To sú moje knihy - vyhodnotenie súťaže

Celkom vysoká účasť


Naozaj som bola prekvapená, že sa do mojej súťaže prihlásilo v tomto kole rekordných päť súťažiacich. A úprimne, pre mňa obrovská radosť, pretože to znamená, že okruh mojich čitateľov sa trochu rozšíril. Neskutočne mám radosť, keď vidím pomaličky sa zvyšujúce číslo sledovania, ktoré sa postupnými, slimačími krokmi približuje až k desiatim tisícom. 


Za rok si myslím, že nie zlé, i keď s porovnaním s niektorými blogmi, kde sa to číslo pohybuje už v šesťcifernej číslici, je to iba zrniečko piesku. Ale, ako som sa naučila pri svojom dieťati, porovnávanie nemá zmysel. 
V ničom. 
A všetko má svoj čas.
I mojich desať tisíc.


Kniha vs. Film


V minulom článku, som porovnávala filmy s knihami, a bol to iba malilinký zlomok. Nie je možné opísať všetko čo som kedy videla a čítala a, povedzme si pravdu, moja pamäť je obmedzená len na to najlepšie, a najhoršie. Všetko ostatné môj mozog okamžite z hlavy vyrúti von cez uši, alebo nos.

Samozrejme som zabudla spomenúť, ako ste aj viaceré vo svojich odpovediach spomínali, slávneho Harryho Pottera.

Nemyslím si, že je to dielo storočia, ale jedno mu treba uznať. A to, že doviedol celú jednu generáciu ku knihám.
                             
                  A to je fakt!
Sama poznám pár ľudí,sa ktorí predtým nedržali v ruke knihu, ale po tomto malom čarodejníkovi sa do písaného slova zamilovali. 
        
             A je niečo úžasnejšie ako čítanie?
Takže, nech to je akokoľvek, Harry si získal milióny sŕdc po svete, a veraže aj to moje. A myslím si, že naozaj nie je jednoduché tú knihu sfilmovať, a v rámci možností sa to tvorcom celkom podarilo. I keď,m určite by sa to dalo aj lepšie, ale Daniel Radcliffe bol ako Harry celkom vierohodný.
A k nedávnej smrti Alana Rickmana, iba toľko. Neverím, že by sa našiel lepší Severus Snape. Podľa mňa sa pre tú rolu narodil. Škoda ho, mala som ho rada. 


John Grisham

Podľa mňa, výborné knihy. V odpovedi sa vyskytol Prípad Pelikán, ale tu som, bohužiaľ, videla iba film s Juliou Roberts, ktorý sa mi celkom páčil. No nečítala som knihu, ale verím, že to bolo ako s knihou Klient. Tú som videla i čítala a obe verzie boli super. Poprípade aj Firma s Tomom Cruisom.

Stephen King

Samozrejme nesmiem opomenúť aj tohto velikána a tvorcu hororov. Síce som spomenula Zelenú míľu, ale na ostatné som akosi pozabudla. Určite je tu priestor aj pre Carrie, ako ste mi boli v odpovediach spomenuli. Je pravda, že kniha je lepšia, ale film sa až tak nejako veľmi nelíši. Aj keď je trochu nudnejší, ale pozrieť sa dá. Doma ma ešte čaká kniha TO, ale po zhliadnutí filmu veľmi rozmýšľam, kedy sa do nej pustím, no veľmi sa na ňu teším. O zimomriavky núdza určite nebude. Ešte aj Podpaľačka je vraj kniha super, i keď ani film s mladučkou Drew Barrymore nebol zlý. Nejako tie filmy Kingove sa veľmo nelíšia 
od kníh. 
A ešte, čo ma úplne odrovnalo, to boli Langonieri. Hlavne tá poviedka, tie zubaté príšery som cítila na svojom tele ešte niekoľko týždňov od prečítania knihy. Ale filmu som sa už tak nebála, asi moja fantázia je strašidelnejšia ako tá, režisérova. 

                       Tak toto nevyšlo


Inak, rozmýšľam, či nad tvorcami Stephen nestojí aj s bičom. Asi by to mali robiť aj iní, ešte žijúci autori, pretože niektoré filmové počiny boli naozaj hrozné. Ako napr. Meno ruže či Hobbit. I keď Tolkien sa už asi ťažko bude s niekym hádať. 

Pán prsteňov ako tak ušiel, ale ten Hobbit, no neviem. Až na sympatického herca sa mi nepáčilo, ako zmenili dej. Z pôvodnej knihy tam toho veľa neostalo. 

A taktiež sa mi neľúbilo filmové spracovanie kedysi veľkého bestselleru Kvety v podkroví. Inak úžasná pentalógia, ale ten film sa dal urobiť aj inak. 
Avšak čo neviem porovnať je trilógia Millenium. Knihu som nečítala, a možno aj preto, že raz sme sa s chlapom a vervou pustili do filmu, pripravili si popcorn, víno, sviečky, skrátka filmový večer... a kdesi po pol hodine sme s pohárom v ruke zaspali. Neviem, či aj kniha je tak nudná, ale vďaka filmu si ju asi nikdy neprečítam. Možno škoda, pretože to bol u nás v Paláci riadny bestseller, a predával sa brutálne dobre. Viem, že i amíci to skúsili s filmom, no neskúšala som to.

Hercule Poirot


Čo však nesmiem opomenúť, to je David Suchet v hlavnej úlohe. Ja si myslím, že práve podľa neho majsterka Agatha vdýchla život tomuto svojráznemu detektívovi :-). Nemyslím si, že sa niekedy nájde niekto lepší. A snáď to ani nikto nebude skúšať.



          Anna zo Zeleného domu


Zvláštne, ale táto klasika sa objavila v troch odpovediach. Asi nie som jediná, ktorá na tejto klasike vyrastala. Veľká škoda, že dnešné dievčatá fičia na iných veciach. No a musím uznať, že i film celkom vyšiel. Filmová Anna i Gilbert boli naozaj ako vystrihnutí z románu. A herec, ktorý vdýchol Gilbertovi život však tiež pred rokom zomrel v mladom veku. Škoda ho. I keď v mojej hlave Gilbert vyzeral úplne inak.

                             Nečítala

A na záver svojho monológu z vašich odpovedí spomeniem ešte veci, ktoré som nečítala, a možno i škoda.

K Jane Austenovej som si cestu nikdy nenašla. Ani vo filmoch, ani v knihách. Sama neviem prečo, ale veď nie je všetkým dňom koniec, a skúsim si najskôr pozrieť filmy. Nikdy nie je neskoro zaľúbiť sa.  
Čokoládu a Prelet nad kukučím hniezdom boli super filmy. Milujem i Johnyho Deepa a o Jackovi Nicholsonovi, ani nehovorím. Ale ku knihám som sa nedostala, nedá sa prečítať všetko. Ale keď sa mi filmy tak páčili tak chcem veriť, že kniha je ešte lepšia. A tak to neškriabem.
Zlodejku kníh a Parfum, ale bohužiaľ asi nezvládnem. Verím, že to môže byť pekné, ale od istého času sa neviem dokopať prečítať si kriminálku či filmy odohrávajúce sa vo vojne. Potom iba revem ako decko a môj muž nevie čo so mnou.
A priznám sa i bez biča, že Odviate vetrom som vzdala asi po dvadsiatej strane. A hoc som sa k tomu nejako chcela vrátiť, stále som skončila len na tej dvadsiatej strane. A Twilight som tiež vzdala po prvej knihe, i po prvej časti filmu. Ale som rada, že to zvládla moja nečítajúca sestra. 

Ale určite na čo sa chystám v blízkej budúcnosti je Cudzinka. Najskôr si sfúknem seriál a snáď i knihu. Ale kedy to bude... 


A prečo sme sa tu vlastne zišli


No a teraz konečne to, prečo sme sa tu zišli. Určite chceš vedieť, či sa na teba usmialo šťastie. Na jednej strane som rada, že ste sa zúčastnili toľké, ale na druhej som smutná, že mám málo kníh. Najradšej by som vás obdarovala všetky :-(.
Ale bohužiaľ, momentálne mám iba tieto dve knihy.



Takže, a na koho sa to šťastie teda usmialo?



Knihu Majstra šarkanov získava 
Monika K.



A Tisíc žiarivých sĺnk 
Mária Ch.

Mne sa knihy veľmi páčili, poplakala som si teda pri nich viac ako dosť. Snáď sa budú páčiť i vám.
Výhercom srdečne blahoželám, a všetkým ďakujem za účasť.

Ale nezúfaj. V tento mesiac, na výročie založenia svojho blogu chystám ešte jednu väčšiu súťaž, a potom si na pár chvíľ dám pokoj. Je tu leto, viac času budeme tráviť v prírode. Ale tým nechcem povedať, že sem tam nehodím nejaký ten článok, smutný či vtipný. Nech ťa aspoň trochu pobavím, keď už nie obdarím. Ale veď i ten úsmev na tvári je predsa dar, nie?

Citát na záver:

"Ten, kdo řekl, že nezáleží na tom, jestli vyhrajete nebo prohrajete, pravděpodobně prohrál."

                        Martina Navrátilová


Zdroj pohybujúcich sa obrázkov: http://giphy.com/

Zdroj obrázkov k filmom: csfd


Komentáre

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita