňujú mocou chirurgickej lyžice, čo je pomerne dosť bolestivé."

info: najmama.sk


Pozn. Ani jedna z odporúčaných postupov liečenia sa mi nepozdávala. Nemala som chuť týrať svoje dieťa, hlavne keď viem, ako reaguje na doktorov. Ako ja, vreskom, krikom, bojovaním.



Skúšala som sa dopátrať aj k nejakým prírodným pomôckam, a v najhoršom prípade by som to nechala iba tak, ako povedala doktorka. 

Nešprtať, nechytať, neškriabať!!!

  • Koloidné striebro
  • Imuzol
  • Prepichovanie a dezinfekcia
  • Hydroxid draselný
  • Nič


Šmankote, chudák dieťa moje. Kašlem ja na to, kým nejde o život, nejde o nič. A maminka moja ideme.

  • JABLČNÝ OCOT - mamkin, domáci
  • PROPOLIS - od včelára kúpený

Zdroj foto


Niekoľkokrát denne sme natierali, cca asi 5x. Neškriabal sa, nepálilo, neplakal. Akoby mu nič nebolo. Ak sa mi podarilo vytlačiť tu tam kvapku materského mlieka, tak som ju ponatierala tie najväčšie. A pomaličky mizli. Jedna za druhou. 
Dovidenia molusky. 

Začala som to aplikovať aj na seba. A z týždňa na týždeň sa tá pleť pomaličky zlepšovala. Sem tam sa mi na tvári objaví vyrážka, ktorá nie je klasickým "dospeláckym" akné pred menštruáciou a podobne. Nebolí, iba divne belie, ale akosi inak. Vidno aj cítiť, že vo vnútri je tekutina, nie hnis. Trikrát sa tresnem po rukách, pre istotu, ak by mi napadlo ich vytláčať, a potieram propolisom, medom a jabĺčnym octom.

Pár slov na záver


Musím povedať, že nám teraz domáce prostriedky a príroda neskutočne pomohli, a hlavne, neškodné medové tinktúry či materské mlieko nie je zbytočná chémia do tela môjho i môjho syna.

No, na druhej strane, pozor!!! 
Ja som tých molusiek mala dve tri (i keď sa dlhšie liečili), malý ich mal do desať. No ak sa to opakuje častejšie, či je toho oveľa viac a sú veľké a praskajúce, môže to byť znak oslabenej imunity. V taký čas by som možno návštevu u kožného neodkladala, ale hlavne by som nasadila vitamínovú a otužovaciu kúru. 

Každou vyrážkou, boľačkou, nerovnosťou nám naše telo hlási, že čosi nie je v poriadku. Počúvajme ho, kým je čas, aby sme potom nepresedeli u doktora hodiny, a nemuseli začať so skutočnou liečbou, lebo inak to už nepôjde.

Krásny deň ti praje a na budúce stretnutie s tebou sa teší:



Ali Čaja z Paláca


Citát na záver:

"Všetky vrchy, pohoria, všetky lúky a lesy sú prirodzené lekárne."

Paracelsus

Ak si chceš o moluskách prečítať viac:

Komentáre

  1. V lete sa musí narobiť veľa jablčného octu - má široké použitie

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jojo, musíme. Ale záleží od toho, koľko jabĺčok sa urodí. Radšej sa napapáme a narobíme výživky :-). No určite budeme musieť aspoň dve, tri fľašky narobiť, je výborný aj do šalátu :-)

      Odstrániť
  2. Tak o moluskách počujem i ja prvýkrát, doteraz som sa s tým nikdy nestretla. No páči sa mi, ako si si s nimi poradila. Príroda je naozaj veľký lekár. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Z toho si nič nerob, dokým som nedošla za pediatričkou, ani ja som nevedela, že niečo také existuje. A ďakujem ti veľmi pekne, ak si môžem vybrať, a choroba nie je nejako veľmi rozbehnutá, radšej si vyberiem prírodné prostriedky. Určite si myslím, že je najväčším lekárom, ale ak necháme príznaky a reč tela tak, potom už musíme siahnuť aj po chémii. Preto treba naslúchať nášmu telu :-)

      Odstrániť
  3. Tak toto ma naozaj mrzí, že niečo takéto musíš riešiť. Ja som o moluskách ešte nikdy nepočula a ani som od nikoho iného nepočula, že niečo také existuje alebo to mal. Osobne sa mi však páči, že sa dokážeš vynájsť a použila si aj uja google skôr, ako si išla k lekárovi alebo dopovala tabletkami. A príroda je naozaj úžasný a nápomocný liek. Určite lepšia ako tabletky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som o tom ešte nepočula, kým sme lekárku nenavštívili. Niekedy google dokáže pomôcť, ale niekedy aj riadne vyplašiť. Nie raz som si vďaka nemu diagnostikovala smrteľnú chorobu, ale niekedy vieme nájsť aj pomoc. Preto, ako mi doktor povedal: Google je dobrý sluha, ale zlý pán! Pri niektorých diagnózach príroda pomôže, hlavne v začiatkoch. No neskôr už môže byť problém, preto hlavne nenechať chorobu prepuknúť :-)

      Odstrániť
  4. Nikdy som o ničom podobnom nepočula a som skutočne prekvapená. Ale vynašla si sa a to je hlavné. Niekedy je strýček google nápomocný, niekedy ťa ešte viac (extrémne viac) vydesí čo sa googlenia diagnóz týka. A nakoniec zaberú také prosté veci :) aspoň menej chémie do tela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No s tým Googlom je to presne ako hovoríš. Niekedy poradí no niekedy vystraši. Ja o tom viem svoje keď som už niekoľko dní nespala lebo podľa priznakov som v poslednom štádiu. ..
      Ale ako pomocník je super v tom ze skôr ako použijem chémiu môžem skúsiť niečo menej škodlivé. A o moluskach som ani ja nepočula kým som ich nenašla na koži. Ale dobre vedieť. Učíme sa každým dňom ;-)

      Odstrániť
  5. No teda brrrr. Nikdy jsem o ničem takovém neslyšela a asi bych byla spokojenější, kdyby u toho zůstalo. O:)
    Hlavní je, že sis poradila! :))

    Gabux

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi krásne.
      Ako sama zisťujem o toľkých diagnozach, virusoch ci bakteriach som nepocula a v tele dokážu narobiť toľko sarapaty. Mne sa tie molusky začali tvoriť najskôr na tvári a dlho sa s nimi trápila kvôli skriabaniu a drbkaniu do nich. Ale odkedy viem o tom už sa snažím nechytať to.
      Aj ja som rada že sme to zvládli bez nejakej ťažkej chémie.

      Odstrániť
  6. S ochorením som sa ešte nestretla, ale dúfam, že to skoro vyriešite a obaja sa toho zbavíte. Prajem skoré uzdravenie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne. Pomalickysa mi čistí tvár, synovi sa to vyčistilo lepšie lebo on di to neskriabe a nepuci ako ja. A príroda je mocná carodejka :-D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita