Aj jednotlivec môže zmeniť svet, ak chce

"Povedz mi nemáš už toho dosť? Týchto krvavých spomienok na budúcnosť. Všetci sme odjakživa proti, ale prečo nás stále ešte baví, zomierať za sny iných..."
Iné Kafe - Spomienky na budúcnosť

O knihe, ktorú ti chcem dnes predstaviť, som za posledný čas veľa počula. Medzi našimi zákazníkmi je dosť obľúbená (aj keď je v češtine) a tak som sa rozhodla, že si ju teda skúsim prečítať. A práve teraz bol ten správny čas pre mňa.
Táto kniha je presne o tom, o čom som písala v minulom článku (TU). O strachu, jeho prekonávaní aj plnom podriaďovaní sa mu. Rozhodla som sa teda, na vlastné nebezpečie, po nej siahnuť, nevediac, čo to spraví s mojim vnútorným rozpoložením, keďže "vyliečená" som len pár týždňov. A povedzme si pravdu, úplne človek nemôže byť vyliečený nikdy... strach tu bol, je a bude. 
Tak sa teda pozri na to, či kniha Voľba bola pre mňa dobrá voľba:


Volba - Klíčový okamžik
Jakub Trpiš

O knihe: 


"Tomáše teď naplno pohltil pocit naprosté prázdnoty, zrazení sebe samého, odcizení a smutku. Problémy ve škole, s penězi, beznádějné sny a naprostá agonie vůči jeho vlastní ženě způsobili, že ho štvalo všechno, na co pomyslel."

Tomáš, mladý učiteľ na gymnáziu, prežíva svoju osobnú aj profesijnú krízu. Všetko ho prestáva baviť, v ničom čo robí nevidí zmysel. Pohľad na manželku Elišku mu už neprináša radosť, potešenie už vôbec nie, láska sa z jeho života vytráca. Čoraz častejšie upadáva do depresii a začína rezignovať na život. Akoby toho nešťastia bolo málo, v noci sa mu snívajú apokalyptické sny, v ktorých vidí ako svet upadol do chaosu, zmätku, bezprávia. Vojna zničila všetko ľudské a o slovo sa prihlásili nenávisť a zloba. 
Po prebudení si plne uvedomuje, že budúcnosť od týchto vízii skutočne nemá ďaleko, a keď ľudia niečo urýchlene neurobia, svet sa zrúti do záhuby. 
Keď už bude na okraji svojich síl, rozhodne sa vyhľadať odbornú pomoc psychológa Kohla, ktorý mu pomôže dostať sa z toho stavu beznádeje, otvorí mu oči a Tomáš po rokoch opäť objaví radosti života, nájde v sebe stratenú lásku a uvedomí si krásu okolitého sveta. A keď si Tomáš konečne dá do poriadku svoj život, môže sa pustiť do záchrany aj ostatných ľudí.

Moja mienka


Už od začiatku čítania tejto knihy som mala zvláštne myšlienkové pochody. Niekoľkokrát som ju chcela odložiť nedčítanú, avšak niečo v mojom vnútri ma nútilo pokračovať v príbehu ďalej (nedoliečený strach? dostatok voľného času? túžba dozvedieť sa, že i ja môžem niečo zmeniť?) Ťažko povedať čo v tom bolo, no jasné je, že pred pár mesiacmi by som ju určite "nedala". 

V prvom rade musím priznať, že "milý" Tomáš mi už po pár stránkach začal liezť na nervy. Bol ufrflaný ako ženská v PMS, nevľúdny a nesympatický. Ja sama verím, že každý z nás má občas "deň blbec". Je normálne, že človek občas skĺzne do istej rutiny, ktorá ho úplne pohltí a začne dusiť. Ale od toho existujú prostriedky, ktoré by nám mali pomôcť dostať sa z toho von. Hovorí sa im koníčky, maličkosti, ktoré aj ten najtemnejší život dokážu presvetliť. Ale Tomáš nemal nič také. Život ho jednoducho prestal baviť a vďaka tým snom očakával koniec sveta. Klasický frustrovaný človek, ktorých máme vo svojom okolí habakuk.

"Těší mě. že začínaš naslouchat své duši. Tvoje mysl je teď také otevřená. Pamatuj si to užitečné a to neužitečné pouštěj pryč."

Chvalabohu, spoznáva chlapíka menom Kohl. Netypický psychiater, v kuse naložený v marihuánovom opare. Aj keď prvé stretnutie neprinesie želané výsledky a Tomášovi sa tento divný týpek plný ezoterických rečí vôbec nepáči, po čase prichádza na to, že to, čo mu povedal, nie sú iba prázdne reči. Že stačí iba zmeniť uhol pohľadu, a náš život sa môže zmeniť. Lusknutím prsta bol z Tomáša okamžite "niekto iný".

Keď si už Tomáš dá do poriadku život, láska sa mu vráti do života a ľudia si ho začnú vážiť, je rozhodnutý zachrániť aj zbytok sveta. Sny, ktoré ho mátajú sú skutočne hrôzostrašné, a to čo v nich vída, ho desí. Veci sa dajú do pohybu, keď ho záhadná žena zavolá na schôdzku neznámych ľudí do bytu č. 53. Na pleciach šiestich vyvolených teraz ostáva, pustiť sa do záchrany sveta. Ale dá sa to vôbec, keď miliarda iných ľudí je presvedčená o dokonalom systéme?

Ústredný odkaz je úplne super: 
Zmeň seba, zmeníš svet. Zachráň seba, zachrániš svet. Že aj malý, nesebecký čin vykonaný z lásky sa môže dotknúť miliónov sŕdc a môže zastaviť rozpínajúce sa zlo. 
Svoj osud máš v rukách iba ty, nikto iný!   


Pozn. 
Tak teda, ako ja som milovník duchovných a motivačných slov, citátov, afirmácii, ale... Sama na sebe som zistila, že človek ich môže počúvať aj roky, a nič. Tomášovi stačili dve sedenia a bol ako vymenený? Neexistuje! Chcú mi nahovoriť, že stačí akýsi Kohl a BUM? Okamžite to všetko pochopíme a život je behom okamihu iný?  Trochu nereálne z pohľadu človeka, ktorý toto riešil dlhé roky, ROKY. Navštevovala som odborníkov, čítala, študovala a zaujímala sa o motiváciu, duchovno a podobne. Proces to bol postupný a pomalý. 
Aby si si nemyslel, že neverím v zmenu človeka vplyvom pozitívneho myslenia, to nie. JA som sama príkladom toho, že ak človek začne inak premýšľať, všímať si iné veci, vkladať energiu do činností, ktoré majú zmysel, tak sa náš život môže zmeniť (veď sama som o tom napísala knihu). Ale určite to netrvá dva dni a jeden rozhovor. Možno jeden taký poriadny úder kladivom do hlavy by pomohol... alebo že by mi chýbal ten správny Kohl??  

Z knihy mám teda totálne rozporuplné pocity a neviem s určitosťou povedať, či sa mi páčila alebo nie. Nebolo to úplne to, čo som od nej očakávala, ale zas nebola ani stratou času. Medzi riadkami je možné nájsť množstvo zaujímavých myšlienok a posolstiev, ktoré by sme mali mať neustále na pamäti:   
Že sa oplatí bojovať za to čo chceme, v čo veríme. Za jedinca aj celé ľudstvo. 
Kam nás môže dostať systém, ktorý sa nám snaží nasiať do sŕdc strach. 
Čo sa môže stať, ak do rúk nesprávneho človeka vložíme moc. 
Čo nastane, ak sa nepostavíme za správne myšlienky.

Musím však skonštatovať, čítala som aj lepšie motivačno-duchovné knihy. Ale na druhej strane, som rada že som ju zvládla až do konca (212 strán zas nie je až taká tragédia). Bola to taká moja osobná výzva, či to dokážem bez toho, aby som sa zas nevrátila do svojho stavu, keď som bola vystrašená z každej blbosti. A som na seba patrične hrdá, nepo...a som sa a ešte som si aj vypísala nejaké citáty, aby som stále mala na očiach, že každý, kto chce, môže zmeniť seba aj svet. A ja chcem!!!

Odporúčanie


"Musíme lidem vysvětlit, že zlo plodí zlo. Musíme všichni pochopit, že v dobách té největší krize je životně důležité zachovat soucit. Ne lítost, ale soucit. To neznamená, že ho budeš litovat nebo z něj uděláš mrzáka - někoho, kdo má razítko, že se o sebe nedokáže postarat. Soucit je, když mu ukážeš, že na to není sám, když ho povzbudíš, aby hledal svůj talent. Lidé se pak přestanou bát toho, že budou zbyteční."

Tento debut  od českého autora nepatrí medzi knihy, ktoré prečítame a založíme do knihovníčky. Je to taký miš-maš sci-fi, detektívky, ezoteriky, romantiky. Ak pochopíme jej posolstvo, tak nám niektoré otázky budú rezonovať v mysli dlho po prečítaní. Odporúčala by som ju každému, kto sa zaujíma o osobný rast, o budúcnosť ľudstva a občas v knihách hľadá skryté posolstvá. Možno ešte niekomu, kto sa o motivačno-duchovné knihy ešte len začína zaujímať. 
Ale ak už máš za sebou myšlienky Millmana, Tolleho, Ruiza, Gounella, Novych apod, ,bohužiaľ, kniha ti už viac nedá. A ja už mám za sebou toho dosť. 

Ali Čaja z Paláca

Úryvok z knihy na záver:


"Konečně pochopil frustraci obyčejných lidí. Nevěděl, jestli bude mít dost peněz na uživení rodiny. Tá nejistota jim naprosto prostoupila. Je jednoduché být pozitívni, když má člověk za co platit účty. Je jednoduché ztišit se a naslouchat duši, je jednoduché meditovat, ale co když nevíte, jestli budete mít za měsíc na jídlo a oblečení pro vaše dítě? Když nemáte jistotu, že vaši rodinu někdo přepadne na ulici?"

Komentáre

  1. Áno, jednotlivec môže zmeniť svet a je na ňom v akom smere - dobro či zlo

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Od té doby, co mám fejsbůk, jsem na motivační citáty vyloženě alergická :D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak. to ti verim Mne stale vyskakuju kraviny o tom ze mozem byt bohata uspesna krasna a podobne. Potom to lezie na nervy. Mozno aj pre to som uz motivaciek nejaka presytena. Kniha pre to ma potencial ale pre niekoho kto nie je toho prezraty.

      Odstrániť
  3. Hm, knihu mám doma už nějaký ten pátek, ale ještě jsem ji nečetla. Vlastně jsem si byla jistá, že ji pošlu dál bez přečtení.
    Tvá recenze mě v tom jedině utvrdila - toto by opravdu nebylo čtení pro mě.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vzhľadom na to, že viem aké knihy čítaš, môžem povedať, že nie, táto nie je veľmi určená pre teba. Asi by ti nič nedala, možno by ťa nudila. Snáď v nejakom najbližšom čase predstavím niečo, čo ti je žánrovo bližšie, ale keď sa pozerám na zoznam čo už mám prečítané a čo ma čaká... tak asi najskôr za mesiac :-D

      Odstrániť
  4. Knížka zní zajímavě.. Určitě člověku něco dá, něco, aby se zamyslel... Chápu tebe.. nejde se změnit ze dne na den.. Je to vážně dlouhý proces.. Ale ono možná do té knihy to nejde tak moc zakomponovat, aby neměla 1000 stránek a nezačala nudit :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi áno, to je jasné, že ak nechcem držať v ruke 5-dielnú ságu o tom, ako sa zmeniť, či ako sa zmenil hlavný hrdina, tak asi to bolo potrebné trochu urýchliť. Ale aj tak, jemu stačilo jedno sedenie u psychológa... to len ja som nemala šťastie na odborníkov :-D???
      Kniha má niečo do seba, to jej nemožno uprieť. Avšak ja som už presýtená motivačnými knihami a mne nedala nič nové. No aj tak nemôžem povedať, že je úplne zlá, lebo nie je. Len nie pre mňa.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita