Hlášky z Paláca 5

"Stále má nos v knižke a seno má v šiške."
Miazgovci


Nuž, keď už máme ten marec, mesiac knihy, asi by som mala zosmoliť nejaký článok. Dumkala som si, či ti pripraviť ďalšiu predstavovačku z Paláca, či nejakú recenziu zaujímavej knihy... Totiž, ešte som ti nestihla predstaviť všetky dobré knihy, ktoré som stihla tohto roku prečítať. 

Zdroj foto:
http://bestgif.ru/photo/kartinki_pro_osen/osen_v_kartinkakh/22-0-1984

Knižná výzva pokračuje...


A hoc je ešte len marec ja mám za sebou už skoro pol svojej knižnej výzvy, na ktorú som sa podujala koncom minulého roka, a tak to vyzerá, teda ak bude viať priaznivý vietor aj naďalej, že si výzvu zvýšim (tých 30 kníh asi prečítam skôr, než nastúpim do práce).



Takže ikonku s kuriatkom a počtom 10 kusov kníh môžem smelo nechať za sebou. Niektoré som sfúkla za dva dni (300-500 stranové), s inými som sa trápila týždeň i dva (100-200 stranové). Ale s knihami to už je raz tak. Niektoré sa čítajú samé, s inými sa musíme popasovať.

S niektorými som ťa už oboznámila v rámci svojej výzvy, ktorej sa zúčastňujem na MK v rámci skupiny Všetko o knihách, či vo svojich recenziách. Ale kompletný zoznam pridám až na konci roka v trochu netradičnej forme. Sama som zvedavá, či mi to vyjde, tak mi drž palce :-).

Zdroj foto:
http://bestgif.ru/photo/kartinki_pro_osen/osen_v_kartinkakh/22-0-1984


Prečo marec?


Ozaj, a vieš prečo? Ja som nevedela, ale zistila som si to!

  • Na počesť Martina Hrebendu Hačavského (narodil aj zomrel v marci (10.3.1796 - 16.3.1880)). 
  • Bol šíriteľom slovenskej a českej knihy. 
  • Paradoxne bol slepý, ale to bu nebránilo venovať sa zbieraniu kníh a ich zachraňovaniu. 
  • Medzi vlastencov a vzdelancov, roznášal nové slovenské knihy, rozširoval obľúbené kalendáre a populárne spisy aj medzi pospolitý ľud. Tak sa zaslúžil o to, že aj chudobní a nevzdelaní ľudia spoznali knižnú kultúru a získali prehľad o verejnom dianí. 
  • Svoju súkromnú zbierku kníh daroval Matice slovenskej a Gymnáziu v Revúcej. 
  • Mesiac kníh sa oslavuje od roku 1955.
  • Do mesiaca kníh zapadá aj Týždeň slovenských knižníc, ktorý vyhlásila asociácia knižníc v roku 1999 a organizuje sa posledný marcový týždeň

Zdroj info: noviny.sered.sk


Teším sa, že deti a mládež sa vracia k čítaniu, a tie množstvá čitateľských a knižných skupín a blogerov má len o tom presviedčajú, že písané slovo ešte nie je mŕtve. Je dôležité naše deti viesť k láske ku knihám, pretože kniha je priateľ, ktorý ich nikdy neopustí. A v nich existujú miesta, kde sa môžu schovať pred realitou. 

Preto, čítame a čítajme aj naďalej, pretože:

"Izba bez kníh, je ako telo bez duše!" 
Marcus Tullius Cicero





Hlášky z Paláca


No fajn, toľko k mojej knižnej výzve. Ale čo darujeme marcu, mesiacu kníh? Nuž, tak som sa rozhodla, že ti ponúknem zas milú spŕšku milých situácii z nášho Paláca. Možno nebudú až také vtipné, ale za zmienku určite stoja. Tak, ak máš chuť a čas, prečítaj si trochu z našej dennodennej reality:

Malý pomocník

Môj synovec má veľmi rád knihy aj chvalabohu veľa číta. Kým čaká na hodinu gitary, prechádza sa medzi regálmi, alebo je pričapený k nejakému novému fantasy kúsku. Keď už kolegyne nebavilo neustále mu vyhľadávať ten alebo onen knižný titul, naučili ho, ako vyhľadávať knihy vo vyhľadávači, ktorý smú ovládať len predavačky.
No, v rámci voľného času, keď nemal nič lepšie na práci ochotne chodil aj za zákazníkmi a veľmi rád im pomáhal knihy vyhľadávať. Keď mu vysvetľovali, že to nemôže robiť, lebo nie je zamestnanec, a že vyhľadávať môže len pre vlastnú potrebu, zosmutnel. A tak, keď nejaká teta bezradne pobehovala po detskom oddelení a čakala na kolegyňu, chlapček len smutne skonštatoval:
"Teta, ja by som vám aj pomohol, ale zakázali mi to!"



Názov ako názov

Za kolegyňou prišiel starší pán a pýta sa:
"A prosím vás, máte aj knižky pre môjho osemročného vnúčika?"
"Samozrejme že máme. Viete aj konkrétny názov?"
"Áno. Ferko."

Netýkavec

Prišiel za kolegyňou zákazník, v ruke držal lístoček a pýta sa:
"Prosím vás, hľadám regál číslo 146."
"A konkrétne aký titul hľadáte?"
Ten ale len tajomne odpovedal:
"Čím menej viete, tým lepšie!"
Kolegyňa prevrátila oči, ukázala mu regál a myslela si, zas jeden "dôležitý pacient. Nech si hľadá...". No zákazník ale čakal, že mu pomôže. Kolegyňa hodila očkom na regál a tam zbadala knihu:



Podstatný rozdiel:

Prišiel deduško do predajne a hovorí:
"Prosím vás, nedávno vyšla nová kniha od Fica. Máte ju?"
"Samozrejme, nech sa páči, ale to nenapísal Fico." 
Podávam knihu Vlastnou hlavou.
"Joj, ta mne je to jedno. Ale manželka si chce podľa jeho receptov niečo navariť..."


Že čo?

"Dobrý deň, poprosím vás, vypíšte mi na papier všetky Čínske kuchárske knihy, ktoré vyšli za posledných 18 rokov. Ja si sadnem a počkám, mám času."

Vy máte vedieť všetko!

"Dobrý deň, kde nájdem kníhkupectvo Maurícius?"
"Prepáčte, ale naozaj neviem. Ešte som o takom ani nepočula."
"No ako je toto možné, že nemáte povedomie? Veď ste tiež kníhkupectvo, musíte to vedieť."
"No áno, ale o Mauríciu som ani nepočula. Ste si istý?"
"Samozrejme, že áno. Tu mám kartičku!"
"Aha, Martinus. Nech sa páči, na Terase."
"No vidíte!"

Tajné čistky

"Dobrý deň, môžem vám nejako pomôcť?" 
Opýtala sa kolegyňa zákazníka, ktorý sa motkal v oddelení hobby.
"Áno, hľadám knihu, niečo o mosadze."
Kým hľadala medzi titulmi a v počítači, usmiala sa na neho a jemne zašvitorila:
"Potrebuje niečo odstrániť?"
Zákazník sa divne pozrel, a potom sa tajomne usmial.
"Ja som myslel Mossad, nie mosadz! Tajnú izraelskú službu!"



Ja to viem lepšie ako vy

"Dobrý deň, povedali mi, že máte knihu Mních, ktorý predal svoje kanady."
"Máme, ale nie kanady, ale predal Ferrari."
"Nie, to určite budú kanady. Tak mi povedali, tak to je!"

Tak na záver trochu jasnozrivosti

"Dobrý deň, nedávno som videl na billboarde reklamu na nejakú knihu. Môžem ju dostať?"

A to je koniec, priatelia 


Na dnes to je všetko. Snáď si sa aspoň trochu zabavil, oddýchol si, aj si si pospomínal na svoje prebrepty, či hlášky blízkeho okolia, ktoré vôbec nemusia súvisieť s knihami a obchodom, ale napríklad s jedlom či cestovaním v MHD. Inak, spokojne mi ich posielaj, ja milujem hlášky akéhokoľvek typu :-). Som zberateľ vtipných situácii. Ktovie, možno raz spracujem knihu a možno mi ju aj vydajú :-).

A na záver ti teda prajem krásny večer a mesiac, rok, život plný úžasných kníh, ktorými pookreje tvoja dušička, ktorá sa ti navždy vryje do srdca, pri ktorej si oddýchneš, nahneváš sa, i sa pousmeješ. Pretože dobrá kniha v nás stále niečo zanechá. Nejakú emóciu, pocit, spomienku, vôňu... a preto sú také úžasné.

Pekný večer priatelia a na stretnutie s vami sa teší


Ali Čaja z Paláca

Citát na záver:


"Kniha je ako zrkadlo. Ak sa doň díva osol, nebude sa v ňom odrážať apoštol."

George Christoph Lichtenberg


Čítal si už?


Komentáre

  1. Opäť raz si ma pobavila :) a teraz rozmýšľam, že či ti mám, akú vtipnú hlášku napísať, ale asi nie... Nikdy si ich totižto dobre nepamätám :D

    Flung out of space

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Juj škoda, určite ak sa ti nabudúce podarí nejakú zachytiť tak sem s ňou. Ja si zapisujem nielen tie od kníh, ale zo všetkých oblastí. Podľa mňa tie čo stoja za to nie je dobré stratiť :-). Aj ja som už párkrát zaperlila a nehanbím sa za to :-)

      Odstrániť
  2. No tak ty hlášky jsou bomba ! :-D člověk má hned lepší náladu, když se pobaví nad zkušenostmi z knihkupectví :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, no to určite je. Človek sa musí pozastaviť a pobaviť sa. Pri knižných tituloch to určite stojí za to, no myslím si že ani v iných sférach to nebude na zahodenie. Momentálne mi došiel repertoár hlášok z Paláca, musím začať zbierať aj inde... uvidíme čo sa podarí :-)

      Odstrániť
  3. holt některé věci nevymyslíš! :-D rozhodně jsi pobavila :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Aj ja stále vravím, že to nevymyslíš... to je život. A najväčšmi zabávačmi sme predsa my, ľudia. Nesmieme sa brať vážne, musíme sa na sebe aj zabaviť. A život je hneď krajší. Ďakujem za komentár :-)

      Odstrániť
  4. Super. Dovolím si taky přidat jednu vypečeno, pro změnu z IT prostředí.
    "A zkusila jste to restartovat?"
    (uraženě)"Samozřejmě, už několikrát."
    "Tak to zkuste ještě jednou, prosím."
    "A jak se to dělá?"

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto je úplne že bomba, a už som si ju, s vašim dovolením, zapísala do zošita na hlášky. Ktovie, do akého článku, či do akej knihy sa mi hodí. Tieto veci nevymyslíme, to je život a ľudia sme všelijakí :-). Viem si predstaviť, že v IT sfére musí byť tých hlášok tiež takých, čo stoja za to. V mojom okolí takého nemám, škoda, hneď by som ho vyspovedala :-). Ale verím, že časom sa mi určite nejaké dostanú

      Odstrániť
  5. Ten "netýkavec" ma dostal :D niekedy je takýchto vtipných situácií požehnane, aj tá mosadz bola skvelá :D. Doplnila by som jedno nedorozumeníčko zo života: známa básnila o tom, ako pôjde na koncert Korna. Že Korn bude v Bratislave a idú celý mikrobus a neskutočne sa teší. Po týždni som poznamenala, že som netušila, že je fanúšička Jirku Korna. Po veľavýznamnom pohľade som sa dozvedela že, Korn je metalová skupina.... ako sa u nás hovorí - hanba na celé Širkovce :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten Korn je super. Som to hovorila môjmu chlapovi a pobavil sa riadne (veľký rocker). Takéto nevinné spodobovania potom narobia pletky. Tiež som sa raz s kolegyňou v práci bavila a chcela som zapnúť hudbu, tak som sa jej opýtala, či môžem dať Kor. Ona si myslela že Korn a že to ona nezvládne, no ja som zas myslela Corrs zas niečo z úplne iného súdka. Hlavne že sme si porozumeli :-)

      Odstrániť
  6. Ja zbožňujem tie vtipné a často krát aj nezmyselné hlášky. Je to podľa mňa ultra vtipné, zaujímavé a najmä taký smiešny relax počas dňa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne aj ja fičím na vtipných pribehoch písaných životom. Zbieram zapisujem a keď sa nazbiera podelím sas nimi. A vvôbec nemusia byť z kníhkupectva. Myslím že najkrajšie halušky hlášky sa vyskytnú znenazdania hockde a hockomu.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita