Januárová výzva - výber knihy podľa obálky

"Bělošství muže být v tom, jak člověk mluví, černošství v tom, jakou hudbu poslouchá. V Ghaně jste mohli být pouze tím, čím jste byli, tím, co barva vaší kuže hlásala do světa."
Z knihy Návrat domu

Nesúď knihu podľa obálky



Tohto roku som sa zas dobrovoľne rozhodla, zapojiť sa do knižnej výzvy na jednej zo sociálnych sietí. Minulého roku som skrachovala na krimi žánri už v marci. Som zvedavá, ako to dopadne teraz. 

Na mesiac január pripadla téma - Obálka, ktorá ma dostala.
   
Obyčajne sa pri výbere kníh riadim podľa anotácií, recenzií, alebo odporúčaní iných blogerov či čitateľov v knižných skupinách. U tých najlepších, čo som kedy prečítala, obálky samo o sebe nejak extra krásne neboli, čo je presne podľa môjho kréda:

"Čo máš z peknej misky, keď je prázdna?"

Preto som sama bola zvedavá, ako to vlastne s mojim výberom dopadne. Tak som sa vybrala na malú túru po Paláci a vyberala knihu podľa toho, ktorá obálka mi udrie do očí.

Po hodine a pol chôdze, obslúžení troch zákazníkov, zhliadnutí niekoľko tisícov kníh som nakoniec skončila s dvoma titulmi.


Myslím, že nie je nutné vysvetľovať prečo. Krásna, oranžová obálka s kvietkami medzi smutne vyzerajúcimi čiernymi a tmavomodrými titulmi? To musí byť romantika ako vyšitá. 
A obálka, kde je na titulnej strane toľko kníh? Kniha o knihách, knihomoľoch, kníhkupectve, to bude to pravé orechové pre mňa. 
Nuž, a ako som dopadla? Ak máš chvíľu čas, poď sa na to mrknúť. Neobanuješ :)


Návrat domu - Yaa Gyasi




Ako som povedala, očakávala som romantiku, lásku, veľa farieb a pozitívnej energie. Práve to, čo teraz pri svojej hormónmi nabitej duši potrebujem. Viac ma kniha svojim výzorom nemohla popliesť:

O knihe

Dve dcéry jednej matky, ale dvoch rôznych otcov. Dva rôzne príbehy, dve cesty jednej rodiny, ktoré nemôžu byť rozdielnejšie. Počas niekoľkých desiatok rokov sledujeme dve dejové línie potomkov dvoch afrických sestier, ktoré sa nikdy nestretli, no cesty ich potomkov sa neustále nevedomky pretínali, aby sa nakoniec stretli a vyrovnali staré účty. 

Dievča menom Effia, matkou nemilovaná a neprijatá, no po ťažkom detstve mal pre ňu osud šťastnejšie pokračovanie. Rodičia ju vydali za Angličana a tak svoj zvyšok života prežije v prepychu, bohatstve a láske. Jediné, čo ju trápi, sú zvláštne zvuky znejúce z podzemia, pripomínajúce ľudsky plač a bolesť.

Esi, milovaná dcéra náčelníka, ktorá mala mať pred sebou život šťastnej ženy. No len dovtedy, kým jej do rodnej osady nevtrhli priekupníci s otrokmi, neuvrhli do podzemia s množstvom iných žien, detí a mŕtvol a následne nezaslali loďou do Ameriky, kde ju nakoniec čakal život v okovách.

Kým na Effine deti čaká vzdelanie, bohatstvo, obchod s otrokmi, láska, cestovanie, úradnícke miesta, pre Esine deti má budúcnosť pripravenú iba hrdlačinu, biedu, hlad, okovy a beznádej.

Koľko bude trvať, kým sa krivdy minulosti napravia? Dve storočia.

"V moji vesnici máme takové úsloví o sestrách, které jsou každá jinde. Jsou jako žena a její odraz, odsouzené k tomu, aby věčně zustaly na opačných stranách jezírka."

Moja mienka:


Naozaj nemohla obálka viac klamať!!! 

No i tak neľutujem, že som sa pre ňu rozhodla, a že som ju nakoniec prečítala až do konca, aj cez slzy, ktoré mi neustále tiekli po lícach. Okrem ľudskej sily a nádeje, ktoré na mňa vyskakovali z každej strany, som sa dozvedela niečo i o minulosti. Ja som napríklad nevedela, že černochov do otroctva nepredávali len biely nenažranci, ale dokonca predávali sa aj sami medzi sebou. Namiesto toho, aby v ťažkej dobe držali spolu a Angličanov vyhnali z kontinentu, predávali vlastnú krv za zlato, zbrane a špinavé peniaze. FUJ!



"Věříme tomu, kdo má moc. On je ten, který dostane příležitost příběh napsat. Takže když studujete dějiny, vždycky se musíte ptát sami sebe: čí příbeh mi chybí? Čí hlas byl potlačen, aby tento hlas mohl zaznít? A jakmile na to přijdete, musíte najít i ten druhý příběh. Teprve tehdy získate jasnější, i když stále nedokonalý obrázek."


Názov: Návrat domu
Autor: Yaa Gyasi
Jazyk: český
Počet strán: 281
Rok vydania: 2016
Vydavateľstvo: Mladá fronta

Odporúčanie

Túto knižočku jednoznačne odporúčam každému, kto sa má až príliš dobre a neuvedomuje si to. Pri tejto knihe je až na smiech, ak sa mladé dievčatká v autobuse trápia nad tým, že im rodičia nekúpili nový typ mobilu, alebo zrušili kábel od internetu. Kniha je super pre každého, kto si rád prečíta niečo aj o neveselých ľudských dejinách. 

Návrat domu je román o tom, ako obyčajné rozhodnutia jednotlivých osôb, dokážu ovplyvniť životy potomkov a ich rodín. Román o láske, nenávisti, otrokárstve, slobode, vojne, mieri, rasizme, nádeji, odhodlaní a odpúšťaní. Je nutné o tom písať. Len preto, aby sa nezabudlo!!!


"Když někdo vidí, slyší nebo cíti něco, co ostatní lidi ne, ještě to z něj nedělá blázna. Moje babička říkavala: Slepec netvrdí, že jsme blázni, protože vidíme."


Příběhy opředený život A.J. Fikryho - Gabrielle Zevinová




Nuž, kniha plná kníh, kde sa dej odohráva v kníhkupectve, to je presne to, čo milujem. Cez stránky vdychujem vôňu a atmosféru príbehov. 


O knihe


A.J. Fikry je svojrázny, mrzutý, osamelý vdovec, ktoré svoje dni trávi v jedinom kníhkupectve na odľahlom ostrove Alice, a noci s fľaškou od vína a mrazenými polotovarmi. Najnovšie knižné novinky skalopevne odmieta, svoje kníhkupectvo vedie vyslovene len na zaručenej klasike. Takto mu ubieha deň za dňom, rok za rokom, kým sa v jeho živote neudejú dve zvláštne veci, ktoré "vo vnútri umierajúceho chlapa" vrátia naspäť do života.

Najskôr umrie obchodný zástupca prestížneho nakladateľstva Pterodactyl, na jeho miesto nastúpi svojská, energická Amélia, ktorá je rozhodnutá Fikryho prehovoriť na zakúpenie najnovších TOP titulov z nakladateľstva. Avšak ich stretnutie nedopadne podľa predstáv ani jedného z nich.

A jedného, vianočného večera, keď sa vráti z podvečerného behu, nájde vo svojom kníhkupectve dvojročné dievčatko s dopisom od jeho matky, že sa dcérky Mayi vzdáva, a bola by rada, ak by vyrastala v dobrom a kvalitnom prostredí jeho kníhkupectva. 

Chlapíkovi, ktorý sa nevie poriadne postarať sám o seba, ostane v rukách dieťa, ktoré ešte nie je naučené chodiť na nočník, a akoby to nestačilo, čím ďalej tým viac sa mu do hlavy dostáva nedobytná Amélia, so svojim zvláštnym vkusom na knihy.

A.J. opäť objaví radosť zo života, a začne si uvedomovať, že svet sa točí a prináša nevšedné, ale za to krásne chvíle, ktoré stoja za to, užívať si ich. 

Názov: Příběhy opředený život A.J. Fikryho
Autor: Gabrielle Zevinová
Jazyk: český
Počet strán: 226
Rok vydania: 2014
Vydavateľstvo: Argo


"V první chvíli ho napadne, že je to štestí, ale následně odhalí, že je to láska. Zasraná láska, myslí si. Opruz, fakt. Naprosto mu zhatila plány na to, že je upije k smrti a přivede podnik na buben. Nejhorší na tom je, že jakmile člověk přestane dlabat na jednu věc, musí najednou přestat dlabat taky na všechno ostatní."

Moja mienka


Kniha plná zaujímavých tipov na čítanie!!
Najskôr som si myslela, že zas a znova ďalšia kniha o mrzútovi, ktorému sa zrútil celý svet po manželkinej smrti. V podstate áno, aj nie. Dá sa povedať, že je to staré známe klišé, no i tak ma príbeh Fikryho a malej Mayi neskutočne dostal. Dej sa odohráva na odľahlom ostrove, v malom mestečku, kde každý pozná každého, a z knihy sála neskutočná pohoda, pomalý svet, neuponáhľanosť dnešnej doby. Deň pomaly plynie za dňom, a človek nemá pocit, že mu život uniká medzi prstami. A na dôvažok som sa preniesla do malého kníhkupectva, kde to nevyzerá ako na masovom jarmoku, ale kde z uličiek na človeka dýcha presne ten pokojný duch literatúry, ktorý na knihách milujem.  


"Při seznamovaní s knihou Maya vždy nejdřív přičichne. Sundá z ní přebal, podrží ji před obličejem a pak si přiklapne stránky na uši. Knížky obvykle voní jako tátovo mýdlo, tráva, moře, kuchyňský stul a sýr."

Odporúčanie


Kniha je skvelá na odpočinok po dlhom únavnom dni, do postele, keď ťa skolí choroba, alebo na cestovanie po linkách MHD, či čakanie u doktora, ku káve i k čaju. Do kaviarne i do parku. A samozrejme, na dovolenku. Je plná svojského humoru a mimoriadne plodná na odkazy na zaujímavé knižné tituly. Je to presne ten typ knihy, pre milovníkov vône knihy.

"Ve dvaadvaceti nemusíme docenit to, co doceníme ve čtyřiceti, a vice versa. To platí o knihách i o živote jako takovém."

Takže, tento mesiac mi knižná výzva dopadla úplne na jedničku a zvládla som dokonca až dve knihy. Super. Sama som zvedavá, ako dopadne február. Tam sa jedná o knihy z povinného čítania, či klasiky. Fuu, to bude trochu ťažší oriešok, ale verím, že to zvládnem. A samozrejme, sa s tým pochválim.
Prajem pekný deň a u ďalšieho článku sa na teba teší

Ali Čaja z Paláca

Citát z knihy na záver:

"Lidi šíří nudné lži o politice, Bohu a lásce. Všechno, co o člověku potřebuješ vědet, ti řekne odpověď na otázku: Jakou knihu máš nejradši?"

A.J.Fikry

Komentáre

  1. Nesúdiť podľa obalu sa nevzťahuje iba na knihu platí to aj na ľudí ....
    a knihy prečítam po zdolaní tej kôpky pri posteli

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No veď to samozrejmé, preto som sa bála, ako to celé dopadne. Ale nakoniec som bola milo prekvapená. Inak, nevhodné pre ľudí so slabšou povahou :-)

      Odstrániť
  2. Já patřím bohužel k lidem, kteří davájí velký důraz na obálku. Je to stejně jako s jídlem. Pokud to jídle skvěle voní, ale vypadá strašně, nedám si. POkud lae jídlo vypadá famozně a třeba tolik nevoní, risknu to. Třeba čím většá smradlavý sýr v jídle tím líp. Podstata mého komentáře je, přebal knihy je strašně důležitý na první dojem četby.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No vidíš, a kopu skvelých kníh, ktoré som prečítala, malo obálku nič moc. Ja som sa naučila, presne ako v živote, neposudzuj knihu podľa obalu, a človeka podľa výzoru. Ale ako vravím, sto chutí sto ľudí. Totiž sa mi párkrát stalo, že som si vybrala knihu podľa obálky, a teda nič moc ani som ju nedočítala. Preto sa riadim skôr recenziami a anotáciami. Pár viet si prečítam námatkovo a potom sa rozhodnem.
      Ja napr. nezjem jedlo, ktoré smrdí. Som alergická na cesnak, a akonáhle ho z jedla zacítim, koniec. A dokonca ani o výzor mi nejde, keďže neviem variť, a som rada, že sa mi raz za čas podarí urobiť niečo čo sa dá aj jesť. Vtedy mi je jedno, ako to vyzerá, hlavne že sa poriadne najem :-))))

      Odstrániť
  3. Musím se přiznat, že si knížky taky vybírám podle obálky. takže kdykoliv mě něco v knihkupectví zaujme, mažu si přečíst recenze a teprve pak si ji jdu koupit. A zatím jsme se téměř vždycky strefila přesně do mého vkusu. Naopak se mi často stává, že když čtu nějakou knížku na kterou jsem předtím četla spoustu úžasných recenzí, tak jsem povětšinou zklamaná, protože jsem měla větší očekávání:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je to ze sto ľudí sto chutí. A to čo sa páči mne nemusí sa niekomu inému. Vždy je recenzia subjektivna. Obvykle si precitam recenzie ale keď sú negatívne nechám sa ovplyvniť. Co je možno škoda lebo mne by sa páčiť mohla. Začala som sa rozhodovat podľa anotácií asi je to najlepšie.
      Podľa obálky sa rozhodujem úplne nakoniec lebo, ako som už bola pisala tie najlepšie knihy mali fakt obálku o ničom.
      No som rada že v januarovej vyzve som sa nesklamala a obe sa mi páčili :-D

      Odstrániť
  4. Návrat domů zní jako velmi smutná a pravdivá kniha a přece jen mě zaujala více než kniha druhá. Třeba až bude chuť si trošku zasmutnit, tak se do ní pustím :))

    Gabux

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa páčili obe. Ta druha bola po Navratoch domu taká menšia oddychovka o knihách. Návrat bola naozaj veľmi smutná a bolestivá kniha. Zároveň však plná nádeje a zivotnej sily. Určite ju odporúčam no nie vo veľmi zlom období. Ja také knihy čítam keď mi je dobre.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita