Kniha pre mladé romantičky, ktoré túžia po prvom bozku

"Mladá, skladá z úlomkov svet. Hľadá, hľadá tvár akej niet. Trápenie snov, vie že mal si byť dávno s ňou."
Elán - Kráľovná bielych tenisiek

Nastal december, najnáročnejšie obdobie v našom Paláci. Je to ten čas, keď sa zvýši výskyt "pacientov", ktorí nevedie čo chcú, ale chcú to ihneď. Rozmýšľam, kam sa podeli všetci tí milí, usmievaví, inteligentní zákazníci, ktorí nás navštevujú po iné mesiace roka. Nakúpili v predstihu ako ja, alebo sa odfufrovali do obchodných centier? Každopádne, na svoje predvianočné dumky nedostávam odpovede, tak sa s ostatnými kolegyňami snažíme iba prežiť pri plnom fyzickom aj psychickom zdraví. 

A práve kvôli tomu ma nepotešila výber témy knižnej výzvy: Žáner, ktorý bežne nečítam
Nuž, takých žánrov aké nečítame nie je zas až tak veľa, pretože môj záber je dosť veľký, čo si si istotne pri mojom čítaní asi všimol. Ale i tak sa niečo nájde, čo čítam skutočne výnimočne, alebo vôbec. Napr: 

  • skutočné príbehy o chorobách a smrti (pri mojej hypochondrii je to celkom logické), 
  • vojnové príbehy (prisilná empatia),
  • politické knihy (niekoho by som asi zabila)
  • filozofické tézy (nerozumela by som ani slovo)
  • romantiku (príliš priehľadné a sladké)
  • detektívky, thrillery (chcem v noci spať a po zotmení po ulici kráčať bez strachu)
  • moderné romány pre mládež (vadí mi tam to množstvo sexu, asi som už za zenitom)
  • knihy o unesených, týraných a mŕtvych deťoch...

A tak som si teda vybrala predvianočné, najmenšie zlo. Moderný román pre mládež:



Nepobozkaná 

Miroslava Varáčková


O knihe:


"Zvyšok večera trávim premýšľaním o trénerovi. Sedím pri stole nad otvorenou úlohou z chémie, počúvam Coldplay a uvažujem, že sa ho na najbližšej hodine spýtam, či sme sa už niekde nevideli. Vyznie to hlúpo a trápne a jeho najpravdepodobnejšia odpoveď bude, že videli, na minulom tréningu, ale nedokážem sa zbaviť pocitu, že som ho už stretla a niekde inde ako v telocvični."
Dominika je mladé, šestnásťročné dievča, ktoré sa potýka s klasickými, pubertálnymi problémami. Škola rodičia, brat, nedostatok sebavedomia, a hlavne, žiadny frajer na ceste. Celá nešťastná, že vo svojom veku ju nepobozkal ešte žiadny chalan. Jedného večera ju pri návrate z diskotéky prepadne partia výrastkov a našťastie sa to skončí "iba" ukradnutou peňaženkou. Ale aj to mladé dievča vystraší natoľko, že sa prihlási do kurzu sebaobrany. Tam spoznáva mladého trenéra Šarkana, ktorého uhrančivé oči jej nedávajú pokoja. Dočká sa mladé dievča konečne svojej prvej lásky?

Moja mienka


Príjemný návrat do najkrajšieho a pritom najťažšieho obdobie môjho života. Opäť raz som sa ocitla na strednej škole a prežívala radosti, ktoré prináša bezstarostná puberta. Aj keď v tej dobe máme pocit, že tých starostí je až nad hlavu... jaj sladká mladosť :-). Dennodenné horekovanie hlavnej hrdinky, ktorej jediným problémom bolo to, že sa ešte nenašiel chlapec, ktorý by ju pobozkal mi trochu pripomenulo mňa v jej veku. A po tých rokoch som si uvedomila, aké to bolo otravné a detinské. 

Pozn. Týmto sa ospravedlňujem všetkým zainteresovaným osobám, ktoré si to vtedy museli odtrpieť (ale kvôli GDPR ich menovať nebudem, no ony vedia :-)).

Uvedomila som si, koľko sa toho zmenilo, kým som bola na strednej ja. Dievčatá s bujnejším poprsím boli v časoch mojej mladosti terčom posmechu a vtipov. Viem o čom hovorím. Normálne mi je trochu ľúto, že nie som puberťáčka v tejto dobe, určite by som o bozkávaní iba nesnívala :-))))))).
No, a sex v 16-tich tiež nebol až tak rozšírený ako teraz. Či len ja som sa pohybovala v divnej spoločnosti??? Lebo my sme nejaké to techtle mali, ale mechtle už nie :-)))
"Potom sa mi Lena zdôverí, že s Kamilom zase spala. Bez ochrany. A že má strach, aby vec nedostala neželaný spád.
"Keby som náhodou bola v tom, neprežila by som to," povie skleslo."
"Neboj sa, určite by to nebolo až také hrozné. Vaši by ťa iba zabili. Mala by si to rýchlo za sebou."
Ale, aby som sa z minulosti vrátila späť ku knihe. Dominika sa však nepotáca iba s nedostatkom bozkov. Otec, ktorý ich rodinu pred rokmi opustil sa bude ženiť, a narodí sa nový súrodenec. Kým jej starší brat nevie otcovi zradu odpustiť, Dominika sa nevie vo svojich citoch k nemu vyznať a cíti sa uväznená medzi mlynskými kameňmi. Na jednej strane ju drží brat a matka so svojou nenávisťou a smútkom, na druhej strane otec, ktorý svoje deti miluje a chce si vzťahy s nimi urovnať. A mladé dievča sa snaží situáciu vyriešiť tak, aby nikomu neublížila. 

A k tomu spoznáva okúzľujúceho štvrtáka Šarkana, v ktorom sa vôbec nevie vyznať. Niekedy je milý a šarmantný a o pár dní sa zas správa ako poriadny magor. Dievča, ktoré nikdy nepoznalo chlapov a ich správanie sa samozrejme zaľúbi po prvom tréningu sebaobrany. Okrem toho sa musí podieľať aj pri nácviku na tanec na stužkovú v triede, do ktorej, samozrejme, chodí aj Šarkan. Jeho správanie je skutočne metúce. No pri hlbšom spoznávaní pomerov, v ktorých chlapec žije Dominika zisťuje, že to vôbec nemá jednoduché.


Kniha Nepobozkaná teda nie je iba o prvých bozkoch, ale aj o tom, ako vidia svet násťroční, o vzťahoch, hľadaní samého seba a nachádzaní vlastnej cesty. Hlavní hrdinovia sa nachádzajú vo veku, kedy človek už nie je dieťa ani dospelý. A možno si to neuvedomujeme, ale je to to najzraniteľnejšie obdobie. Aj keď máme chuť tie nepodarené decká prizabiť a roztrhnúť vo dvoje, pravdou je, že každé slovo dospelého môže bolestivo ublížiť, čo je presne vidieť na Adamovom aj Šarkanovom správaní.

Aby som ale napísala o knihe niečo objektívne, musím sa na ňu pozrieť z dvoch pohľadov:

Pohľad trápnej dospeláčky:

Pre jedinca, ktorý už má čo to odžité, čo to prečítané a vypočuté bol dej ľahko predvídateľný a jednoduchý, žiadne prekvapenie. Niekedy som mala chuť s Dominikou trochu zatriasť:
"Dievča, zobuď sa. Preboha, máš len 16, čo by si chcela? Svet nie je iba o chalanoch a bozkávaní!!! Nebuď tak trápna a uvedom si, že každý chalan cíti, ako sa trasieš pri jeho pohľade." 
Taktiež musím skonštatovať, že ak by som si knihu vyberala na základe obálky, asi by som po nej nesiahla. Pôsobí na mňa príliš...umelo a detinsky.
Subjektívny názor: Tým, že som poznala jedného chlapa meno Šarkan, ktorý na mňa pôsobil všelijak len nie príjemne a sexuálne, nevedela som si k chlapcovi vypestovať sympatie, lebo som si stále v hlave predstavila toho skutočného. Škoda.. 

Pohľad dokonalej puberťáčky:

Akože, táto kniha bola fakt bomba. Určite si ju prečítam ešte raz a požičiam všetkým svojim spolužiačkam. 
Domča je perfektná naj kamka, a brala by som ju všetkými desiatimi. Aspoň by sme spoločne mohli snívať na záchodoch o najkrajších chalanoch z našej školy. A má fakt sexi brata, škoda že sa rozhodol pre tú škaredú a trápnu Anetu, ja by som bola určite lepšia a chápavejšia. Toho jeho fotra by som poslala do teplých krajín, aby si uvedomil, aký je to hajzel. No a Šarkan? Totálne suprový prototyp rebela. Ktorá by sa nerozpustila pri jeho slovách a pohľade? Milujem ho!!!




Odporúčanie

"A najviac uvažujem o Šarkanovi. O tom, ako žije. V akých pomeroch. Nie sociálnych, ale tých čo sa týkajú vzťahov. Musí byť ťažké nemať v rodine oporu. Pociťujem to v poslednom čase na vlastnej koži, no moja mama aspoň nepije a viem, že keby sa mi dialo niečo naozaj vážne, poskytla by mi potrebné útočisko. Aspoň do takej miery, do akej by bola v danej chvíli schopná.
Niekedy je život naozaj zvláštny. A asi aj dosť nespravodlivý. Občas. K niektorým ľuďom. A aj keď netuším, ako je to v prípade Šarkanovej rodiny, aj tak mám pocit, že voči nemu je nefér príšerný. Prečo inak by sa tak obrnil a nevpúšťal do svojho súkromia takmer nikoho?" 
Autorka Mirka Varáčková nie je na slovenskom knižnom trhu nováčikom. Roku 2017 získala cenu Panta Rhei Awards za mládežnícku knihu Drž ma, keď padám. Je známa aj u českého čitateľa, niektoré jej knihy boli preložené aj do češtiny (škoda, že sme dospeli do tohto štádia, že si nerozumieme :-((().  
Nemôžem hovoriť za celú Mirkinu tvorbu, ale za túto knihu môžem skonštatovať, že ju určite budem odporúčať pre mladé dievčatá od 15-18 rokov. Nie, že by som bola nejaká puritánka, veď sama som v tom čase čítavala aj jemne erotické príbehy, ale páči sa mi, že v Nepobozkanej skutočne išlo iba o bozky a vzťahy teda iba u hlavnej hrdinky, jej kamarátky mali iný názor.  

Ak hľadáte darček pre svoje adolescentné dievča, ktoré obľubuje príbehy zo života, nech sa páči. Pre dospelých už veľmi neodporúčam. Triezvejší pohľad na svet a tak...


Odporúčaný nápoj:

Čítanie v jesenných a zimných dňoch ti spríjemní nealkoholický punč so štipkou škorice. Príjemne zahraje a navodí atmosféru. Do toho nejakú Nirvánu, alebo Offspring, a sme opäť v pubertálnom období :-)

A ja ti už ďakujem za tvoj čas, a už teraz sa teším na ďalšie stretnutie s tebou. Pripravujem predvianočné hlášky z Paláca, takže sa máš na čo tešiť. Dúfam, že si ma naladíš aj ty, nielen nejaké ruské pornostránky, ktoré hackli blogger a skresľujú mi štatistiku :-)))

Úryvok z knihy na záver:

"Kde bolo tam bolo, za ôsmimi ochladzovacími vežami jadrovej elektrárne, neďaleko hlavného mesta a uprostred rozľahlej škaredej a zdanlivo nekonečnej roviny žil istý Romantik. Mal zvláštny zmysel pre humor, býval v zlatej klietke, ktorá mala predstavovať palác, no pre neho znamenala skôr jamu levovu, navštevoval školu, pomáhal bezbranným, slabým a ženám, neuveriteľne tancoval a zo všetkého najradšej skrýval svoje tajomstvá."

Komentáre

  1. Puberta je ťažké obdobie ktoré si musíme prežiť niekoľko krát - raz svoju a potom s naším potomstvom, s každým dieťaťom zvlášť a s každým inú.....a pri troche šťastia aj s vnúčatami :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A vždy je taká istá. Ťažká a komplikovaná. Ale zvládneme... inú možnosť nemáme. Zásob alkoholu máme dosť :-)))

      Odstrániť
  2. Líbí se mi názor dospělé ženy a názor puberťačky a jestli jsi oba zvládla napsat ty sama bez pomoci, tak klobouk dolů :)

    Gabux

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem velmi pekne. Ale taka som ja. Na jednej strane sa citim ako pubertacka ešte stale a na druhej strane uz citim, ze niektore veci beriem ako dospela. Je vyhoda nikdy nedospiet, stale mam dva pohlady 😀

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita