Muzikál Atlantída - moje pocity

Hor sa do divadla za bájnou Atlantídou



Konečne som si na pár hodín dala oddych od plienok, prania, upratovania, Spievankova, a šla som sa kultúrne vyžiť do divadla. Ono, asi sa to nezdá, ale keď celý deň počúvam Ťuki, Ťuki, ťukalo už mi z toho riadne ťuká na mozog. Ani nehovorím o svojej slovnej zásobe, keďže jediným kultúrnym zážitkom je pre mňa čierny zákerák, ktorý toho teda riadne nakecá:

"Juuu, Jeejda, Heleee, Malááá...."

A tak som vsadila na značku Ďurovčík - Žbirka, a poď ho po dlhom čase na muzikál.

Zdroj foto

Lístky som si zadovážila už v januári, no i tak sme mali vážny problém. Skoro všetko vypredané, a ak sme chceli sedieť spolu s rodinou, museli sme až na balkón. Čo však nie je problém, oči máme, poniektorí, v poriadku. Problém nastal, keď si pred nás hopali traja veľkí, statní páni, a ja som si vykrúcala počas celého predstavenia krk. (Nevýhoda malých ľudí, ale utešujem sa, že dobrého veľa nevyrastie). Ale to vôbec nevadilo, z víkendu som bola aj tak seknutá, a tak krčná jóga mi urobila len dobre.

Pred predstavením som si sfúkla dopredu nejaké recenzie a reportáže z predchádzajúcich predstavení. Sama neviem prečo, asi som chcela byť v obraze. Dosť som ale bola sklamaná, veľa z nich bolo skôr negatívnych, ale povedala som si, že obvykle mám vždy skôr opačný názor ako ostatní. A tak som to pri nejakej tretej stránke vypla a povedala si, že sa nechám prekvapiť. 

Zdroj foto

A tak ti prinášam svoj pohľad na predstavenie. Pohľad laika, pohľad niekoho, kto sa kultúrne naposledy vyžíval asi niekedy pred štyrmi rokmi, ak nie viac. Nie som žiadny kultúrny atašé, divadelný kritik, ani náročný divák. A tak ti tu opíšem svoje dojmy, emócie, pocity, zážitky.

 Hlavní hrdinovia:


Dej začína predstavením hlavných postáv. Šiestich odvážnych, mladých hrdinov, ktorí sa rozhodnú podniknúť adrenalínovú výpravu, chcú nájsť bájnu Atlantídu.

Mladý miliardár, tvrdý biznisman, bohatý synáčik, ktorý mal v živote všetko okrem lásky a uznania Jerry (Patrik Vyskočil).

Šikovná doktorka Sofia (Lenka Machciníková), ma za úlohu postarať sa o zdravie členov výpravy. Rozumná, avšak bezhlavo zaľúbená do adrenalínového blázna,

Andreja (Lukáš Pišta). Narcistický, ničoho sa nebojaci frajerík, ktorého nebezpečenstvo priam priťahuje,

Mladá futbalistka a počítačová maniačka Brejny (Natália Hatalová), ktorý svoj život schováva za notebookom, kde je hrdinkou, avšak v reálnom živote ešte poriadne nič nezažila, 

Nesmelý archeológ Martin (Michal Candrák), bývalý priateľ Sofie, ktorému ju prebral spomínaný Andrej, celý život túžiaci objaviť niečo, čo zmení históriu,

A Milan (Lukáš Adamec), ktorý sa chce vrátiť na miesto, kde pred rokmi stratil syna, a tak uzavrieť kapitolu jeho života, ktorá mu nedáva spávať.

Pozn. Jeho výstup vyvolal obrovský aplauz, a tak premýšľam, že buď preto, lebo polovica publika patrila k jeho rodine, alebo jednoducho Košice fandia svojim :-). A určite mu odpustíme aj popletenú choreografiu, veď je náš. A naozaj sa snažil. 

K skupinke sa omylom pridá aj hlúpučká, sexom a kabelkami posadnutá Jerryho sekretárka Majka (Radka Šutláková).

Pozn. Snáď som k osobám pridala správne mená hercov, šla som podľa google a obrázkov, a tým, že sú to mladí, neokukaní, nepoznaní speváci, a ja naozaj nefičím na Superstar a X-faktore, tak som si to všetko iba dohľadala a doplnila. Ak som niečo poplietla, tak sa nehnevaj :-).

O čo ide:


Ako som už spomenula, ide o partiu mladých ľudí, ktorí sa snažia, každý z iného dôvodu, objaviť bájnu Atlantídu, ukrytú na dne mora. Taká sonda do psychiky človeka, ako sa jedinec správa vo vypätej situácii, keď ide skutočne o život. Tam, pod hladinou sa ukáže, kto je skutočný hrdina, a kto sa na hrdinu iba hrá. Príbehu nechýba humor, láska i jemné napätie a lá americké b-čkové filmy. A ako to už v takých prípadoch býva, skupinku zachráni práve ten, o ktorom by ste to najmenej očakávali.

A to všetko pri piesňach úžasného Mekyho, ktorého piesne sa naozaj dajú hrať nonstop (srandičky, srandičky, ale kto to ešte dokáže?), a tanečných choreografiách Jána Ďurovčíka

Moja mienka

I keď recezie boli plné negatív, ja som si dobre oddýchla i som sa zabavila, i som si zaspievala moje obľúbené (Čierny deň, Poraď si sám, Mám rád, Balada o poľných vtákoch, Biely kvet). Áno, jest to čo vytknúť i samotnému muzikálu i zvukárom, ale celkovo som mala z kultúrneho predstavenia celkom pozitívny dojem.

Je pravda, že hudba bola veľmi nahlas, mne to síce ako odchovankyne metalových koncertoch veľmi nevadilo, ale boli tam i starší ľudia, ktorým hlasná hudba veľmi vadila. A oproti tomu, počas dialógov som musela veľmi naťahovať uši, aby som porozumela o čom sa na pódiu hovorí a to sa niektorí herci naozaj snažili. 

Pozn. Cítila som sa ako doma pri telke, kde si pridám hlas pri dialógoch, pretože sa vo filme neskutočne šepká, ale keď sa začne naháňačka, tak ma sila zvuku vyhodí z kresla a chvíľu upokojujem srdce tesne pred infarktom.

Začiatočné dialógy kde sa iba mlelo a mlelo a hádzali sa čísla a informácie zo sveta biznisu som brala ako realitu tohto sveta, kde je všetko zrýchlené a čas sú peniaze. A podobne i kecy mladej Brejny, ktorá žije vo virtuálnom svete som brala podobne (pracuje v ústave, tak to na nej zanechalo i patričné následky). Avšak pod morom sa dialógy i reč naozaj ustálili aj som čo to porozumela.

Čo mi veľmi vadilo bola tá intonácia a výslovnosť. Okrem hlavného hrdinu a strelenej Majky som naozaj mala problém rozumieť slovám. Viem, že väčšina protagonistov sú hlavne speváci, avšak trochu viac artikulácie nezaškodí. A človeka dosť nasrdí, ak mu ujde pointa príbehu, pretože ju herec zje.    

A ešte jedna maličkosť, v prvom dejstve sa omieľala dookola, ako odhrovačka, pieseň 22 dní. Myslím si, že Meky má oveľa viac dobrých hitov, a celkom by sa dali zakomponovať do deja, ale čo ja viem...:-).

Ako som vravela, deju nechýbal aj adolescentný humor s narážkami na sex, avšak miestami mala moja sestra strach, že sa na seba vrhnú a rozdajú si to priamo pred našimi očami. Ale ja viem, že predsa pri spievaní a tancovaní sa isté praktiky vykonávať nedajú :-). Mne osobne dvojzmyselné narážky a trochu sexu nevadí, ale niektorí ľudia môžu byť viac prudérnejší, a tí by s tým mohli mať trošku problém.

Ja za seba ale musím povedať, že som sa zabavila, a oddýchla som si. Z môjho pohľadu sa herci neskutočne snažili, a bolo vidieť, že do vystúpenia dali zo seba čo najviac, čo bolo počuť hlavne na speve. 

Záverečné zhrnutie


Prvé dejstvo, dá sa povedať, bolo nudnejšie a trochu zbytočne natiahnuté, no v druhom dej trochu pridal na obrátkach. Záver, možno klišé, ale čo nie, však?  

Aby sme boli úprimní, počin ako Dracula to nebol, ale naozaj Bednárik-Svoboda je dvojica, ktorá zasadila laťku tak vysoko, že ju len tak niekto nepreskočí. Ale nemyslím si, žeby to bola strata času, a určite muzikál odporúčam. I keď, skôr mladšiemu publiku. 

Atlantída na záver:

Keďže bol audiovizuálny záznam zakázaný, a ja zákon neporušujem, nemám žiadnu osobnú z fotiek. Ale mrkni si aspoň titulnú pieseň v podaní hlavného hrdinu Jeryho, alias Patrika Vyskočila:



Komentáre

  1. Jééé, aj ty si bola? Pred mesiacom som kupovala mamke a tete lístky, tak sa mi do telefónu pol hodiny rozplývala, aké to bolo skvelé (:

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako, aj mne sa veľmi páčilo. Ja milujem Žbirku a jeho hity, a určite som si pri tom super oddýchla i som si zaspievala. A mladí speváci sa naozaj snažili :-)

      Odstrániť
  2. Ja bych si taky šla někam odpočinout- a na Žbirku hned!!! Mám jeho písničky ráda. Muselo to být fajn.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jooj, bolo. Inak je to aj v českom prevedení, ale myslím, že české turné už bolo minulého roku. Ale určite padne dobre, ak si niekam zbehneš oddýchnuť. Výborná psychohygiena :-)

      Odstrániť
  3. Fajn na polovicu ....záver fantastický...mladým sa podarilo zdvihnúť publikum zo stoličiek a rozospievať, ....spev im šiel a rozprávať sa naučia, mám pocit že to bol pre väčšinu prvý muzikál... diváci ocenili spevácke výkony aj počas deja

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No veď to. Prvé dejstvo sa nejako dlho rozhybávalo, kým sa k niečomu dospelo, ale potom sa to už riadne rozbehlo. Som rada, že sa páčilo :-)

      Odstrániť
  4. Odpovede
    1. Treba si niekde vybehnúť. Nemusí to byť zrovna muzikál, ale i také kino. Ale ešte si musíš počkať. Ja som čakala 22 mesiacov, kým malý ako tak bezo mňa vydrží dlhšie ako dve hodiny :-).

      Odstrániť
  5. Naozaj veľmi zaujímavý a netradičný príspevok. Teším sa, že aj o muzikále môžem čítať na nejakom blogu a hlavne to, že som tu našla aj tvoj osobný názor. Osobne zbožňujem muzikály, no iba raz sa mi pošťastilo a bola som na nejakom. Resp. 2krát, no raz to bol Disney na ľade

    Čo je dobré to musím mať aktuálne aj s GIVEAWAY

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Aj ja mám veľmi rada muzikály avšak veľmi rada skočím i do divadla na operetu či nejaké príjemné predstavenie. Aj kultúrou je človek živý. Avšak, nejako začať musíme a ten Disney je na to skvelý. Aj ja som bola na Macka Puf a Princezné na ľade so synovcami. A celkom som sa i zabavila :-).

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita