Tehotenstvo jednej "geriatričky" 7 časť - chlapec či dievčatko??

"Keď to bude chlapec, bude pán, bude on na vojne generál.

Keď to bude dievča, dievča, dievča, dievča, hej dievča biela ľalija, bude taká pekná ako ja."
Slovenská ľudová - Nepovedz ty, dievča, materi

Kedysi by som si ani neuvedomila, ako sa táto téma, o ktorej chcem dnes vo svojom krátkom článku točiť, rieši v rodinách a medzi priateľmi v rodinách v očakávaní. Akoby na pohlaví prichádzajúceho dieťaťa záležal minimálne osud sveta. Áno, priznám sa, i ja som zvedavá na to, čo to bude, ak mi niektorá kamarátka oznámi, že je samodruhá. Avšak iba čisto zo štatistických a pragmatických dôvodov (či Ošo bude mať dosť frajeriek v budúcnosti :-DDDDD). Ale ak niekto rieši pohlavie, lebo vyslovene nechce chlapca/dievča, alebo potrebuje nakúpiť autíčka/bábiky, alebo otecko potrebuje poštekliť ego, či mamička česať copánky... neviem čo na to povedať. 

Na to sa ani nedá nič povedať... tak to iba spíšem v článku, ktorým sa skutočne nechcem nikoho dotknúť, ale chcem len poukázať na bizarnosť situácie. 

Zdroj foto: Pixabay.sk

Po šesté to snád vyjde...


"Pane doktore, pane doktore, udělejte mi radost a řekněte, že je to holčička.""Jo, holčička, ale s chvostíkom.""No nazdar, ty kluku. Po šesté to snad vyjde."
Hláška z filmu ...kone na betóne

Pred mnohými a mnohými rokmi som bola na prechádzke so svojimi staršími synovcami, keď sa na mňa zadíval nejaký neznámy, počerný muž, usmial sa na mňa bezzubými ústami a iba tak, aby ma poznal alebo predtým videl mi povedal:

"Ta ty kedz raz budzeš mac svojo dzeci, ta bizovne dzifku!!!"

Keď sme boli pri prvom tehotenstve s mojim chlapom na ultrazvuku v dvadsiatom týždni, tak sa nás pán doktor opýtal:

"Chcete vedieť čo to bude?"
"Áno."
"No tak tu to máme a je to jasné..." (jediný komu to bolo jasné bol on, lebo my sme videli iba machuľu)... "A je to, chlapček."
Keď sme potom skončili a môj chlap mi s láskou začal utierať brucho od gélu, doktor iba zahlásil.
"To je ochota, lebo syn, však?"
"NIE! Urobil by som to aj keby to bolo dievčatko. Na pohlaví nezáleží!" (No, nemiluj ho...)

Vtedy som si spomenula na túto historku s tým "cigánčikom" a zahlásila.

"Jo, je to dzifka, ale so zvončekom :-DDDDD."

Keď sme v novembri zistili že mi pod srdcom rastie ďalšie dieťa, tak sme si rovno povedali (teda ja som si povedala), že si otázku pohlavia necháme až na pôrodnú sálu. Aspoň raz si chcem vychutnať (a keďže viem že to bude naposledy) ten pocit: 

"Gratulujem máte chlapčeka/dievčatko."

Môj chlap, ktorý neznáša prekvapenia má na to iný názor. Ale chápem, je to človek, ktorý chce mať prehľad a informácie o všetkom a o každom, tak je z toho trochu zmätený a nervózny. To je nevýhoda ľudí, ktorý musia mať všetko pod kontrolou... ja osobne sa na ten moment (ne)skutočne teším a vychutnávam si to nevedomie. S bábätkom komunikujem v neutrálnom jazyku a je mi srdečne jedno, či sa narodí s fifom alebo fifinou. V "mojom geriatrickom veku" je dôležitá iba jedna vec a pohlavie to teda nie je.


Hlavne, nech sú uspokojené požiadavky ostatných!!!


V našej rodine sa otázka pohlavia už nerieši, a po štyroch chlapcoch sa iba tešíme na ďalšie bábätko, ktoré nečakane (ale o to radostnejšie) vstúpilo do našich životov. Aj keď je ešte len v brušku.
Iba na mamičky ihrisku, v škôlke, kolegyne či kamarátky sa občas opýtajú: 

"A už viete čo to bude? A čo by ste chceli?"

Ale stačí im vysvetliť že si to nechávame a tým je táto debata ukončená. Ale pravdou je, že niektoré susedy s rečami: 

"Ale bude to dievčatko! Musí to byť dievčatko! Nech je to dievčatko!", 

mi (nám) už niekedy lezú na nervy.

"Nemusí! A čo? Keď to bude chlapček nechám to v pôrodnici??? Alebo si ho vymením s inou mamičkou, ktorá zas nechce dievčatko??"

Niektoré názory sú skutočne nepochopiteľné. Ale keď počúvam na rôznych predpôrodných prípravách skúsenosti iných mamičiek, vypľúvam oči a uši z ich skúseností. Niektoré ženy sa stretávajú s takými levelmi trápnych rečí, a je až neuveriteľné čo sú ľudia schopní vypotiť v prítomnosti prehormónovanej, precitlivenej, nastávajúcej mamičky. A tak rodičia, ktorí sa už vytešujú z Lucky alebo Miška, musia ešte počúvať nepochopiteľné:

"To myslíš vážne, že to bude ďalšie dievča? Ježiš!!!"
"Joj, ta prečo chlapec?"
"S chlapcami je oštara, toto ti treba?"
"Ale nie dievčatko. Ja som chcela chlapčeka!"

A úplne najlepší bol nejaký pán doktor, ktorý na UTZ mamke povedal:

"To ako si chcete k dieťaťu vypestovať vzťah, keď neviete pohlavie dopredu?" 

Niekedy mám pocit, akoby od pohlavia závisel život všetkých ostatných, a keď mamička nesplní požiadavky okolia, treba ju minimálne zlynčovať. Lebo najdôležitejšie na svete je, aby boli spokojní všetci ostatní a rodičia sú až na poslednom mieste. Nedávno som čítala na nejakom fóre dotaz jednej mamičky:

"Prosím vás, viem už v piatom týždni tehotenstva zistiť aké to bude pohlavie? Potrebuje to vedieť čím skôr, aby som príbuzných vedela pripraviť na sklamanie, ak to bude opäť chlapec. Čím dlhšie to budú vedieť, tým skôr si na to zvyknú..."

To vážne môže niekto ostať sklamaný z narodenia zdravého dieťaťa? Neverím...

A dokonca som čítala aj hrozný a nepochopiteľný príbeh o žene, ktorá tak túžila po chlapcovi, že keď zistila že čaká dievča, išla na potrat. To mi proste rozum neberie a nikdy nevezme...


Babské rady na určenie pohlavia


Kolegyňa nás pobavila historkou, ako si jej dcéra zisťovala pohlavie podľa sódy bikarbóna. Vraj je to 100 % spôsob, ako zistiť pohlavie dieťaťa.

"Mami, ak sa sóda spení, čakáme chlapčeka."
"A čo keď sa spení aj mne?"
"TY to nemôžeš urobiť! Ty nie si tehotná!"

Takže je to jasné, netehotné zaručene do sódy močiť nemôžu, je to zakázané. Ale na margo toho, im to vraj naozaj vyšlo. Spenilo sa a čakajú chlapčeka. Avšak pri mojom prieskume som našla tisíce iných reakcii, a stále to bolo len 50 na 50. 

Mňa ani nenapadlo močiť do sódy (radšej ju používam proti páleniu záhy), ale trochu ma zaujímali známe povery a skúsenosti iných mamičiek s babskými receptami. Tak som opäť hodila otázku do pléna a zozbierala som nejaké recepty na "diagnostiku pohlavia" pre nedočkavcov (ak teda nemáme k dispozícii toho cigánika, ako som mala ja :-DDD):

  • chlapček krásu dáva, dievčatko berie
  • ak má žena zúžený nos čaká chlapca, ak je široký tak dievča
  • ak je chuť na ryby tak je to chlapec, ak na sladké tak dievča
  • ak je lingea cez celé brucho dievča, ak je slabá a jemná tak je to chlapec
  • ak žena sedí s prekríženými nohami pod stoličkou tak je to dievča
  • brucho do špice má chlapec, okrúhle dievčatko
  • pri dcére smrdí káva, pri synovi chutí
  • vek matky a otca v čase splodenia vydeliť číslom 7, u ktorého partnera je zvyšok vyšší, také bude pohlavie
  • pri chlapcovi je vyššia chuť na sex ako pri dievčati
  • škvrny na tvári značia dievča
  • ak má žena chladnejšie nohy ako pred tehotenstvom tak je to chlapec
  • ak je pravý prsník väčší ako ľavý tak je to určite chlapec
  • veľmi žltý moč značí chlapca, svetlá dievča
  • ak rastú chlpy na nohách rýchlejšie tak je to chlapec
  • k svojmu veku prirátať mesiac počatia - ak vyjde párne je to chlapec, nepárne dievča 

V Mexiku vraj na to majú super metódu: 
Na jednu stoličku sa položia nožnice (dievča), na druhú nôž (chlapec) a prikryjú sa dekou. Na ktorú si žena bez rozmýšľania sadne, také pohlavie čaká. 


Najlepšie sa pozichrovať už pred počatím


Aby nebolo neskoro na sklamanie, existujú aj staré povery, ktoré treba dodržiavať, aby sa vám narodilo "želané" pohlavie.

Ak teda túžiš po chlapcovi, sú dôležité tieto detaily:

  • hlava ženy pri milovaní musí smerovať na sever
  • milovať sa zásadne v noci a pri raste mesiaca
  • žena musí spať naľavo od muža
  • najideálnejšia poloha je zozadu alebo v stoji
  • muž musí nosiť voľné spodné prádlo
  • milovať sa počas ovulácie
  • pred otehotnením treba jesť citrusy
  • pri súloži musí mať žena v ústach kúsok niklu
  • obliekať sa zásadne do modrého, aby sa privolalo mužské pohlavie

Neber tieto reči ako smerodajné informácie, sú to skutočne iba povery. Ani jedna z týchto vecí nie je 100 %. Z vlastných aj okolitých skúsenosti!!! Slúžia iba pre zábavu a folklór. 

Aj v dnešnej dobe existujú kultúry, kde je ženské pohlavie podradnejšie ako mužské, podobne ako to bolo u nás v minulosti. A žena, ktorá nepovije syna, je hodná zavrhnutia. Akoby sme už dávno nevedeli, že chromozómy X či Y dodávajú muži, však áno? Nevravím, že tomu rozumiem, ale viem si predstaviť, že v takom svete žena slúži iba ako maternica a rodí jedna radosť. Ale ak mi niekto povie v našej "kvázi modernej" spoločnosti, že je sklamaný z pohlavia vlastného dieťaťa (vnuka, synovca, netere, krstňaťa...) tisnú sa mi slzy do očí a je mi z toho smutno. A nemôžu za to iba tehotenské hormóny, ale aj historky množstva známych, ktoré sa roky márne snažia o bábätko a dali by čokoľvek za DIEŤA!!! Bez ohľadu na pohlavie!!!

Zaujímalo by ma, či niekto aj skutočne skúša takéto, poprípade iné bizarné praktiky na počatie žiadaného pohlavia, či si kupuje drahé testy na skoré určenie len preto, aby vedel nakúpiť modrú či ružovú výbavičku. Alebo dopredu vymaľovať detskú izbičku či zahrnúť dieťa množstvom hračiek v správnej farbe.

No dľa môjho skromného názoru a vlastnej skúsenosti je to nášmu bábätku srdečne jedno. V prvých mesiacoch potrebuje dieťa jediné. Mamine prso a milujúcu náruč rodičov. A je mu srdečne jedno, či má na dupačkách Mickey Mousa alebo Minnie.


Zdroj foto: Pixabay


Pár slov na záver:


Chlapec či dievča a nie je to jedno??? Zrodenie nového života je zázrak sám o sebe. A príroda je mocná čarodejka, vie čo robí, ako to robí... tak jej do toho nekecajme.

Apropo, často počúvam reči o tom, že keď rodičia povedia že chcú len aby to bolo zdravé, je iba fráza, ale každý má v kútiku duše nejaké tajné prianie. Za seba môžem s určitosťou povedať, teším sa na svoje dieťa nech je to, čo je to. Absolútne netuším v akom období sme ho splodili, či som mala hlavu na juh, sever, západ, či bol nov či spln a nikel som v ústach určite nemala :-DDDD. Čo viem s určitosťou, bolo to mimo ovulácie :-D. 

Na nožnice či nôž si sadať nebudem, káva mi chutí stále rovnako, "zožeriem" asi všetko čo vidím (aj čo nevidím), raz sedím s prekríženými nohami a raz nie. Každá tehotná žena je krásna (aj keď moja sestra keď čakala svojho prvorodeného mala iný názor), pleť mám čistú, oči mi žiaria (ktorej tehotnej nie?). 

Ak k tomu prirátam svoj vek, odčítam mesiac narodenia a rok splodenia, vynásobím výškou svojho platu a vydelím počtom stupidných otázok dostanem výsledok:

S určitosťou sa mi narodí dieťa!!!  

A viac vedieť nepotrebujem. 

"No keď máš na túto tému iný názor spokojne sa so mnou s ním podeľ. Otvorená som akejkoľvek diskusii."

Ja ti ďakujem, že si ma dočítal až dokonca. Dúfam, že som ťa veľmi dnešným článkom nezošokovala, verím že skôr pobavila. Snáď si ma naladíš aj nabudúce, poprípade sa pridáš do mojej FB skupiny aby ti neušiel ďalší môj článok, ktorý bude... ešte neviem o čom, ale keďže pôrod sa blíži a ja mám ešte toho toľko čo povedať, tak viem stopercentne povedať iba toľko, že bude čoskoro. 

Krásny deň a teším sa na ďalšie stretnutie.

Ali Čaja z Paláca

Citát na záver:


"Akí sme, také budú aj naše deti."


Johann Gottfried Herder

Komentáre

  1. Tyhle řeči mi vždycky lezly strašně na nervy, ale to bude tím, že mám v rodině těžkou genetickou poruchu a bylo pro nás vždy nejdůležitější, aby děťátko bylo hlavně v pořádku. I tomu tvému přeji, ať je zdravé a silné, bude to v dnešní době potřebovat :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne.. Samozrejme vždy je najdolezitejsie iba to zdravie pre babatko aj pre maminku a nastastie uz nezijeme v dobe kde je dolezite pohlavie lebo sa nezachova rod a podobne 😊😊. Ja budem vdacna ako za chalana tak aj za babu 😊. Ako vravis zdravie bude to, čo bude najviac potrebovat.
      Ďakujem za komentár

      Odstrániť
  2. Šokovalo mě, jak jsi psala o paní, které když zjistila, že je to holčička a chtela kluka, tak šla na potrat :/ Do budoucna s přítelem máme přání - že bychom chtěli holčičku, ale když se to nepovede, nic se neděje. I když pro někoho je fáze "hlavně aby bylo zdravé" otřepaná, tak vzhledem k tomu, že studuju obor zaměřený na člověka, tak si uvědomuju, kolik se toho může pokazit.. Takže jak sama píšeš, hlavně ať se narodí zdravé! :)

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež, keď som bola mladá tak som si myslela, že je dôležité pohlavie a chcela som iba chlapcov. Ale ako išiel čas a ja vidím, aký je vôbec problém otehotnieť niekedy, a potom aj vynosiť a porodiť dieťa, zdravé dieťa, už mi je jasné, čo je najdôležitejšie a určite to pohlavie teda nie je. Mňa samú ten článok, to priznanie tej ženskej, ktorá sa rozhodla pre potrat kvôli pohlaviu, úplne zošokoval. A to bola doba, keď som dieťa ešte nemala a už vtedy som to nepochopila.
      ďakujem krásne za tvoj názor aj komentár, a teší ma, že aj mladí k tomu všetkému pristupujú zodpovednejšie.

      Odstrániť
  3. Je šialené čo všetko dokážu ľudia riešiť, obzvlášť ak sa to ani netýka ich samotných. Dobre vieš, že ja na deti moc nie som, ale ak sa to jedného dňa zmení, budem riešiť či je zdravé a šťastné, nie či má pipíka alebo pipulu....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzi, ďakujem krásne za tvoj názor, a presne viem ako to myslíš. Tiež som bola mladá a tiež ma deti nebrali a v podstate niektoré matky ma aj teraz dokážu prekvapiť natoľko že si poviem... TO FAKT??? AJ JA SOM TAKÁ PREPNUTÁ???
      Ale ako som časom videla problémy kamarátov s otehotnením, tehotenstvom a pôrodom, jednoducho, neviem pochopiť ako niektorí ľudia-a dokonca aj blízka rodina-môže na prvom mieste riešiť pohlavie. A ešte byť sklamaný z pôrodu neželaného pohlavia... veď príroda nie je blbá, tá vie ako udržať rovnováhu...
      Ďakujem ti krásne za tvoj názor aj komentár :-DDD. Som rada že čítaš moje články, aj keď sú mimo tvojho zamerania :-DDD

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita