Letom Slovenskom - Liptovský Ján

"Už v Liptove vizvoňili, Jánošíka ulapili."
Ľudová pieseň - Už v Liptove zvoni zvonia

Dnes viac obrázkov a menej kecov. Aj celkom nečakané, odo mňa :-)


Liptovský Ján - Jánska dolina 



Pred nedávnom sme navštívili jeden z ďalších krásnych kútov nášho maličkého, nádherného Slovenska Liptovský Ján. Pár mojich pocitov a spomienok, ktoré vo mne tento kraj zanechal, ti dnes priblížim.




Táto malá obec leží v ústi Jánskej doliny, pod výbežkom Nízkych Tatier v nadmorskej výške 654 m n.m. Preteká ňou riečka Štiavnica, ktorá sa vlieva do Váhu. Obec je známou turistickou destináciou, pretože tvorí vstupnú bránu do Jánskej doliny. A práve v nej sme zložili svoje hnáty na týždeň v jednom malom, útulnom penzióne.
zdroj: Wiki

Do Jánskej doliny sme prišli s malou dušičkou, tesne potom, čo ich riečku zasiahli prívalové dažde a povodne. Našťastie, cesty boli ako tak priechodné i keď správy zneli hrôzostrašne. 


















A keďže máme nohy túlavé, pobehali sme aj okolie a atrakcie, ktoré tento kraj ponúka. A nie je ich málo, na všetko nám neostal čas a tým, že sme neboli motorizovaní, obišli sme len to, čo sa dalo s malým dieťaťom :-)


MINI SLOVENSKO



Priamo v obci sa nachádza malý výstavný areál so 14-timi modelmi slovenských, ľudových kultúr. Modely sú v mierne 1:25, naozaj verne spracované s detailami pri porovnaní s originálmi. Nie je to nejaké veľké, aby si si nemyslel, ale na takú príjemnú prechádzku po Slovensku postačí. 











A milované Košice, samozrejme, nemôžu chýbať 




Ale najväčší úspech mala i tak maketa železničky Červenej skaly s idúcim vláčikom. Raz darmo, syn železničiara sa nezaprie :-).





Pozn: Ani tento areál sa nevyhol povodni, a počas našej návštevy odstraňovali jej následky. K dvom miniatúram sme sa ani nedostali. Nevadí, hlavne že sa to dá so poriadku.


KONTAKTNÁ ZOO V LIPTOVSKOM MIKULÁŠI


Samozrejme, nemohli sme si ju nechať ujsť. Jedná sa o maličkú kontaktnú ZOO, kde je možnosť si priamo zvieratká pohladkať. Áno, tiež si myslím, že zvieratká patria do svojho prirodzeného prostredia, no povedzme si úprimne, mnoho z tých zvierat žijúcich v ZOO by už nežilo. Tieto zvieratká sa už narodili v zajatí. 



Výhodou kontaktného ZOO je, že môžete vojsť do ohrady k zvieratkám a pohladkať si ich. Ale zas, aby si si nemyslel, že si zas hŕba deciek vojde do voliéry s levom, to určite nie. Pri každom výbehu stojí usporiadateľ, ktorý dohliada na bezpečnosť aj na komfortnosť zvieratiek. Ak vidí, že konkrétne zvieratko nemá záujem, ľudí dnu nevpustí. My sme tak dopadli s klokanmi. Potrebovali si odpočinúť, a tak sme ich len zdiaľky mohli obdivovať. Pričom kamarátka pred pár dňami si ich pohladkala. Ale nevadí, tak je to správne. Ani človek nemá na ľudí náladu každý deň, je dôležité na to brať ohľad. 


Za to sme si pohladkali ovečky, kozičky, zajačikov, poníky, rysa, nakŕmili opicu. Pre trojročné dieťa a ľudí z mesta hotový zážitok. Nešli sme ani k medveďovi ani k levovi. Po prvé, rada až k bráne a po druhé, keď Ošo bude o niečo starší.   
















KAĎA


Vďaka príjemným a ochotným spolurekreantom sme sa jedného dňa dostali aj k plávaniu. Vzali nás svojim autom do, od nášho penziónu vzdialeného, hotela, kde sa dalo krásne zaplávať v minerálnej vode. Nebudem klamať, smrdela trochu ako zhnité vajíčka, ale o to bola zdravšia. Hodinový pobyt v bazéne neskutočne pomohol mojej chrbtici, a ten môj malý bitank si to spoločne so starkou taktiež užil, až odpadol na tri hodiny :-). 


Po príjemnom kúpeli nás vzali na prechádzku k neďalekej "Kadi". Je to ľudový názov termálneho prameňa v Liptovskom Jáne. Pomocou ľudskej práce bol vytvorený do tvaru kade tak, že pripomína malý bazénik s perličkovým kúpeľom. Voda v ňom je príjemná, 20 stupňová :-). Nie, neokúpali sme sa z dôvodu nedostatku času, no pri ďalšej návšteve si túto príležitosť nenechám ujsť. Čo môže byť lepšie, ako si nechať telo obmývať liečivou vodou, priamo pod slnečnými lúčmi. 



Okrem iného má liečivé účinky pri reumatických, ženských, kožných ochoreniach, i chorobách pohybového ústrojenstva. Vodička obsahuje sírany, železo, vápnik a horčík, čo je pre moju tetániu ako šité na mieru. Keď nič iné, aspoň som si nabrala vodu do fľaše a nechala jej liečivé účinky pôsobiť zvnútra :-). 

Pozn. Môj syn si užil aj bahnový kúpeľ. Nie schválne samozrejme, a plne oblečený. Nevysvetlila som mu, že takto to nemá žiadny efekt :-)






MOJA PRVÁ SAUNA


Prvýkrát v živote som sa teda nechala prehovoriť na to, že si skočím do sauny. Keď už som to mala v cene v rámci procedúr, nuž, prečo nie. Ja, ktorá neznášam vyššiu teplotu ako 25 stupňov, som to teda skúsila, a vošla do miestnosti, kde teplomer na stene ukazoval skoro 90 stupňov. 

Sadla som si na tie prehriate lavice a teda čakala, čo to dá. Medzitým som sledovala veľké hodinky na stene, a každá minúta pre mňa bola ako hodina. Tieklo sa mi aj z tých miest, o ktorých som si myslela, že sa nepotia. Ale, zvládla som dlhých 7 minút, než som odtiaľ vypadla rýchlosťou blesku. 

A potom rovno do jakuzzi. Priamo pod hviezdnou oblohou som sa šupla do vírivky, počúvala zurčanie potôčika a užívala si tú chvíľu. Jednoducho som len bola. Vtedy a tam. Moje telo sa krásne uvoľňovalo, vyplavovali sa endorfíny i toxíny. Túto chvíľu nemohlo nič pokaziť. 

A predsa. Zablysklo sa nad liptovskými kopcami. V tej chvíli som si spomenula na knihu od môjho synovca "Čo keby?", či nás blesk môže zabiť v bazéne plnom vode. Môže. V tej chvíli som vyletela von dovnútra. A po ďalšej sedem minútovke vo vlastnej šťave som sa už iba osprchovala. Avšak, musím priznať, že ten pobyt v saune sa mi celkom zapáčil, a pri najbližšej možnosti si to určite rada vyskúšam, pretože, len ak by si nevedel, saunovanie ma neskutočne veľa zdravotných výhod:

Napr: Upokojuje a posilňuje psychickú pohodu, poskytuje fyzický odpočinok pre telo, regeneruje ho, zlepšuje prekrvenie ľudského organizmu, pomáha telu lepšie zvládať teplotné výkyvy, navodzuje pocit pohody, odvádza z tela toxické látky, a samozrejme, vylučuje tuk, a bojujeme proti celulitíde, ktorá si počas tehotenstva našla na mne príjemný domov, a akosi sa jej nechce preč. Ale ja jej dám!

Pozn. Fotku zo sauny nemám, foťák ani mobil sa mi nezmestili do plaviek, bola som rada, že som si do nich vrazila iné svoje prednosti. No nimi sa fotiť nedalo :-)


SOĽNÁ JASKYŇA


Okrem sauny sme mali k dispozícii aj soľnú jaskyňu, kde sme pol hodiny ležali a vdychovali soľné výpary. Príjemný odpočinok, z reproduktorov nám znela relaxačná hudba, človek nemal ďaleko od spánku. Ale keďže sme mali so sebou aj Oša, spánok bol vylúčený, ale za to máme odtiaľ milión fotografii, ktoré sa síce len ťažko dajú identifikovať, avšak, ako nové umenie super. Rastie nám doma ďalší umelec, ktorý určite nie je po mamke. 





Aby si si nemyslel, aj pobyt v soľnej jaskyni má svoje zdravotné výhody. Je účinný pri ochoreniach dýchacích ciest, astme, zápaloch krku a nosohltanu, chronickej nádche, chrípke, angíne, pri ochoreniach tráviaceho traktu. Dokonca pomáha aj pri kožných chorobách ako je alergia, psoriáza, ekzém. Okrem toho sa tam výborne relaxuje, takže má efekt pri neurózach, strese, vyčerpanosti, chorobách krvného obehu či vysokom krvnom tlaku. 


OKOLIE


Apropo, v samotnom okolí Liptovského Jána je neskutočne veľa prírodných a kultúrnych krás, ktoré stoja za to. Napríklad za výlet stojí aj Stanišovská jaskyňa (do ktorej sme sa každý deň vybrali a ani raz sme tam nedošli :-)), vrch Hrádok, turistické chodníčky náročnejšie i tie menej náročné, množstvo minerálných prameňov, priamo v obci je množstvo kultúrnych pamiatok, kaštieľov, kúrií, krásny kostolík, a Mincovníčkovo, kde ti ukážu ako prebieha život mincí. 




Tento krásny kút Slovenska určite stojí za zhliadnutie, vrelo odporúčam. V okolí je množstvo penziónikov, hotelov aj chatiek, učupených priamo pod horami a lesmi, s ponukou Wellness i bez. Čerstvý vzduch v pľúcach, minerálne pramene, turistika, započúvanie sa do šumu vlniek, čítanie knihy od tvojej kamarátky..., vieš si lepšie predstaviť dovolenku? My plná spokojnosť. Neboli sme tam prvýkrát a určite ani posledný.

Ali Čaja z Paláca

Pár momentiek na záver


Ak dovolíš, dnes namiesto citátu trochu momentiek od môjho Oša. Iba tak, pre priblíženie atmosféry :-).











Komentáre

  1. To musí být super výlet! :) A to mini Slovensko je skvělé! :D

    blog Days of Daysy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To určite bol. Ďakujem. A to Mini Slovensko je super. Už sme v jednom podobnom boli niekde pri Košariskách a veľmi sa nám páčila jedna aj druhá. My sme takí Slovenskomaniaci 😁

      Odstrániť
  2. Veľmi pekné momentky sa mu podarili - škoda že nejdú vložiť všetky 200 ;-D ...bude z neho fotograf

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To určite. Samozrejme nie všetky vyšli ale väčšina vyšla. Veď nemusia byť všetky tiptop. Malý umelec s parádnym okom 😉

      Odstrániť
  3. To mini Slovensko muselo byť úžasné :) nie som nijaký dobrodruh, ale na takýto výlet by som sa vybrala kedykoľvek, minimálne kvôli tým zvieratkám ♥.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono, momentálne kým je Ošo maličký, tiež nepodnikáme nejaké dobrodružné výpravy, skôr také krátke a nenáročné výletiky. Kvôli tomu, aby si na to zvykal, aby sa naučil milovať prírodu i naše kultúrne dedičstvo. Ono, nedá sa povedať, že by sme s mužom niekedy absolvovali adrenalínové túry, ale zas stále radi vypadneme mimo civilizácie, jednoducho občas potrebujeme vypnúť.
      Také tie mini Slovenská či aj iné štáty ja milujem, nebolo to prvé a dúfam že ani nie posledné. Určite ti odporúčam, ak budeš niekde blízko, Liptov sám o sebe je úžasný a krásny. Stojí za to :-).
      Ďakujem za krásny koment

      Odstrániť
  4. To musel byť super výlet! Mňa vždy fascinovala kontaktná zoo, ale nikdy som nemala možnosť žiadnu navštíviť :) A tak by som chcela! :) Krásny článok :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite si ju treba vyskúšať na Slovensku ich už je niekoľko. Ja osobne som skôr za farmy a zvieratká vo voľnej prírode ale tento spôsob ochrany tiež nie je zlý. Naozaj sú na prvom mieste potreby zvierat a nie človeka. A usporiadatelia dohliadajú na to, aby decká aj dospelí nekrmili zvieratá hocičím a neublížovali im. Treba skúsiť, odporúčam 😁

      Odstrániť
  5. Jéj, Liptovský Ján :)) ... Každý rok sa tam chodievame s tatkom kúpať, najbližšie to bude asi o 2-3 týždne. V L. Hrádku nám býva rodina, od nich máme ešte tradíciu ísť na túru na Štrbské Pleso, sem tiež odporúčam ísť, keď sa vám bude dať... hlavne výstup na Predné Solisko, je to asi najjednoduchší výstup v Tatrách a zvládam ho aj ja, športové nemehlo - aj keď navrchu je to málinko náročnejšie, ale dá sa to zvládnuť. (Keďtak popozerajte s rodinkou fotky niekde na nete.) Za ten výhľad odtiaľ to ale určite stojí, chcela by som o tejto "trase" aj čosi napísať (len stále mám blog vo výstavbe, pretože sa mi ho nechce upravovať :D ...sťahujem ho na inú adresu).
    Ešte k L. Jánu, tá Kaďa ma vždycky fascinovala, aj keď kúpať sme sa v nej nikdy neboli, nakoľko ma trochu odrádza, koľko ľudí sa tam vždy nazbieralo, ale určite musí mať pozitívne účinky, keď je to tam vždy v lete také plné... Aj voda v termálnom kúpalisku mi tak trochu chýba u nás, tá voda tam naozaj pomáha... tu na naše prechlórované kúpalisko ma ani nebaví chodiť. :)
    Inak vôbec si neviem predstaviť ten pocit v saune, tiež som sa zatiaľ neodvážila do nejakej ísť, ale ako tak čítam, asi to za skúšku stojí... ale tými 90 stupňami si ma veru vydesila. :)
    Tak nech vám vyjde aj ďalší výlet do Liptova, som rada, že takúto oblasť máme na Slovensku!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na Štrbskom Plese sme už boli, ale ešte bez malého. Chystáme sa odkedy sa narodil a stále nejak nevychádza. V podstate keď sme šli z Liptovského Jána sme zastavili v Tatrách, že sa prejdeme okolo, ale bohužiaľ, akurát pršalo, takže sme nevideli ani Tatry poriadne a to sme stáli pod nimi.
      Ale určite sa minimálne na jeseň chystáme. Aj na to Solisko, ak teda vyjde počasie, a ak Ošo bude schopný vyliezť hore.
      Tá Kaďa ma tiež fascinovala, ale nevošla som dnu. V podstate ešte bolo dosť chladno, ale ktovie či nabudúce to nevyskúšam. Tá sauna bola super, a určite niekedy vyskúšam, len neviem kedy zas bude príležitosť. Inak, ja tiež neznášam obrovské teploty, ale tam to akosi ubehlo. A ak ideš s niekym, s kým si pokecáš, ubehne to raz dva. A tiež mi chýba nejaké to termálne kúpalisko, tiež ma odrádza prechlórovaná voda. K moru ani do Maďarska sa tohto roku nechystáme, tak uvidíme, či to neskončí len s bazénikom na balkóne :-)
      Inak, Liptov je neskutočne krásny, a to som z neho nevidela ani štvrtinu. Preto by som rada, ak by sa nám podarilo trochu viac pobehať po Slovensku. Je tu toho oveľa oveľa viac,čo ešte nepoznáme.
      A šup šup, pohni si s tým tvojim blogom, už sa neviem dočkať tvojich článkov.
      Ďakujem za komentár

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita