Predstavy a realita o materstve

"To ne, no to tedy ne. To se u nás nemůže stát."
Pavel Dobeš - To tedy ne

Život ma naučil


Každá matka má počas svojho tehotenstva presné predstavy o svojom materstve. Ešte presnejšie ich má v dobe, keď nad dieťaťom ešte len uvažuje. A úplne najpresnejšie ich majú dvadsať ročné žieňatá, ktoré sú už plne rozhodnuté, že dieťa mať NIKDY NEBUDÚ!!!.Tie sú úplné odborníčky na výchovu deti, majú najviac skúseností a dokonale vedia, čo také dieťa potrebuje. A ich zoznam je preplnený predsavzatiami, ktoré by ako matky v živote nerobili!!!
(Viem presne o čom točím, bola som presne taká istá mladá, krásna a pochabá :-)))

O svojom zozname vecí, ktoré nikdy ako matka robiť nebudem, som už niekoľkokrát písala (TU, TU, TU, TU). Ja som sa teda už riadne poučila na vlastnom živote a tak smelo môžem povedať, že dopredu sa nedá nič naplánovať (a dokonca ani materstvo nie TU :-))). A pri druhom tehotenstve si už teda naozaj nič neplánujem ani nepripravujem. Nechám sa prekvapiť a budem riešiť veci za pochodu. 
Pretože nemôžem vedieť dopredu či druhé dieťa bude uplakané menej či viac ako Ošo (Aj keď si myslím, že viac sa už asi ani nedá, ale...). 
Či bude milovať prechádzky v kočíku, alebo z nich budú vychádzať zvuky ako od Tyranosaura Rexa...  
Či bude na matke nalepený od rána do večera, alebo bude ako iné deti, naje sa, prebalí a zaspí...
Je to všetko vo hviezdach a ja nie som astrológ.

Takže aby som to zhrnula:

  • Dojčiť áno, ale ako dlho a ako často sa uvidí.
  • Nosiť áno, ale či budem musieť 24 hodín denne, alebo iba občas, ani netuším.
  • Dieťa bude spať tak, aby sme sa všetci vyspali.
  • Určite budem rozprávať v množnom čísle. Aj keď sa budem veľmi snažiť nerobiť to no viem, že občas mi to ujde. 
  • Princezná zo mňa nebude a budem rada, ak si ráno učešem vlasy a večer umyjem zuby.
  • Neporiadok bude všade okolo a po nevyspatej noci budem rada, ak nájdem záchod.
  • Vyzerá to tak, že najbližších pár rokov sa môj svet bude točiť okolo detí. Tak to je.
  • Budem sa skutočne snažiť nahadzovať s mužom duchaplné témy o fungovaní vesmíru, zmysle života, ale trochu sa obávam, že aj tak skončím pri detskom trávení, pádoch a hračkách.
  • Áno, budem vypatlaná, to už mi je jasné. Materská demencia začína účinkovať už teraz.
  • A, bohužiaľ, budem občas aj vystrašená. Aj keď sa so svojim strachom začíname zbližovať, stále bude niečo, čo ma vystraší. Ale už nebudem vyskakovať pri každom neočakávanom prde... to viem isto. 

Nie som v tom sama


Celkom ma zaujímalo, či si aj iné mamičky spomenú na svoje "trápne" predstavy o materstve a všetky tie reči o tom, aké budú dokonalé matky. A páč ho, niečo som zozbierala. Kvôli GDPR neudávam mená ani fotografie, iba odpovede. Len pre ilustráciu toho, že materstvo sa nedá nalinajkovať:

"Predstava: Moje dieťa bude zaspávať samo v izbičke, v postieľke! Nechám ju aj vyplakať, aby sa naučila, že mama nie je na špagáte! A babky budú chodiť kočíkovať od malička! 
Realita: Malá už má dva roky a ešte nič z uvedeného sa nestalo. Čo poviem, najmúdrejšie sú tie bez detí."

"Predstava: Nikdy nebudem uspávať na rukách!
Realita: Má šesť mesiacov a uspáva sa len na rukách, nakoľko do tretieho mesiaca mal koliky a inak to nešlo."

"Predstava: S kámoškami budeme rozprávať aj o iných veciach ako o deťoch!
Realita: Naše stretnutia sú na 95 % o deťoch a tých 5 % o našich životoch."

"Predstava: Dojčiť šesť mesiacov a DOSŤ!
Realita: Dva roky a neľutujem ani minútu."

"Predstava: Myslela som si, že sa ešte niekedy poriadne vyspím v kľude. 
Realita: Teraz sa zobudím aj na to, keď dieťa posunie v posteli ruku.

"Predstava" NIKDY nebudem nosiť! Je to otrasné ako je tam to dieťa pokrkvané. A čo som ja vari biomatka?! Dosť som sa jej navláčila za posledné mesiace tehotenstva!
Realita: Teraz som adminka v nosičskej skupine."

"Predstava" Budem taká štýlová mladá maminka, namaľovaná, vyobliekaná, upravená. Pred tým som len krútila hlavou nad tým, ako môžu tie ženy vyzerať tak hrozne, veď sú iba doma!
Realita: Teraz by som si za tie slová dala po papuli. Moje predstavy sa rozplynuli už v pôrodnici a vyzerám ako bezdomovec:"

"Predstava: Ja som si myslela, že určite nebudem vrieskať pri pôrode.
Realita: Zrevala som dvakrát tak, že divá zver z džungle by sa nemusela hanbiť."

"Predstava: Po pôrode sa znova vrhnem na svoju osvedčenú nízkosacharidovú stravu A ŠUP ŠUP zhodím nadbytočné kilečká.
Realita: Houbeles. Takú potrebu sladkého som mala, že som vydržala štyri dni a potom zožrala na posedenie dve tabuľky čokolády, len tak zasvišťalo. Určite je na vine kojenie!"

"Predstava: Ja taký duchovný bádateľ duší som sa veľmi tešila, aké nové obzory mi moje dieťa ukáže, aké ďalšie skryté vrstvy vďaka nemu objavím.
Realita: "Po pôrode som nevedela ani čia som. Nieto ešte pátrať v hlbinách podvedomia."

"Predstava: Že si budem stále pravidelne holiť nohy.
Realita: ..."

"Predstava: Žiadne mobily a telka!
Realita: Keby že mi tá telka nebeží, tak mi staršia dobije hlavu kockami, kým nadojčím a prebalím malého."

"Predstava: Určite budem plienkovať!
Realita: Pokúpené plienky sme použili pri refluxe."

"Každému kto sa ma pýta na materstvo poviem: Po pôrode dostaneš takú facku ako nikdy. Ešte len vtedy uvidíš, čo je život!!!"

Zdroj foto: FB

Pár slov na záver


Myslím si, že k tomu niet čo dodať. Snáď len toľko, že ak si ešte len nastávajúca mamička plná vízií a plánov do materstva, držím ti palce, aby ti všetky tvoje predstavy vyšli. Ale ak by aj náhodou nie, nič si z toho nerob. Nie si prvá ani posledná mamička, ktorá sa bude musieť s titulom: DOKONALÁ MATKA rozlúčiť. Žiadna matka nie je a nebude v očiach iných ani svojich úplne perfektná a to je dobré. Pretože sme iba ľudia. Sme ženy, ktoré vychovávajú svoje deti podľa svojho vedomia a svedomia. A robíme to najlepšie ako vieme. A že občas chybíme? No a čo. Deti nás budú ľúbiť aj vtedy, ak si okolie bude o nás myslieť, že sme padnuté na hlavu.

A komu záleží na tom, čo si myslí okolie?

Tak a to je odo mňa na dnes všetko. Týmto ďakujem mamičkám, ktoré sa zdôverili so svojimi predstavami a realitami. Ďakujem tebe, že si si tento článok prečítal. Ak by si chcel k tomu niečo dodať, spokojne sa vyjadri a zanechaj komentár. A ak sa ti moje články páčia, sleduj ma aj naďalej, či už priamo na blogu, alebo cez FB. Teším sa pri ďalšom článku, nech už bude o čomkoľvek. Nechajme sa prekvapiť.

Ali Čaja z Paláca

Citát na záver:


"Než som otehotnela, spala som na bruchu. Počas tehotenstva som spala iba na boku. Po narodení dieťatka spím aj postojačky."


Autor neznámy

Komentáre

  1. To je naprosto dokonalý článek! Nedělala jsem si před těhotenstvími žádné iluze, nicméně to první a vše po něm bylo tak nové a opravdu mě to zaskočilo. Při druhém dítěti jsem měla spoustu věcí na salámu a taky jsem to měla o dost jednodušší, protože mezi kluky je skoro sedm let rozdíl, a protože ten starší je neuvěřitelně hodný, hodně mi pomáhal. Takže jsem si mohla oholit i ty nohy :D.
    S čím mám problém dodneška je spánek - už patnáct let, při sebemenším zvuku, se vzbudím. Nevím, jestli to někdy přejde :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to ja som tých ilúzii mala dosť a zo vsetkych vzišlo ihned ako som prišla na to, že moje uvrieskané dieťa si ide svojou cestou a o tej mojej si myslí svoje. Teraz už vôbec neviem aké bude to druhé a či prvorodený bude pomáhať alebo prave naopak ešte viac plakať, kazdopadne som pripravená na každú alternatívu.
      Chvalabohu si nemusim holiť nohy tym padom tento. problem je vyrieseny. A slabý spánok mam celý život. Vzdy som sa zobudila na každý ťuk v domacnosti takze nic nove pod slnkom.
      Dakujem za komentar

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita