Snažím sa kváskovať...

"Taký sa mi chlieb podaril, ako by ho šuhaj spravil."
Slovenská ľudová - Povedal mi jeden chlapec

Už som to tu niekoľkokrát spomínala a už som sa aj za to prestala hanbiť. Ja skutočne neviem navariť nič, čo by sa dalo jesť bez odporného výrazu v tvári. 
A tak som teda nadobro s kuchtením sekla. Buď umriem od hladu, alebo sa naučím žiť bez jedla. 
To však neznamená, že som to vzdala v kuchyni úplne. S mojimi výtvormi z ovocia (džemy, sirupy, kompótiky) či byliniek (tinktúry, olejčeky) si sa už niekoľkokrát stretol a niekoľkokrát ešte stretneš, to mi ver. Ak mi niečo skutočne ide, tak sa dokážem chváliť a chváliť až do... stále. 



I v dnešnom článku sa tak trochu idem vystatovať so svojou prácou. Iba toť nedávno som v sebe objavila ďalší "talent", ktorý vo mne tichučko driemal celé roky a čakal na svoju príležitosť. A dočkal sa. 

Moja kvásková cesta


Pred pár mesiacmi som sa akousi zhodou náhod dostala ku kvásku (bývala spolužiačka sa objavila u nás v Paláci aj s dózičkou toho malého zázraku). Hoc som sa už dlhšie pohrávala s myšlienkou pečenia vlastného chleba, k akcii som sa dostala až vtedy, keď sa mi to malé čudo objavilo v rukách. Inu, pootvárala som všetky knihy o kváskovaní a teda, nebola som veľmi múdra. Akoby som čítala v svahilčine, či inom mne neznámom jazyku. Ale ja mám skutočne šikovného chlapa, ktorému to zapaľuje oveľa rýchlejšie ako mne a tak si to všetko naštudoval. Prvé chlebíky piekol sám a potom mi ten princíp vysvetlil, v slovenčine. Ak to človek pochopí, potom je to už jednoduché. A odvtedy som piekla chlieb ...



... a piekla chlieb ...



... a piekla chlieb ...


"Červený kacheľ, biela pec, nevedela milá chleba piecť"

Slovenská ľudová - Červený kacheľ, biela pec

Než som sa odvážila ísť ďalej a vyskúšala aj niečo nové. Občas vyšlo, občas nie, sem tam som zabudla pridať soľ (nikdy, nikdy nezabudni do jedla a zvlášť do chleba pridať soľ! Brr...), občas prihorelo, ale to mi na entuziazme vôbec neubralo. Práve naopak, nepodarky ma ešte viac poháňali vpred. 





Výhoda práce s ľuďmi (v kníhkupectve o to viac) je aj to, že sa s nimi môžete baviť o všetkom možnom. A s niektorými aj o kváskovaní. Tak som naberala vedomosti. 

Tak jedna mi napríklad poradila, aby som nevymývala fľašku a tak si kvások stále naberie z pôvodnej kultúry. Skúsila som to. A kvások mi po pár dňoch odišiel... 

Rozlúčila som sa s ním s dôstojnosťou mne vlastnou. A od ďalšej kamarátky som si zadovážila ďalší. 



Vitaj Feri


Ďalšia pani mi poradila, aby som kvások pomenovala, vraj to prináša šťastie. A tak sme ho s mojim chlapom pomenovali ako nášho dávneho, osemnohého priateľa, Feri. Bohužiaľ, z Feriho som upiekla dva, tri chleby a opäť mi akosi umrel...

Kdesi som sa dopočula, že kvások môže položiť aj nejaká infekcia v domácnosti. A tak som obvinila z vraždy nášho Feriho svojho chlapa, ktorý akurát vypúšťal do ovzdušia svoje bacily (to, že ak ja sa už pár mesiacov mordujem s niečim, čo pripomína akúsi neidentifikovateľnú chorobu, vôbec nie je relevantné).




Tak som sa dopracovala k Ferimu č. 2, bohužiaľ aj ten nás po pár týždňoch opustil. Už som to chcela vzdať, očividne moja blízkosť na citlivý kvások nepôsobila dobre. Poslednú šancu som dala Ferimu č. 3, ktorého som si vypýtala späť od kolegyne, ktorej som ho pôvodne dala ja. Zatiaľ sa drží, klop, klop, klop. 

"Včera večar chleba pekla zhorela jej perina."

Slovenská ľudová - Dze še kuri, tam še kuri

Pečenie ma baví. Hranie a premiesavanie chlebíka je skutočne výborný relax. Chlebík je skutočne chutný (ak sa osolí), zdravší, občas hutnejší, občas kyslejší, ale v konečnom dôsledku je úžasný, pretože je náš (to isté platí aj o rožkoch, tyčinkách či iných výrobkoch). A taktiež pri pečení trávime čas spoločne. S pomocníkom to ide veselšie...




Čo je asi jedinou nevýhodou, vyžaduje to čas. A ten je vzácny. Niekedy je to skutočne ťažká matematika vyrátať si, kedy zarobiť rozkvas, aby som stihla miesenie, vyšlo kysnutie a pristúpila k pečeniu... Takže sa nekúri len z komína ale aj z mojej hlavy :-)))  

Takže na záver jedna rada. Ak váhaš či sa do toho pustiť, smelo do toho. Zo začiatku to vyzerá ako veľká veda, ale keď sa človek naučí a dostane do toho, už ho to nepustí. Aj keď mi toho chleba veľa nepojeme, tým pádom nemusíme piecť každý deň a stačí raz za týždeň. 

  • Ak nevieš ako na to, na Youtube nájdeš množstvo videí s návodmi. 
  • Taktiež existuje množstvo knižnej literatúry, ktoré máme aj my na predajni.
  • Na sociálnych sieťach sa pohybujú kváskový maniaci, ktorí sa navzájom chvália svojimi výtvormi aj si vymieňajú svoje poznatky, či rady.
  • A samozrejme nájdeš veľa stránok od profesionálnych kváskových pekárok, ktoré vysvetlia, poradia čo a ako. 


A teraz ti už nič nebráni, aby si sa pustil do pečenia. Budem ti držať palce a keď sa ti aj na prvý, druhý či aj stý raz chlebík nepodarí, nevzdávaj to. Zajtra bude nový deň a nová šanca na reparát... Prajeme ti, dobrú chuť.

Ali Čaja z Paláca

Citát na záver:


"Podeľ sa o svoj chlieb a bude chutnať lepšie. Podeľ sa o svoje šťastie a stane sa väčším. 


Phil Brosmans

Komentáre

  1. To je super článok! :) Ja sa tiež snažím kváskovať, no ešte som sa neodhodlala niečo upiecť. Načítala som si už pár kníh a čakám na ten deň D, kedy sa k tomu odhodlám. Každopádne, ten tvoj chlebík a rožky sú krásne. Len tak ďalej. Maj sa pekne! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne. I ja som sa stále odhodlávala a odhodlávala až som sa do toho nakoniec pustila. Myslím že najjednoduchšie je nájsť si už hotový kvások od niekoho. A potom keď ho už budeš mať v chladničke už to pôjde. Budú aj zlé chvíle ale myslím že výsledok ocenis.
      Budem držať palce.
      Ďakujem za komentár a prajem príjemný deň.

      Odstrániť
  2. Skvělý článek! :) Já nekváskuji a kváskovat asi nezačnu, ale taťka kváskoval a peče domácí chleba. Lepkový i bezlepkový a docela mu to jde. Ale stejně mám radši jeho vánočku :D
    Ale docela bych si dala domácí bagety nebo tak...
    Jinak se mi hrozně líbí ty tvoje kulaté chleby! :)

    Gabux

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem!
      Máš šikovného ocka môj muž napríklad tiež najskôr piekol normálny chlebík a až potom sme skúsili kvások. Zatiaľ sme robili len lepkovy ale časom by som chcela výskusat aj iné. Uvidíme.
      Vianočku mám tiež na zozname a som skutočne zvedavá ako mi to pôjde.
      Ďakujem okrúhlu ošatku som ukradla mamke a časom by som si chcela zadovážiť aj oválnu tak uvidím.
      Ďakujem za komentár.

      Odstrániť
  3. Cvik robí majstra, za čas budeš ako profík

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Seš opravdu moc šikovná, že si pečeš vlastní pečivo. Já bych si na to netroufla, ale chci pekárnu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne ale verím tomu, že aj ty by si to zvládla. A keď sa už rozhodnete pre pekarnicku tam pečenie už je skutočne veľmi jednoduché. Inak vraj ak kvaskovy chlieb sa dá urobiť v pekarnicke ale ešte som to neskúšala. Možno niekedy. Ale odporúčam stojí to za to.
      Ďakujem za komentár...

      Odstrániť
  5. Odpovede
    1. Vyzerá a poväčšine prekvapivo aj chutí.
      Ďakujem veľmi pekne 😀

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita