Hájske vodopády

"Poďte všetci s nami hola hou, hola hou, tým chodníkom známym pod skalou, kde rastie plesnivec vietor tam chodí spať, práve drieme poďme načúvať."
                                                               S batohom cez hory - Televízna relácia


Zas som pár dní pozadu, ale to už som celá ja :-)

Svetový deň cestovného ruchu



Vedel si, že: 

"27. septembra celý svet oslavuje Svetový deň cestovného ruchu, ktorý pripomína význam tohto odvetvia pre medzinárodnú spoluprácu, posilňovanie svetového mieru, ochranu prírody a kultúrneho dedičstva, znižovanie chudoby a nezamestnanosti vo svete a celkové zlepšovanie kvality života."
                                      zdroj cestovanie


"Tohto roku sa tento deň oslavoval už 37-krát. V roku 1979 tento dátum vybrala Svetová organizácia cestovného ruchu (UNWTO). V tento deň sa totiž symbolicky končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a začína na južnej. Každý rok osláv na celom svete má jednotnú myšlienku." Tohtoročnou témou bolo: "Turizmus pre všetkých." 

Iba pre info:

"Viaceré podujatia v rámci osláv podporuje v jednotlivých krajoch aj Slovenská agentúra pre cestovný ruch: "Každoročne Slovensko navštívi množstvo turistov, ktorí tak pomáhajú ekonomickému rozvoju regiónov a vytvárajú aj pracovné miesta. Za prvý polrok 2016 si Slovensko za svoju dovolenkovú destináciu vybralo už viac ako 2,3 milióna návštevníkov. Ak bude takýto trend pokračovať bude rok 2016 z hľadiska návštevnosti Slovenska rekordným"
Tieto info som si nevymyslela, ale požičala zo stránky Dromedar.

Pozn. Snáď sa za mňa na to nikto nenahnevá :-) 


"Ako šumí hora krovie si šepoce, vtáci trilkujú a zvonia tam spiežovce. 
Poď s nami s batohom, cez hory, hola hej, po cestičke úzkej kamennej...
S batohom cez hory - Televízna relácia

Iba mi je trochu ľúto, že Slovensko je tak úžasná krajina, plná prírodných krás a historických pamiatok, a kompetentní namiesto jej rozvíjania ju devastujú ešte viac než je. Ale o tom som dnes nechcela a ani nebudem rozprávať.
A tak po dlhom úvode, kde som ťa oboznámila o tom, aký deň nás už minul ti predstavím ďalšie krásne miesto u nás na východe, kde sme strávili príjemné popoludnie.


A keďže turizmus pre všetkých, tak sme naschvál vybrali nenáročný terén, ktorý bez problémov (sem tam s našou miernou pomocou) zvládol i náš dvojročný turista Ošo.

A kamže nás to vlastne nohy (kolesá auta) zaviedli?


"Tak by som to zniesol vždy znova a rád, k tvojím nohám dobré veci ako vodopád"
Elán - Voda čo ma drží nad vodou

Hájske vodopády


Pravdu ti poviem, o nejakých Hájskych vodopádoch som donedávna ani nechyrovala. Samozrejme, poznám Zádielskú dolinu i Turnianský hrad, ale to, že tesne pred ním je odbočka do malej dedinky menom Háj, kde nás privíta obrovská sochy Anjela, to som počula prvýkrát. A ešte šťastie. Bola by škoda nechať si ujsť také krásne miesto.

Tak ti teda niečo o ňom niečo napíšem (v mojom prípade, opíšem).


"Anjela darovali obci americkí filmári (keď sa tu nakrúcal film "Za nepriateľskou líniou"). Dedinčania ho postavili pred 10 rokmi na cintoríne v Háji, na konci anjelskej cesty."
zdroj info 





"Samotné Hájske vodopády (inak nazývané aj Vodopády Hlboký jarok) sa nachádzajú v Hájskej doline neďaleko cesty spájajúce obce Háj a Hačava. 
Táto cesta bola postavená talianskymi vojakmi v roku 1912.
Dĺžka Hájskej doliny a krasovej tiesňavy je približne 6,5 km.
Dolina od seba oddeľuje dve najvýchodnejšie planiny Slovenského krasu a to Zádielsku planinu a Jasovskú planinu
Vyskytujú sa tu vzácne rastlinné a živočíšne druhy.


Hájsky potok vytvára vďaka výškovým rozdielom až 300 metrov v travertínových hrádzach na konci tiesňavy v oblasti od Čertovho mosta, sústavu 10 vodopádov rôznej veľkosti.
Dĺžka Hájskeho potoka je približne 14 kilometrov a je ľavostranným prítokom rieky Turňa.
Vodopády sú vysoké 1 až 7 metrov a ich výdatnosť sa odvíja od množstva zrážok.
V zimnom období vodopády zamŕzajú a vytvárajú ľadové steny a cencúle."
zdroj info



No a na našom príklade vidieť, že je dobré si zistiť informácie skôr, než sa niekam vydáš. My sme navštívili iba štyri vodopády s tým, že sme si mysleli, že už koniec. Ako som sa pri písaní svojho článku dozvedela, tých vodopádov je teda viac, a tak sa máme na čo tešiť a výlet si určite zopakuje už možno nabudúci rok. A tak isto sa zastavíme aj u toho veľkého Anjela, ktorého sme videli len z auta. 

Musím priznať, že naozaj krásna, príjemná prechádzka, a určite ti ju odporúčam, ak budeš mať niekedy cestu na východ. Poprípade nebudeš vedieť, čo s načatým dňom a sedenie na zadočku ťa už prestane baviť. 
Stojí to naozaj za to.










No, a ako by to bolo, ak by som nepridala aj nejakú tú povesť, však áno. Veď vieš, že ja ich jednoducho milujeeeem.

"K vodopádom sa viaže aj niekoľko povestí. Podľa jednej žila pri vodopáde bosorka so zvláštnou záľubou. Ak niekto prechádzal dolinou v noci, chytila ho a nepustila ďalej, až kým jej nepobozkal zadok.
Podľa inej povesti pri najhornejšom z vodopádov bola jaskyňa, ktorá viedla až do pekla. Tadiaľ vychádzal na svet čert. V starších turistických príručkách a inej miestopisnej literatúre sa najvyššie položený most nazýva Čertov most."

Takže neváhaj, vezmi batoh na chrbát a hor sa objavovať krásy slovenskej prírody. Môj fotograf na teba čaká...


Citát na záver:

"Nelituji žádneho dne, kdy jsme byli na cestách!"

Miroslav Zikmund
Čítal si už?

Komentáre

  1. Tie fotky sú nádherné. Netušila som, že tu máme také krásne miesto.

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Donedávna ani my nie, ale môjmu chlapovi sa v práci pochválil kolega fotečkami, a ten samozrejme hneď navrhol výlet. Je to škoda, že sa také krásne miesta málo propagujú. My máme doma o Zaujímavostiach Slovenska a toto tam nie je ani spomenuté. No nič... ideme hľadať ďalšie krásne miesta :-)

      Odstrániť
  2. Jak zaujato šteluje, čo si to fotil?
    Krásne miesto, tam je to samý čert, aj do Hačavy sa vchádza cez čertovú bránu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď tatikq predsa. Jeden fotí i druhý musí. ..
      Veď práve to je po tej ceste na Hacavu. A veď na východe čo iné okrem čertov a bosoriek mohlo byť? :-)

      Odstrániť
  3. Prekrásne fotky!:) Tieto články sú výnimočné už len tým, že zakaždým prídeš s miestom, o ktorom som nemala ani len tušenia a pritom krásou iba prekypuje! Načo by som sa trepala horami dolami niekam preč, keď mám takýto poklad hneď tu za rohom.:) Vau, vidím, že na objavovanie toho mám ešte habadej.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pravda, pravda. O koľkých miestach ešte nevieme? Aj ja som rada stále, keď objavím nejaký krásny kút, kde to vyzerá ako z rozprávky a ešte radšej, keď sa s tým viem pochváliť a predstaviť vám to. Poprípade inšpirovať. Je to neskutočné bohatstvo, čo tá naša krajina v sebe skrýva. Len to zachovať aj pre budúce generácie, o to ide. Vypestovať v nich lásku k tomu :-). Je to aj na vás, objavovať a chrániť.

      Odstrániť
  4. Je to nádherné miesto, už by som len čakala kedy sa spoza stromu vynorí nejaký elf :) Krásne miesto a veľmi pekné fotky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeme veľmi krásne. Tiež som očakávala čo sa na nás vynorí z kríkov. No keďže je to tam samí čert, tak som sa bála, že práve to to bude. Našťastie nás len voda z vodopádov osviežovala, a slnečné lúče hladkali. Naozaj nádherný kút nášho Slovenska :-)

      Odstrániť
  5. ježiš bože kebyže mozem ta cestujem celý zivot sem a tam po celom svete ked raz vyhram v loterii budem cestovat celý svoj zvysok zivota, super clánok chválim :) a mali by sme si MY starí Slovania vážiť tento národ a nie ho tak znehodnocovať a ničiť všetko rozpredávať, toto je hrozné možno sa raz národ spamätá ....

    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi krásne za pekné slová, fotograf je hlavne môj muž, učí sa no ide mu to skvelo.
      A mám presne rovnaký názor ako ty. Tak ako si my vážime naše bohatstvo, učím aj naše dieťa k tejto láske. Snáď sa moja snaha nemihne účinkom. Je to len a len na nás, k čomu tie naše deťúrence budeme viesť. I preto sa snažím písať tieto články, ako inšpiráciu pre ostatných.
      Pretože ten náš krásny kraj si to zaslúži :-).
      Inak mať peniaze a vyhrať v lotérii, tak tiež nič iné nerobím. Čítam a cestujem, cestujem a čítam :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita