Príbehy, ktoré chytia tvoje srdce a už ho nepustia

"Zabudla ruža na ostré dlane a malé srdiečko prepichol tŕň."
Darinka Rolincová - Slávik a ruža


Ak by som sa nezúčastnila knižnej výzvy, ktorej téma na apríl bola Kniha staršia ako 100 rokov, asi by sa mi tento knižný skvost do rúk nedostal. A to by veru bola veľká škoda. Na rozprávky predsa človek nikdy nie je starý a keď sa jedná o príbehy, ktoré pohladia dušu a donútia nás porozmýšľať, tak sa to ráta o to viac. Preto mi dovoľ ti dnes predstaviť titul, ktorý mi spríjemňoval dovedna sedem ciest autobusom do práce.




Šťastný princ a iné rozprávky

Oscar Wilde  

O knihe:

"Keď som bol ešte živý a mal ľudské srdce, nevedel som čo sú slzy, lebo som býval v paláci Sanssouci, čo znamená Bez starostí, kam má smútok vstup zakázaný. Vo dne som sa hrával s kamarátmi v záhrade a večer som vo veľkej sále otváral so svojou tanečnicou tanec. Okolo záhrady sa týčil vysoký múr, ale nikdy mi nezišlo na um sa spýtať, čo je za ním, lebo vôkol mňa bolo všetko krásne." 

Rozprávky sú rozprávkami preto, že je v nich porazené zlo a dobro je odmenené či už láskou, alebo bohatstvom. Príbehy Oscara Wilda sú však úplne iné, a dobro je odmenené bolesťou a mnohokrát aj smrťou. Tým sa môže zdať, že kniha pôsobí dojmom smútku a nešťastia. Avšak medzi životom a smrťou je stále čas na lásku, obetavosť, priateľstvo, snahu o vytvorenie dokonalého sveta. A presne to je nosnou myšlienkou rozprávok. 



Sedem pohľadov do duše, sedem ponaučení, sedem skutočne povznášajúcich príbehov. Hlavnými hrdinami nie sú iba ľudia, ale častokrát zvieratá, rastlinky či veci vytvorené človekom.:


  • Zlatá socha šťastného princa, ktorý nikdy neopustil brány svojho paláca a tak nevidel to ľudské nešťastie a chudobu.
  • Slávik, ktorý hľadal spôsob ako potešiť utrápené srdce mládenca.
  • Obor, ktorého detský smiech naučil tešiť sa zo života.
  • Dobrosrdečný Janko, ktorý pozná cenu pravého priateľstva.
  • Namyslená raketa, ktorá si pre svoju pýchu nedovidí na vyhasnutý knôt.
  • Mladý kráľ, ktorého zvláštny sen priviedol na správnu cestu.
  • Rozmaznaná infantka, ktorá si myslí, že jej patrí svet a môže beztrestne ubližovať iným.

"Život je javisko, na ktorom musíš stáť a hoc ti srdce krváca, ty sa musíš smiať."
Oscar Wilde 

Oscar Wilde patrí zaručene k autorom, ktorý nám aj po 117 rokov od jeho smrti má čo povedať. A myslím si, že krása príbehov tkvie niekde v jeho smutnom živote. Ale aj cez neľahký osud si zachoval vieru v Boha a preto je v príbehoch citeľný aj náboženský motív. Ale to vôbec neuberá čaru knihy. 
Možno sú jeho ostatné diela ako Obraz Doriana Graya, či Cantervillské strašidlo oveľa známejšie, no táto útla knižočka si svoje výhradné miesto v mojej knihovníčke určite zaslúži. (Presne tak, ako Malý princ, Rozprávky Hansa Christiana Andersena, Pohádky pro dospělé děti a nedospělé dospělé, Hucklberry Finn, Strom, ktorý dáva ai.)     
Zbierka vznikla v roku 1888 a k našim čitateľom sa prvýkrát dostala až o sto rokov neskôr, v roku 1988 a odvtedy už prešla niekoľkými vydaniami. Najnovšie vyšla vo vydavateľstve Verbarium, ktoré sa venuje hlavne detskému čitateľovi.    

"Zaplatiť za jednu červenú ružu smrťou, to je vysoká cena a život je každému drahý. Je príjemné sedieť v zelenom lese a hľadieť na slnko v jeho zlatom koči a na mesiac v jeho perleťovom koči. Sladká je vôňa hlohu, sladké sú aj zvončeky skryté v doline a vres, čo sa kolíše na kopci. Ale láska je niečo viac než život a čo je srdce vtáka v porovnaní so srdcom človeka?"

Majster pera vytvoril skutočne nadčasové dielo, ktoré aj dnešného čitateľa zaujmú, pretože aj v dnešných časoch nie sú pojmy ako sebectvo, pokrytectvo, namyslenosť, faloš, nenásytnosť neznáme. No i napriek tomu sú plné nádeje, že svet je krásne miesto na život, ak vieš, ako v ňom žiť. 




Myslím si, že kniha je vhodná pre všetky vekové kategórie, avšak obzvlášť ju dávam do pozornosti dospelým. Tí už vedia že nie všetko končí happyendom a paralelu so skutočnými ľuďmi už skôr pochopia, ako deti. Pevné verím, že si pri nej aj trochu poplačú, presne ako ja. A aj dospelí potrebujú občas rozprávky, ktoré im pomôžu prekonať ťažké časy.

Prečítanie tejto knihy nezaberie viac ako hodinu. No ak sa raz jej hrdinovia zachytia do ľudského srdiečka, už tam ostanú navždy.  


Ali Čaja z Paláca


Úryvok z knihy na záver



"Musíme pracovať, aby sme mohli žiť, ale oni nám dávajú takú mizernú mzdu, že zomierame. Celý deň sa pre nich lopotíme, a oni hromadia vo svojich pokladniciach zlato. Naše deti predčasne chradnú a mrú, v tvárach našich milovaných sa usadzuje tvrdosť a zloba. Lisujeme hrozno, a víno pijú oni. Sejeme obilie, a náš stôl je prázdny. Nosíme okovy, aj keď ich nevidieť, a sme otroci, aj keď nás nazývajú slobodnými."

Komentáre

  1. O knize jsem neslyšela, ale podle úryvku vypadá fakt dobře :)

    Maris Novotná

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite odporúčam, človek nikdy nie je starý na rozprávky. Ak robí problém slovenčina, je preložená aj do češtiny a my na predajni ju máme dokonca dvojjazyčnú angličtina/čeština.

      Odstrániť
  2. Prvá knižka mi veľmi pripomína jednu knihu zo strednej, ktorú som čítala k maturitnej četbe ale teraz si nespomeniem. Každopádne je skvelé čítať takéto knihy :)

    Klaudia Duranova

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je možné, aj táto kniha je v odporúčaní na maturitu. Teraz, my sme to šťastie nemali, my sme mali ešte iné skvosty, ktoré sa ale tak dobre nečítali.
      Súhlasím s tebou, ja občas potrebujem také knihy. Iba tak, pre zamyslenie a potechu.

      Odstrániť
  3. O knize slyším poprvé, ale podle toho úryvku si mě hned získala :) Určitě se po ní podívám :)Jen doufám, že vyšla i v češtině :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ti presne nepoviem, ale jedno čo viem, existuje bilinguálne - česky a anglický. Teda my tak aspoň máme. Ale verím, že aj v češtine vyšla. No určite odporúčam, ak sú ti blízke príbehy, nad ktorými treba porozmýšľať a poplakať si. Wilde je v tomto skvelý.

      Odstrániť
  4. tak po téhle knížce se určitě mrknu, vypadá vážně skvěle:).
    Windy pink style

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite odporúčam. A ak si citlivejšia duša ako ja, nezabudni si pribaliť servítky. Ja som si teda poplakala riadne.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita