Hlášky z Paláca 3. časť - popletené názvy

Medzinárodný deň hlavolamov


Dnes je 13. júla ak by si to náhodou nevedel. A vedel si, že dnešný deň prináleží Medzinárodnému dňu hlavolamov? A vieš prečo práve tento deň?
"Práve v tento deň sa v roku 1944 v Budapešti narodil Erno Rubik, maďarský vynálezca hlavolamov. Jeho najúspešnejším dielom sa stala Rubikova kocka, ktorá je najlepšie a najrýchlejšie predávanou logickou hrou na svete. Pri tejto príležitosti by sme svoj čas mali venovať riešeniu krížoviek, sudoku, hádaniek, kvízom, hlavolamom alebo skladaním puzzle."



No čo ti poviem. Ja som ešte také dospelé dieťa či nedorastený veľkáč... 

Milujem hlavolamy, kvízy, testy, krížovky, i hry všetkého druhu. Vo voľnom čase nútim svoju rodinu, aby so mnou hrali vedomostné hry tipu Slovensko, Svet, Európa, či Párty Alias, každý piatok som stála nastúpená s telefónom a fungovala na relácii Čo ja viem, spoločne s mojim chlapom sa predbiehame, kto z nás je lepší v dueli a vo voľnom čase sme si v práci čítali kvízy z časopisov alebo novín. Po stenách mi visia tisíc a dve tisíc kusové skladačky puzzle, ktoré som počas dlhých, zimných nocí skladala, najčastejšie s obrázkami vlkov. Mozog je potrebné namáhať vždy a stále. Aby nezlenivel a nezhlúpol.

Akurát sa priznám aj bez bitky, tú rubikovú kocku som nikdy neposkladala kompletne. Maximálne jednu stranu.

No, ale veď ja sa za to nehanbím! 



A tak, v tento krásny, slnečný, horúci, letný deň ti prinášam pár hádaniek v podobe popletených knižných titulov.

Počas tých rokov čo pracujem v kníhkupectve mi rukou prešlo nesmierne množstvo kníh a autorov a naozaj je čo robiť zapamätať si aspoň desatinu z nich. Hlavu mám síce obrovskú ako mapa galaxie, ale nie je v mojich silách zapamätať si všetky názvy, ságy, autorov. A čo ešte taký zákazník, ktorý len niekde začul že sa šeplo o zaujímavej knižke, a už k nám priletel a chcel ju. Nevedel autora, nevedel názov, ale vedel, že sa tam veľa cestuje a na obálke je ružový kvietok na modrom podklade.

A včil buď múdry!

Inak, vôbec nie je na smiech, ak príde tetuška a opýta si Wilibury Smithovú či Brandona Baysa (ono, na ich obhajobu s tými anglickými menami je to naozaj ťažké, keď meno Brandon môže poukazovať na ženu i muža. Ja som si tiež dlho myslela, že Joe Vitale je žena. Kto sa v tom má vyznať :-)?)

Ale, veľakrát sa nám podarilo uspokojiť zákazníkovu radosť a svoju hrdosť na to, že sme to naozaj dali. Že sme na základe nejakých indícii našli zmienený titul. 

Škoda len, že sme si to všetko nezapisovali od začiatku, bolo by tých kvízov hádam aj na desať častí. Ale takto ti bude musieť postačiť len tento jeden, jediný, ktorý ti v tento deň prinášam skôr, ako sa rozlejem na potnú kašu a uvarím sa vo vlastnej šťave.



Zakvízuj si so mnou :-)

Neboj, určite sa pritom nezapotíš viac, ako ja pri písaní. Bude to také ľahučké, uhádnuť názvy titulov ti nebude robiť problémy. Je to taká mierna rozcvička mozgu, aby sa ti úplne nerozvaril ako vajíčko :-)
Správne odpovede nájdeš po skončení otázok.

Tak hajdemo. 

Uhádni, o akú knihu ide:

1.)

Kde máte totu knihu Wau Mr. Grey?

2.)

Dajte mi knihu Samé ladné pohyby!

3.)

Tú novinku by som si poprosil. Smrť v poličke, či Smrť v zásuvke? Tak nejako.

(Pozn. Písal sa rok 2012)

4.)

Tak, prosím Vás pekne Pravú a ľavú ruku Diabla by som chcela.

5.)

Od toho Slováka knihu Numero uno máte?

6.)

Poprosil by som si Šlabikár šťastnej ženy!

(Pozn. Ten Slovák čo všetko vie i o všetkom píše (prózu i poéziu), i spieva, i všade bol)

7.)

Dobrý deň. Na jar ste mali vo výklade nejakú takú knihu, že v názve bolo Vojna a Osrať, alebo Nasrať, keď inak nedáte. Niečo ako Nasrať na vojnu alebo Osrať vojnu. Máte to ešte?

(Pozn. Podotýkam, že pán prišiel v jeseni)

8.)

Z: Kde máte knihy od Carnegieho?
P: A hľadáte nejakú konkrétnu?
Z: Áno. Bohatý tatár, chudobný tatár.

9.)

Z: Ta dze máce totu Dorku?
P: Obvykle je v bare, ale dnes má voľno.
Ujo očividne zaskočený touto odpoveďou zagánil na predavačku:
Z: Ja mi dumal, že totu co píše i špiva. Ňeška podpisuje knižky, ta scem i ja dac podpisac daco!

10.)

V práci som bola iba druhý deň, keď za mnou prišla zákazníčka a vybachla na mňa:

"Dobrý deň, nedávno som počúvala rádio Twist (pozn. toto rádio ukončilo svoju činnosť v roku 2006 a ja som nastúpila do Paláca v roku 2009) reláciu Petra Nagya (pozn. Dada Nagya, ale v tej dobe som to ešte ani netušila, tak som jej verila), ktorý mi odporúčal nejakú super knihu. Píše sa v nej o nejakom týpkovi, asi učiteľovi, ktorý umiera na rakovinu a prestal ho baviť život. A tak opúšťa ženu a začne si s mladou strelenou dievčinou. Taký, vtipný román by to mal byť."

Oči som na ňu vypúlila väčšie ako má môj syn.
Ja neznalá veci, že zákazníci niekedy tresknú to, čo im na jazyk príde a ešte si to aj prifarbia svojou fantáziou som to zobrala veľmi vážne, a začala som prehľadávať anotácie jednej knihy za druhou. A vieš čo, našla som to. Až na to, že sa jednalo o úplne iný dej:

"Profesor Desmond odchádza do predčasného dôchodku, ale vôbec si ho nevie užívať. Chýba mu zmysluplná rutina akademického života. Kým sa on lúči s profesionálnym životom, manželkina kariéra začína prekvitať. Jeho úloha sa zredukuje na muža v domácnosti. To však nie je nič v porovnaní s jeho problémami so sluchom. Práve vďaka svojej hluchote sa Desmond nechtiac zapletie s mladou ženou, ktorej správanie ho vyvedie z rovnováhy."

Tu sú správne odpovede:

1.)



2.)



3.)



4.)



5.)



6.)



7.)


8.)


9.)


10.)




 Tak čo, uhádol si tituly? Aaaale, určite áno. Človek nemusí byť zrovna Einstein, ani nazerať do vešteckej gule, aby tieto popletené názvy vylúštil. Stačí sa dennodenne pohybovať medzi úžasným písaním slovom, nazrieť trochu do ľudskej psyché a hneď vie, o čom je reč. 

A teraz naostro!



1.)

Z: Knihy od Van Damma máte kde?
Pani na môj prekvapený výraz pohotovo zareagovala:
"Viete, ten známy spisovateľ, mal aj sfilmované knihy..."
P: "Ktorého máte konkrétne na mysli? Jeana Clauda Van Damma? Toho kickboxera?"
Z: Áno, presne toho. Predsa Van Damme, taký slávny autor. Hľadám od neho tú  najnovšiu - Stratený syn..."

(Pomôcka: Určite sa nejedná o kickboxera, kugfistu ani iného športového maníka. Sfilmované doteraz však boli len dva tituly, hoc nie každému to bolo po vôli :-) Uhádneš čo pani chcela?)



2.)

Z: Prosím Vás, hľadám knihu "Potemkin". 
P: Myslíte o tej lodi? Krížnik Potemkin?
Z: No, no! Kde máte takú literatúru? Ja sa pozriem sám. Malo to vyjsť minulého roku."
Zaviedla som ho do oddelenia military, ktoré spravujem už pár rokov, no na žiadnu knihu tohto mena si nepamätám. Viem len o filme. Ale nevzdávala som to, a prehliadala jednu knihu za druhou. Potili sme sa obaja v letnom sparne a ujo stále len mlel a mlel o Potemkinovi. Po pätnástich minútach úporného hľadania som to nevydržala a opýtala sa ho:
P: Určite Potemkin?
Z: Určite, to viem úplne presne. A má to aj nejaký podnadpis. Počkajte, tu mám papierik: Rodina Ježiša Krista stále žije."

(Pomôcka: Tá rodina vraj stále žije na Slovensku. Slovenský autor. Rok vydania 2013)



3.)

Z: Prosím Vás, ja hľadám sadu kníh. Ako správne zabiť muža, ženu a dieťa.
P: Určite je to správny názov knihy? Nič podobné som nenašla.
Z: Určite áno. Knihy majú mať i nejaké dobré recepty, i rady do života.

(Pomôcka: Slávny slovenský doktor)



4.)

Z: Dobrý, hľadám novinku od autora Kolárka, alebo Komárka. Tak nejako. Kniha by sa mala volať More je môj priateľ. Alebo jednoducho niečo s morom.
P: Autor alebo názov knihy nesúhlasia. Určite je to tak?
Z: Áno, je to novinka, len nedávno to vyšlo. Videl som to teraz vo výklade v inom kníhkupectve.

(Pomôcka: O tejto knihe som už hovorila. Ak ju chceš skoro nájsť, musíš sa prehrabať v mojich palácových spomienkach)



5.)

Z: Dobrý, hľadám knihu o Stredozemí.
P: Nejakú konkrétnu, či všeobecne?
Z: Konkrétnu, určite.
P: A je to faktografia alebo román či fantasy?
Z: No, mnoho ľudí si myslí, že tá Stredozem je iba autorov výmysel, ale ono je to fakt. Celá tá kniha bola napísaná podľa skutočných udalostí. Aj to zlo, ktoré sa tam nachádza naozaj existuje. V knihe by sa mala nachádzať aj mapa tej stredozeme. Máte to? 

Fuuu, zapotila som sa riadne, ale nakoniec som prišla presne na to, čo pani chcela. Aj ty?

(Pomôcka: Kniha je naozaj radená pod fantasy žánrom, aby si si nemyslel, že nie)



No čo? Ťažké? Ale ja myslím že nie. A ak chceš vedieť správne odpovede, nájdeš ich na tejto stránke:

Odpovede :-)

Prajem ti teda krásny deň hlavolamov, a poriadne si polám hlavičku nielen nad mojou hádankou, ale i na iných úžasných rébusoch. Nech ten náš mozog má čo robiť a nevymýšľa kraviny :-).

Komentáre

  1. Téééda, dala si mi poriadne zabrať, ale už som ti poslala odpovede :D...

    Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :-). Tsaaa, nie zadarmo rozdávam ceny. Ale správne odpovede, super :-)

      Odstrániť
  2. Ja kedze viem o co ide sa zapajat nebudem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je od teba pekné, ale čaje z Paláca sa nemôžu súťaže zúčastniť :-)

      Odstrániť
  3. Doteraz som si myslela, že o knihách mám aký taký prehľad a je to jediná vec, v ktorej sa naozaj vyznám ....nemohla som sa väčšmi mýliť. :DD Ak by som bola na Tvojom mieste, na tých zákazníkov by som asi len hodnú chvíľu iba civela, až by im to začalo byť trápne a tie knihy by si išli hľadač samy. :D Odkiaľ chodia na tie názvy? Nasrať na vojnu / Osrať? :D Tu knihu som čítala, dokonca ju mám doma na poličke, no nemala by som ani len najmenšiu šajnu o čom ten chlap točí.
    Čo sa súťaže týka, snažím sa ako len viem už dobrých pár minút, no jediné, čo mi nerobilo vôbec problém a odpoveď som vedela hneď je 5-ka. Inak iba márne tápam... :D
    P.S.: Aj mne sa už raz stalo, že som celá natešená nabehla do kníhkupectva po jednu novinku, no po dlhom, útrpnom hľadaní, keď sa mi ju nedarilo nikde nájsť, som to nakoniec vzdala a išla sa opýtať. Problém nebol ani s názvom, ani s autorom ....problém bol že kniha vychádzala až o týždeň neskôr. :DDDD Nuž...so sklonenou hlavou som odpochodovala tak rýchlo, ako sa len dalo. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale niee... po rokoch by si si aj ty zvykla a už by len zákazník otvoril ústa a už by si vedela čo vlastne chce.
      A k mojej súťaži ti odporúčam, aby si nehádzala flintu do žita a skúšala ďalej. S pomocou google určite prídeš na všetky odpovede. A aj keď nie na všetky tak minimálne na tri určite a už budeš zaradená do súťaže o omalovánky. Skús to. Držím palce.
      A knihy môžeme milovať ako chceme, ale denne vychádza toľko veľa, že nie je v našich silách vedieť o všetkých tituloch. Ani o tých, ktoré ešte len výjdu. Ale veď sme len ľudia a mýliť sa je úplne normálne. Aspoň sa môžeme potom zasmiať :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita