Aprílová výzva, alebo čo som objavila v Paláci 6

"Laudo, laudare, co s tím? Ve šroubárně..."

Hláška z filmu Marečku, podejte mi pero

Nemusí to byť stále len o beletrii


V aprílovej vyzve mám prečítať knihy, ktoré zapadajú do populárno - náučného žánru. Ja som čitateľ, ktorý číta "skoro naozaj všetko" :-), až na pár výnimiek. A tak sa mi behom vekov dostali do rúk aj také knihy, z ktorých som sa mohla čo to podučiť. I keď to zrovna nebola nejaká ťažká veda, ale aj napr. taká história, ekonómia, psychológia, filozofia, a nebojím sa priznať i ezoterika. No tá dnes v mojom výbere chýba, pretože, hoc to je moja "šialka kávy", nie som presvedčená, že patrí do tejto kategórie (o niektorých som už ale písala, a o niektorých niekedy inokedy). 





Nuž, a tak som sa rozhodla, že v dnešnom článku si pospomínam trochu na palácové kúsky, o ktorých si myslím, že som sa z nich niečo podučila, dozvedela, a hoc sú "náučné", čítajú sa dobre a ľahko. 

Ako, nesľubujem, že všetky z nich do tohto žánru skutočne spadajú, pretože podľa niektorých stránok do populárno-náučných kníh patrí snáď asi všetko, čo nie je beletria. Nuž, tak posúď sám. 



Poďme na to:

Proč má pivo bílou pěnu

Mick O´Hare




100 odpovědí na zapeklité dotazy

Taká zaujímavá oddychovka, na malú miestnosť, či na cestu autobusom, kde je na 100 otázok zo života 100 zaujímavých odpovedí. Otázky kládli čitatelia časopisu New Scientist, a odpovedané na ne bolo jednoduchým, nám lajkom zrozumiteľným jazykom. V knihe boli odpovede na otázky typu:
Súvisí farba alkoholu s opicou?
Je useknutá hlava pri vedomí?
K čomu je obočie?
Je tuk nepriestrelný?  
Čo by sa zmenilo, ak by nebol mesiac?
Je možné prežiť len na pive?
atď, atď. Naozaj milá publikácia. Škoda, že je vypredaná, ale v antikvariátoch, či knižniciach sa k nej dostanete. 

Proč pračka žere ponožky a jiné záhady každodenního života

Bernd Harder


Kniha s podobným zameraním ako tá predchádzajúca. Tiež položené otázky z každodenného života, ktoré ti prebehnú dennodenne hlavou, a ľahko pochopiteľné odpovede na ne. Nájdeš v nej odpovede napríklad na:
Prečo sa koža pri kúpaní zvrašťuje?
Prečo sa vždy postavíme do zlej fronty?
Koľko peňazí je v automate?
Čo vlastne stojí za záhadou zmiznutej ponožky?
Odpovede sú síce jednoduché, zábavné a sem tam aj prekvapujúce, ale ako tvrdí vydavateľ, vždy vedecky presné.

Pozn. Taká odpoveď tam síce nebola, ale odpoveď na to, aká pračka skutočne žerie ponožky je, "moja". Žiadne iné logické vysvetlenie neexistuje :-). Môj chlap to na vlastnej koži zažil až od tej doby, čo so mnou žije. Predtým o tom ani nevedel :-).

Proč se zastavily hodiny, když dědeček umřel a jiné podivné náhody a nevysvětlitelné jevy

Bernd Harder


Nuž tak dobre, trochu mystiky si neodpustím. Táto kniha sa pokúša dávať odpovede na otázky a situácie, s ktorými sa síce stretávame skoro každý deň, no od "normality" trochu vybočujú. Autor sa zaoberá javmi ako napr. nadprirodzené stretnutia, mysteriózne predtuchy, osudové náhody... práve na tieto "paranormálne" veci sa autor zameriava. A sem tam dochádza k prekvapivým záverom.


Pozn. Ja osobne som toho názoru, že na niektoré odpovede si jednoducho budeme musieť ešte počkať :-).


Špatní žáci, rebelové, a jiní géniové

Luboš Koláček


Neslávna mladosť slávnych
Zaujímavá a veľmi vtipná knižočka o detstve a dospievaní slávnych osobností, o ich problémoch s rodičmi či učiteľmi. 30 zaujímavosti o ľuďoch, ktorí napriek svojmu darebáctvu, rebelanstvu a grobiánstvu menili svet. Okrem zaujímavých príbehov kniha obsahuje aj vtipné ilustrácie, ktoré ráz knihy iba dopĺňajú. Vedel si napr. že:
Edison chodil do školy tri mesiace a jeho učiteľ sa vyjadril, že má hlavu úplne dutú?
Walt Disney sa nesmel hrať a namiesto školy triedil noviny?
Karol Gott rozčuľoval svojich rodičov divnou záľubou, chodením na pohreby cudzích ľudí?
Božena Němcová zas nechcela rozprávať po česky?

Pozn. Mne sa brutálne páčil príbeh Otakara Batličku (spisovateľa a svetobežníka), ktorý raz v škole od učiteľa dostal otázku: "Koľko druhov slonov žije na svete?" "Dvaja, no ja som práve teraz spoznal tretieho!" Kvôli tomu sa bál prísť domov a tak utiekol zo školy priamo do Argentíny, odkiaľ napísal otcovi: "Nemám čo jesť, nemám kde spať, mám sa nádherne."   

Kráľovné renesancie

Jaroslav Perniš


Z tejto edície vychádza množstvo historických titulov (aj priamo od tohto autora), ktoré sa venujú zaujímavým ľuďom, udalostiam a veľmi jednoducho ich predkladajú obyčajným smrteľníkom. V tomto titule sa autor venuje životnými osudmi ôsmych vznešených, vzdelaných a zaujímavých žien z obdobia renesancie. Napr:
Aragónska princezná Beatrice
Jana zvaná Šialená
Lucrezia Borgia
Katarína Medicejská
bretónska vojvodkyňa Anna
atď. Odporúčam nielen tento titul, ale aj ostatný z tejto "fialovej" série. Teda, ak miluješ históriu ako ja. Stále sa dozvieš niečo nové. 

Lásky a škandály v našich panovníckych rodoch 

Dana Dvořáková, Roman Holec, Tunde Lengyelová


Slovenskí historici v tejto knihe odhaľujú tajomstvá našich mocných panovníkov, vládnucich v našich končinách od raného stredoveku až po koniec monarchie, a ich rodinných príslušníkov. Tak ako každý, aj oni mali svoje súkromie, ktoré si chránili pred okolím. Či už išlo o milenky, milencov alebo sexuálne orientácie alebo nemanželských potomkov. Tak sa napríklad dozvieš o tom, že:
Cisár Maximilián II. ako mládenec rád znásilňoval dievčatá na svojich cestách po Európe.
Uhorský kráľ Karol Róbert z Anjou mal tajnú priateľku v Bratislave, ktorej portrét je údajne vyzobrazený na svorníku v podjazde Starej radnice.
Nemanželský syn Rudolfa II. a Kataríny Stradovej bol šialenec a vrah.
Otec Márie Terézie, cisár Karol VI., mal bisexuálne sklony a celý život lovil mladých mužov.
Cisárovná Sissy zas, aby si nemusela plniť manželské povinnosti, osobne Františkovi Jozefovi odsúhlasovala milenky.
atď... V podstate, taký bulvár minulosti. 


Podivuhodné príbehy z minulosti

Reader´s Digest výber


Neuveriteľné, ale pravdivé zaujímavosti z histórie
100 pútavých a "vraj" pravdivých udalostí z histórie, ktoré hýbali svetom. Či sú pravdivé, to nik nevie. Z tej doby už nežije nikto, kto by ich potvrdil či vyvrátil, no každopádne je to zaujímavé čítanie, ak ťa zaujíma:
Prečo dostal ruský cár Ivan IV. prívlastok Hrozný, hoc patril medzi najvzdelanejších Rusov svojich čias?
Bol kráľ Herodes skutočne smutne presláveným vrahom neviniatok?
Aké tajomstvo ukrýva Machu Picchu?
Aký osud stretol nemeckého bádateľa a austrálskeho národného hrdinu Ludwiga Leichhardta?
atď...

Tajné životy slávnych skladateľov

Tajné životy slávnych umelcov

Elizabeth Lundayová


Tu sa dostávame k zaujímavej sérii knižiek, kde sa nám neznámymi, vitpnými či bizarnými historkami slávnych umelcov, maliarov a sochárov, snaží autorka priblížiť týchto velikánov. Autorka pred nami odhaľuje škandály a temné stránky ich života:

Známa homosexuálna orientácia Leonarda.
Carravaggio ako usvedčený vrah.
Michelangelov strašný telesný pach.
Van Goghove vycucávanie farby z tuby.
atď.

Alebo perličky a medailónky zo životov svetových skladateľov:
Vivaldiho
Handela
Haydna
Bacha
Mozarta
Beethovena
Chopina...
     


Tajné životy slávnych spisovateľov

Tajné životy slávnych filmárov

Robert Schnakenberg


Podobne ako v prechádzajúcich tituloch, aj v týchto nájdeš vtipné i hrôzostrašné historky zo života 41 slávnych spisovateľov a básnikov z celého sveta. Dozvieš sa napr. že:
Emily Dickinsová písala básne v jambickom tetrametru a dajú sa zaspievať na melódiu piesne "Žltá ruže z Texasu".
J.R.R. Tolkien bol jedným z prekladateľov Starého zákona do angličtiny a chrápal tak nahlas, že ho manželka vykázala zo spálne a musel spať vo vani.
Agatha Christie trpela dysgrafiou a musela svoje knihy diktovať.

V druhej knihe sú zas priblížení slávni filmoví režiséri. Od D.W. Griffitha až po Quentina Tarantina a ich osobné zvláštnosti, slabosti, problémy, škandály a kuriozity, ktoré obklopujú ich dielo a život. 

Všetky štyri tituly sú robené na štýl bulvárnych časopisov, zahrňujú vtipné ilustrácie, poprípade fotografie, perličky, citáty, škandály, slabosti, záhady, osobné spory, jednoducho, životy celebrít. Avšak okrem pikantností a kuriozít knihy obsahujú aj skutočné fakty o živote známych i menej známych umelcov, dátumy narodenia a úmrtia, najznámejšie diela, súčasníkov, rivalov, štýly v ktorých tvorili, udalosti, ktoré vytvárali ich svet. Takže okrem bulváru sa vieš dozvedieť aj niečo nové a zaujímavé.


Ekonómia dobra a zlaň

Tomáš Sedláček




Milá kniha, so zaujímavými informáciami, v ktorom si každý nájde niečo. Autor prechádza dejinami a trochu zvláštnym spôsobom ukazuje, ako ľudstvo v minulosti riešilo otázky bohatstva, práce a všetkého, čo dnes spadá pod ekonomické témy. Podrobne skúma ako Epos o Gilgamešovi, tak aj Starý a Nový zákon, i filozofiu, ale aj učenie Jána Ámosa Komenského, či Descarta. Či sú už v knihe skutočné informácie, alebo len fantázia autora, to nechám na odborníkov. No ako oddychové čítanie, pousmiatie sa a povznesenie sa nad realitou, či na zdravú dávku filozofovania je kniha akurátna.  


Keď Hitler bral kokain a Leninovi ukradli mozog

Giles Milton


Knihe som ti už raz predstavovala vo svojich "recenziách", preto sa o nej veľmi nebudem rozpisovať. Poviem len, že ide o milú, vtipnú knihu, ktorá ponúka zaujímavé a ťažko uveriteľné historky z našich dejín. Žiadna ťažká učebnica, skôr oddychovka o známych osobnostiach. Trošku bulvárna, zábavná, kuriózna. Dozvieš sa napr.:
O najväčšej záhade Agathy Christie.
Ako Stalin vykradol banku.
Ako ukradli telo Charlieho Chaplina.
Ako dolapili Eichmana.
O generálke na deň D, pri ktorom umrelo viac ľudí ako pri skutočnom.
O vtákovi menom Dront, ktorého vyhubilo ľudské pokolenie len za pár mesiacov.
atď, atď. Je to taká kniha, nad ktorou nie je potrebné veľmi premýšľať, no i tak sa niečo dozvieš.


Na záchod či MHD áno, do postele nie


Mnou vymenované a aj iné tituly patriace do žánru populárno-náučných kníh, určite nepatria k takým, ktoré si vezmeš do postele, všuchneš sa pod deku a vo svite baterky budeš vzrušene obracať stránku za stránkou. No myslím si, že miesto v knihovníčke si zaslúžia. Raz za čas, príde čas, keď si potrebuješ oddýchnuť od všetkých tých zamilovaných či detektívnych zápletiek, a máš chuť sa iba dozvedieť niečo nové. 

Ak som sa náhodou niektorou z kníh netrafila do žánru, ospravedlň moju nevedomosť. Ale ja za náučnú knihu beriem takú, z ktorej sa niečo naučím. A je jedno akým štýlom, či vtipným, filozofickým, nudným alebo bizarným. Pre mňa je hlavný záver, a nie spôsob, akým som sa k nemu dopracovala. 

Ak si si myslel, že týmto článkom o tejto téme končím, tak si na omyle. Ešte mám v talóne dve knihy, ktoré momentálne čítam, aby som výzvu splnila. Takže nabudúce sa vidíme opäť pri populárno-náučných knihách. A keď nie, tak pri niečom inom :-).

Za pozornosť ďakuje a na ďalšie stretnutie s tebou sa teší:


Ali Čaja z Paláca


Citát na záver:


"Neexistuje taká bezcenná kniha, v ktorej by nebolo napísané aspoň niečo dobré."


Nikolaj Alexandrovič Dobroljubov

Komentáre

  1. Neviem prečo pračka žerie ponožky, ale žerie ....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Treba skontrolovať gumu či dobre tesní. Obvykle vraj miznú tam, ak to nie sú tie potvorky z rozprávky :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita