Zdravé predvianočné maškrtenie
- Získať odkaz
- X
- Ďalšie aplikácie
"Moje teta peče léta na Vánoce vánočku, nereptáme aspoň máme něco pro kočku."
Vánoce, Vánoce přicházejí - Settleři
Bez múky, bez cukru, bez mlieka
Onedlho sa začneme, teda aspoň poniektorí, konkrétne i ja, bezhlavo napchávať cukrovinkami z dielne našich mamičiek, babičiek, poprípade i z našich kuchýň. Kto by odolal medovníčkom, lineckým hviezdičkám, šuhajdám, medvedím labkám a podobným, tradičným maškrtám?
Ale Vianoce sú až o desať dní a dovtedy musíme dožiť. A najlepšie bez kíl naviac a v zdraví. A tak ti na dnešný večer prinášam pár receptov na zdravé mlsaníčko, k predvianočným trápnym filmom, či romantickým knihám, alebo iba tak, k spoločným večerným debatkám, kým vonku potichu padá sneh (poprípade dážď).
Recepty sú jednoduché, rýchle a koláče chutné.
Tak zbytočne nerečnime a poďme do toho pustiť:
1.) Nepečené jablkové guľôčky s ovsenými vločkami
Suroviny:
- 2 jablká
- 100 g mleté ovsené vločky
- 100 g kokos
- 3 PL kakao
- 2 PL med (spokojne použi javorový alebo agávový sirup)
Postup:
Jablká umyjeme, ošúpeme, nastrúhame.
Vytlačíme šťavu a odložíme ju bokom.
V miske zmiešame vločky, kokos, kakao, med a jablká.
Spracujeme cesto.
Pridávame jablkovú šťavu podľa potreby, aby sa dali vytvarovať guľky.
Obalíme v kokose.
Dáme vychladiť do chladničky.
Moja mienka:
Z uvedeného množstva mi vyšlo cca 12 kusov. Ale mne sa nepodarilo urobiť guľôčky rovnako veľké. No určite boli sladké, chutné, rýchlo vytvarované. Môj syn zbaštil na posedenie tri kusy.
2.) Banánové chia guľky
Suroviny:
- 1 malý banán
- 1 PL semienka chia
- 1 PL kokos
- 1 PL ovsené vločky mleté
- 1 PL kúsky čokoládové
- 1 PL maslo (dá sa použiť aj kokosový olej)
Postup:
Banán popučíme vidličkou, pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame.
Vypracujeme cesto.
Ak je cesto riedke, ešte pridáme vločky.
Robíme guľky.
Obaľujeme v kokose.
Dáme vychladiť do chladničky.
Moja mienka:
Guľky boli hotové, kým kreslená Lassie behala "nocou ránom, zasneženou pláňou". Urobila som dve verzie. S maslom a kokosovým olejom. Z každého cesta po 6 kusov. Tie s kokosovým olejom stuhli rýchlejšie, ale chuťovo boli obe perfektné. Ochutnala som jednu z každej varianty. Ošo pojedol všetky ostatné. Ten a banán, nerozlučný priatelia :-).
3.) Zdravé makové guľôčky
Suroviny:
- 250 g mletý mak
- 100 g orechy vlašské mleté
- 100 g hrozienka
- 3 PL med (alebo javorový sirup)
- kokos na obaľovanie
Postup:
Hrozienka dobre prepláchneme v horúcej vode, môžeme zmixovať.
Pridáme ich k maku, orechom, prilejeme med a lyžičkou vymiešame na hustú kašu.
Mokrými rukami vytvarujeme guľky.
Obalíme v kokose.
Dáme vychladiť do chladničky.
Moja mienka:
Najdlhšie mi trvalo asi pomletie maku, pretože som nevedela poriadne upevniť mlynček. Ale po nabehnutí môjho chlapa mi to už išlo od ruky. Z uvedeného množstva som vypracovala nejakých 15 guliek. Sú menej sladké ako ostatné, ale i tak výborné. Mak je obrovskou zásobárňou vápnika, je málo kalorický, prečo si ho nedopriať aj v tejto chutnej forme? Synovi chutili asi najmenej, ale zjedol aspoň niečo :-).
4.) Zelené rafaello
Suroviny:
- 130 g mleté mandle
- 200 g kokos
- 2-3 PL kokosový olej
- 110 g mrazený špenát (rozmraziť, rozmixovať na drvinu)
- 1 PL citrónová šťava
- 1 ČL vanilková esencia
- štipka soli
- 130 g med (javorový alebo agávový sirup)
- Poleva:
- 1 PL kakao
- 1 PL kokosový olej
Postup:
Suroviny premiešame, ochutnáme, dochutíme.
Vytvarujeme guľky.
V panvičke roztopíme kokosový olej, pridáme kakao a premiešame, kým sa krásne nespoja do polevy.
Namáčame iba polku guľky, jedna strana ostane zelená.
Moja mienka:
Ja som robila len z polovičnej várky, pretože poviem pravdu, trochu som sa obávala. Ale moje obavy boli zbytočné, guľky sú naozaj výborné na to, že hlavnou zložkou je špenát. Trochu netradičné, ale to nič nemení na fakte, že guľky boli sladké a ten špenát tam nebol ani cítiť. Viem, že väčšina ľudí, ktorým som mňamotku ponúkla, sa tvárili všelijak, kým neochutnali. Špenát? Veď tam musí byť cesnak a cibuľa... no nemusí :-)
A môj syn ich baštil jeden za druhým.
Na záver
Iba ti poprajem dobrú chuť a naozaj sa neboj experimentovať, niekedy to fakt stojí za to, hoc to na prvý pohľad nevyzerá :-).
Poprípade dôjdi na košťovku :-).
Sviečkovú na smotane ti síce neuvarím, ale za to zdravého mlsania ti s radosťou ponúknem.
A teraz pred Vianocami, keď ti strčím niečo podobné, aspoň nemusíme rátať kalórie :-)
Ali Čaja z Paláca
Citát na záver:
"Zmena v jedle zvyšuje chuť."
Pietro Aretino
Čítal si už?
Stále mäkké medovníčky
Zdravé predvianočné maškrtenie 1
Vegánsky čokoládový brownies
- Získať odkaz
- X
- Ďalšie aplikácie
Komentáre
Obľúbené príspevky z tohto blogu
Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne
"Tiahne sa, tiahne, jak ovčie kiahne." Jednofázové kvasenie - Tiahne sa, tiahne Kiahne zadarmo!!! Kto má záujem? Koncom septembra nás pozvala na návštevu kamarátka Janka so synčekom Miškom. Vraj, či nemáme záujem o vzorku ovčích kiahní zdarma. A ja reku, že prečo nie? Kým som s ním ešte doma, s cickou k dispozícii dvadsať štyri hodín denne, žiadne OČR na ktoré nemám nárok, žiadne otravovanie rodiny... čím skôr, tým lepšie. A tak sme došli, nech sa deti vyblbnú!
Známy neznámy Raffaelo
"Čas je pomstychtivý bandita, ktorý ukradol krásu našich bývalých ja." Raffael Santi Priznám sa, do umenia sa vôbec nevyznám. Nerozoznám umelecké dielo od obyčajnej mazanice, a najmä tie moderné obrazy mi nič nehovoria. A nejedná sa iba o výtvarné umenie ale aj s architektonickými slohmi mám problém. Ja viem, ja viem. Fuj, hanba mi! A dvakrát tak, pretože sa netajím tým, že milujem históriu. Avšak viac ako architektúra ma skôr zaujímajú udalosti, literatúra a historické postavy. Ale ver mi, po múzeách, zámkoch a hradoch sa skutočne túlam rada. Ale zas aby si si nemyslel, že som úplný buran , existuje výnimka vo výtvarnom smere, ktorá je môjmu srdcu blízka. A tou je, renesancia . Obdivujem a doslova híkam nad dielami Michelangela a Leonarda, a rozmýšľam, či také diela vôbec dokáže človek vytvoriť. To boli skutoční géniovia. Freska v Sixtínskej kaplnke či Mona Lisa sú pre mňa tie najúžasnejšie skvosty. Keď som sa prechádzala uličkami Florencie , doslova som cítila ...
Telepatia, čítanie myšlienok, alebo iba čistý signál?
"Na krátkych vlnách nič nemusíme predstierať, na krátkych vlnách sa nehanbíme nahí uk ázať." Desmod - Na krátkych vlnách Neverím, že sa to nestalo i tebe Odrazu si len tak, z ničoho nič spomenieš na kamaráta, ktorého si celé roky nevidel, a o pár dní sa náhodne stretnete na ulici alebo v obchode. Poprípade sa ti prisnije krátky sen s dávnou kamarátkou, v ktorom ju vidíš chovať bábätko, a o pár dní či týždňov sa dozvieš, že sa jej skutočne narodilo dieťatko. Mne sa takéto veci stávajú častejšie, akoby som si priala. A poviem ti, potom sa zhrozím sama zo seba. Ako je toto vlastne možné? Čo ak som čarodejnica, a na nose sa mi urobí obrovská bradavica? :-) Ale nie, možno to je len o tom, že som trochu citlivejšia a empatickejšia.
tak tie su asi fakt total zdrave :) super tipy!
OdpovedaťOdstrániťPozyvam na luxusnu giveaway o Lancome, Biodermu a Dermacol, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2016/12/narodeninova-ga-lancome-bioderma.html
Aj sú a chutné :-)
OdstrániťĎakujem, určite sa pozriem.
Každá zmena je dobrá aj keď niekedy prekvapivá zvlášť u konzervatívca
OdpovedaťOdstrániťJa konzervatívec nie som, a skúšam aj zvláštne kombinácie. Doteraz som bola len spokojná :-)
OdstrániťFantastické tipy! Milujem rýchle a ľahké "pečenie", kde netreba milion ingrediencií a sto rokov :D Tie zelené špenátové vyskúšam, keď prídem domov :)
OdpovedaťOdstrániťZvláštne dievča
Čítanie je sexy
Určite vyskúšaj. Ono to trochu odrádza, ale naozaj sú chutné a chuťovo zaujímavé. Človek potrebuje zmenu aj v jedle :-)
OdstrániťMňam, vyzerajú lahodne ʕ•́ᴥ•̀ʔっ
OdpovedaťOdstrániť* Dymové líčenie s MR Salvation Palette *
Ďakujem veľmi pekne. A naozaj sú chutné i sladké, hoc tam cukru nieto.
OdstrániťPo takýchto zdravých receptoch sa obhliadam už dlhú dobu, no vždy si nájdem buď nejaký prehnane drahý recept (to už radšej zjem tie orechy samé), alebo to vyžaduje suroviny, o ktorých som predtým jakživ nepočula.:D Takže si ma týmto článkom veľmi potešila, konečne niečo, čo vyzerá jednoducho a zároveň veľmi dobre a navyše to nezaťaží ani finančne. Paráda! Asi prídem na košťovku.:)
OdpovedaťOdstrániťVeď mi hovor. Ja som lietala dva dni po internete, kým som našla niečo, čo zvládnem aj ja, a kde nemusím do obchodu pre nové suroviny, ale hlavne pri ktorých nestrávim hodiny. Raz dva a hotovo. To je moje :-)
OdstrániťSom rada, že sa ti recepty páčili, a spokojne dôjdi. Tieto sme už síce pojedli, ale chystám druhú várku :-)
Tak to je fakt super, že pečieš aj tak troška zdravšie. Ja by som si to však nemohla spraviť, pretože obsahuje med.
OdpovedaťOdstrániťČo je dobré to musím mať aj s novou vianočnou GIVEAWAY
Tie banánové sú aj bez medu, tie by si mohla vyskúšať. Je tam síce čokoláda, ale dnes už máš len čisto z kakaa bez pridaného cukru, takže by to šlo. JA odkedy mám malého, stále skúšam aj zdravšie varianty cukroviniek. Nevravím, že si nedoprajem aj s cukrom, ale už pomenej :-)
Odstrániť