Živé, veštecké, hrôzostrašné, erotické,... aj také sú sny

"Ak ťa v noci budia strašidelné sny, ak ťa nudia ľudia a ak si obézny."
Elán -Zanedbaný sex

Dnes si chcem s tebou v krátkosti potrkotať o snoch. Ale nie takých tých ktoré sa raz spojením osudu a môjho snaženia dočkajú aj reálnych rozmerov, napr. že raz vydám knihu či sa raz naučím variť niečo, čo sa dá zjesť. Nie, dnes bude reč o takom snívaní, na ktoré nemám veľký vplyv (iba sem tam) a kde si myseľ robí čo chce, keď zavriem oči a upadnem do REM spánku. Keď ma moje podvedomie vezme na miesta neexistujúce, popletené, krásne aj hrôzostrašné. Takže, ak si trochu zvedavý o tom, čo si myslím o snovej víle a jej pomste na mne, tak sa začítaj do môjho článku. Bude trochu chaotický, ale kedy nebol... že??

Mne sa nikdy nič nesníva...


Neviem, či patrím k nešťastlivcom, ktorí si svoje sny pamätajú skoro stále a tak mi tá veta vyššie pripadá trochu nereálna. Ale inak sa s ňou stretávam dosť často, môj chlap, kamaráti, aj známy mi stále vravia že sny nemajú a ak áno, tak len málokedy, a tak som došla na to, že to môj mozog je divný, keďže ja snívam vedome každú noc . Pravdou ale je (na to som prišla čítaním článkov a kníh, nemysli si, že som si toto vycucla z prsta), že sníva každý, ale nie všetci si svoje sny pamätajú. Od čoho to ale závisí, na to tiež existujú rôzne analýzy (ale keďže ja nie som psychológ, ani odborník, môj článok sa bude niesť iba v neprofesionálnom, vykecávacom duchu...).


O čom sníva, o čom sníva, lokomotíva

Pavol Hammel

Svoje sny môžem rozdeliť do niekoľko hlavných skupín:
Menšiu skupinku tvoria také sny, na ktoré zabudnem 30 minút po prebudení. To aj sama viem, že sa jedná o zmes halušiek, kde sa mi poplietli situácie z predchádzajúceho dňa, filmov, seriálov, kníh, rozhovorov a správ, ktoré som počula.   
Potom sú také, tých je naopak práve najviac, ktoré si pamätám dovtedy, kým si nespomeniem na najintenzívnejší symbol, a ten potom vyhľadávam v rôznych snároch. Potom sa svoj sen snažím dešifrovať, samozrejme čisto vedecky, podľa babičiek, dedkov, psychológov a iných "hodnoverných" www stránok a kníh. To už potom riešim čo znamená, ak sa mi sníva napr. zelený pavúk, vlnobitie, požiar, výbuch bomby, či vlci. Obvykle prídem na nejaké apokalyptické vysvetlenie, choroby, smrť, alebo nič k symbolu nenájdem. Tak prichádzam z vlastnými verziami a to takými, že všetko bude fajn :-).
Avšak existujú aj také sny, ktoré sa mi raz za čas vracajú s menšou obmenou a ja po prebudení viem, že toto sa mi už niekedy snívalo, ale s inými obsadením, či na inom mieste. 
A nakoniec mám aj také, a tých je skutočne úplne minimum, ktoré si pamätám celé veky, roky, od detstva až doteraz.

Niektoré svoje sny, hlavne také tie z ktorých by časom mohla byť poviedka, román, alebo článok do blogu, si zapíšem. Väčšinou sú to tie hororové so zombie, upírmi, duchmi, či mágiou (apropo, výklady týchto príšer sa nikdy v snároch nevyskytujú, ktovie prečo, naše babičky očividne strašili iné mátohy...) Obvykle ich beriem ako kopnutie múzou zmiešanou so seriálmi na ktoré pozerám, a časom možno vyjde poviedková kniha :-DDDDDD. Inak, jeden taký sen mal ruky v tom, že som sa po rokoch sama v sebe rozhodla, že chcem dieťa (článok TU). 

Občas som ako Frasier a šťúram sa v nich, preberám si každý okamih ktorý si pamätám a snažím sa dešifrovať správu, ktorú mi podvedomie posiela. A poväčšine skončím pri Freudovi a jeho výklade, že za všetkým stojí iba zanedbaný sex :-DDD.




Čo sa babe chcelo, to sa babe snilo...


Častokrát sa zobudím s pocitom, ktorý v sne prežívam. S plačom, strachom, smiechom, šťastná aj smutná, potom som celý deň taká popletená a snažím sa dostať do prítomnosti, lebo neviem prísť na to, čo je skutočnosť a čo iba sen. Ono je niekedy skutočne problém rozlíšiť čo sa naozaj udialo a čo sa odohralo iba v mojej popletenej hlave. A potom sa chvíľu s chlapom hádam, však som ti o tom hovorila, alebo však tam už sme boli, a ja časom zistím že áno, ale iba v alternatívnom svete... tomu sa už povie prepnutosť :-DD
Napríklad, sa mi zvykne snívať, že idem na záverečné skúšky na strednej či výške, ktoré som absolvovala už dávno... a ja sa ráno budím natoľko vystresovaná, že idem vypracovávať maturitné otázky. Niekedy aj desať minút po prebudení premýšľam, ktorej spolužiačke volať aby mi upresnila termín skúšok.

Vysoký level zažívam vtedy, keď si skutočne uvedomím že som v sne. Stáva sa to hlavne vtedy, ak ma niekto v sne prenasleduje, pokúša sa ma zabiť, naháňa ma cez pol sveta a nech sa aj pohybujem kozmickou rýchlosťou, prenasledovateľ má vždy navrch a stále je pár metrov predomnou. A vtedy mám tendenciu sa štípať. Ak ma to nebolí tak si uvedomím, že je to sen a v tej chvíli si môžem robiť čo chcem. A ja chcem lietať. Roztiahnem krídla a skutočne lietam, lebo viem, že môžem.

A úplne najvyšší stupeň žiadúcich snov je s mojimi obľúbenými hercami ako sú Keanu Reaves či Tom Hardy. Ale to sú už také typy snov, o ktorých sa ďalej nebudem rozvádzať. Za tie zas môže to, o čom hovorí Sigmund Freud :-DDDD.


Zaujímavosť: Neviem či vieš, ale v snoch môžeš zažiť aj orgazmus :-DDDDD (10 faktov o snoch článok TU). 

A na druhej strane, mám dve najhoršie nočné mory, ktoré sa mi opakujú častejšie ako sexy Keanu a podvedome tuším, že za ne môže stres:

K tej prvej patrí sen o práci. Hodiny odbili polnoc a naša predajňa sa stále viac a viac zaplňuje zákazníkmi. Nevieme ich vyhodiť ani z jednej, ani z druhej strany a ja iba bezmocne behám po Paláci a snažím sa ľudí vykopať domov.
Tá druhá nočná mora ma väčšinou núti variť. A zas len v práci. Obvykle sa Palác kníh zmení na reštauráciu, postavia ma k plotni, zahlásia nejaké jedlo (buď sa jedná o záprašku do polievky alebo nejakú sviečkovú) a ja ho musím uvariť. To sa potom zobudím celá mokrá a vystrašená a chvíľu po prebudení trvá, kým sa upokojím. 

To už skutočne radšej tých duchov, prosím...


Sny a tehotenstvo


Hovorí sa, že tehotenské hormóny na začiatku môžu ženám privodiť také sny, ktoré im nežne naznačia, že sú v očakávaní. Ja sa priznám, tak takéto sny som nemala. Čo sa pamätám, na jeseň minulého roku som mala hlavne sny o zombíkoch a upíroch. A skôr, ako moje dieťa som v snoch za tie roky dešifrovala bábätká iným kamarátom a kamarátkam. A obvykle som sa trafila aj v pohlaví. Nuž, doma nikto nie je prorokom. 

Ale nedávno som si spomenula na jeden sen, ktorý som mala pred mnohými, mnohými rokmi, keď som ešte o deťoch ešte ani nechyrovala ani nesnívala (aj ten patrí k tým, ktoré si budem pamätať roky). Bol to len taký krátky okamih, ale nedávno mi privodil zimomriavky po celom tele. 

Letela som si tak dpokojne ponad mesto, keď mi vzdušný priestor zahatala akási neznáma, mladá dievčina približne v mojom veku v tej dobe. Usmiala sa na mňa a predstavila sa ako moja dcéra a povedala mi aj meno.
Roky som si na ten sen nespomenula, utesnila som to do niektorého rohu svojho mozgu. Avšak práve toť nedávno sa mozog rozhodol upratovať, a ja som ho odrazu mala pred očami tak, ako sa odohral. Prišlo to ako blesk z neba... mžik... a mňa zmrazilo a oblial pot, keď som si uvedomila, že to meno, ktoré mi prezradila sa nápadne podobá na to, ktoré sme po mesiacoch hádok s mojim chlapom vybrali pre naše druhorodené... 
Keďže pohlavie nevieme, som zvedavá nakoľko mal môj sen pravdu. 
Čas ukáže, ale už teraz to znie strašidelne...



Za posledné mesiace sa mi však snový repertoár zmenil. Čo asi tehotnej žene najčastejšie sníva? No predsa: 

o pôrodoch: Obvykle sú rýchle a prekvapivé na divných miestach. V aute, v autobuse, v obchode, v práci, doma v obývačke či vo vani. Nie, nie je to podvedomý strach, skôr tajné prianie. Skutočne by som najradšej porodila za pár sekúnd všadeinde len nie v pôrodnici. Ale to je iba môj sen :-DDDD (Dôvod? Článok TU)

o deťoch: Buď sa už narodia dospelé, a skôr než si ich priložím k prsníku už odchádzajú z domu, alebo, už aj to bolo, narodili sa chlpaté, zelené, neobvyklých tvarov a veľkostí. Poprípade mi vyskakujú z brucha bez umŕtvenia. Na tieto sny môj chlap iba zahlási, že by som sa nemala napchávať jedlom pred spaním, že to nerobí dobre môjmu tráveniu a potom sa mi z toho snívajú kraviny.

o vode: Babské snáre hovoria o tom, že keď sa sníva o vode nie je to dobré znamenie, hlavne ak je zakalená alebo mútna. Mne sa obvykle sníva že plávam v mori, bazénoch, hrajem sa vo vysokých vlnách. Tieto sny pripisujem tomu, že som momentálne plná vody, v ktorej si veselo pláva moje dieťa. Áno, to je tých 18 kíl, ktoré som pribrala. Môže za to voda...

o nehodách: Deti padajúce z útesov, rozbíjajúce sa veci, padajúce budovy, porezané a popálené hnáty... atď. Rátam, že za ne môžu tiež moje nemotorné pohyby. Neprejde dňa, kedy by mi niečo nepadlo na zem, niečo sa nerozsypalo, nerozbilo, nestratilo. Zatiaľ sú to ale len veci, nič živé. Dúfam, že pri tom aj ostane. 

o veľkých tvoroch: Vraždiace kosatky, oživené mamuty, diplodoky, nemotorné slony a tancujúce medvede. Myslím, že toto nepotrebuje ďalší komentár... , ale toť nedávno sa mi snívalo, že som veľryba, ktorá zožrala ženu s dieťaťom na rukách a práve toto ma inšpirovalo k dnešnému článku ...

Kdesi som čítala, že ženy ktoré berú svoje tehotenské nočné mory s nadhľadom a s dobrou náladou, majú oveľa jednoduchší pôrod, ako tie, ktoré sa nad nimi trápia. Keďže ja som za tie roky naučila byť pri svojich snoch nad vecou, môj pôrod bude rýchly a krásny (snáď to nie je len ďalšia povera, rada by som aby to bola pravda :-DDD, články o poverách v tehotenstve TU)


Pár slov na záver


Keď sa niekedy v noci, počas svojich bezsenných nocí v Košiciach, pozerám na svojho syna, je mi jasné že sa mu sníva. Smeje sa, plače, rozpráva sa s niekym. Občas sa mi ráno zdôverí s tým, že sa mu snívalo, že ma zožral Tyranosaurus Rex (momentálne s Ošom často riešime v rozhovoroch tému smrť). A sníva sa aj zvieratám, naša Lilith zo sna kňučí, behá, vrčí, a niekedy aj žerie. Ale či si ich pamätá aj po prebudení, na to nikdy neprídeme.   

Sny a snívanie je skutočne oblasť vskutku zaujímavá. Mňa osobne veľmi fascinuje, prečo si niektorí ľudia sny pamätajú iní nie, či sny aj naozaj niečo znamenajú, alebo je to len zlátanina denných zážitkov, či existujú veštecké sny, alebo nimi len mozog pracuje proti stresu... 
Ak aj sledujem snáre, tak je to len v rámci zábavy, pretože naozaj neverím tomu, že keď sa mi sníva o vytrhnutom zube tak niekto z mojej rodiny umrie. Avšak nezatracujem to, že sny nám niečo chcú povedať. Ale čo to má byť, na to prídeme až o niekoľko rokov. A keď sa mi skutočne narodí dievčatko, bude to ... strašidelné ... divné ... fascinujúce ...???

A zas, pravidelne sa mi stáva, že sa mi sníva s niekym, koho som nevidela roky a o pár dní ho stretnem reálne čistou náhodou. Aj preto je snívanie a samotný mozog oblasťou nad naše mentálne chápanie.

Istú chvíľu som aj premýšľala, že si pridám do blogu rubriku o svojich snoch, ale v tom prípade by som nestíhala písať iné články. keďže každá noc prinesie niečo nové a moje zameranie by sa zmenilo. A verím, že o tom nemá nikto záujem, vrátane mňa. 

O snoch by som skutočne mohla točiť aj na desať článkov, ale keďže ťa nechcem znudiť, tak túto tému na dnes uzavriem. Snáď sa ti moje dumky páčili, a celkom by ma zaujímal tvoj názor či tvoje skúsenosti so snami a snívaním (a nielen o tom v tehotenstve). Pamätáš si tie tvoje sny? Máš pocit, že ťa chcú pred niečim varovať, alebo ti niečo povedať?  

A ja ti už ďakujem za sledovanie, dúfam že si ma naladíš aj nabudúce, pri nejakom mojom článku, ktorý bude ... ani sama neviem čo mi napadne. 


Ali Čaja z Paláca

Citát na záver:


"Život je jeden veľký sen. Keď sa prebudíš zistíš, že máš poslednú minútu života."


Guissepe Di Marko

Komentáre

  1. Ty gify nemají chybu! :D
    Každou noc se mi něco zdá, většinou si to ráno pamatuji, ale to až teď, co jsem starší. Před dvaceti lety tomu tak nebylo a mně to bylo docela líto. Tak jsem pak měla u postele tužku a papír a hned po probuzení (i v noci) jsem si sny zapisovala :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, snažím sa stále nájsť tie najtrefnejšie :-DDDD.
      Väčšina ľudí v mojom okolí má tento problém že si sny nepamätá, tak som časom prišla na to, že to ja som iná, keď si ich pamätám. A keď po rokoch zistím, že mali aj nejaký zmysel, až ma niekedy zmrazí.
      To zapisovanie je super, neskôr z toho môžu vznikať rôzne halušky. Ja sa tiež smejem, keď si nájdem také, ktoré som si zapísala v puberte :-DD

      Odstrániť
  2. Ja mám tie najdivnejšie sny na svete! Hllavne v poslednej dobe to niekam úplne ušlo a každé ráno sa budím s tým, že: "To čo zase, pre boha, bolo?!" :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nečudo, mala si zlomeninu a ak je telo oslabené, vtedy sa zvyknú zdať riadne divočiny :-DDD. Ale určite si to zapisuj, môžu byť z toho super články alebo poviedky :-DDD. Ja si ich potom rada prečítam.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita