Pohankové sušienky

"Cukor jedla, kávu pila, aby bola pekná biela."
Slovenská ľudová - Cukor jedla, kávu pila

Čo si budeme nahovárať, cukor je návykový. Viem to potvrdiť z vlastnej skúsenosti. Boli časy, keď som kávu bez troch lyžíc cukru ani nevypila, keď som denne zjedla tri, štyri keksíky, keď som nevypila nesladený čaj alebo dokonca ani čistú vodu, iba ochutenú. Veru, veru. 


Cukor je dobrý sluha, ale zlý pán


A jedného krásneho dňa som si povedala dosť!!! 
Nie len kvôli váhe, ale hlavne kvôli zdraviu musím zmeniť svoj jedálníček
3 lyžičky cukru v káve som vymenila za pol lyžice medu a dnes ma strasie, keď si dám cukor do kávy od toľkej sladkosti (a trénujem na to, že raz si dám kávu úplne bez ničoho). Ochutené minerálky a presladené vody som vymenila za vodu s citrónom a čistú vodu. A už si neviem ani predstaviť, že by som do bylinkového (alebo iného) čaju dodala cukru. Jedinú výnimku tvorí pečený čaj, ale aj ten si dávame iba občas. Čokoládové pochúťky, ktoré kakaové bôby nevideli ani na bilboarde, som vymenila za kvalitnú čokoládu, bez palmového tuku, bez umelých prísad. 

Poviem pravdu, bolo to ťažké. Telo chvíľu bojovalo. Cukor je droga, ak sa vymkne spod kontroly. Ale dá sa skrotiť. Nevravím, že úplne vylúčiť, to by zas bolo kontraproduktívne a je mi jasné, že časom by prišiel taký absťák, že by som zožrala celé kilo a skončila na JISke. A preto ho používam. Do sirupov (bylinkových aj ovocných no nenahrádzame nimi čistú vodu), do koláčov (i keď stále použijeme pol dávky uvedenej v recepte), v pečive. 
Ale s mierou. Doprajem si aj tortu, či keksík, ochutené pivo, no už toho nie je toľko, ako voľakedy.
Jeho obmedzenie mi úplne zmenilo chuťové poháriky, ovocie je teraz oveľa sladšie ako bolo voľakedy. 

Snažím sa to naučiť aj svojho syna. Nevylučujem cukor úplne, to by nebol dobrý nápad. Neovplyvním čo zje v škôlke, alebo vonku na ihrisku či u starých rodičov, ktorí cukor veeeľmo ľuuubia. No snažím sa aspoň keď som s ním ja. Už mám vypozorované, že sladkosť po štvrtej a do jedenástej mám doma naspídovanú veveričku.


Keďže už bojkotujem Nestlé, palmové tuky, umelé sladidlá a na druhej strane, milujem pečenie (keď už varenie nie, článok TU) vytvárame spolu so synom rôzne maškrty. Nie že úplne eňo ňuňo zdravé, nie že úplne bez cukru, ale určite zdravšie a chutnejšie ako tie z obchodu. 
Čo je ale hlavné, trávime čas spolu. Učím ho, ako sa používa rúra, šľahač, vylízavajú misky, varechy. 

A že tie najchutnejšie a najzdravšie sladkosti sú tie, s láskou robené!!      

Nedávno som si kúpila pohánkovú múku, keďže som si chcela spraviť pár dní očisty, ale pri plnom dojčení to fakt veľmi nešlo. Počkám s tým ja do jari... Z pohankovej múky som spravila najskôr obyčajné placky, ale pravdu povediac, nechutili mi veľmi. Musela som si k nim urobiť avokádovú nátierku, aby som ich dojedla. Pohanka má pre mňa zvláštnu chuť. Občas si na raňajky urobíme kašu, ale musím pridať viac banánu, aby som ju zjedla. Ale syn s ňou nemá také problémy a jemu chutí. 
Tak som teda hľadala ďalšie recepty na využitie múky, keď ju už mám doma, a našla som niečo lepšie ako placky. 

Pohankové sušienky


Sušienky mi môžeme. A často. Minulý týždeň som robila cícerové, tak som dala šancu pohanke. A skutočne jednoduchý recept.

  • 1 hrnček    - pohanková múka
  • 1/3 hrnček - oleja (kokosový, olivový, slnečnicový, zvyknem použiť aj roztopené maslo)
  • 1/2 hrnček - cukor (použila som kokosový, alebo zvyknem med)
  • vanilkový cukor (nie vanilinový!!)
  • nasekaná čokoláda
  • 1 KL - prášok na pečenie
  • štipka soli
  • 8 PL mlieka
  • 1 vajce

Postup:


Najskôr zmiešame sypké ingrediencie a čokoládu

Pridáme olej, mlieko, vajíčko.

Vytvoríme husté cesto.

Na plech vystlatý pečiacim papierom tvarujeme sušienky.

Pečieme na 170 stupňov cca 10 minút.



Momentálne nemám toľko času vystávať v kuchyni a vypekať komplikovanejšie dezerty. Ale mlsná ma naháňa. Tak sa snažím ísť na to čo najjednoduchšie a hlavne, najrýchlejšie, keďže po chvíli mi už začne mrnčať dcéra a dožaduje sa pozornosti. Možno len chce ochutnať, ale na to má ešte čas. Už sa teším, ako o rok budeme spoločne zas tvoriť nejaké zaujímavé a zdravé mňamotky (článok TU). Pevne dúfam a verím, že bude ako môj syn, ktorému bude ako sladkosť stačiť banán, sušené ovocie, mandarínka v čokoláde, ovsená kaša. 

Niektoré maminky sa sťažujú, že im deti nevypijú čistú vodu, nezjedia ovocnú kašu, a sladkosti bez cukru ani neochutnajú. Jedného takého veľkého poznám, môj chlap. Ten také veci ani do úst nevezme, a keď ja nám vytváram novinky, jemu musím vyrobiť klasiku. Ale nepovieme mu, že dávam tretinu cukru, ako sú písané v receptoch... 
Pevne verím, že keď svoje decká na také domáce vydumaniny naučím, tak im to ostane doživotne... mimo obdobia puberty, to je kapitola sama o sebe :-D.

Pár slov na záver: 


Tak, a to je na dnes odo mňa všetko. Ak ste ten môj preemotivovaný článok dočítali až do konca, tak si to vážim. Snáď som niekoho svojimi sušienkami inšpirovala, ak nie nevadí, možno nabudúce. Ja vám už prajem krásnu sobotu a pevne verím, že si ma naladíte aj nabudúce. Ak sa vám článok páčil, môžete dať páčik na moju FB stránku, aby vám neušiel aj ten budúci, ktorý zas bude o nejakej mojej dumke, detských hláškach, knihe, príbehoch zo života, alebo materských radostiach. Alebo ma sledujte na Instagrame pri mojich ne(pravidelných) denných príbehoch a nekvalitných fotkách. Ale, taká som ja...

A že by bolo jasné, že občas si upečiem aj niečo... menej zdravé... ja sa priznám. Pretože keď nemám sladký život, alebo vstávam ráno o štvrtej, telo niečim potrebuje nahodiť baterky.





Citát na záver: 

"Ženy sú bielučký cukor v horúcej káve."

Jaroslav Seifert

Komentáre

  1. Cukr jsem poslední dobou taky omezila, jen kávu zatím nedokáži vypít neslazenou, tak tam to řeším stévií. Ale občas mě popadne absťák a já si říkám, jestli není lepší všeho s mírou, než tohle :D. A to méně zdravé na fotce vypadá opravdu lákavě! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, keď vidím tvoje výtvory tak mám čo robiť, aby som nespráskala monitor. Káva áno, to mám aj ja. Vychutnávam si ju s medom a mliekom, aj keď by som správne nemala. Raz... možno...
      A áno, tiež si myslím, že radšej v menšej miere, ale radikálne vynechanie by sa mihlo účinku hneď ako by som spažrela všetko ostatné. Presne tak, všetko s mierou.
      Ďakujem. Bábovka a torta zmizla behom pár hodín :-D

      Odstrániť
  2. Sušenky vypadají luxusně! Takké chci nějaké doma upéct, protože mi přišla melasa, tak ji chci vyzkoušet :) Jinak Ti moc gratuluju, generátor náhodných čísel tě vytáhl v soutěži o vánoční balíček :) Poprosila bych Tě buď na FB stránku nebo mail michalkasislerova@seznam.cz napsat, kam mám balíček poslat ♥ Děkuji :)

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No jasne s melasou to tiez urcite pojde len pomer musis asi odhadnut sama lebo ja som este nepouzila a neviem aka je sladka. ale to ty asi poznas... Ďakujem snazili sme sa. Nie su na vystavku lebo to robime spolu so synom ale chutia a to je hlavné.
      A ani netusis ako velmi sa tesim. Na vyhry veľmi stastie nemám a za. posledný mesiac hned dve 😍😍😍 Aj u Zuzky z blogu Na vlastnej koži aj u teba... jupiiiii idem podat sportku. Urcite sa ozvem 😊

      Odstrániť
  3. Tak mňa si určite inšpirovala! 😊 Aj receptom na sušienky (som závislák na sušienkach 😅) aj celkovo článkom, pretože sa ja aj mamina snažíme zbaviť cukru, alebo ho teda aspoň po troškách obmedzovať. Poviem ti, naša vôla v tomto smere je slabá...ach...ale snažíme sa a vďaka tebe som inšpirovaná, pretože sa to dá, dá sa zvíťaziť nad "mlsnou" 😄. Veľmi sa mi páči, že aj synčeka učíš, aby cukor nebol stredobodom vesmíru, dajme tomu...lebo cukor je naozaj zlý pán 😕. Avšak teraz budú Vianoce, no, neviem, či odhodlanie skoncovať s cukrom vydrží, ale ak nie teraz, tak po novom roku určite - aspoň viem, aké si dám predsavzatie 😊...maj sa krásne!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mony moja ďakujem a hlavne čo ti poradim, nesíľ to ale chod postupne. Lebo sok pre telo nie je dobrý a ak na to pojdes postupne, bude to lepsie. Tiež mam slabsie dni, hlavne po neprespatej noci, to je masaker. A verim že to postupne pojde. A Vianoce??? To je vynimka kedy je mlsanie povolene. Aj ja budem 😉😉😉
      Ale, určite si spravim k nezdravej alternative aj nejake tie zdrave gulocky napr. zo spenatu. Tie su fantasticke.
      Ďakujem za krasny komentár a drzim palceky aby vam to s mamkou vyslo k vasej spokojnosti.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita