To sú moje knihy III.

Dnes si dáme pokračovanie môjho rozprávania o knihách. 

Kniha vs. Film

Jedného krásneho dňa k nám do kníhkupectva došiel chlapík a pýtal si nejakú knihu, podľa ktorej bol natočený film. Najskôr som si myslela, že si robí srandu, ale keď som videla, že to myslí vážne, postavili sme sa k regálu a začala som mu od A ukazovať knihu za knihou.

Samozrejme ma o chvíľu zastavil a uvedomil si, že tresol blbosť. Tak potom chcel takú knihu, ktorá bola napísaná podľa filmu.

A vtedy som si začala myslieť, že je to skrytá kamera a niekto si chce zo mňa vystreliť. Ale, keďže som na podobných pacientoch odchovaná a z trpaslíka na záhrade dokážem vydedukovať Vasiľkovú, nedala som sa ani teraz.
A spoločnými silami sme prišli na to, že pán chcel 

Pána Prsteňov. 



Pacientov poznám dokonale asi tým, že sama som pacient.

Ale nevadí. A tak chcem túto dnešnú časť venovať sfilmovaným verziám kníh, ktoré rozdelím na tri častí.

Nie som ani kvalifikovaný kritik, ani profesionál, akých je na stránkach CSFD viac ako dosť. 
Jedná sa iba o môj osobný názor, ktorý sa ale nemusí zhodovať s tvojím, čo mi je ľúto, ale tak to už beží.
Sto ľudí, sto chutí.



Ale aby sme tu neboli do súdneho dňa, vyberiem iba pár takých, čo mi momentálne došli na rozum, a ktoré na mňa kukajú z knihovníčky.

Preto práve tieto.

A tak môžeme začať:

1.) Kniha vs. Film, ktorý sa mi nepáčil

Viem, že spraviť na niektoré knihy filmovú verziu je vec nemožná. Niektorí to síce skúšajú, ale výsledný efekt sa mihol účinku. A je mi ľúto, že také knižné skvosty sa sprznia na plátne. Ale, aspoň sa to skúsilo:

Dracula


Rozmýšľam, či existuje vôbec film, ktorý by mal viac filmových verzií ako Dracula, o paródiach nehovoriac. No, ani jeden ma nejako zvlášť neoslovil, skôr sklamal, pri porovnaní s knihou. Aj ten, v ktorom hrali moji obľúbenci Gary Oldman a Keanu Reeves. Avšak asi najbližšie mal k románu práve ten úplne prvý z roku 1922, natáčaný na Oravskom hrade. Pri dnešných počítačových trikoch sa zdá byť tento nemý, čiernobiely pokus o horor úplne trápny, avšak, neviem ako ty, ale vo mne vyvolal zvláštne pocity pri ceste do postele. A to som odchovaná na Fredym Kruegerovi a Michaelovi Meyersovi. O tých najnovších pokusoch o zobrazenie romantických upírov radšej vyprávať ani nebudem.    

Frankenstein


Tento z ďalších hororov, ktorý by asi mal ostať len na stránkach kníh. Taktiež sa kniha dočkala viacerých verzií, ale akosi som sa s nimi nevedela stotožniť. Verím, že je ťažké sfilmovať klasiku, ale niekedy je na škodu to skúšať stále a stále dookola. Aj keď je pravda, že čiernobiele plátno pridá na strašidelnosti príbehu, ale nič nepôsobí na nervy viac, ako vlastná fantázia. 

Liečiteľ


Do tejto knihy som sa zamilovala okamžite. Odporúčila mi ju naše vedúca Evička a sfúkla som ju na posedenie. I druhú časť. Ako veľmi som sa tešila na filmové spracovanie, v knihe bolo množstvo zaujímavých statí, ktoré som si vedela vo filme, veľmi dobre predstaviť. A tak veľmi som sa aj sklamala. Až na sľubný začiatok sa s knihou totálne rozchádzali vo všetkom. Z pôvodného námetu tam neostalo nič, dosť ma to zarmútilo. Až na Bena Kingsleyho to nestálo za nič. Škoda. 


Zlatý kompas


V tomto prípade to bolo zvláštne, pretože som najskôr videla film a zamilovala som sa do neho. Nicole Kidman a Daniel Craig v ňom boli úžasní. A hneď na druhý deň som si kupovala knihu, brutálne hrubú buksľu, pretože nebudeme trochárčiť, a vybrala som si rovno celú trilógiu v jednom, Temné hmoty. Sama som neverila, že ma to tak dostane. Moje prvé fantasy. Prečítala som to celé za päť dní. A po zavretí knihy som sucho skonštatovala, film je teda riadna blbosť. Možno aj preto chýbalo ďalšie filmové pokračovanie. Ktovie, možno by sa im vydarila viac.

Na veky vekov


Follettove knihy sa aj napriek svojej brutálnej hrúbke čítajú veľmi dobre. Narozdiel od Pilierov Zeme, ktoré sa dalo pozerať, ma druhá filmová časť veľmi sklamala. Neviem prečo, ale pôsobila to na mňa dosť nudne, niekoľkokrát som zaspala. Jediné prečo som to dopozerala, bol sympatický hlavný hrdina. Film sa natáčal aj v našich, krásnych Košiciach a stále, keď som šla z Paláca domov, tajne som dúfala, že pri Chráme sv. Alžbety zbadám nejakého známeho herca. Avšak, možno som aj zbadala, len o tom neviem, pretože okrem Mirandy zo Sexu v meste som nepoznala nikoho. Nevadí. 


Stopárov sprievodca galaxiou


Ako, poviem ti, Marvin bol jednoducho úžasný, nedá sa ho nemilovať. Martin Freeman v úlohe Arthura bol tiež výborný, ale kedy nebol. No celkovo ma film vôbec nebavil tak, ako kniha. Je pravda, že vôbec nie je jednoduché takú knihu previesť na filmové plátno, a naozaj sa to ani nepodarilo. Škoda. 





2.) Film vs. kniha, ktorá sa mi nepáčila


Asi je to zvláštne, ale vôbec by mi nenapadlo, že nájdem aj také knihy, pri ktorých sa mi zdalo, že film je lepší. A predsa len sa mi to podarilo. Možno to bolo tým, že som knihy čítala v nesprávny čas, možno som ich len nepochopila. Ale som rada, že ich nie je ani päť. 

Nedotknuteľní


Videl si film? Ak nie, odporúčam. Silný príbeh aristokrata Phillippeho, ktorý je pripútaný na kolieskové kreslo. Hľadá si nového opatrovníka, a vyberie si Drissa, práve prepusteného z väzenia. Avšak, nič lepšie nemohol urobiť, mladík mu vlial novej energie do žíl. Jednoducho sa musíš zamilovať. Ale, keď som sa začítala do stránok kníh, nejako som nevedela listovať ďalej. Skúsila som to asi trikrát, no neúspešne. Buď som si ju vzala v nesprávny čas, alebo mi jednoducho nesadla. Ale to nevadí, stále si viem pozrieť film.

Alžbetin Dvor


Je pravda, že sa mi táto kniha dostala do rúk, keď som bola ťažký adolescent, a tým pádom som ju asi nepochopila. Ťažko povedať, čo by sa stalo, ak by som ju otvorila dnes. Možno to skúsim. Každopádne, ale seriál, pánečku, som videla  asi stokrát, a pozerám stále dokola. Podľa mňa skvelo prepracovaný seriál, úžasné herecké výkony v podaní Radoslava Brzobohatého, Vlada Mullera či Leopolda Haverla. Dnes sa už také filmy a seriály netočia. A to je škoda.


Fontána pre Zuzanu


O tejto knihe by som mohla povedať niečo podobné ako o predošlej. Tiež som sa k nej dostala asi v nepravý čas. Ale film som milovala. Asi ako každá puberťáčka. Skvelá hudba, nestarnúce hity, nezabudnuteľný príbeh. Škoda, že pokračovania už nestáli za veľa. 



Účastníci zájazdu


Ono, teraz ma asi milovníci Viewegha ukameňujú, ale bohužiaľ to u mňa tak bolo. Po zhliadnutí filmu ma už nejako kniha neoslovila. Skúsila som to, ale nakoniec som ju po pár stránkach zavrela a preskočila na inú. Asi je chyba najskôr vidieť film a potom čítať knihu. Nevravím, že film bol dokonalý, je mu čo vytknúť. Ale uznaj, Karel a Karel, klasa...nejde ich nemilovať.




3.) Kniha vs. Film, obe super


Forrest Gump

Ja viem, už zas sa opakujem, ale jednoducho to pri tejto téme nejde. Tiež som najskôr videla film, a knihu som sfúkla oveľa, oveľa neskôr. Dlho som hľadala odvahu, ale nakoniec som urobila veľmi dobre, že som ju našla. Aj keď je pravda, kniha je úplne iná, a tvorcovia filmu nasadili laťku fakt vysoko aj s neskutočným Tomom Hanksom, ale i tak som sa veľmi dobre bavila. Hlavne opica chytrejšia ako Forrest bola úžasná. Toto je dielo, kde plne odporúčam aj knihu aj film. A takisto i druhú časť knihy Gump, s.r.o. Výbuchmi smiechu som budila svojho spiaceho chlapa. Hlavne, keď sa v druhej časti stretol hlavný hrdina knihy s hercom, ktorý ho hral v oscarovom filme. Moja fantázia šla na plné obrátky keď sa Tom (pretože som si Forresta jednoducho inak predstaviť nemohla) so skutočným Tomom.


Milionár z chatrče


Našťastie, ani pri tejto knihe som nespravila chybu tým, že som najskôr videla film a potom si prečítala príbeh. Smiech cez slzy, krásne a očite ukázaný smutný život v Indii. Myslím si, že film si Oscara zaslúžil oprávnene. Je pravda, že vo filme zazneli úplne iné otázky, i úplne iné zážitky, ale to na príbehu vôbec neubralo. Ak si film nevidel, a knihu nečítal, určite tak urob. Ale varujem, priprav si veľa cukru, aby si si obalil nervy. Ako ľudia dokážu z krásnej krajiny urobiť svojim správaním stoku. Potom budeš rád, že žiješ v takej krajine, v akej žiješ. 


Dom duchov


Ojojo, už sa zas opakujem, ale pri tejto téme mi ani tento film nedá, aby som ho nespomenula. Fakt, naozaj máloktorý film je natočený podľa knihy, skoro sa držiac charakterov postáv, i samotného deja. Tento film si myslím, že vyšiel dokonale, aj výberom skvelých hercov Jeremy Irons (ktorý úžasne dokáže zahrať kladné postavy, vrahov, pedofilov i zvrhlého pápeža), tak i Meryl Streep, Antonio Banderas, Glenn Close či Winona Ryder. Kniha vôbec nie je nejaká oddychovka pri kávičke, ale i tak sa číta veľmi dobre. 

Muž, ktorý sadil stromy


No dobre, v podstate sa nedá hovoriť o filme ale skôr o kreslenej, poetickej rozprave. Ale je to silný príbeh o tom, ako jedinec dokáže zmeniť svet. Aj z vyprahlej púšte sa dá jediným semienkom stromu vytvoriť krásny, životaschopný biotop. Ak si tento príbeh nevidel, a útlu knižočku nečítal, vrelo ti to odporúčam. Určite ťa chytí za srdce. 

Kytice


Popravde, vôbec som si nevedela predstaviť túto básnickú zbierku sfilmovanú. Kto by už filmoval básne? Vodníka som naspamäť vedela som tretej triedy. Milovala som Erbenovu strašidelnú zbierku balád. A stále mi spôsobovali zimomriavky. A film nebol iný. Karel Roden je strašidelný aj ako živý, a kde ešte mŕtvy milenec. A mŕtvola Jiřího Schmitzera ma mátal v snoch ešte dlho. O spomínanom Vodníkovi ani rozprávať nebudem. Brrrr, ten koniec je pre mňa neprijateľný. Musím uznať, že masaker film.  

Zelená míľa


Krásne. Prvý film i prvá kniha, pri ktorej som revala ako malé decko. To sa nedalo inak. Naozaj film podľa knihy, až na pár maličkostí, ktoré vo filme neboli spomenuté a trochu chýbali. Avšak, na kvalite filmu to neubralo. Michael Clark Duncan ako Coffey úžasný a naozaj presvedčivý. Nedalo sa ho nemilovať. Koľkokrát ide v telke, toľkokrát si to pozriem, a toľkokrát na konci bulím ako môj syn, keď mu vezmem zubnú kefku. Pri tejto knihe som sa popravde zamilovala do Kinga, aj keď tie ostatné knihy ma až tak neoslovili. 



K takýmto filmom, ktoré sa dali pozrieť, hoc to nebolo až tak úplne super ako kniha, by som mohla priradiť napríklad aj Majstra šarkanov, Lolitu, Piliere zeme, Carrie, Pána Prsteňov či Harryho Pottera, a iné. Nie je ich veľa, ale určite by som nejaké našla, ale už i tak je článok dosť dlhý.

A pri ďalšom článku o knihách, niekedy nabudúce :-).

Citát na záver:

"Má-li film úspěch, je to byznys. Nemá-li úspěch, je to umění."

                                                    Carlo Ponti 


Zdroj pohybujúcich sa obrázkov: http://giphy.com/

Zdroj obrázkov k filmom: http://www.csfd.cz/


Čítal si už?




Komentáre

  1. Odpovede
    1. Ta však nemusíš všetko, iba tie tvoje TOP :-). Ja som nedala ani stotinku. to by bol nikdy nekončiaci príbeb

      Odstrániť
  2. Vtáky v tŕni, Meno ruže, Zelená míla, Cudzinka, ale aj Anna zo zeleného domu a Babička

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cudzinku som ani nevidela, ani nečítala, ale chystám sa, niekedy. A meno ruže som len film videla, ku knihe som sa nedostala. Eco na mňa píše zložito. A BAbička a Anna stará klasika :-).

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita