To tvoje jedlo vonia ako trojdňové ponožky

"Povedal mi, jeden chlapec, že ja neviem, chleba napiecť."

Ľudová pieseň


Dvanásť rokov bez mäsa



Keď som sa pred dvanástimi rokmi rozhodla, že prestanem jesť mäso, musím priznať, že so mnou zmietali rôzne obavy. 

"Čo budem jesť, keď mám problémy zhltnúť polovicu zeleniny?
A ako to zvládnem, keď nemôžem jesť cibuľu a cesnak? Veď sú základom skoro každého vegetariánskeho jedla!"






Mnoho ľudí si myslí, že vegetariánstvo znamená, že ľudia jedia iba mrkvu, vyprážaný syr (v mnohých reštauráciach sa stretneme aj so šunkou), špagety s kečupom. A tu niekde sa fantázia končí. 
U mňa to nebol skok a hrubá čiara z mäsožravca na bylinožravca. Celý ten proces bol postupný, kde som rok za rokom vypúšťala niektoré druhy mäsa. Najskôr to bolo hovädzie, zajačina, divinu som v ústach ani nemala, bravčovina. Úplne nakoniec som si povedala, že keď už som to zvládla až do hydiny, tak čo to vyskúšať úplne bez nej.

A šlo to. A bolo to dobré

Moja mamka sa postavila pred veľkú výzvu a musím priznať, že jej to šlo naozaj super. Za ten rok, kým som ešte bývala doma, mi naozaj vyvárala neskutočné chuťovky, ktoré mäso vôbec neobsahovali. A ja som si uvedomila, že mi ani nechýba.

Pozn. Pred pár mesiacmi som bola, v rámci preventívnej prehliadky i zistenia toho, čo mi vlastne je, na krvné testy u svojho doktora. Urobil mi naozaj kompletný krvný obraz, minerály aj vitamíny. Keď som mu oznámila, že už roky nejem mäso, skoro spadol zo stoličky. Vynikajúce výsledky. Takže čo mi vlastne je, a aký neduh ma trápi, krv neukázala :-).






Kameň úrazu - varenie


Ale najväčší problém nastal vtedy, keď som si začala variť sama bez seba. Uvedomila som si, že to vôbec nie je jednoduché. Na prvú cukinu som sa hodinu dívala a snažila sa jej dohovoriť, aby sama skočila do hrnca a uvarila sa. Samozrejme, že to nepomohlo a ja som sa s tým musela vysporiadať sama. 

Namiesto "Dusenej chrumkavej cuketky" som kamarátkam naservírovala niečo, čo vyzeralo ako prívarok, no chutilo to ako šušeň z nosa. Ale zjedli to, to bolo dôležité, snaha sa ocenila.

Dúfala som, že rokmi sa to zlepší, no nezlepšilo. Môj chlap, ktorý síce mäso je, dokázal pripraviť "Vegetariánske španielské vtáčiky" tak, že som vylizovala tanier ešte dva dni potom. A hoc som si ich nabudúce pripravovala "presne" podľa jeho postupu, skončilo to katastrofou a výkrikom.

Neznášam varenie. Ktorý idiot to vymyslel! Čokoládový prsník mu do ruky a nie varechu!!!



No jesť sa musí a na obedy v reštauráciach nemám. A popravde? Nájsť nejakú, kde sa varí bez mäsa, bez cibule, bez cesnaku, to je umenie.
Avšak, našla sa. Kamarátka mi odporučila presne reštauráciu pre mňa. Kršnova kuchyňa. Tam varili jedlá presne pre mňa. A bolo jedno, či sa jednalo o špenát, baklažán alebo zelenú fazuľku, ktoré z môjho hrnca vyskakovali a vyzerali ako zelené blato. 




Tá chuť ich jedál je neskutočná a nechápala som, ako to, že ich tekvica chutí a moju musím zapíjať vodou, aby som ju pretiahla dole gágorom. A určite to nebolo v tom, že používajú inú tekvicu ako ja. Uvedomovala som si, že je to v korení. 

Ale ja tomu prídem na koreň! 

I zakúpila som si Kršnovu kuchárku, s receptami, ktoré varia v ich kuchyni. 



No, nedá sa povedať, že mi to k niečomu bolo, ale nádej umiera posledná. Ja nie som človek, ktorý sa len tak vzdáva. Ale roky išli ďalej, a moje jedlo stále vyzeralo ako spálené pneumatiky, podobne i voňalo a nanešťastie, i chutilo. Či som sa pokúšala variť z kuchárky, alebo z receptov na internete, alebo s pomocou videoreceptov, či som používala korenia akékoľvek, nič sa nezmenilo. 

Nedávno sa môj chlap vrátil z práce domov, a ja som sa mu snažila pripraviť jedlo z brokolice. Z dverí sa iba ozvalo:

"Čo bobko, dnes varíš smradľavé ponožky? Lebo to presne tak vonia."

No čo, asi mi je súdené jesť jedlo, ktoré chutí ako podošva až do konca života. Ešteže viem piecť. To ma baví, možno aj preto, že mi to ide lepšie :-).

Kurz varenia



Minule sme sa tak rozprávali s mamkou o tom, že keď mi tak chutí jedlo z Govindy, prečo nepoprosím šéfa, aby som sa mu nasťahovala do kuchyne a zadarmo sa neučila variť, a za to mu budem umývať riad :-). 
No samozrejme, bo to len tak, zobrať niekoho do kuchyne. Hygiena a podobne...
Kamarátka sa pri tých slovách zasmiala, pretože vie, že to je kuchyňa, ktorá ma svoje pravidlá, zvyklostí, rituály, filozofiu, To nie je len tak. 

Ale i tak som si povedala, že by bolo pekné, keby zorganizovali nejaký kurz.

Neviem, či som poslala tými slovami myšlienku do vesmíru, ale o pár dní som našla na internete info o tom, že práve táto reštaurácia organizuje kurzy varenia. Asi si vieš predstaviť tú radosť, a ani som nečakala a okamžite sa prihlásila. 

Šesť a pol hodín varenia, nasávania informácií, vôní, zaujímavosti, ale stálo to za to. Veľa vecí som sa naučila, hoc ku koncu som už z toho všetkého mala galimatiáš a hlavne obrovský hlad. Ale stálo to za to. 
Foťák a zápisník-debilníček, ktorý som nedávno vyhrala u Danielky na blogu (to je jeden z ďalších mála dennodenných zázrakov, nezvyknem vyhrávať, no rada sa účasním) i moja hlava fičali na plné obrátky. 


Veľa vecí som sa snažila zapamätať, niečo som si aj stihla zapísať, a aj keď si momentálne myslím, že som všetko zabudla, verím, že sa mi časom, pri mojom varení doma, všetko zas vybaví. Naučila som sa, že v čom robím základnú chybu, a kde to napraviť. Tu je pár základných informácií, grifov, a poznatkov, ktoré som sa včera naučila:

  • nejedná sa o indickú kuchyňu, ale védsku
  • to že jedlo páli platí práve o indickej kuchyni
  • malo by sa jesť stále v rovnaký čas
  • jedlo sa u nich neochutnáva (ja si to neviem predstaviť)
  • výborný je občasný pôst
  • správne jedlo je vtedy, ak sú počas jedenia zapojené všetky chuťové poháriky
  • ako prvá má byť horká chuť, na koniec sladká 
  • má sa jesť striedmo, a človek nemá byť na konci prejedený
  • ak sa pije počas jedla, tak teplým nápojom, nie studeným
  • ovocie sa nemá miešať so zeleninou
  • do zeleninových šalátov pridať štipku cukru, do ovocných trochu soli, vytiahnú chuť
  • základom je správny čons (džons, netuším ako sa to správne píše). Zmes bylín opražených na oleji alebo na ghee
  • Sabji je jedlo zo zeleniny







Zázrak je v korení





Korenie, ktoré sa do jedál pridáva, má svoj zmysel. Najčastejšie používané:

  • klinčeky - slúžia ako zažívací stimulátor (a pre info, slúžia aj na bolesť zuba napr.)
  • kajánske korenie - mleté chilli - podporuje imunitu a pôsobí antibakteriálne
  • kardamón - vhodný aj do sladkostí, i na osvieženie dychu
  • koriandrové semienka - pomáhajú vstrebávať škrob a koreňovú zeleninu
  • kurkuma - čistý krv, detoxikuje (dá sa aplikovať aj na rezné rany, zastavuje krvácanie a dezinfikuje ranu)
  • zázvor - najlepšie použiť čerstvý, podporuje imunitu, zastavuje rast rakovinových buniek (pomáha pri chudnutí)
  • asafoetida - čertovo lajno - ochucovadlo, skľudňuje nervový systém, podporuje detoxikáciu, dodáva chuť k jedlu i jedlu chuť (musí sa dávať naozaj iba štipka. Má silnú, cibuľovú arómu.)
  • chilli papričky - posilňuje imunitu, pomáha i chudnúť
  • grécke seno - je trochu horkejšie, tu musíme dávať pozor na to, aby sa nepripálilo, pôsobí protizápalovo, posilňuje organizmus
  • rímsky kmín - obsahuje veľa vlákniny, železa, vápnika, horčíku, draslíku...























Samozrejme, tých korení je oveľa, oveľa viac, vypísala som len tie najzákladnejšie a tie, ktoré sme používali včera.

Doteraz som varila tak, že som to všetko korenie nahádzala na olej spolu, samozrejme že sa mi to všetko pripálilo a potom to dymilo a smrdelo.
Avšak najdôležitejšie, pri varení je potrebné najskôr dať na horúce ghee celé korenie, potom pridať zeleninu a až potom, na konci pridať mleté korenie a soľ. No, ale to sa nikde nedozvieš. Ja som sa to dozvedela až včera na kurze, iba taká maličká, bezvýznamná informácia... 









Inak, včera sme si mleli korenie tesne pred varením. To ti bola taká aróma, zamilovala som sa do garam masaly. Mám ju síce doma, kúpenú, mletú, ale to, čo sme vytvorili včera, to sa nedá porovnať. Korenie dokáže byť liečivé, a chutné, ak to vieš správne použiť. 

Záverom


Včera sme sa naučili variť: 
  • Jablkové čatný 
  • Polievku s mungo fazuľky 
  • Sabji zo špenátu a paradajok 
  • Zemiakové sabji s hrachom a karfiolom 
  • Samosy so zeleninou 
  • Karamelovú halvu
  • Ovocnú ludgu
  • Syr panýr



Možno kurz trval len pár hodín, no naučila som sa na ňom veľa. Ani roky v kuchyni mi toho toľko nedali. Prečistila som si dutiny pri rozpraženom chilli aj pri jeho jedení. Ak sa o mňa pokúšal nejaký bacil, po včerajšku nemá šancu. Nebudem ťa dnes zaťažovať receptami, aj tak som sa rozpísala trochu viac, než som chcela. No sľubujem, že ak sa mi konečne podarí uvariť jedlo, ktoré nebude chuť ako hlina, určite sa ti pochválim. I s receptom a naozaj presným postupom. Pretože je super na internete nájsť toľko receptov, no pri všetkých už musíš byť profesionál. A ja doteraz nedokážem spraviť záprašku bez toho, aby sa mi z nej spravili halušky.

Je pravda, že v tejto kuchyni sa používa veľa mlieka a múky, no včera sme sa naučili, že sa dá použiť aj alternatíva. A skoro pri každom jedle nám povedali, čím sa dá nahradiť mlieko alebo pšeničná múka. Nedá sa to úplne pri všetkých receptoch, ale pri väčšine áno. 

Naozaj ďakujem za možnosť naučiť sa a vyskúšať si varenie jedál, ktoré milujem. A tebe ďakujem, že si to so mnou vydržal až tu. Prajem pekný deň a nabudúce sa na teba teší




Ali Čaja z Paláca


Citát na záver


"Ak si niečo veľmi praješ, celý vesmír sa spojí, aby si to mohol uskutočniť."

Paulo Coelho

Komentáre

  1. No tak u mojí mamky by vegetarián neobstál, protože podle ní šunka přece není maso, tak ji dává, kde může. :D Jinak článek mě opravdu pobavil :D Taky se mi jídlo občas nepovede. Představuju si, jak bude dobré a co všechno do něj dám a ve finále je to blivajz. Nebyl by třeba v příštím článku náhled do recepisu na onu polévku z mungo fazolek? Docela by mě to zajímalo :)

    Piosek

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to je úplne normálne a šunku si aspoň nedáš? Inak budem recepty pomaly skúšať aj s obmenami a ak mi to vyjde k mojej spokojnosti a chutovo dobre určite sa s receptom pochválím. Sama som zvedavá ako mi to po tých informáciach pôjde a či sa na mňa niečo nalepilo.
      A snáď sa zmení aj vzťah k vareniu

      Odstrániť
  2. Niektorí ľudia do svojho tela dávajú taký hnus, že nechápu, že potrava je najmä na prežitie - teda nezáleží na vôni či chuti, ale na tom, aby človek prežil. No a koľkokrát aj mäso naozaj smrdí pri príprave a po príprave je veľmi chutné

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Potrava má slúžiť aj ako zdroj energie, má slúžiť na potešenie duše, tela a všetkých chuťových zložiek jazyka. Ako sa hovoríš nežijeme preto aby sme jedli, ale jeme preto aby sme prežili, ale jedlo môže byť zážitok. Aj preto som sa do kurzu prihlásila, aby som sa konečne naučila variť tak, aby mi to chutilo. Nevravím, že sa to zmení zo dňa na deň, ale verím, že sa to časom začne zlepšovať.
      To, že ja mäso nejem ani neviem pripravovať, tak neviem či smrdí, ale pokiaľ viem, nemalo by. Ale zas, nerozumiem sa do toho. Je pravda, že aj niektorá zelenina smrdí resp, nevonia nejako vádne, ale keď ju pripravíš chutne, popridávaš tie správne bylinky a korenie, tak je to zážitok. Hlavné je, pohrať sa s tým :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita