Detské knihy šité na mieru

"Má pět let a jméno Lohengrin, místo meče koště svírá. Zahrabal si poklad do peřin, tak silná je jeho víra."
Klíč - Malý Rytíř

Skutočne mi záleží na tom, aby si môj syn vypestoval lásku k písanému slovu aj k samotným knihám. Aj preto mu čítame často a veľa. Občas o vláčikoch, občas o zvieratkách, riekanky, spievanky a niekedy si iba tak pozeráme obrázky alebo lepíme samolepky dinosaurov. Sama dobre viem, akým priateľom dokáže byť kniha, ako dokáže vyliečiť dušu, rozprúdiť emócie, skrátiť cestu dopravnými prostriedkami, zvýšiť endorfín, ale aj uspať k sladkému spánku. S knihou dokážem zažiť skutočne vzrušujúce chvíle a ak chcem aj Oša o tom presvedčiť, musím mu to ukázať. I preto som prijala ponuku od vydavateľstva Dreamstory a do rúk sa nám dostala kniha:



Ja, rytier


Personalizovaná kniha Ja, rytier je iná ako ostatné detské rozprávočky, ktoré zvykneme čítavať. Je to kniha šitá na mieru pre konkrétne dieťa. 

V našom prípade bol hlavným hrdinom môj Ošo, ktorý sa túži stať rytierom. Na ceste za svojim snom musí prejsť rôznymi skúškami, vyriešiť pár úloh, zdolať trojhlavého draka. Spoznať silu skutočného priateľstva, naučiť sa prehrávať, objaviť v sebe odvahu, aby nakoniec mohol byť pasovaný za skutočného rytiera. Samotný dej je obohatený o krásne, farebné ilustrácie, ktoré ma na svedomí Zuzana Slánska 

V knihe vystupujú skutočné osoby z jeho života ako rodičia, starí rodičia, najlepší kamaráti. To sa Ošovi skutočne páči, kniha mu je bližšia a hlavne zaujímavejšia, tým sa učí že vďaka čítaniu sa môže stať kýmkoľvek. To je predsa to pravé čaro ktoré chceme odovzdať ďalšej generácii čitateľov. 



Vráťme knihy deťom


S nápadom vytvoriť pre deti takú knihu, ktorá by ich zaujala aj v dnešnej pretechnizovanej dobe prišlo vydavateľstvo Dreamstory v roku 2016. Ako prvá vyšla kniha pre dievčatká Ja, princezná. Keď sa dostavili prvé úspechy, rozhodlo sa vydavateľstvo svoju činnosť rozšíriť aj o tituly pre chlapcov(viac TU).
  
Tento zaujímavý projekt ti bližšie predstaví zakladateľ vydavateľstva Ľuboš Jurečka

Personalizovaná kniha... čo to je?


"Najväčším rozdielom medzi klasickou a personalizovanou knihou je v tom, že hlavným hrdinom je konkrétne dieťa, ktoré knihu číta. V príbehu sa vyskytuje jeho meno, rodina, kamaráti, záľuby, obľúbené jedlo, nápoj... Obsahuje viac ako 20 informácií o dieťati."  

   Aká je veková hranica čitateľov?


"Naše knihy sú určené 4-10 ročným deťom. Je to však veľmi individuálne, keďže kniha Ja v škôlke je určená detičkám predškolského veku, zatiaľ čo knihu Ja, futbalista obľubujú staršie deti. Vek dieťaťa zohľadňujeme pri samotnom deji, ako aj pri úlohách, ktoré sa v knihe nachádzajú. Staršie deti si príbeh čítajú samé, s tými menšími si čítajú rodičia či starí rodičia."



                                     Aké tituly sú momentálne na trhu?


"V ponuke máme knihy pre dievčatá aj chlapcov. Začali sme personalizovanou knihou Ja, princezná, nasledovala Ja, futbalista, neskôr Ja, rytier (keďže nie každý chlapec sníva o tom byť futbalistom). Aktuálnou novinkou je kniha Ja v škôlke, ktorou chceme pomôcť samotným detičkám vysporiadať sa so zmenou v podobe nástupu do škôlky. Pomocou príbehu na mieru im chceme ukázať, že v škôlke sa nemajú čoho báť, ale práve naopak, môžu sa tešiť na nových kamarátov, zážitky, vedomosti, skúsenosti a výlety." 

Čo sa chystá do budúcnosti?


"Rozpracované máme ďalšie jedinečné knihy a takisto kopec ďalších nápadov. Čoskoro predstavíme knihu s témou o zvieratkách Ja a čarovný les. Vzniká na základe priania našich fanúšikov. Aj preto sa radi pýtame na spätnú väzbu a počúvame, čo by sa páčilo našim zákazníkom a hlavne samotným čitateľom. Veľmi dobrým postrehu na začiatku našej cesty bola žiadosť o uverejnenie fotky dieťaťa do knihy. Ihneď sme tento super nápad od jednej mamičky zapracovali a teraz vkladáme fotku dieťaťa na začiatok každej knihy. V najnovších knihách sme sa posunuli o level vyššie a vzhľadu dieťaťa prispôsobujeme aj ilustrácie."

Pozn. Tie fotografie sú skutočne skvelý nápad, Ošovi sa okamžite páčilo jeho vyobrazenie v knihe :-)




Moja mienka


Môj malý rytier zobral svoju rolu skutočne veľmi vážne a pri každom čítaní si musíme do postele vziať meč a obliecť rytiersky kostýmček. Ak by mu v ňom nebolo horúco tak verím, že by v tom aj spal. No verím, že sa v sne preháňa na koníkovi Bleskovi po lesoch, zachraňuje stratené kamarátky a napráva neprávosti :-).

Hoci je na niektoré úlohy ešte maličký, lebo nevie čítať ani počítať, ale to nie je problém, v riešení mu samozrejme pomôžem. Stále, keď začuje svoje meno tak si poskočí a kričí:

"ÁNO, to som ja! Ja som rytier."

Tento čas venovaný čítaniu, rozprávaniu a vysvetľovaniu si veľmi rada užívam, pretože ten spoločný okamih nám už nikto nevezme. Nemôžem teraz s určitosťou povedať, že v budúcnosti bude taký knihomoľ ako ja, ale pevne verím, že si bude pamätať ten pocit, ktorý zažíval keď sme sa spolu váľali po posteli, listovali aj konkrétne v tejto knihe, kde bol hlavným hrdinom iba ON
Je to darček na celý život.



Odporúčanie


V dnešnej dobe je to s čítaním u detí skutočne biedne. Niektoré deti neotvoria knihu nikdy a čítanie je pre ne strata času a utrpenie. Podľa môjho názoru sa pripravujú o neskutočné zážitky. Vydavateľstvo Dreamstory prišlo so skutočne skvelou myšlienkou a verím tomu, že aj deti, ktoré si ešte ku knihe nenašli cestu by tak mohli urobiť vďaka aj vďaka týmto titulom. Veď kto by sa už nechcel stať knižným hrdinom? Nech už je to futbalista, rytier, alebo princezná

My sme síce problém s adaptovaním sa do škôlky nemali, no veľa detičiek sa bojí a verím tomu, že aj vďaka knihe, ktorá by im vysvetlila čo ich čaká by tá adaptácia prebehla rýchlejšie. A keďže my sme milovníci lesa a živých tvorov, už teraz sa teším na titul Ja a čarovný les. Takýto darček určite poteší. Veď len párkrát sa vyspíme a sú tu opäť Vianoce, narodeniny, vysvedčenia...



Ako na to


Dostať sa k tejto knihe je skutočne jednoduché. Na stránke vydavateľstva Dreamstory (TU) si vyberieš konkrétny titul, vyplníš formulár, vyberieš spôsob platby a potom už len čakáš na knihu. Určite sa oplatí...


Ali Čaja z Paláca

Úryvok z knihy:

"Rozprávky o zvieratkách. Moja obľúbená," odpovedal Ošo a ukázal kamarátovi obal knihy. "Teba čítanie nebaví?" spýtal sa pre zmenu udivene Ošo.
"Je to nuda," odvrkol kamarát. 
"No dovoľ! Tak to vôbec nie je pravda. Vďaka knihe sa vieš zasmiať, zabaviť sa, alebo ti poradí. Často sa naučím nové slová, zistím zaujímavé fakty alebo si pri čítaní dobre oddýchnem. Niekedy dokonca kniha obsahuje aj rôzne úlohy a vtedy je to úplne najlepšie." 
Ošo ďalej hodnú chvíľu vysvetľoval kamarátovi v čom všetkom je čítanie kníh také suprovské. Na záver dodal.
"Mamička mi hovorieva, že čítaním sa zo mňa stáva múdrejší a lepší človek. A ja tomu verím."

Komentáre

  1. Statočný rytier...som zvedavá na jeho komentár

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V Česku žádné z těchto knížek nejsou, ale zase máme jiné knížky pro děti a některé jsou fakt povedené :)

    Maris Novotná

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S týmto nápadom prišiel priamo p. Jurečka ale skutočne netuším, či sa v Čechách niečo podobné nachádza alebo nie. No nemyslím si, že ak je väčšie dieťa, že by to nestálo za vyskúšanie a pritom si môžu rodičia aj deťúrence približovať slovenský jazyk :-).
      Ale verím, že v Čechách sa nájde mnoho krásnych kníh. Nemusia byť rovno personalizované, ale určite sa z nich dá veľa naučiť. Dôležité je tráviť ten spoločný čas a učiť deti láske ku knihám.
      A ktovie, časom sa možno vytvorí aj niečo podobné u Vás...

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita