Známy neznámy Raffaelo

"Čas je pomstychtivý bandita, ktorý ukradol krásu našich bývalých ja."
Raffael Santi

Priznám sa, do umenia sa vôbec nevyznám. Nerozoznám umelecké dielo od obyčajnej mazanice, a najmä tie moderné obrazy mi nič nehovoria. A nejedná sa iba o výtvarné umenie ale aj s architektonickými slohmi mám problém. Ja viem, ja viem. Fuj, hanba mi! A dvakrát tak, pretože sa netajím tým, že milujem históriu. Avšak viac ako architektúra ma skôr zaujímajú udalosti, literatúra a historické postavy. Ale ver mi, po múzeách, zámkoch a hradoch sa skutočne túlam rada.

Ale zas aby si si nemyslel, že som úplný buran, existuje výnimka vo výtvarnom smere, ktorá je môjmu srdcu blízka. A tou je, renesancia. Obdivujem a doslova híkam nad dielami Michelangela a Leonarda, a rozmýšľam, či také diela vôbec dokáže človek vytvoriť. To boli skutoční géniovia. Freska v Sixtínskej kaplnke či Mona Lisa sú pre mňa tie najúžasnejšie skvosty. Keď som sa prechádzala uličkami Florencie, doslova som cítila duchov týchto velikánov, ich dych na mňa číhal v každom kúte. 

Do tejto skupiny ale patrí aj iný umelec a práve o jeho živote hovorí kniha, ktorú ti chcem dnes predstaviť:

Raffael

Rolando Cristofanelli




O knihe:

"Chcel som sa učiť maľovať a písať. Farby vo mne vzbudzovali nadšenie. Keď som ich otcovi pripravoval, zdalo sa mi, že robím čosi nádherné. V otcovi však táto práca nevzbudzovala nijaké mimoriadne pocity. Príprava farieb bola preňho niečím celkom obyčajným, čo robil preto, lebo musel a nie preto, že mu to spôsobovalo radosť. No pre mňa mala každá farba - keď som ich roztieral s olejmi a výťažkami z rastlín, keď hustli a hutneli - zvláštny vzhľad, svoj charakter, svoj život. Neobyčajne ma to vzrušovalo. Objavoval som zakliatu krajinu. Farby sa vo mne rozoznievali ako tóny a mal som pocit, že ma tá hudba unáša..."

Životopis jedného z najvýznamnejších umelcov šestnásteho storočia. Renesancia zažíva svoj najväčší rozmach. Umelci sa vracajú k antickej kultúre a preberajú z nej množstvo prvkov. Do popredia sa dostáva individualizmus a umelci podpisujú svoje diela. Do tejto doby sa narodil aj umelec, ktorý za svoj relatívne krátky život vytvorí niekoľko nesmrteľných diel nevyčísliteľnej hodnoty.

Raffael Santi sa narodil v roku 1483 v Urbine v Taliansku. Matka mu umrela, keď bol ešte dieťa a vychovával ho jeho otec, ktorý bol síce taktiež maliarom, no bez väčších ambícii, čo mladý a ctižiadostivý Raffael nevedel pochopiť. Už od detstva vedel, akou dráhou sa chce vydať, avšak rodné mesto mu bolo malé a tak sníval o tom, že sa raz dostane do učenia k majstrovi Peruginovi do Perugie. Po smrti otca sa dostáva do starostlivosti strýka Simona Ciarla. Ten nakoniec splní chlapcov sen a pomôže mu dostať sa tam kam chce, aby sa Raffael naučil väčšiemu umeniu.

Učenie Perugia sa mu ale zdá nemoderné, a chlapec nemôže umelecky rásť, a tak sa stáva iba jedným z pomocníkov majstra. Netrvá dlho a mládenec začína byť opäť nespokojný. Medzi starým pánom a Raffaelom začínajú vznikať nezhody. Mladého muža viac ako zastaralé metódy láka moderné umenie a túži sa dostať vyššie. Do Florencie. Nakoniec sa mu to podarí vďaka mecenášom z domova, ktorí mu pomáhajú aj finančne aj príhovorom u šľachty mesta. Avšak prebiť sa k zaujímavým projektom v meste, kde sa v tej dobe nachádzajú velikáni doby, ktorí dostávajú najväčšie a najkrajšie steny na svoje fresky, je nemožné. 

Na nedostatok objednávok sa síce nemôže sťažovať avšak iba ako maliar portrétov mešťanov a obrazov madon. Keď si uvedomí, že vo Florencii nemá šancu urobiť dieru do sveta, odchádza do Ríma, kde má väčšie šťastie. Obľúbi si ho pápež Július II, ktorý ho poverí freskovou výzdobou niekoľkých vatikánskych miestností. Okrem nich namaľuje aj portrét samotného, umierajúceho pápeža. Našťastie si umelca obľúbi aj pápežov nástupca Lev X a vezme  ho pod svoje ochranné ruky. 

Keďže Michelangelo (tu nazývaný aj Florenťan) sa v Ríme neteší veľkej obľube pre svoju nevrlú a tvrdohlavú povahu, z Raffaela sa stáva hviezda, zákazky sa iba hrnú, stáva sa z neho vážený občan. Otvára si vlastnú dielňu s pomocníkmi, ktorí mu pomáhajú s plnením objednávok. Avšak nevie povedať nie, a na plecia si nakladá viac, ako dokáže uniesť. Umiera vyčerpaním a zlyhaním srdca v mladom veku.

Pozn. Kniha Raffael vyšiel v reedícii, prvý originál v taliančine vyšiel už v roku 1971 a v slovenskom preklade prvýkrát v roku 1986.



Moja mienka


"Smútok zvyčajne sídli v očiach, ale tie moje sa ani najmenej nehodia na to, aby ho hostili či vyjadrovali. Sú veľké, doširoka otvorené. Tvár mám dokonale oválnu, pokojnú, bledú. Nosím dlhé vlasy, až po plecia. Keď mi oči zažiaria, odzrkadľuje sa v nich môj sklon pozerať na svet s dôverou. V nijakom prípade nie som čudný chlapec, za akého ma vyhlasujú niektorí príbuzní, jednoducho si neželám, aby sa ktokoľvek miešal do mojich záležitostí. Cez lásku k maliarstvu si hľadám svoju cestu. Predstavy, ktorým sa oddávam, sú jasné a reálne, chcel by som ich spracovať ešte zahorúca."

Vždy keď čítam nejaký životopis alebo knihu na základe skutočných udalostí, musím ju konfrontovať s internetovými informáciami, či sedia fakty, historické udalosti, aj osoby a obsadenia. Nehovoriac o tom, že si musím pozrieť pozrieť aj spomenuté diela, aby som si vedela dej lepšie predstaviť. Tak sú pre mňa postavy bližšie a niečo sa aj naučím. Preto tieto knihy čítam dlhšie ako vymyslené príbehy. 

Kniha bola pre mňa príjemným úletom do histórie a prechádzkou malebnými uličkami Talianska. O to viac, že som v týchto miestach už bola aj reálne, niektoré miesta som si aj pamätala a vedela predstaviť aj bez googla (iba škoda, že sa mi kdesi postrácali aj dôkazové fotografie, ktoré by sa mi do článku neskutočne hodili :-((().

Ale Raffael, musím priznať, hoc mal neskutočné nadanie a ctižiadostivosť, jeho postava ma zarmútila. Je to síce subjektívny postoj, ale určite by z nás priatelia neboli. Bol presne ten typ človeka, akého veľmi neobľubujem. Robil iba to, čo od neho spoločnosť očakávala, aby si neznepriatelil okolie, prispôsoboval sa jeho manierom, Bol to pokrytec, ktorému záležalo na tom, aby v očiach ostatných vyzeral dobre. No jeho duša trpela. Cítila som nespokojnosť, čo je inak aj vidieť na samotných výtvoroch z ktorých srší akýsi smútok. Ja viem, umelci nie sú tak úplne "kompletní", to už je riziko podnikania. A v tom sa mi práve viac páčila postava Michalangela, ktorý stále ostával sám sebou a ktorým sám Raffael navonok pohŕdal, hoc jeho prácu neskutočne obdivoval a mnohokrát sa nechával aj inšpirovať. 

Bohužiaľ, išiel sám proti sebe a presne tak aj skončil. Jedinú radosť mu robilo, keď pracoval sám pre seba, keď maľoval tak, ako to cítil a chcel, nie ako to chcelo okolie, keď mohol byť sám sebou. A to robil iba zavretý medzi štyrmi stenami, kde ho nevidel nikto iba jeho najlepší priateľ Gerino, ktorý jediný mu povedal z očí do očí, čo si o tom všetkom myslí. Tak presne vznikol aj jeho autoportrét na ktorom je presne vidieť (teda aspoň podľa mňa) jeho frustráciu a vnútorný boj s démonmi, ktorých si sám vytvoril. 

Samotný autor sa narodil o niekoľko storočí neskôr ako ústredná postava jeho knihy, a zhostil sa skutočne neľahkej úlohy. Dostať sa do mysle človeka, po ktorom nám ostali iba nesmrteľné diela nie je jednoduché. Či bol Raffael aj v skutočnosti taký, ako ho autor uvádza, to netuším. Snažila som sa nájsť aj nejaký film, dokument o tomto velikánovi, ale, bohužiaľ, našla som len niečo v angličtine alebo taliančine. Aj keď som si niečo pozrela, nerozumela som ani ň. 

Avšak tento maličký detail na atraktívnosti knihy vôbec neuberá a určite stojí za to, dozvedieť sa niečo o dobe v ktorej žil a v konečnom dôsledku aj o samotnom umelcovi. 

Odporúčanie


"Miništrant, lebo som sa ku každému správal úctivo, nikdy som neohŕňal nos, ani som sa na nikoho neosopoval. Miništrant, lebo som bol pokrytec, podlizovač a prácu som sa usiloval získať nie vždy čestnými prostriedkami. Ak som niekomu, kto mi pomohol získať nejakú objednávku, daroval obraz, dopustil som sa čohosi dosť pochybného."

Myslím si, že by sa mohla páčiť každému, kto má rád beletrizované životopisy či samotné obdobie renesancie. Kto sa rád vydáva na púte do minulosti, aby sa niečo naučil, zabavil, oddýchol si, spoznal bližšie umelcove diela, aj jeho ťažkú náturu.

Sixtínska madona
Rafaelo autoportrét

Top 20 Raffaelových portrétov / Zdroj YouTube


Ali Čaja z Paláca

Úryvok z knihy na záver:

"Ja som bol teda otrokom spoločnosti, ktorá ma vytvorila, on bol slobodný človek, ktorý si mohol všetko dovoliť. Kým som však ja vo Vatikáne mohol ostať, on sa musel presťahovať k bitúnku, do domu istého mestského drába, kde nebol ani záchod, ani studňa. Štyri napoly zrúcané steny, veľa mačiek, myší, pavúkov, komárov podľa ročného obdobia a málo svetla. Tam priviedla Florenťana namyslenosť a vytrvalé úsilie zachovať si nezávislosť aj za cenu nerešpektovania spoločenských noriem."

Komentáre

  1. Umění a já, to je špatná kombinace. Nerozumím mu ani co by se za nehet vešlo, přiznávám :D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som na tom rovnako. Ako, milujem historické budovy a umenie, všetko, ale keď sa ma niekto opýta, aký je to sloh či z ktorého obdobia to pochádza, nula bodov. Ale tá renesancia ma skutočne trochu fascinuje. Tí traja umelci, podľa môjho, boli brutálni...:-)

      Odstrániť
  2. Zajímavá rezence, mě teda moc ale životopisy neberou. Pokud máš ale ráda renesenci, určitě se podívej na seriál s Da Vinchim, jestli jsi ho ještě neviděla (Da Vinchiho démoni myslím). Ukazují tam nejen, že to byl nadaný malíř, ale i vynálezce. Byl to hezký seriál :)

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niekde som ten seriál zachytila, ale nejak nesledovala som ho. Ďakujem za tip, ten si určite pozriem, mám ešte nejaký ten týždeň, mala by som to stihnúť. Keď sa jedná o Leonarda, tak sa teším.
      Viem že bol aj vynálezca, bola u nás v meste výstava, neskutočne mu to v hlave šrotovalo.
      Ďakujem za komentár :-)

      Odstrániť
  3. Bezvadný článek. Zní to moc zajímavě, avšak ještě jsem nikdy nenašla životopis, co by mě bavil. Takže i přes to téhle knížce zřejmě šanci nedám. Jinak co se týká renesance, tak já mám zase ráda da Vinciho :).

    Life by Angellyca

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne. Ale to je v poriadku, životopis nie je takým žánrom, že by bavil každého, sto ľudí sto chuti. Určite sa netreba premáhať, čítanie má byť zábava nie utrpenie :-D. A inak aj ja mám rada da Vinciho, a teraz vyšiel nový životopis, ale zas mňa odrádza jeho hrúbka. Termín pôrodu sa blíži a momentálne skôr čítam kratšie knihy :-D. Tak si radšej pozriem nejaký film či seriál o tomto velikánovi.
      Ďakujem za komentár.

      Odstrániť
  4. Prečítajte si a tiež kontaktujte Dr. Sunny, ak potrebujete silné kúzlo lásky na vyriešenie vášho narušeného vzťahu.
    Keď som bola v šiestom mesiaci tehotenstva s druhým dieťaťom, rozviedla som sa s manželom. Od počatia nášho prvého dieťaťa sme sa neustále hádali a hádali, ona už od neho nemilovala žiadnu lásku ani dôveru, tak sa so mnou rozviedol. A všetky tie chvíle som skúšal všetky rôzne prostriedky, aby som ho dostal späť, vyskúšal som aj niekoľko rôznych magických kolies v krajine môjho bydliska, ale žiadne z nich mi Toma nedokázalo vrátiť. Bol to len doktor Sunny, ktorý zaručil naliehavé kúzlo 48 hodín a uistil ma, že môj manžel bude opäť so mnou. Píšem vám, aby som sa vám poďakoval a poďakoval za to, že dodržíte svoje sľuby a že ste využili svoju talentovanú a veľkú silu, aby ste ho priviedli späť domov. Bol som nadšený, keď som vedel, že sa špecializujete na spájanie milencov. Ďakujem vám, pane, že ste mi pomohli v najhorších časoch môjho života, že som bol taký veľký kúzelník mágie a že mi dal tú mágiu lásky, ktorá mi priniesla toľko radosti v mojom manželstve. Môj manžel je späť a ja sľubujem, že ma už nikdy neopustím. Ak pochybujete o jeho schopnostiach, verte mi. Mali by ste mať šancu. Oplatí sa to spôsobmi, ktoré ste si ani nevedeli predstaviť. Ak ste práve teraz silnejší a potrebujete silné a naliehavé kúzlo lásky, aby ste priviedli späť svoje láskavé kontaktovanie Dr. Sunny, práve teraz je jediná odpoveď na obnovenie vášho rozpadnutého vzťahu alebo manželstva. drsunnydsolution1@gmail.com alebo Whatsapp ho na +2348082943805. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Prežívate bolestivý rozchod alebo rozvod? Vyhrajte svojho bývalého priateľa, bývalú priateľku, bývalého manžela, bývalú manželku a nechajte si ich natrvalo. Môj manžel ma opustil kvôli inej žene pred 6 mesiacmi a odvtedy je môj život plný bolesti, smútku a zlomených sŕdc, pretože to bola moja prvá láska, s ktorou som strávila celý svoj život. Kamarát mi povedal, že videl nejaké posudky od kúzelníka menom DR SUNNY, ktorý môže priviesť svojho milenca späť za pár dní, zasmial som sa a povedal, že nemám záujem, ale kvôli láske, ktorú ku mne môj priateľ mal, . Poradil som sa v mojom mene s veľkňazom a na moje najväčšie prekvapenie mi po 2 dňoch manžel prvýkrát po 6 mesiacoch zavolal, že mu chýbam a že ľutuje všetko, čím ma prežil. pre mňa a teraz sme spolu šťastní. Stále tomu nemôžem uveriť, pretože je to také úžasné. Ďakujem DR SUNNY, že ste priviedli späť môjho milenca a tiež môjho rozkošného priateľa, ktorý sa prihováral v mojom mene, pre každého, kto môže potrebovať pomoc tohto skvelého doktora. Tu je e-mail: drsunnydsolution1@gmail.com Môžete ho poslať aj cez WhatsApp na +2348082943805/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. AKO SOM DOSTALA SPÄŤ SVOJHO PARTNERA
    Toto svedectvo je skutočný príbeh a volám sa Monika Simun. S DR ISIKOLO som sa dostal do kontaktu prostredníctvom svedectva napísaného o ňom a tiež som sa stretol s mnohými svedectvami o tom, ako pomáha druhým s ich životom. Vrátiť sa späť s bývalým je jedným z najvnútornejších pocitov, ktoré by mnohí ľudia radi zažili, najmä preto, že spomienky s naším bývalým vždy zatemňujú našu myseľ, keď niekto iný robí niektoré z vecí, ktoré robil náš bývalý. Bola som osamelým rodičom takmer 6 rokov a hoci bol môj bývalý manžel ďaleko od mojich detí, stále si želám, aby sa ku mne raz vrátil. Tento kúzelný lekár, s ktorým som sa stretol, známy ako DR ISIKOLO, mi pomohol s mojimi želaniami a s radosťou môžem povedať, že som späť so svojím bývalým manželom. výsledok sa prejavil po 48 hodinách, ako ma uistil, a láska a spojenie, ktoré sme zdieľali, sa úžasne obnovili. Ak sa chcete úspešne vrátiť so svojím bývalým, kontaktujte tohto skvelého kúzla na jeho Whatsapp +2348133261196 alebo e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vskutku, Dr.olokun je skutočne najlepším čarovačom lásky  online, práve som ťažil z jeho kúzla môj milenec, ktorý ma opustil, vrátil sa ku mne po tom, čo som ho kontaktoval, a odvtedy je môj milenec mimoriadne starostlivý a má o tomto celom tie najkrajšie správy Ide o to, že sa o pár mesiacov vezmeme. Toto všetko bolo možné vďaka pomoci, ktorú mi poskytol Dr.olokun. Chcem, aby z jeho schopností ťažil aj svet ako celok, takže vám poskytnem jeho priame kontaktné informácie, aby ste ho mohli zastihnúť a vyriešiť tento problém vo vašom vzťahu do 24 hodín. Dr.olokun, kontaktné informácie: E-mail: drolokuntemle@gmail.com alebo WhatsApp číslo: +2349161927213

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Som veľmi rád, že sa môžem podeliť o toto moje fantastické svedectvo. Môj život sa za 48 hodín úplne zmenil. Vidím sa v zrkadle a usmievam sa. Prvýkrát po veky dôverujem v seba a svoje schopnosti. Mám svojho priateľa späť v mojom živote s pomocou Dr Isikolo. Ospravedlnil sa 48 hodín po vytvorení kúzla. Povedal, že si uvedomil, že sa v skutočnosti nikdy nechcel rozísť. nezvládol tú emocionálnu batožinu, ktorú som so sebou celý čas nosil. Povedal, že si myslí, že má negatívny vplyv na môj život a že bude najlepšie odísť. Povedal, že je ťažké, že som stále hovoril o minulosti. Obaja sme si navzájom odpustili. Bolo mi povedané, že sú to mesiace. Som živým dôkazom toho, čo DR ISIKOLO dokáže. Ďakujem vám veľmi pekne, doktor Isikolo, za úžasnú vec, ktorú ste urobili v mojom vzťahu. Teraz som taká šťastná. S vašou pomocou sme boli obaja schopní vidieť a hovoriť pravdu jeden druhému. Som veľmi rád, že vás môžem kontaktovať a iniciovať, aby sa to všetko stalo. Každý, kto má problém vo vzťahu, môže kontaktovať Dr Isikolo prostredníctvom e-mailu: isikolosolutionhome@gmail.com alebo mu poslať SMS na WhatsApp: +2348133261196

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Chcel by som vás všetkým odporučiť dôveryhodnému a úprimnému veriteľovi súkromných pôžičiek, ktorý mi schválil moju pôžičku v priebehu niekoľkých hodín po toľkých neúspešných pokusoch získať pôžičku, bol som prekvapený a šťastný, že ma súkromný veriteľ zachránil a ponúkol mi pôžička s 2% úrokovou sadzbou, kontaktujte ju teraz, ak potrebujete naliehavú pôžičku E-mail: christywalton355@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dobrý deň, volám sa Mavis Marian Agure z USA. Chcem svetu povedať o veľkom a mocnom zosielateľovi kúziel menom Dr. UDAMA ADA. Môj manžel ma podvádzal a už sa nezaväzoval ku mne a našim deťom, keď som sa ho opýtala, v čom je problém, povedal mi, že sa do mňa nemiloval a chcel sa rozviesť, bola som taká zlomená, že som plakala veľa dní a nocí ale odišiel z domu bez toho, aby povedal, kam ide. Hľadal som niečo online, keď som uvidel článok o tom, ako skvelý a mocný Dr. UDAMA pomohol toľkým v podobnej situácii ako ja, jeho e-mailová adresa tam bola, tak som mu poslal e-mail, v ktorom som mu povedal o svojom probléme, povedal mi, že vráti sa ku mne do 24 hodín, ak urobím všetko, o čo ma žiada, čo som urobil, ako ma požiadal, v deň hniezdenia sa môj manžel na moje najväčšie prekvapenie vrátil domov a plakal a prosil ma, aby som odpustila a prijala môže vám tiež pomôcť kontaktovať ho ešte dnes; E-mail udamaada@yahoo.com Zavolajte / WhatsApp +18185329812

    OdpovedaťOdstrániť



  11. Som Rose z Los Angeles v Kalifornii. Som ženatý viac ako 17 rokov. Nikdy som si nemyslela, že sa mi to stane... ale bola som obeťou manželovej nevery. Bola som nešťastná a zmätená, tak som sa rozhodla kontaktovať Dr.OSUNOGIE, či mi môže pomôcť. Povedal mi, že zošle kúzlo, ktoré mi pomôže získať od manžela veci, ktoré som chcela. Po pár dňoch za mnou prišiel manžel a povedal mi, že ho mrzí, čo urobil, a že chce, aby sme sa dali opäť dokopy. Bol som tak prekvapený! Dr.OSUNOGIE bol naozaj úžasný a neviem, čo by som bez neho robila. Vrelo by som ho odporučil každému, kto potrebuje akúkoľvek pomoc v manželstve alebo vzťahu. Ďakujem veľmi pekne Dr. OSUNOGIE (osunogie@gmail.com)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Tu je moje skutočné svedectvo o tom, ako tieto kúzla znovu spojili moje manželstvo:

    Som Mona a bola som vydatá takmer štyri roky, kým ma môj manžel opustil kvôli inej žene. Bola to tá najťažšia vec, aká sa mi kedy stala, no odmietol som sa vzdať nádeje, že ho dostanem späť. Jedného dňa, keď som prechádzal starými krabicami na povale, narazil som na knihy, ktoré mi dal predtým, ako sme sa vzali. Pokračoval som v prezeraní týchto kníh a zistil som, že sú plné rôznych kúziel napísaných Dr.OSUNOGIE, ktoré by mohli priviesť späť strateného milenca. Skúsil som jedno z kúziel a fungovalo to. Môj manžel sa vrátil domov a prosil o odpustenie a ja som ho prijala späť. Zo všetkých síl sa mi snažil dokázať svoju lásku a verím, že naša vzájomná láska už nikdy nezomrie. Za všetko vďačím Dr.OSUNOGIEMU a jeho úžasným kúzlam lásky. Teraz som veľmi šťastný a šťastne ženatý a chcem, aby celý svet vedel o tomto úžasnom čarovačovi. Ak aj vy hľadáte riešenie, ako ukončiť svoje manželské problémy alebo priviesť späť svojho milenca, kontaktujte Dr.OSUNOGIE ešte dnes a on vám pomôže vyriešiť všetky vaše problémy.(osunogie@gmail.com)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Oslávte Vianoce s láskou svojho života. Navrhujem, aby ste kontaktovali Dr.AYO. Priviedol späť môjho bývalého priateľa. Môj priateľ ma opustil a ja som bola zničená. Najbolestivejšie je, že som bola pre neho tehotná. Chcel som ho späť. Urobil som všetko, čo bolo v mojich silách, aby som ho priviedol späť, ale všetko bolo márne, tak veľmi som ho chcel späť kvôli láske, ktorú som k nemu mal, o všetko som ho prosil, sľuboval som, ale odmietol. Vysvetlil som svoj problém sestre a ona mi navrhla, aby som radšej kontaktoval kúzelníka, ktorý by mi mohol pomôcť zoslať kúzlo, aby som ho priviedol späť, nemal som inú možnosť, ako to skúsiť. Poslal som správu čarujúcemu, ktorý sa volal Dr.AYO, a on ma uistil, že nie je žiadny problém a že do 72 hodín bude všetko v poriadku. Vrhol kúzlo a prekvapivo o 72 hodín neskôr mi môj priateľ zavolal. Bolo to také prekvapujúce, že som odpovedal na hovor a všetko, čo povedal, bolo, že je mu tak ľúto všetkého, čo sa stalo. Chcel, aby sme sa k sebe vrátili. Tiež povedal, že ma tak veľmi miluje. Bola som taká šťastná a išla som k nemu, a tak sme spolu opäť začali šťastne žiť. vďaka Dr.AYO. ak ste tu a váš milenec vás odmieta, alebo sa váš priateľ presťahoval k inému dievčaťu, už neplačte, kontaktujte Dr.AYO so žiadosťou o pomoc hneď..Tu je jeho kontakt. WhatsApp: OR VIBERS +2347055691377,E-mail: drayospell@gmail. com

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Môj manžel sa ku mne vrátil s pomocou doktora UDAMA, ktorý mi pomohol obnoviť môj vzťah po 7 mesiacoch rozpadu vzťahu. Teraz žijem šťastne s manželom a správa sa ku mne ako ku kráľovnej. Všetko vďaka UDAMA. Kontaktujte UDAMA cez Call / WhatsApp (+1 818 532 9812) a Viber (+27 63 873 8464) alebo e-mailom (UDAMAADA@YAHOO.com). Bude to odpoveď na váš problém, verte mi. Som živým dôkazom jej dobrej práce. .

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Nikdy som nevedela, že mám veľkú šancu mať svojho muža späť, kým som nestretla DR Ayo. Bolo to pre mňa naozaj ťažké, keď ma môj priateľ opustil kvôli inej žene. Bol som zničený a nemohol som sa dostať späť. Jeho priatelia a rodina robili všetko, čo bolo v ich silách, aby nás znovu spojili, ale ukázalo sa, že to bolo neúspešné. Niekoľko mesiacov som bol sám a nevidel som, že by som niekoho miloval. Takže som musel vyhľadať pomoc od DR AYO, ktorý mi dal privilégium zabezpečiť, aby boli moje túžby môjho srdca splnené. Znovu nás spojil a láska a šťastie boli obnovené. Jeho slová sú jeho viazané a nikdy nezlyhá, keď komukoľvek sľúbi 48 hodín na dosiahnutie výsledku, čo ma ohromilo, keď sa môj vlastný výsledok prejavil. Nesnažte sa hľadať pomoc inde. Kontaktujte ho teraz. Jeho e-mail: drayospell@gmail.com alebo mu napíšte SMS cez Vibers alebo WhatsApp: +2347055691377.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Moje meno je Giovanni Jahem. Prešla som ťažkými časmi s rôznymi mužmi, ktorí našli pravú lásku a skutočné prijatie, až kým som nestretla svojho manžela, ktorý vstúpil do môjho života a miloval ma tak, že sa to nedá vysvetliť. Žili sme spolu 2 roky a boli sme šťastní, až kým neprišlo príliš veľa hádok a nerozdelili sme sa. Myslela som si, že môžem ísť ďalej, ale uvedomila som si, že som do neho hlboko zamilovaná a potrebujem s ním navždy. Nemal som inú možnosť, ako vyhľadať pomoc, čo ma priviedlo k tomu, že som kontaktoval Dr. AYO s vedomím, ako dokázal pomôcť iným. Venoval mi svoju pozornosť a robil všetko, čo bolo v jeho silách, aby sme boli opäť spolu a za 48 hodín sa výsledok prejavil, vrátil sa ku mne a znova sme sa dohodli. Teraz bola láska a šťastie obnovené a jediné, čo môžem povedať, je, že si skutočne vážim doktora AYO za to, že je obetavý pri pomoci mne a ostatným. Jeho e-mailový kontakt: drayospell@gmail.com Môžete ho kontaktovať aj na jeho WhatsApp alebo vibers +2347055691377.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. V prvom rade ďakujem Dr.Ayovi za to, že mi do 48 hodín priviedol späť môjho milenca. Nemám čo povedať, len ti poďakovať a dať ti vedieť, že som šťastný. Moja milenka sa ku mne správa lepšie a väčšinu času so mnou trávi tým, že mi hovorí, ako veľmi ma miluje ako kedykoľvek predtým. akékoľvek problémy s vaším milencom kontaktujte Dr.Ayo prostredníctvom e-mailu: (drayospell@gmail.com) alebo WhatsApp +2347055691377 cez viber, pretože on je riešením všetkých problémov vo vzťahu.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Som tu, aby som sa podelil o tento môj krátky príbeh. Je o spoločnosti a majetku, ktorý môj otec zanechal pred smrťou. Keďže som o jeho biznise veľa nevedel, niektorí jeho spoločníci ma plánovali vyhodiť z nehnuteľností. Bol som zo všetkého zmätený. veci sa začali kaziť. Neviem, komu mám plakať. Záležitosť bola podaná na súd, ale zdá sa, že to bolo v prospech môjho zradcu. zradca mi povedal, že nikdy nebudem mať čo nazývať mojim, že ma dokonca zavrie. To všetko ma priviedlo do depresie. Prehrával som vo všetkých oblastiach. ale tu je obrat všetkého. jedného dňa som čítal na internete a tak som narazil na stránku DR WALE. Na jeho stránke som videl veľa dobrých správ a svedectiev o ňom, ako pomohol mnohým ľuďom vyhrať súdny spor a urobil veľa iných dobrých vecí pre ľudí. Tak som ho oslovil a vysvetlil som mu odtiaľ každý detail o mojej situácii. DR WALE mi povedal, že sa ho nemám čoho báť, povedal mi, čo mám robiť a čo musím zaplatiť, za čo som zaplatil za všetko a postupoval som podľa pokynov. Ako to teraz píšem, súd mi vrátil všetky nehnuteľnosti a spoločnosť. Neviem, ako DR WALE urobil svoj zázrak a mágiu. Teraz mám všetko plne pod kontrolou. Všetko vďaka DR WALE. Veľmi si ťa vážim. DR WALE môžete kontaktovať na jeho WhatsApp/Viber/Telegram: +2347054019402 alebo e-mail: drwalespellhome@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Máte problémy so získaním svojho bývalého milenca späť, máte manželské problémy, neplodnosť, finančnú nestabilitu? Prečo sa s vami rozchádza váš milenec/manžel/manželka, je čas, aby ste všetky svoje problémy vyriešili pomocou schopností DR WALE PERMANENT SPELL CAST. Špecializujem sa na všetky druhy kúziel ako napr
    Kúzlo lásky (na získanie svojho bývalého milenca, manžela alebo manželky späť)
    Kúzlo lotérie
    Peniaze kúzlo
    Tehotenské kúzlo
    Kúzlo práce/zmluvy
    Kúzlo zdravia
    Kúzlo bohatstva
    Veľa šťastia Spell
    Životné kúzlo
    Duchovné kúzlo
    Kúzlo krásy/tvaru
    Trik Spell
    Kúzlo fantázie
    Kúzlo na víťazstvo v súdnych sporoch
    DR WALE je vždy pripravený pomôcť vám vyriešiť všetky vaše problémy a poskytnúť vám všetko, po čom vaše srdce túži prostredníctvom svojich kúziel.
    Jeho TRVALÉ KÚZELNÉ ZAKÁZANIE je 100% zaručené. Spoznajte ho, aby vám pomohol vyriešiť vaše problémy. Kontaktujte ho na Whatsapp/Viber/Telegram: +2347054019402 alebo e-mail: drwalespellhome@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Volám sa Sarah Walderová. Z úcty k vám a vašim kúzlam musím toto svedectvo oznámiť všetkým. Bol som u iných kúziel bez toho, aby som videl nejaký výsledok. Len som si prial, aby som k vám prišiel skôr, dostal som od vás to najlepšie. Môj bývalý manžel bol preč rok a ja som chodila všade a iných kúzelníkov o pomoc, ale žiadny výsledok, kým ma môj priateľ nezoznámil s DR AYO. Keď bolo zaklínadlo lásky hotové, konečne mi od neho zavolal. Jeho kúzla robili zázraky a môj manžel je späť plný lásky. Bolo to ako zázrak! Zrazu sa vrátil s kvetmi a povedal, že by som mu mal odpustiť, bol som naozaj ohromený a šokovaný, keď môj manžel kľakol a prosil o odpustenie a aby som ho prijal späť. Naozaj mi chýbajú slová a som šťastný, si Boh poslal mne a celej mojej rodine... A teraz som opäť šťastná žena. Ďakujem veľmi pekne, DR AYO. Pre každého, kto hľadá skutočného kúzla, kontaktujte DR AYO.
    E-mail: drayospell@gmail.com alebo Whatsapp mu +2347055691377 cez viber.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Každému, kto si myslí, že kúzla lásky nefungujú, som tu, aby som vám povedal, že kúzlo lásky Dr. Ayo je to najlepšie a najsilnejšie. ženy. Vždy, keď sa pokúsim s niekým vyrovnať, skončíme rozchodom a ja som netušila, prečo som vo svojom vzťahu prežívala takú skúsenosť. Bolo to také znepokojujúce, že som už nemohol byť sám sebou a začal som hľadať pomoc všade, dokonca aj na svojom pracovisku. Prechádzal som si svoje pracovné aktivity online a narazil som na svedectvo pani menom ( Febe Anouk ) o tom, ako jej doktor Ayo pomohol obnoviť vzťah s jeho kúzlom lásky, musel som to vyskúšať, pretože som potreboval svojho bývalého milenca. späť, ktoré tak veľmi milujem. Skontaktoval som sa s Dr Ayom a povedal som mu všetko, čím som prechádzal. Dr Ayo ma utešoval a sľúbil, že mi pomôže vyriešiť moju situáciu tým, že mi pripraví kúzlo lásky. Postupoval som podľa pokynov, ktoré mi dal, a do 48 hodín ma môj bývalý milenec hľadal a prosil o odpustenie. Odkedy som prišiel do kontaktu s Dr Ayo, veci sa v mojom živote zmenili na dobré a práve teraz som ženatý, mám dve krásne deti a môj domov je požehnaný. Vďaka Dr Ayo som vám navždy vďačný. WhatsApp ho na +2347055691377 alebo môžete navštíviť jeho e-mail pre akúkoľvek pomoc cez (drayospell@gmail.com) alebo viber Vyskúšajte ho a váš život bude požehnaný.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Hej, tako sem navdušena, da je bil moj razpadli zakon obnovljen in moj mož se je vrnil, potem ko je zapustil mene in najina 2 otroka zaradi druge ženske. Po 8 letih zakona sva bila z možem v enem ali drugem prepiru, dokler me ni končno zapustil in se preselil v Kalifornijo k drugi ženski. čutil sem, da je mojega življenja konec in moji otroci so mislili, da ne bodo nikoli več videli očeta. Poskušala sem biti močna samo za otroke, vendar nisem mogla nadzorovati bolečin, ki mučijo moje srce, moje srce je bilo napolnjeno z žalostjo in bolečino, ker sem bila resnično zaljubljena v svojega moža. Vsak dan in noč mislim nanj in si vedno želim, da bi se vrnil k meni. Bila sem zelo razburjena in potrebovala sem pomoč, zato sem iskala pomoč na spletu in naletela na spletno mesto, ki je predlagalo, da lahko dr. Ebakoleane pomaga vrniti bivšega hitro. Zato sem čutil, da bi ga moral poskusiti. Stopil sem v stik z njim in povedal mi je, kaj naj naredim, in to sem storil, potem pa je naredil (ljubezenski urok) zame. 28 ur kasneje me je mož res poklical in mi rekel, da tako zelo pogreša mene in otroke, tako neverjetno!! Tako se je istega dne vrnil z veliko ljubezni in veselja in se opravičil za svojo napako ter za bolečino, ki jo je povzročil meni in otrokoma. Od tistega dne je bil najin zakon zdaj močnejši kot prej, vse po zaslugi dr. Ebakoleane. je tako močan in odločila sem se, da bom svojo zgodbo delila na internetu, da je dr. Ebakoleane, resnični in močni čarovnik, za katerega bom vedno molil, da bo dolgo živel in pomagal njegovim otrokom v času težav, če ste tukaj in potrebujete svojega bivšega nazaj ali se je vaš mož preselil k drugi ženski, ne jokajte več, stopite v stik s tem močnim urokom. Tukaj je njegov kontakt: pošljite mu e-pošto na: dr.ebakoleanespellcaster@gmail.com, lahko ga tudi pokličete ali dodate v aplikaciji Whats: +16614758138.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Po 7 rokoch vzťahu s mojím priateľom, môj priateľ začal chodiť s inými dievčatami a prejavoval mi studenú lásku, niekoľkokrát sa mi vyhrážal, že sa so mnou rozíde, ak sa ho odvážim spýtať sa na jeho pomer s inými dievčatami, bola som úplne zničená a zmätená, ale vždy som bola optimistická, že sa veci zmenia, pretože svojho priateľa milujem z celého srdca. našťastie môj starý priateľ mi povedal o kúziel na internete s názvom Dr.Ayo, ktorí pomáhajú ľuďom s ich vzťahovými a manželskými problémami pomocou síl lásky Kúzla, Najprv som pochyboval, či niečo také niekedy existuje, ale rozhodol som sa to dať skús a našťastie pre mňa, ja a Dr.Ayo žijeme v rovnakom meste, tak som ho navštívil v jeho byte s mojím priateľom...Dr.Ayo je taký skvelý človek, povedal mi všetko, čo som potreboval urobiť a on tiež skontroloval spojenie medzi mnou a mojím priateľom, takže mi pomohol vyčarovať kúzlo lásky a do 48 hodín sa môj priateľ ku mne vrátil a začal sa mi ospravedlňovať, teraz prestal chodiť s dievčatami a je so mnou navždy a naozaj. slovami sa nedá opísať, aký som vďačný doktorovi Ayovi. snažte sa ho kontaktovať v prípade akýchkoľvek problémov vo vzťahu. E-mail: drayospell@gmail.com alebo Whatsapp +2347055691377 Via Vibers. a vždy ti pomôže. Boh ti žehnaj od Shellyho Jakea..

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Volám sa Tonia Anderson, som zo Štátov, presnejšie z okresu Suffolk. Dnes som tu, aby som svedčil o dobrej práci, ktorú doktor Ayo vykonal v mojom živote, nikdy som nevedel, že veľkí muži ešte existujú, kým som ho nenašiel. Posledné 3 roky som trpel zlomeným srdcom, môj partner, do ktorého som investoval, ma podviedol s mojím najlepším priateľom na manželskej posteli, ešte som sa spamätal z tohto hrozného šoku a potreboval som pomoc, aby prestal podvádzať. Môj priateľ ma nasmeroval na tohto čarovača menom Dr Ayo. Najprv som o ňom pochyboval, ale keď sa veci dostali ďalej, musel som mu dať svoju dôveru a urobil som presne to, čo mi povedal. Odvtedy som bol celý svoj život šťastný a môj milostný život s mojím partnerom bol taký úžasný a toto všetko sa udialo do 48 hodín od kontaktu s Dr Ayo .. Môžete tiež potrebovať jeho pomoc na čokoľvek a tu sú jeho kontaktné informácie. Email:drayospell@gmail.com Call/text/WhatsApp +2347055691377
    alebo ho viber

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Po 7 rokoch vzťahu s mojím priateľom začal môj priateľ chodiť s inými dievčatami a prejavoval mi studenú lásku, niekoľkokrát sa mi vyhrážal, že sa so mnou rozíde, ak sa ho odvážim spýtať sa na jeho pomer s inými dievčatami, bola som úplne zničená a zmätená, ale vždy som bola optimistická, že sa veci zmenia, pretože svojho priateľa milujem z celého srdca. našťastie môj starý priateľ mi povedal o kúziel na internete s názvom DR.Ayo, ktorí pomáhajú ľuďom s ich vzťahovými a manželskými problémami pomocou síl lásky Kúzla, Najprv som pochyboval, či niečo také niekedy existuje, ale rozhodol som sa tomu dať skúste a našťastie pre mňa, ja a DR. Ayo žije v tom istom meste, takže som ho navštívil v jeho apartmáne s mojím priateľom ... DR. Ayo je taký skvelý muž, povedal mi všetko, čo som potreboval urobiť, a tiež skontroloval spojenie medzi mnou a mojím priateľom, takže mi pomohol vyčarovať kúzlo lásky a do 48 hodín sa môj priateľ ku mne vrátil a začal sa mi ospravedlňovať. prestal chodiť s dievčatami a je so mnou navždy a naozaj. slová nedokážu opísať, aký som vďačný DR Ayovi. prosím, snažte sa ho kontaktovať v prípade akýchkoľvek vzťahov. whatsapp ho na +2347055691377 ALEBO e-mail: drayospell@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  26. V prvom rade ďakujem Dr. Ayovi za to, že mi do 48 hodín priviedol späť môjho milenca. Nemám čo povedať, len poďakovať a dať ti vedieť, že som šťastný. Moja milenka sa ku mne správa lepšie a väčšinu času so mnou trávi tým, že mi hovorí, ako veľmi ma ľúbi ako kedykoľvek predtým. akékoľvek problémy s vaším milencom kontaktujte Dr. Ayo prostredníctvom e-mailu: (drayospell@gmail.com) alebo WhatsApp +2347055691377 alebo viber, pretože on je riešením všetkých problémov vo vzťahu

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Volám sa CLARA JAMES. Chcem poďakovať doktorke Ayo za to, že mi priviedla späť môjho bývalého manžela. Nikto ma nikdy nedokázal presvedčiť, že list, ktorý sa chystám napísať, bude jedného dňa skutočne napísaný. Bol som najväčší skeptik na svete. Nikdy som neveril na magické kúzla alebo niečo podobné, ale spoľahlivý zdroj (veľmi blízky spolupracovník) mi povedal, že Trust je veľmi oddaný, nadaný a talentovaný človek. Bola to jedna z najlepších vecí, aké som kedy zažil. hotový. Môj milostný život bol v troskách; Mal som za sebou dva rozvody a bol som na pokraji tretieho. Jednoducho som nedokázala čeliť ďalšiemu rozvodu a chcela som sa viac snažiť, aby náš vzťah fungoval, no môjmu manželovi to zrejme nevadilo. a znova sa so mnou rozišiel. Bol som zmätený a nevedel som, čo mám robiť, skôr sa dostali do kontaktu s Dr. Ayom. Urobil kúzlo lásky, vďaka ktorému sa môj manžel vrátil ku mne. Teraz sme so sebou veľmi spokojní. Dr Ayo ho prinúti uvedomiť si, ako veľmi sa milujeme a potrebujeme. Tento muž je SKUTOČNÝ a pre dobro. Môže vám tiež pomôcť napraviť váš nefunkčný vzťah. Mám späť svojho manžela! Bolo to ako zázrak! Zrazu chcel ísť do manželskej poradne a v milostnom živote sa nám darí veľmi, veľmi dobre. kontaktujte e-mail drayospell.com alebo pošlite SMS alebo si ho pridajte na WhatsApp na: +2347055691377 alebo jeho viber

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita