Keď veštenie nie je o veštení

"Človek, človek ty si zvláštny, či máš -dsať, alebo -násť.

Darmo sa skrývaš do básni, svet si ťa stále vie nájsť."
Imt Smile - Nedá sa újsť

Dovoľ, aby som ti predstavila ďalšiu knihu, kde je opäť raz hlavným hrdinom starček. Áno, priznám sa, mám nejakú úchylku na starých pánov, ale veď, každý má na niečo slabosť :-). Takže, nech sa páči:


Váhavý veštec

Keziah Frostová


"Nová rola ho neprestávala prekvapovať, stále sa necítil ako veštec. To, čo robil, mu pripadalo skôr ako koučing. Pomáhal ľuďom uvedomiť si, kým naozaj sú, aby sa vo svojom živote mohli pohnúť ďalej. Konal dobro. Ešte nikdy ho práca nenapĺňala tak ako teraz."

O knihe:

Norbert Zelenka, sedemdesiattri ročný dôchodca prežíva zo dňa na deň svoj život. Je presvedčený, že jeho život už skončil smrťou jeho manželky, a jeho jedinou víziou do budúcnosti je jeho smrť. Spoločnosť pri tomto čakaní mu robí Ivy, čivava, ktorú dostal od svojej tety. Jeho finančná situácia je dosť zlá, prežíva na základe charitatívnej stravy, no mnohokrát ostane bez jedla úplne. Keď sa stane Ivy nehoda, a on musí zaplatiť za operáciu ťažké peniaze, skutočne hrozí, že skončí na ulici. 
V poslednej chvíli sa rozhodne prijať, aj keď veľmi nerád, výzvu troch členiek Carlottinho klubu. Tie priši s návrhom, aby začal veštiť z kariet. Do tajov kariet ho ochotne zaúčajú práve dôchodkyne zo spomínaného klubu, ktorého to pred pár rokmi taktiež skúšali, no bez nejakého väčšieho úspechu.
A tak teda nakoniec Norbert, kvôli prežitiu, začína veštiť ospalému mestečku. A vďaka objavenému talentu odhadnúť ľudí, vedomostí a silnej empatii, stane sa Norbert veľmi rýchlo známym a naplno vyťažením psychológom, priateľom a poradcom.

Moja mienka


"Prečo hneď sprostosť?" namietla Margaret. "Je to viera, nie? Ak tomu niekto verí, nemôžeš povedať, že je to sprostosť. O viere sa nepochybuje, nepatrí sa to." 

Norbert bola opäť milá postavička z knihy, do ktorého som sa zaľúbila. Ochotný pomôcť v každej situácii, milý, galantný, na druhej strane príliš nesmelý, bojazlivý,  mlčanlivý. Všetok svoj čas venoval sledovaniu a načúvaniu ostatných z bezpečnej vzdialenosti, a čítaniu časopisu Reader´s Digeste, ktorý je plný informácii o prírode, medicíne, psychológii, vede, sociológii, živote. Aj vďaka tomu nerobilo Norbertovi problém podať klientom informácie, ktoré chceli počuť. 
Jeho počiatočné obavy že bude ľudí klamať a podvádzať za peniaze sa nepotvrdili. Norbert sa stane skutočným znalcom reči tela a výborným poslucháčom, i preto si ho ľudia obľúbia a zvesť o ňom sa rozšíri aj za hranice mesta, rýchlosťou blesku. O pár mesiacov má preplnený diár a klienti sú schopní prejsť stovky kilometrov len pre to, aby si od neho nechali "vyveštiť". Aj keď nešlo o klasické veštenie ale radu, či podpichnutie vpred v pracovnom, či vzťahovom živote. 


Na druhej strane tu máme Carlottin klub. Tri bláznivé a unudené dôchodkyne, ktoré vedie panovačná a manipulatívna Carlotta, ktorá túži ovládať všetko a všetkých. Bola to práve ona, ktorá prišla na nápad vytvoriť z Norberta veštca. Tento akt, ktorý mal zo začiatku vyzerať ako charita sa neskôr zmenil na pokus o ovládanie Norberta a jeho klientov. Ten sa ale rozhodol ísť vlastnou cestou a riadiť sa svojou hlavou aj intuíciou. Ale Carlotta sa vôbec nemienila vzdať, a keď začal jej vplyv uberať na intenzite, rozhodla sa s Norbertom bojovať.

"Jej plán vyzeral inak, Norbert sa mal stať dlhodobým a zábavným projektom pre jej klub. Ony ho budú formovať a on, vďačný za pomoc, ich bude baviť. Vždy sa prejavoval ako poddajný muž a Carlotta predpokladala, že si s ním bude robiť, čo chce. Ako mohla tušiť, že v srdci toho nevďačníka sa skrýva vôľa robiť si po svojom? Nič také nemohla dopustiť."

Musím priznať, že som po knihe siahla nielen kvôli starčekovi v hlavnej úlohe, ale aj kvôli téme veštenia. Avšak po pár stránkach bolo jasné, že sa v knihe nejedná o žiadnu mágiu, spiritzmus ani okultizmus. Norbert iba využil to, čo vedel najlepšie. Počúvať a sledovať. Ukázal, že veštenie nie je žiadna veda pre tých, ktorí vidia telesné príznaky, podmienené pohyby, smutné úsmevy, a vedia čo sa za tým skrýva. Dobre zvolenými slovami zachránil manželstvá, životy aj pomohol v zmene kariéry. 
Norbert je chlapík, od ktorého sa môžeme veľa naučiť. Napríklad, že v sedemdesiatke život nekončí.

A aj to, že v živote vyhráva ten, kto sa nebojí prijať akúkoľvek výzvu a zmeniť svoj život.

Odporúčanie


Kniha o starčekovi Norbertovi je jednoduchá, príjemná oddychovka, vhodná na dovolenku aj na krátenie času pri chorobe. Milý román pri ktorom sa riadky čítajú samé, bez nejakých dlhých opisov a nudných informácii, s občasnými, zaujímavými myšlienkami o živote. 



Odporúčaný nápoj:

Ak na teba lezie nejaký jesenný splín, priprav si k čítaniu medovkový čaj. Spolu s knihou ťa donútia spomaliť tvoj život a užiť si túto chvíľu.

A ja ti už týmto ďakujem za tvoj čas. Dúfam, že sa ti moja recenzia o ďalšom deduškovi páčila a že si ma naladíš aj nabudúce. Prajem krásne jesenné dni a na ďalšie stretnutie s tebou sa teším

Ali Čaja z Paláca

Úryvok z knihy na záver:


"Z fráz, ktoré sa naučil pri veštení používať, sa ako najužitočnejšia osvedčila táto: Nebuďte prekvapený, ak... Vyslovil ju, ak chcel dotyčnému niečo navrhnúť. "Nech vás neprekvapí, ak sa doma budete cítiť lepšie a strávite tam veľa šťastných hodín." "Nebuďte prekvapený, ak si nájdete záľubu, ktorá by vám nikdy nezišla na um." "Nebuďte prekvapený, až zistíte, že máte viac sebadôvery a úspešnejšie vychádzate s ľuďmi." 

Komentáre

  1. Len nezačať čítať pred spaním - to bude po spánku, dočítala som so svitaním

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to taka prijemna oddychovka ale radsej na dovolenku. Ked na druhy den netreba vstavat do prace.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita