"Nespievaj toľko tomu decku!!!"

"Spievanie mám zo všetkého najradšej. Spievanie, sú moje chvíle najkrajšie."
Darina Rolincová, Karel Gott - Zvonky šťastia 

Nedávno som uverejnila článok o nevyžiadaných radách a poverách babičiek, tetušiek, susediek, kamarátok novopečeným maminkám (ak ti to ušlo, tak mrk článok TU). Jednou z mnohých rozumneberúcich rád sa týkala aj témy, nad ktorou som sa dnes, v mojom článku, trochu zamyslela. A ku ktorej ma nedávno motivoval môj chlap, ktorý nás cez víkendy budí pomocou gitary a niečim... čo by sa v niektorej dimenzii dalo nazvať "spevom".

Nuž, tak dnes budem veru rozprávať o našom spievaní.


Ja si spievam, tancujem, celučký deň


Takže, ako to je? Ak budeme dieťaťu veľa spievať, tak si to od nás bude vyžadovať?
Budem k tebe úprimná, áno, je to pravda. Ale na tom predsa nie je nič zlé. Každé dieťa (a myslím, že aj dospelý človek) miluje, keď mu niekto spieva. Je to prirodzené. Rytmus dieťatko upokojuje a pomáha mu zaspať. A bude si to od teba skutočne vyžadovať, pretože rado počúva hlas milovanej bytosti. Ja mojim deťom spievam skoro stále. A už si spievam aj vtedy, keď nie sú doma. 

"Nechce sa mi robiť kým si nezaspievam"


Slovenská ľudová - Spievanky, spievanky

Nedávno som sa pýtala kamarátky, či tiež spieva svojej dcérke. Jej odpoveď ma trochu prekvapila:

"Nie, ja neviem spievať. To predsa nespravím svojmu dieťaťu, že mu falošne budem zavýjať do ucha!!"

Tak to ešte nepočula mňa a už vôbec nie môjho chlapa. Ten má síce absolútny hudobný sluch, dokáže naladiť gitaru bez ladičky, ale správnu tóninu piesne nie a nie chytiť za pačesy, vždy mu unikne. 

Onehdá, tak pred pätnástimi rokmi sme boli na opekačke s gitarou a môj chlap spustil na plné gule klasiku od Olympicu - Slzy tvý mámy. Tak ma doplietol, že doteraz nedám správny nápev tejto piesne. Avšak ani táto skutočnosť mu nebráni v tom, aby nás budil ranným spevom. A tak, počas víkendových rán sa nesú našim bytom hity Matušku, Kryla, Tublatanky, Nohavicu, Čechomoru, Žbirku a iných interprétov, ktorí by svoje hity v jeho podaní iba ťažko spoznávali.

A večer čo večer, keď sa ukladáme k spánku, pri dojčení sa z izby ozývajú divné zvuky, keď premotivovaná mater uspáva najskôr mladšiu klasickými uspávankami ako Čierne oči choďte spať, Dobrú noc má milá, ale nechýba ani Máš ma ovečko dávno spát, Sbohem galánečko, Zastav sa dcérečko proč sa točíš... 
...a potom staršieho hitmi ako Bola raz malá hviezdička, Slávik a ruža, Zafúkané, a potom pýta ešte prídavok Holubí dům, Šípkovu růženku, Na Kráľovej holi, Podaj milá rúčku atď. 

Československá scéna je plná úžasných piesní - slaďákov, ktoré dokážu uspať moje deti, takže stále mám čo spievať aj bez toho, aby som sa opakovala.  

Áno, môj spev pripomína viac škrípajúce brzdy ako slávika obecného, spev môjho muža pripomína viac medveďa pred infarktom ako Maťa Ďurindu, ale ani to nás nezastaví pred tým, aby sme v tom pokračovali. 

Vtedy som kamarátke odpovedala, že deťom je jedno či spievaš falošne. Deti vnímajú iba tú lásku, ktorá ide z tvojho hlasu a tvojej prítomnosti. Pretože:


Dokud se zpíva ještě se neumřelo

Jarek Nohavica


Na túto múdrosť som prišla sama :-))))
Ale skutočne to mám odskúšané na všetkých mojich synovcoch, ktorým som spievala tiež v kuse. Potom to končilo tak, že jeden si v kuse spieval, keď sme ho za niečo kárali: To nie je možné byť dokonalý, ďalší pri obúvaní si topánok: Keď som išiel do lesa na drevo, a s tým tretím na ceste na Taekwondo sme nôtili: Omnia vincit amor

Keď už nevládzem ja, pomôžem si s profesionálmi, pretože aj moje hlasivky majú svoje hranice a občas potrebujem kávu. A tak nastúpia odborníci na deti ako Hugo sníček, Jančiči, Miro Jaroš, Spievankovo, alebo aj Andy s dinosaurami. Ale nechýbajú u nás ani hity overené časom ako We will rock you alebo I love rock and roll. Jednoducho, dieťa rockových rodičov sa nezaprie (ak si nečítal články tak TU a TU je o tom viac).

Ošo, ako isto vieš, dlho spieval po svojom. Rockový koncert v štýle Iron Maiden sa u nás odohrával od rána do večera. No už je veľký, a teraz rád spieva so mnou v takom, prijateľnom móde. Hoc niekedy nepozná slová, to mu vôbec nevadí a vytvára si vlastné. Občas zachytí melódiu, občas mu to ujde. Niekedy sa zavrie s gitarkou do kúpeľne, aby ho nikto nepočul a tam si skladá svoje vlastné hity. Malá Dida si kuňká tiež spolu so mnou hity z rádia. No niekedy na mňa hodí taký pohľad, z ktorého sa dá prečítať: "To mám za trest či za odmenu?" 
Tak sa pridá svojim plačom a hneď je u nás veselo. 

A že v tom nie sme sami je očividné. Niektoré deťúrence si spievajú aj pri vykonávaní veľkej potreby, pri šmýkaní či hojdaní sa, a niektoré aj v autobuse. Najviac milujem, keď nevedia slová a potom sa z toho vznikajú vtipné repliky. Ale o týchto, nielen detských, misheard lyrics (ak by si nevedelto sú tie také popletené slová piesní ako Kaufland kúpil Zdeno z Popradu) budem písať nabudúce, dnes na to nemám čas ani priestor :-DDDD (ak máš nejaké milé komoleniny piesní či už svoje, alebo tvojich detí, napíš mi ich, určite ich použijem v najbližšom článku). 


Spievaj tak, jak poslednýkrát

Peter Nagy - Poslednýkrát

Hociktorá kamarátka, ktorá vzala moje dieťa na ruky, okamžite automaticky začala spievať. Každá niečo iné, to svoje. Ale tak to jednoducho funguje. Je to reflex, alebo podvedomie, alebo genetika, že: 

Dieťa na rukách = spev!

A dieťa neprotestuje! Dieťa potrebuje k životu rytmus ako aj hlas matky. Tento rituál mu dodáva bezpečie a pocit, že na tomto svete nie je samo. 

Nedávno som videla, ako nejaký chlapček spadol z preliezačky a škaredo si rozbil koleno. No vreskot na celé okolie. Jeho dedko si ho vzal na kolená a namiesto tíšenia mu začal spievať nejakú odrhovačku o hlúpej žene, v ktorej padlo aj pár neslušných slov. No chlapček hneď prestal plakať a pridal sa k svojmu dedkovi. Je to jasný dôkaz, že spev tíši bolesť a prispieva k dobrej nálade ako detí, tak aj dospelých. Taká stará klasika, ktorú naše babky poznali a my už nepoužívame. 

Pozn. Musím sa tu pieseň naučiť, momentálne sa Ošo učí bicyklovať, o pády a rozbité kolená či lakte nie je núdza. A onedlho začne obdobie pádov na riť, spoznávanie toho, čo sa stane ak hlava narazí o stôl či stenu... určite nie je od veci poznať piesne, ktoré zaženú boľačky. 

Kým som bola mladšia, halákala som si viac. V sprche, pri pečení v posteli so slúchadlami na ušiach, s gitarou v ruke... nuž áno, ten bľakot mnohokrát pripomínal krik mačky uviaznutej v cirkulárke, no pociťovala som pri tom radosť. Uvoľňoval sa endorfín a hneď som sa cítila lepšie. 
A potom som vyrástla a už som si spievala menej, skoro vôbec. Možno som sa hanbila, alebo mi to prišlo divné, spievať si. 
No a potom prišli synovci, a vrátila som sa k spevu, dobrý pocit bol späť. A odvtedy si spievam zas. Pretože je to super. Spievaním uvoľňujem nahromadenú zlosť, nervozitu, stres, ale aj radosť a šťastie.   

Moje deťúrence milujú, keď spievam Kom, kom kominár rovnako ako keď im nôtim Pravda víťazí. Je im to jedno čo, hlavné je, že niečo. A za tých päť rokov mi môj syn len raz povedal, aby som nespievala. Keď ma skolil silný vírus a môj hlas znel ako prasknutý hrniec. Vtedy jediný krát zaspal bez môjho večerného koncertu. A ja som mu bola vďačná.

Takže, moje zhrnutie k tejto dnešnej dumke: 
Spievaj si keď máš chuť, a aj keď nemáš. A hoc spievať nevieš, spievaj deťom už v brušku. Robí im to dobre. A že to teda nie je môj výmysel ale rokmi overený fakt, prikladám aj link na článok od pani psychologičky, ktorá vraví, že deťúrence, ktoré spievajú sú emotívnejšie, empatickejšie, ohľaduplnejšie. Taktiež tam tvrdí to, čo som spomínala vyššie, že spev blahodárne pôsobí na ľudský organizmus. Znižuje krvný tlak, posilňuje pľúca, okysličuje krv, osviežuje srdce atď. Však si prečítaj:



Pár slov na záver:


Tak, myslím že už niet čo dodať. Moja dcéra sa prebúdza a tak je načase ísť Pásť ovečky v zelenom hájičku, ísť s Mačkami na hrušky, ukázať Hlavu ramená kolená palce, či Zobudiť slniečko a ponaťahovať kosti. Aj vďaka nášmu folklóru mám stále v kapse mnoho piesní a riekaniek, ktorým zabavím to vysmiate čudo. 
Tak ti teda ďakujem za tvoj čas, snáď sa ti môj článok páčil, snáď si sa spoznal nejakú novú pieseň. Ak máš na to iný názor, spokojne sa mi s ním zdôver. Ja som otvorená zdravej diskusii. 
A ak máš spomienku na nejaký svoj misheard lyrics, tak mi daj vedieť. Budúci článok, ktorý bude ktovie kedy, bude venovaný práve tomu. A tie ďalšie klasicky nejakým dumkám o živote, dojčení, nosení, varení, materstve, knihách, alebo tak nejak. Ak nechceš o nič prísť, pridaj sa na moju FB stránku, vďačná som za každého pravidelného stalkera ale aj náhodného zablúdilca
Prajem ti krásny deň a na ďalšie stretnutie s tebou sa teší

Ali Čaja z Paláca

Citát na záver:

"Koniec sveta nastane, keď ľudia prestanú spievať."

Albert Einstein

Komentáre

  1. Spev v aute bol povinný aby ste nechceli cukríky :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teraz už existuju autoradia a spieva sa spolu s nimi 😊😊😊.

      Odstrániť
  2. Dětem jsem zpívala jen jednu písničku, kterou jsem si zamilovala ještě před dětmi - víc bylo nad moje síly :D - ale zase ji poslouchali oba už v těhotenství a pak jsem jim ji zpívala, když plakali - https://www.youtube.com/watch?v=r0XnC91b7_Y, zhruba od 37 vteřiny.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak teda ta piesen nie je veľmi jednoducha na spev, to taka Pec nam spadla ma jednoduchsi napev 😊.
      No ked su deti uplakane tak spev je super na upokojenie. Dokaze dieta zabaviť. Z princa egyptskeho je jednoduchsie zaspievat o tych zazrakoch They can be miracle 😊.
      Ale dôležité je spievat aj jedno a to iste dookola aj popripade skomolene. Tomu dietatu je to aj tak jedno 😊

      Odstrániť
  3. Mne moja mama ako dieťaťu spievala doma a vždy v aute, keď sme niekam šli.... a musím povedať, že teraz si spievam pri väčšine vecí, keď ich robím, alebo potrebujem mať hudbu niekede v pozadí :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A to je dobré lebo hudba dokaze liecit aj upokojovat. Ved kedysi sa iba spievalo aj na poliach aj pri takych pracach. Ano cesta v aute sa kratila aj u nas ked sme boli deti, teraz existuju autoradia a spievame spolu s nimi.
      Ďakujem za komentár

      Odstrániť
  4. Medveď pred infarktom :-D :-D :-D
    Ty tomu svojmu chlapovi teda riadne nakladáš, odpadávam z teba! :D :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale nie, on si to prizna, sam vie ako spieva a ako mu v skole prikazovali pri zborovych spevoch iba otvarat usta. No neboj sa, neostava mi nic dlzny tiez ked spievam tak si robi zo mna srandu a hadze hlášky. Ale my sa tak dotahujeme z lásky.
      Ďakujem

      Odstrániť
  5. Tsk u nás frcal od narodenia k uspavaniu Stin katedrál, neskôr Tichá noc, teraz už pol roka spievam Skye Boat song z Outlander intra�� nadšene tiež tancuje na Kelly Family Why why why, Romale vedia od Ploštín Punk �� mala by som mu sem tam asi aj dáku detskú zanotit

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To vobec nie je potrebne. Detské sa nauci v školke. Hlavne je, že sa spieva. Moji synovci poznali Fleret, Čechomor, Nohavicu ale nepoznali Kom kom kominar. Ale casom to pride. Mamin hlas je krasny aj ked len spieva ingrediencie do kolaca 😊😊
      Ďakujem za komentár

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita