Chráňme si ju, veď je to náš domov

Svetový deň Zeme



22. apríla si celý svet pripomína dôsledky nášho chovania k našej matičke, jedinému domovu ktorý máme, planéte Zem.

No áno, preskočila som to. Najskôr vzdám hold knihám a potom Zemi? No čo, nezabi ma preto. Akosi som pozabudla.

Zdroj foto

Ale to, že som zabudla neznamená, že nerobím nič preto, aby som ju chránila. A nielen v tento deň, ale celým rokom.

A tak, v dnešnom krátkom článku vzdám hold našej krásnej planéte. Veď si to zaslúži.

Niečo z histórie:

"História vyhlásenia tohto dňa siaha až do roku 1969, keď John McDonell začal volať po vzniku medzinárodného dňa Zeme a v rámci týchto snáh vytvoril i vlajku Dňa Zeme.

Zdroj foto

Prvý Deň Zeme bol oslávený v San Franciscu. Táto oslava bola pravdepodobne myslená ako ekologicky zameraný sviatok, ale aj ako ľavicovo orientované stretnutie bojovníkov proti vojne vo Vietname.

Kampaň spojená s týmto sviatkom si kládla za cieľ preniesť otázku ekológie do politických kruhov. Cieľom bolo zvýšiť energetickú účinnosť, recyklovanie odpadkov a hľadať obnoviteľné zdroje energie. Táto akcia mala veľký ohlas práve medzi študentami. 

Pozn. Pre prvú oslavu dňa 22. apríla 1970 bol zrejme nevedome vybraný deň stých narodenín večne živého Vladimíra Iľjiča Lenina.

OSN začala tento sviatok sláviť o rok neskôr. V roku 1990 sa k Amerike pripojil aj zvyšok sveta a 22. apríl sa stal Medzinárodným dňom Zeme."
                                                        Zdroj info wiki

"Je to naozaj paradox, že tento sviatok vznikol práve USA, ktorá doteraz patrí k najväčším znečisťovateľom ŽP, a zároveň odmietli ratifikovať Kjótsky protokol
Ale aby sme im nekrivdili, k znečisťovaniu našej matičky im pomáha až šestnásť krajín, ktoré spoločne produkujú až 80 percent svetových emisií CO2 (Austrália, Brazília, Veľká Británia, Kanada, Čína, Francúzsko, Nemecko, India, Indonézia. Taliansko, Japonsko, Južná Kórea, Mexiko, Rusko a Juhoafrická republika)."
                                                               Zdroj info

"I tohto roku sa mocní nášho sveta stretli a v New Yorku podpísali klimatickú dohodu, ktorá ma za úlohu spomaliť otepľovanie planéty a zmierniť jeho dôsledky. Už 175 krajín podpísali túto dohodu, včetne nášho prezidenta."
                                                               Zdroj info

Tak už len musíme dúfať, že neostane len pri sľuboch napísaných na papieri, ale naozaj sa s našou planétou niečo začne robiť, lebo povedzme si otvorene, nevyzerá to s nami veľmo ružovo.



Iba zrniečko prachu, ale veď i len máličko stačí...


A čo robíme pre maminku Zem, my obyčajní smrteľníci, ktorí nejako nedokážu ovplyvniť mocných, ktorí ťahajú za nitky?

Tak teda, konkrétne ja napr.

Recyklujem

Kedysi som bola terčom posmechu za to, že som prešla i pol ulice len preto, aby som vyhodila plastové fľaše i kovové plechovky do jediného zberného kontajnera na našom sídlisku. Ľudia si možno klepkali prstom o hlavu, ale ja som mala svoje srdiečko na pokoji.

A pozrime sa. Po rokoch som zlanárila a zblbla celú rodinu, ktorá poctivo triedi odpad, a recykluje každú plechovku i kartón od pizze. Od synovcov až po deda. I z práce sme tak brali plastové fľaše a hádzali do žltých kontajnerov na to určených.


Používam eko drogériu i kozmetiku

Nač nám drahých a značkových kozmetických vychytávok vyrábaných z fuj, fuj palmového oleja?! Áno, i ja chcem byť krásna a voňavá, ale medzi prírodnými kozmetika sa dajú nájsť aj veci, po ktorých síc nevoniam ako pojazdná parfuméria, ale zanecháva to príjemnú, hlavu neboliacu arómu. Samej mi lezie na nervy, keď príde návšteva a pri hraní s mojim synom na ňom zanechá puch, akoby sa práve vrátil zo záťahu z verejného domu. 
A v poslednej dobe si aj kozmetiku skúšam sama vyrobiť z byliniek a kuchynských ingrediencií.



Ani v kuchyni a kúpeľni nepotrebujeme drahé, reklamné vychytávky na čistenie domácnosti, na ktorých je obrázok mŕtvej prírody. Celkom dobre nám poslúžia i prírodne prípravky či obyčajný ocot a citrón. 
A dnes už sú obchody plné výrobkov s biologicky rozložiteľnými materiálmi.


Vedel si o palmovom oleji:
  • každú hodinu je kvôli palmovým plantážam v Indonézii vyrúbaný dažďový prales o rozlohe 300 futbalových ihrísk
  • znečisťuje a devastuje sa tým cenný ekosystém
  • tým sa necitlivo zaobchádza s rastlinnými i živočišnými druhmi
  • navyšujú sa emisie skleníkových plynov
  • hrubo sa porušujú územné aj ľudské práva
  • ohrozuje sa zdravie miestnych obyvateľov aj zvierat


Zdroj foto

Látkové plienky, popr. eko jednorázovky

Ja som zrušila malému jednorázové plienky, ktoré majú v prírode neskutočný čas rozpadu, a "zasajrajtujú" pôdu na veľmi, veľmi dlhý čas. A tak sme sa vrátili na začiatok a používame látkovky, ktoré netreba vyvárať, ni žehliť, ani na ne netreba nejaký ťažký prášok na pranie. Sú rozkošné, na dotyk príjemné. Dnes už je na výber naozaj neskutočná škála plienok z rôznych materiálov (bambus, konope, flis, biobavlna...).



A možno má malý trochu väčšiu prdel ako normálne, ale v horúcich letných dňoch by som sama medzi nohami prijala skôr príjemný dotyk bavlny ako kus plastu.

Ale aby som neklamala, používam aj jednorázovky, síc drahšie, ale ekologické a kompostovateľné.

Vedel si o plienkach
  • ekologická stopa jednorázovej plienky je dvakrát väčšia ako stopa plienky látkovej
  • pri výrobe papierových plienok sa spotrebuje desaťkrát viac surovín, trikrát viac energie a taktiež sa znečistí vzduch viac ako pri výrobe plienok bavlnených, i keď do toho zarátame spotrebu na ich pranie a žehlenie
  • dieťa spotrebuje v priemere denne 5-6 jednorázových plienok, čo je za dva roky cca 4000 ks. Tie v nasiaknutom stave vážia okolo 1 tony.
  • obsahujú aj umelé hmoty - priepustnú polypropylénovú fóliu, ktorá slúži ako nepriepustná vrstva. Práve tá znemožňuje recykláciu a zmysluplné kompostovanie plienky
  • plienky sa rozkladajú v prírode 500 až 800 rokov




Viac informácii na:
Môj chlap milujúci bublinkové nápoje prestal nakupovať plastové fľaše a minerálky a kúpil si možno drahší prístroj na výrobu domácej sódy. Ale, keď si zrátal, koľkokrát týždenne musel kupovať plast, a koľkokrát za rok musí ísť vymeniť náplň do sódovky, tak je to rozdiel. I v cene, i v odpade.



Taktiež  nám netreba značkového oblečenia, ani milión nových vecičiek, aby sme vyzerali ako z katalógu. Dedíme si veci kámošky i rodina medzi sebou, až pokiaľ sa to dá. Ušetria sa i peniažky, i príroda. 
Oblečenie, do ktorého sa už ja nezmestím, hoc tajne dúfam, že tie hodiny skákania, zumbovania, prechádzania zanechajú svojej úrody a stále nič, viem stále darovať charite či posunúť kamarátkam, ktoré vyzerajú ako modelky, a ja len ticho závidím, keď ich vidím v nohaviciach, do ktorých som len pár rokmi veselo vošla i ja. No čo už, teperka taký švit.

Avšak netvrdím, že si tu tam nekúpim nejaký pekný kúsok na seba, veď i ja sa chcem páčiť. No nemusí to byť každý týždeň, a v obrovskom počte. Ak by som mala zrátať koľko kúskov oblečenia som si za posledných desať rokov kúpila, stačili by mi na to prsty dvoch rúk.

Ani hračiek nových netreba, už teraz to u nás vyzerá ako v detských kútikoch, pretože všetci sa radi zbavili vecí, z ktorých ich detí vyrástli. A od nás to zas poputuje ďalej. Viem, že obchody sú plné krásnych, nových a ligotavých hračiek, ale keď deti sa i tak najradšej hrajú s dverami, hrncami, varechami, diaľkovým ovládaním a podobne.



ČO TÝM AKOŽE DOSIAHNEŠ?

Ej, ale som trápna? 
A na čo je to všetko dobré? 
Veď sama i tak svet nezmeníš.. 
Pozri sa okolo, koľko ľudí na to se... z vysoka.

Aj tak sa k tomu môžeme stavať. Nechať to tak, a zobrať si za plné hrste, čo sa do nás zmestí. 
Veď po nás potopa...

A možno je naozaj pravda, že sama svet nezmením, a svojim správaním i tak nič neovplyvním. 



NO JA TOMU NEVERÍM!!!

Už teraz vidím, ako som svojich synovcov naučila k rešpektu a k láske k prírode. 
Ani len papierik na zem nehodia. 
Ani len žuvačku nevypľujú na zem. 
Ani len chrobáčika nezabijú.
Jedlo nehodia do koša (nechajú na stole, nech zje niekto iný, poprípade sa daruje domácemu mazlíčkovi, potkanovi Eddiemu).

Veď naozaj, len tak málo stačí.

Aj malý kamienok hodený do vody dokáže narobiť veľké kruhy.

Nekašlime na našu krásnu, modrú planétu. Skúsme i z mála urobiť dosť.

Nepotrebujeme každý mesiac nový mobil!

Nepotrebujeme každý mesiac nové šaty!

Nepotrebujeme sa autom voziť i na WC!

Nemusíme každú vec bezmyšlienkovite hodiť do koša, možno sa dá nejako zrecyklovať!

Skúsme sa aspoň raz zastaviť, a dať šancu prírode.

Veď je to náš domov, iný zatiaľ nemáme.

Citát na záver:

"Až keď bude vyrúbaný posledný strom, otrávená posledná rieka, chytená posledná ryba, zistíte, že peniaze sa jesť nedajú."

                                        Varovanie kmeňa Cree

Zdroj pohybujúcich sa obrázkov: giphy.com

Komentáre

  1. Najhoršie je že na dedine je to akosi naopak, všetko sa hádže do jedného vreca, ved nejaký kompost "hnoj" nebude špatit krásne vykosenú záhradu bez jednej buriny ...
    mladé maminy musia pripravit lepší svet pre svoje deti

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak je niekto slepý, hluchý, nepreberie sa ani, keď mu kyslý dážď prepáli vlasy. Snáď naše úsilie nevyjde nazmar :-)

      Odstrániť
  2. Tak toto je naozaj super príspevok. U nás sa pracích prostriedkov držíme ako kliešť, pretože mám problém s tým, že sa z iných ako detských vyhádžem. Preto sme doposiaľ radšej neskúšali ani iné. Keď som bola malá, tak som strašne chcela Superman prací prášok (vtedy bola nejaká akcia) a tak veľmi som sa z neho vyhádzala, že odvtedy mamina neexperimentuje. Zato v kozmetike sa snažíme mať samé prírodné produkty, aj keď to nie vždy ide Predsa len sú podstatne drahšie

    Čo je dobré to musím mať aktuálne aj s GIVEAWAY

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ešte tie detské sú fajn, pretože aspoň tam sa snažia výrobci trochu nedávať agresívne zložky, možno aj preto ti nerobia zle. Keďže máš citlivú pleť, tak si musíš extra dávať pozor na to, čo použiješ a na druhej strane je to dobré, nepoužívaš nič, čo škodí prírode. A v tej kozmetike to vidím u tvojich recenzii, nechávam sa občas inšpirovať, pretože väčšina je bez agresívnych zložiek a bez palmového oleja. A to je super, i málo stačí. Práve z maličkostí sa tvorí celok :-).

      Odstrániť
  3. tiež mi napadlo spraviť podobný článok, čo robím pre prírodu :) s oblečkom som na tom podobne, ja milujem sekáče, bazáre a rada dávam druhú šancu oblečeniu. Neresťou je u mňa skôr dekoratívna kozmetika, odkedy blogujem, tak len kupujem a kupujem :D inak tiež rycklácia je základ, ale keby si videla tých ignorantov v našej bytovke!! Rok a pol bývame v novostavbe a bežne v papieri hodený sáčok s komunálnym odpadom, v plaste sklenené fľaše.. akože.. toľkokrát som posielala fotky správcovi, on všetkým vlastníkom a stále sa to deje. Akože nechápem, tí ľudia nevedia čítať alebo aký je problém dať odpad tam, kam patrí?
    Drew's beauty

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto aj mňa trochu hnevá, keď vidím ľudí ako vyhadzujú komunálny odpad do separovaného alebo naopak, keď má vedľa bedňu na plast a i tak vyhodí tú jednu nešťastnú fľašu do komunálneho, akoby to bol problém. Môj malý synovec na to i jedného pána upozornil, a ten sa hneď zbáčil. Som rada, že to dopadlo tak, že sa ujo ospravedlnil, lebo spokojne to mohol byť nejaký zlý človek a vylepiť malému zaucho. Ale i tak je to grobianstvo a nevšímavosť, keď už si to mesto dalo námahu a konečne začalo so separovaným odpadom.
      Myslím si, že každý musí začať sám od seba a malými krokmi snáď spoločne zmeníme prístup k našej prírode. Snáď to vštiepime našim deťom, pretože verím, že starého psa novým kúskom už veľmi nenaučíš. I keď, ja som svojho otca naučila :-) Zázraky sa dejú. Veľa sa o tom hovorí aj v telke aj v rádiách, tak snáď raz precitnú.
      A verím, že i u vás to ľudia pochopia, pretože ak pod smetiskom zmizne ich mesto, potom už bude neskoro začít se ptát, a co deti, mají si kde hrát?

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita