Oddych pri knihách

Svetový deň kníh a autorských práv


Vedel si, že tento sviatok pripadá práve na dvadsiateho tretieho apríla? 

Ja som to ani netušila, ale na svojej ksichtknihe sa dozviem asi všetko. I dnes som si ho na chvíľočku zapla, a už mi to vyskočilo a zabralo pol obrazovky.

A prečo práve tento deň oslavujeme tento skvelý vynález? Vieš, nevieš? Ja som to nevedela, ale som si o tom niečo našla.




"V tento deň je osobitým dátumom pre svetovú literatúru. Práve v tento deň zomreli, alebo sa narodili velikáni:

William Shakespeare,
Miguel Cervantes,
Inga Garcilaso de la Vega,
Vladimír Nabokov,
Joseph Pla,
Maurice Druon,
ai.


Tento návrh predložila organizácii UNESCO španielska vláda a bola prijatá okamžite a jednomyseľne. A tak od roku 1995 sa tento sviatok slávi vo viac ako 100 krajinách sveta, všetkých kontinentov.

Pozn. Práve v španielskej Katalanii má tento sviatok pôvod, tu sa už dávnejšie v tento deň oslavuje sviatok knihy. Každému, kto si na sviatok svätého Juraja kúpi knihu, je odovzdaná aj ruža. 

Cieľom tejto akcie je priblížiť tento úžasný vynález aj mladým čitateľom, aby opätovne objavili radosť z písaného slova, a našli opäť v čítaní potešenie. Do tejto akcie sa zapájajú ako aj spisovatelia, tak aj knižnice, kníhkupectvá, masmédia a iné súkromné inštitúcie. Taktiež sa má tento deň obnoviť a zvýšiť rešpekt tým, ktorí značnou mierou prispeli k sociálnemu a kultúrnemu rozvoju humanity.

Tento deň je jedinečnou príležitosťou siahnuť po knihe, a objavovať v nej krásu a inšpiráciu."

Zdroj informácii:



Všade vo svete sa robí veľká kampaň, dávajú sa na knihy akcie, robí sa všetko preto, aby sa tento úžasný skvost dostal ľahšie a lacnejšie aj k majiteľom, ktorí si nemôžu dovoliť kupovať knihy každý mesiac. Dokonca som našla aj na českých stránkach rôzne zľavy, ktoré už týždeň prebiehajú. 

A čo u nás? 



:-(. Iba smutný smajlík.

Asi sa u nás číta viac ako dosť, my si propagáciu a lásku ku knihám nepotrebujeme pripomínať, pretože knihy a čítanie milujeme vždy a všade.

Ja, moje dieťa, moja rodina, moje kolegyne, moji priatelia teda určite. 

A čo ty?

No, a to je k tejto téme asi všetko čo som mala na srdci. Snáď som ta veľmo neunavila, a pristúpim teda k pôvodnej myšlienke, ktorú som ti dnes chcela predložiť. K priblíženiu štyroch kníh, ktoré som sfúkla behom dvoch týždňov, a pri ktorých som si skvelo oddýchla i zabavila sa:



Apríl v znamení oddychu a pohody

V apríli sa mi dostali do rúk naozaj žánrovo dosť odlišné knihy. A tak som sa teda rozhodla, že ti o nich napíšem v jednom článku.
Nie, nebudú to klasické recenzie, v podstate, ja ani nepíšem klasické recenzie, ale skôr pocity a dojmy, ktoré vo mne kniha zanechá. 
A dnešok nebude iný.

Takže, a čo som to vlastne sfúkla za jeden mesiac?
Erotický thriller, teenagerskú drámu, halušku jak hrom, i trochu duchovné pohladenie duše.



Aj podľa toho vidíš, že nedokážem fičať len na jednom type literatúry. Po chvíli ma už jeden žáner omrzí, a knihu nedočítam. Preto to stále obmieňam, a k určitým témam sa vraciam. A k určitým nie.

Tak sa teda nechaj inšpirovať, alebo aj nie. Podľa toho, ako si naladený :-).

Nevypovedané
Abbie Rushton
Ikar
Slovenský jazyk

Práve do tejto útlej, brožovanej knižočky sa mi najmenej chcelo. Nelákal ma ani podľa obalu, ani podľa stručnej anotácie na obale. Sama neviem, prečo som si ju vybrala. No nakoniec som bola milo prekvapená, ale to už niekedy tak býva.

O knihe:

Megan nerozpráva. Od doby, keď jej najlepšia priateľka Hanna umrela, jej ústa nevyslovili jediné slovíčko, nevydali jedinú hlásku. Niekde v jej vnútri je ukryté tajomstvo, ktoré má ostať nevypovedané, pred svetom schované.
Megan je klasické, pätnásťročné dievča na strednej škole so svojími typickými problémami. Outsider, v kolektíve neobľúbená, zosmiešňovaná svojou niekdajšou, dobrou kamarátkou. Otca nikdy nepoznala, s matkou, ktorá sa jej snaží byť viac sestrou či priateľkou, si vôbec nerozumie. 
Všetko sa však zmení, keď sa do mesta prisťahuje krásna, exotická spolužiačka Jasmine (napoly angličanka, napoly cyperčanka). S Megan si k sebe veľmi rýchlo nájdu cestu, a stanú sa z nich najlepšie kamarátky. Vďaka Jasmine, utáranej a bezprostrednej dievčiny sa v Megan začínajú rodiť nové city, i chuť prehovoriť. 
Ale, čo ak sa na povrch dostane nebezpečné tajomstvo?

Moja mienka

I keď musím priznať, že daný žáner nepatrí moje obľúbené, knihu som od prvej strany už nevedela pustiť z ruky. Žiadne dlhé, nudné opisy, kniha ma okamžite vtiahla do deja, a stránku po stránke sa rozplietalo tajomstvo, ktoré mladá Megan držala v sebe ukryté pred celým svetom. Celkom som sa vžila do hlavnej postavy, celkom sympatickej mladej adolescentky, i keď miestami mi pripadala trochu sebecká a nekompletná, ale potom mi došlo, že má len pätnásť rokov, kto z nás bol v tej dobe iný?
Niečo, čo zo začiatku vyzerá, ako pubertálne tliachanie sa zmení na napínavý príbeh s krimi prvkami. 

Odporúčanie:
Lajtka ktorá neprekvapí, ani neurazí 
Teda, ak nemáš nič proti pubertálnym prejavom lásky, prvým dotykom, bozkom, i objavovaní sa v láske k rovnakému pohlaviu.
V knihe nechýba láska i napätie, je to taká príjemná oddychovka do vane, či na dovolenke. Ja som ju sfúkla počas dvoch denných spánkov môjho syna. 
Ale zas nejaký ťažký bestseller či knihu s veľkými myšlienkami, ktorá ti zmení život, od toho neočakávaj. Skôr niečo na skrátenie si času u lekára či v autobuse.  

Čierne klamstvá
Torre Alessandra R.
Ikar
Slovenský jazyk 

Prečo sa mi práve toto dostalo do rúk? Ja a erotický thriller? Niežeby som bola nejaká puritánka, akurát tento žáner nikdy nepatril k mojej šialke kávy. Ale na návšteve Paláca mi pohľad padol práve na túto knihu a tak som si ju teda vzala. No čo už, človek musí vyskúšať všetko. A tak som sa teda do nej s malou dušičkou pustila.

O knihe

Rozmaznaná, bohatá, sebecká Layana mala v živote všetko. Bohatých rodičov, ktorý jej zabezpečili dostatok financií na to, aby v živote nemusela krížom slamky preložiť. Krásu, prestíž, a nedá sa povedať, že by trpela núdzou na bohatých a krásnych milencov. Svoj čas venovala charite, a viedla AMD - niečo ako detský domov pre americkú mládež bez domova. Jej život bol preplnený večierkami a charitatívnymi akciami. 
Na jednej z takých akcií sa stretne s bohatým a krásnym miliardárom Brantom, ktorého počítačová spoločnosť je najväčším sponzorom Layaninho domova. Bohatý podnikateľ, známy svojím sukničkárstvom sa do krásnej, mladej dievčiny okamžite zaľúbi a vášnivé noci plné sexu a po krátkej dobe zmenia na lásku. V láske im však stojí Brantova asistentka Jilian, ktorá od jeho mladosti riadi celý jeho život. S novým vzťahom nesúhlasí, a nekalými praktikami a intrigami sa snaží lásku dvoch ľudí prekaziť. 
Vyzerá to tak, že ich lásku nič nemôže prekaziť, a Brant na výlete prekvapí Layanu ponukou na sobáš. Ona však cez všetku tú veľkú lásku, ktorú k nemu cíti, ponuku odmietne. O pár dní stretáva tajomného muža menom Lee, ktorý je presným opakom dokonalého, vždy upraveného Branta. Upotený, drzý, neokrôchaný, príťažlivý, mužný, hrubý... taký je nový muž jej života... a príchodom nového muža do jej života sa roztáča kolotoč plný klamstiev.    

Moja mienka

I keď, ako som už bola povedala, nie je to moja šialka kávy a po päťdesiatej strane som chcela knihu rozkusať a vytrhnúť pár stránok. Hlavná hrdinka mi nesadla, nedokázala som si k nej nájsť sympatie, ani ju pochopiť. No povedala som si, že jej dám šancu aspoň do stovky. A potom som už knihu nepustila z ruky. Chcela som ísť ďalej, a dozvedieť sa, čo za tajomstvo sa skrýva za mužmi hlavnej hrdinky. A hoc som na to prišla asi za polovicou knihy, už som chcela vedieť ako to skončí. Taktiež som pochopila, že to množstvo pikantného sexu robí knihu čtivou. Vďaka kvetnatým opisom dokážeme pochopiť myslenie hlavnej hrdinky, a vysvetliť si jej nepochopiteľnú lásku. 

Odporúčanie:
Trochu erotiky, trochu napätia, oddych, žiadny ťažký kultúrny ni duchovný zážitok.
Knihu som sfúkla za tri dni, v podstate sa čítala sama. Je to taká oddychovka, ak si chceš vypnúť mozog a nerozmýšľať nad ťažkými životnými otázkami a každodennými problémami ako je močová mláčka pod nohami či roztrúsený chlieb na koberci.
Vhodná pod slnečník na pláž, či hotelový balkón s výhľadom na more, k poháru vína, s poriadnou dávkou čokolády, či tiramisu, ako v mojom prípade. 
Hlavne keď máte za sebou pár mesačný celibát. Nedá sa povedať, že by to bola iba bohapustá mrtkačka, ako som si zo začiatku myslela, hlavne aj vďaka prebalu knihy, ale nejaké duchaplné monológy, či myšlienky o živote v nej nenájdeš. 

"Dal som ju sledovať. Stretol som sa so súkromným detektívom a dal ju sledovať celý mesiac. Lenže bola priveľmi prefíkaná. V správe detektíva stálo len toľko, že svoj čas trávi s jedným mužom: so mnou. Teraz som požiadal Jilian, aby ju sledovala. Poveril som ju, aby zistila niečo o mužovi, ktorý drží lásku môjho života vo svojom náručí."

A Buh pravil: Musíme si promluvit
Hans Rath
Anch Books
Český jazyk (k dostaniu aj so slovenským prekladom)


Konečne kniha, ktorú som si cielene vybrala. Zaujala ma ako obálka tak i popis knihy. Niežeby som bola nejako zvlášť veľmi veriaca, ale celkom rada si prečítam knihy, pojednávajúce o pohľade na vieru, z rôznych strán. A tak som sa do nej s vervou pustila.

O knihe

Jakob Jakobi je skrachovanec, psychoterapeut bez práce i klientov, nedávno rozvedený, bez vyhliadok do budúcnosti. Keď mu raz ráno zaklope na dvere exmanželka utekajúca pred momentálnym bucháčom, profesionálnym boxérom, ani netuší, ako sa jeho život vďaka rozbitému nosu zmení na nepoznanie. Na pohotovosti, kde mu majú dať nos do poriadku, spozná cirkusového klauna, Ábela Baumanna, ktorý sa ho snaží presvedčiť, že je samotným Bohom. Jakob okamžite zhodnotí, že je to prípad pre riadneho psychiatra. Najskôr sa odmieta zúčastniť na liečbe neznámeho, podivného chlapíka, no nakoniec súhlasí, že mu v jeho ťažkej životnej situácii pomôže. Naviac má Ábel peniaze, a tie sa momentálne nezamestnanému Jakobovi nenormálne hodí. A tak sa spustí Jakobova najdivnejšia terapia. 
Samozrejme, zo začiatku odmieta uveriť Ábelovmu tvrdeniu, a všetky zvláštne a neobyčajné situácie, ktoré sa im dejú počas spoločného času považuje za náhody, alebo dokonale odvedenú prácu pacienta. No, čím viac spoznáva tajomného muža, tým viac je o pravdivosti jeho slov presvedčený. 

Moja mienka

Pri knihe som sa nenormálne bavila, zasmiala som sa, i som si trochu podumala. Naozaj svojský pohľad na vieru v Boha ako takú. Žiadne dogmy, žiadne modly, iba ten vnútorný pocit pokoja. 
Kapitola, kde Boh ukazuje Jakobovi, akoby vyzeral svet ak by sa nebol narodil, mi trochu pripomenula Dickensonovu Vianočnú koledu, a myslím si, že tento umocnil aj to, že i tento príbeh sa odohráva v období Vianoc.
Už od prvých stránok som sa zahĺbila do deja a nepustila, kým som nedočítala posledný riadok.   

Odporúčanie:
Humorný pohľad na vieru a sklamanie Boha zo svojej celoživotnej práce - človeka.
Kniha sa síce číta naozaj ľahko, neobsahuje nudné state, alebo riadky, ktoré by som očami preskakovala, avšak nemyslím si, že je určená pre každého. Ak patríš k ľuďom, ktorí neinklinujú ku knihám, pri ktorých treba aj trochu popremýšľať, či ti, ako mojej kámoške vadí, že všetko sa dobre skončí a všetci sa šibnutím čarovného prútika zmenia na úžasných ľudí, lebo viera, potom táto kniha nie je vhodná pre teba. Poprípade, ak ťa uráža akýkoľvek vtip na túto tému (myslím cirkev a Boha), knihu si určite neber.
Ja si však myslím, že i cez tú duchovnú stránku, cez posolstvo ktorú sa snaží autor svojím slovom priniesť čitateľom, je kniha príjemným osviežením dňa. A nemyslím si, že uráža, skôr viac približuje Boha k človeku, alebo naopak. A je jedno či si veriaci, či nie.

"Čím bych byl bez lidí Jakobe? Ničím! Můžu něco změnit pouze tehty, když jich ve mě věří co nejvíc. Pokud nebude dobro nikoho zajímat, jsem vyřízený. Moje slabost se zvětšuje s každým člověkem, který ztratí víru."

"Když ani Bůh nemůže pomoct sám sobě, jak to má dokázat obyčejný člověk?"

"Neexistuje nic konkrétnejšího než pocity. To je důvod, proč lidé netouží po poznatcích, ale po lásce, štestí i přátelství."

Krava nebeská
David Duchovny
Ikar
Slovenský jazyk

Prečo? Pretože jedna nešťastná kolegyňa zakričala do éteru: "Prečítajte si to niekto, nech viem o čom to je!" A tento argument ma celkom presvedčil o tom, že sa do toho teda pustím. Nech viem, o čom je reč.

O knihe

Elsie je spokojná kravička, ktorá si spoločne s ostatnými kravami žije svoj malý, každodenný život na rodinnej farme. Ráno sa spokojne s kamarátkami nechá vyviesť na pašu, kde si papká čerstvú, zelenú trávičku, užívajú si slniečka, tliachajú s priateľkami o sladkých nezmysloch, pokukávajúc pritom na mužskú časť ich rodu, ktorí sa pasú oddelene. Dvakrát denne sa nechá podojiť od synov farmára, a spokojne ide spať.
Elsie má svojský pohľad na ostatné zvieratá žijúce na farme, a považuje sa vďaka svojmu ostrovtipu a dôležitosť za vrchol zvieracieho rebríčka. 
Avšak iba do toho osudného dňa, keď najmladší syn nechá pootvorené vrátka a spolu s priateľkou Mallory sa vydajú na potulky farmou. Mallory stačí, ak sa priblíži k výbehu s býkmi, kde veselo koketuje so Stevom, ale Elsie je zhypnotizovaná svetlami farmárskeho domu, a zvedavosť ju donúti priblížiť sa až úplne blízko. Dosť na to, aby spoznala Svetielkujúceho Boha, pred ktorým sedia zhypnotizovaní farmári. Dosť na to, aby počula veci, ktoré mali ostať jej ušiam nepočúté, a videla veci, ktoré mali ostať jej očiam skryté. 
V ten deň sa Elsie dozvedela pravdu. Kam odchádzajú rodičia, potom, ako vychovajú svoje deti. Čo sa s nimi stane, keď dokončia svoju úlohu.
Elsie sa v tom momente zrúti celý svet, a prepadne ju hlboká depresia. Tráva už nie je tak krásne zelená, ani slnko jasne nesvieti, všetko vôkol má červenú farbu. Farbu krvi všetkých zabitých tvorov. A niekedy v tom momente jej skrsne v hlave nápad na útek. Odmieta sa podvoliť svojmu ťažkému osudu, a v hlave zosnová plán. Utečie do Indie, kde je krava posvätná. 
Do tohto bizarného plánu zasvätí aj kamarátku Mallory, ktorá však očakáva svoje prvé teliatko so Stevom a odmieta sa účastniť Elsienho šialeného úteku. Svoje posledné dni života chce stráviť so svojou rodinou. A tak sa ku krave pridáva kanec Jerry, ktorý si nechá hovoriť Šalom (prekonvertovaný na judaizmus), a moriak Tom, ktorý síce nevie lietať, ale za to dokonale ovláda I-phone a neskutočne sa bojí dňa Vďakyvzdania.
A tak spoločne újdu a idú za svojim snom, kde všetci sú slobodní, a kde je tráva zelenšia a chutnejšia.

Moja mienka


Zdroj foto
Ak očakávaš typ knihy Zvieracia farma, tak budeš sklamaný. Ja som z knihy dostala presne to, čo som očakávala: bizarný humor, zábavu, oddych, šialenstvo typické pre knihy, kde je hlavným hrdinom krava (alebo iný druh zvieraťa). Veľa ľudí si autora prirovnáva k vždy uhladenému suchárovi, agentovi Mulderovi z Aktov X. Nie, nie, nie! Je to presný Hank Moody zo seriálu Californication. Večne zhúlený, opitý, pripravený pretiahnúť každú kosť ktorá ide okolo. Stratená existencia so svojským zmyslom pre humor. 

Odporúčanie
Priamo do ksichtu chrstnutá urážka od kravy, ktorá na rovinu povie, čo si o nás myslí.
Pesimistický a sarkastický príbeh o našej konzumnej, nenásytnej, hlúpej a vygumovanej spoločnosti, podaný s divným humorom hlavnej hrdinky - kravy Elsie. Útla knižočka, ktorá má za úlohu uraziť človeka a jeho nechutný život a odporný postoj k životnému prostrediu i k živočíšnej ríši. Nič svetoborné, ale zas plné myšlienok, nad ktorými má zmysel sa trochu zamyslieť. Kam sme sa dostali so svojou nenásytnosťou a nenažranosťou. Presne takto si predstavujem rozhovor so zástupcom zvieracej ríše, či je to krava, alebo prasa. Jednoduchá, raz dva prečítaná kravina od kravy (či skôr býka Hanka). Ak máš rád nastavené zrkadlo, určite si to prečítaj. Nezaberie ti to veľa času. 

"Ľudia nás zbožňujú. Aspoň som si to myslela. Všetci sme si to mysleli. Zbožňujú naše mlieko. Ja si myslím, že je trocha divné piť mlieko iného zvieraťa. Neviem si predstaviť, že by som sa pristavila pri nejakej žene, ktorá práve porodila, a povedala: "Hej, môžem ochutnať?" Divné nie? Nič také by som neurobila. Je to trochu nechutné. Ale preto nás zbožňujete. Pre naše mlieko. Leche." 


Záverom


A poslednými slovami dnešného článku ti chcem iba popriať príjemné čítanie, či si sa už nechal inšpirovať mojim výberom kníh, či máš po ruke niečo vlastné.

Každopádne je fajn, že ľudia ešte stále radi siahnu po knihe a svoj čas vedia tráviť s vyloženými nohami a nosom zaboreným do riadkov, ktoré nás vedia zaviesť na opačný koniec sveta i do ríše Fantázie, ktorá sa vďaka výborným spisovateľom i pod našimi zvedavými pohľadmi iba rozširuje a kvitne do krásy.

Citát na záver:

"Izba bez kníh je ako telo bez duše."

                                      Marcus Tulius Cicero

Komentáre

  1. mám rada spisovatela Shakespeare, takže uctu k nemu ♥. Mám rozčítané 2 knihy + jeden ebook. Takže nemám čas na nich no zajtra ma caka dlha cesta vlakom tak dufam ze aspon jednu dočitam ze sa mozem pustit do dalsieho citania mam vela knih naplanovane ktore nemam precitane a na nove ani nepozeram radšej :D

    http://teenmumy.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toho času naozaj nie je veľa, a preto čítam ja pri každej možnej sekunde či minúte voľného času. To znamená na záchode, keď mi syn zaspí či vo vani s teplou vodou. Ja knihy milujem, vždy všade a za každej situácii. Takže stále keď je to možné, kniha do ruky a aspoň pár riadkov. Držím palce nech sa ti do rúk dostanú len tie dobré knihy :-)

      Odstrániť
  2. Veľmi pekný článok. Osobne nemám nejak obľúbených svetových a známych autorov, no milujem Joe Vitale-e, od ktorého mám prečítanú už každú knihu :) Momentálne čítam Zázračnú mapu :)

    Čo je dobré to musím mať aktuálne aj s GIVEAWAY

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Joe Vitale je úplne super, tiež som od neho čo to prečítala, i keď nie všetko. Ja musím knihy a autorov meniť, a obmieňať. I keď ja mám rada Paula Coelha, ale tiež ho neviem čítať v kuse, ale medzi jeho knihami si stále dám ako chuťovku niečo iné. Inak pikoška, kým som nezačala pracovať s knihami, som si myslela že Joe Vitale je žena. No čo...trapka :-). Tú zázračnú mapu nepoznám, ale znie to dobre. Ak sa ti podarí urobiť recenzia, bolo by super :-)

      Odstrániť
  3. Duša sa ešte do izby natlačí ale kam dat telo ?????

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, preto ja už knihy posúvam v súťažiach ďalej, nech sa z nich potešia aj iní. Tiež neviem kam by som ich dávala. Nechávam si len tie, o ktorých viem, že sa k nim ešte vrátim :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita