Skutočný príbeh zakladateliek spiritizmu

"Těžko jsem si ztrácel modlil se za ní jak smutné když odchází to cos měls tak rád."
Kreyson - Loučení  

V rámci júnovej výzvy "životopis" som siahla po titule, ktorý vo mne vyvolal viac otázok ako odpovedí:




Sestry Foxovy

Lucie Hlavinková


O knihe: 

"Hledání materiálního důkazu tedy musí být odloženo, ale sousedé už prakticky žádnou mrtvolu ani nepotřebují. Jejich přesvědčením by nyní neotřáslo ani to, kdyby se Rosna objevil mezi nimi živý a zdravý. Zahrnuli by ho do své debaty a vyzvali ho, ať se i on ducha na něco zeptá."

Sestry Maggie a Kate sú obyčajné mladé dievčatá, ktoré žijú obyčajným, nudným životom na farme svojich rodičov s matkou. Keď ich otec, notoricky alkoholik a hráč a k tomu náboženský fanatik, nájde po rokoch späť cestu domov, ich život sa zmení na peklo. Sestrám sa nepáči jeho tyranský spôsob výchovy a tak si na otca pripravia aprílový žartík. Prstom na nohách sa naučia vyťukávať znamenia, aby to vyzeralo, že k nim prehovárajú duchovia. Spočiatku skeptický otec neverí, že by sa v ich dome mohli odohrávať veci medzi nebom a zemou. No keď sa zvesť roznesie po okolí a pri dverách sa im striedajú zronené manželky, matky, manželia a domáhajú sa znamení od svojich zosnulých príbuzných, opäť ich opustí. 
Pod ochranné krídla si ich berie najstaršia sestra Leah, ktorá zacíti skvelú príležitosť aj na svoju kariéru manažérky. Sestry si postupne vytvoria premyslený systém znamení, abecedy a na dôverčivosti zronených ľudí postupne začinaju zarábať nemalé peniaze. Stávajú sa z nich celebrity svojej doby, užívajú si život na výslní a hoc sa začínajú objavovať aj články o ich podvodoch, ľudia stále veria, že dievčatá majú spojenie s druhým svetom. 
Svetom sa šíri nové náboženstvo - spiritizmus. Vznikajú okultistické spolky a o slovo sa hlásia nove média, s modernejšími efektami. Sestry poznačené slávou si hľadajú cestu do normálneho života, no tá už je navždy zahataná a začína sa zbierať dozretá úroda...  

Moja mienka



Sestry Foxové boli vo svojej dobe skutočným fenoménom. Vďaka detskej hre a nevinnému žartíku dokázali vyvolať celosvetovú hystériu. Ani samotné dievčatá netušili, kam to všetko povedie, no začalo sa im to páčiť a nevedeli skončiť. Jedno klamstvo striedalo ďalšie, fantázii sa medze nekládli.  
Časom sa naučili čítať v ľudských tvárach a telách, vedeli im ponúknuť a povedať, čo chceli počuť. Skvelé herečky, psychologičky aj manipulátorky. Zo svojej slávy vedeli vyťažiť maximum. Bohužiaľ, v súkromnom živote sa im až tak nedarilo. Neopätovaná láska, závislosť od alkoholu, nenávisť jedna voči druhej, aj svetu voči nim. Úbohé ženy zatiahnuté do kruhu z ktorého nebolo úniku. Jeden by ich aj poľutoval...


Autorka vo svojej knihe skutočne hodnoverne opísala vtedajšiu atmosféru viktoriánskej doby. Mentalitu aj spoločenské pomery. Z každého kúta sa niesla vôňa mäty, pri ktorých poliach sestry vyrastali. V ušiach mi znelo šušťanie bohato nariasených šiat, do ktorých sa sestry veľmi radi odievali. A z každého kúta dýchali duchovia, ktorí sa hlásili o slovo.

"V Albany je čekal krásny hotel, ve kterém se nohy bořili do tlustého koberce, hlava se točila ze všech těch odlesků lamp v zrcadlech a personál stál v pozoru, připraven s nábožnou úctou vyplnit veškerá jejich přání. Kate s Maggie se vrhly do prachových peřin, s rozkoší přejely prsty po povlečení z egyptské bavlny a zavýskly nadšením."

Nádych tajomna knihe dodávali dobové, pre mňa dosť strašidelné, fotografie (ale zas mňa vystraší každá maličkosť, tak môj názor treba brať trochu s rezervou...). Použitá literatúra na záver hovorí, že autorka čerpala z kníh, ktoré napísali sestry samé. Kým najstaršia Leah písala skôr o skutočných prípadoch a hororových zážitkoch, mladšie sestry sa vyznávajú z podvodu a manipulácie. Avšak kde je pravda sa už isto iste nedozvieme. Možno keby sme vyvolali duchov sestier Foxovych... 

Musím skonštatovať, že som očakávala trochu tej ducharčiny. Trochu ma mrzelo, že v knihe neboli, napr. rozhovory s duchmi, posolstvá z druhej strany, či strašidelné historky. Stále som dúfala v mrazivé napätie, zimomriavky a stojace chĺpky vzadu na krku. Ale nedočkala som sa. Išlo skutočne iba o životopis troch nešťastných sestier, ktoré si chceli iba užiť svojich päť minút slávy, no absolútne ich nezvládli. 
Jedna vec mi ale nejde do hlavy... sestry vraj znamenia a odpovede na otázky vyťukávali kĺbmi na prstoch na nohách. Nuž, skutočne si neviem predstaviť, ako niekomu môže kĺb popraskať aj 30-krát za sebou. To je nemožné...


Odporúčanie



Kniha je písaná ľahkou a čtivou formou, žiadne nudné fakty ani opisy. Iba také, ktoré dotvoria historickú atmosféru. Myslím, že by som titul spokojne mohla označiť za bulvár minulosti. 

Verím ale, že si svojich čitateľov kniha môže nájsť avšak iba tých z rad milujúcich voľnočasovú históriu a životy slávnych. 

Skutočný dom sestier Foxových (Zdroj foto TU)


Odporúčaný nápoj

Hoc sa v knihe pilo veľmi veľa alkoholu, neodporúčam. Po prvé by si z knihy nemal nič, po druhé, tvoja pečeň by sa ti nepoďakovala. Skús radšej ten mätový čaj, je výborný na trávenie a skvelo vonia. Budeš tak mať pocit, že stojíš na mätovom poli a osudy sestier sa premietajú priamo pred tebou.

Úryvok z knihy na záver: 


"Malý vesmír sester Fooxových odráží ten obrovský, šíry svět, ve kterém se vše mění a vše se navzájem ovlivňuje. Maggie se zahalila do černé pavučiny nepřetržitého smutku a oddala se truchlení přesně jako královná Viktorie po smrti milovaného manžela. Princ Albert byl pro ni vším, láskou jejího života, rádcem a průvodcem. Jeho komnaty byly ponechány v nezměněném stavu a každý večer byly na lůžko přichystány jeho šaty. Nesmířená s manželovou smrtí navštívila královna bezpočet médií, aby ji Albert mohl znovu a znovu opakovat, jak ji miluje - svou královnu, svou lásku, svou Venuši."      

Komentáre

  1. O téhle knize uvažuji a podle tvé recenze si myslím, že by se mi líbit opravdu mohla. Přiznám se, že o Foxových příliš nevím, takže by mi kniha mohla přinést nové informace azároveň mě i přivést k dalšímu zjišťování. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som si potom tiež samozrejme zisťovala informácie o sestrách hore dole po internete tiež som ten typ, že keď si o niečom prečítam potom o tom chcem vedieť viac. Ale či boli podvodníčky alebo nie som sa nikde nedocitala iba v tejto knihe...
      Ale ak máš rada beletrizovane životopisy a určite ti ju odporúčam. Každopádne je zaujímava len z toho historického uhla.

      Odstrániť
  2. O této knize jsem už slyšela a uvažuju o ní. Přece jen je pro mě dost zajímavá, takže děkuji za tvou recenzi :)

    Gabux

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kniha sa ako životopis tých žien číta skutočne dobre. Aj keď ja som očakávala trochu viac tej spirituality ale o tom tá kniha nie je. Ale ja si rada prečítam niečo zo života slávnych, hlavne tých už niekoľko desaťročí mŕtvych. Potom len hádam, či by to mohla byť pravda...

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita