Naše prázdniny 7 - Tešíme sa z úrody

"To jsem si dovolil. Jsem si dovolil. Na ukázku. Ze své záhradky pár švestiček. Jestli se neurazíte."
Hláška z filmu Marečku, podejte mi pero! 


Tak ak sa neurazíš


Dovoľ mi dnes, v tento sychravý, jesenný deň, ešte na chvíľočku sa preniesť do teplých, letných, príjemných dní, keď sme po tráve behali naboso, len tak, v tričku a šortkách... 
keď nás slniečko láskavo šteklilo po tvári, kvietky sladko voňali, včielky a čmeliaci veselo bzučali svoje uspávanky :-).












Na ukážku z našej záhradky...


V dnešnom predposlednom článočku zo série o našich prázdninách ti venujem menej slov a viac fotiek. Tak trochu sa pochválim tým, čím nás v tento rok obohatila naša skromná záhradka a my sme sa z toho dennodenne vytešovali. 
A prečo nie, veď poznáš niečo lepšie, ako si ráno vyjsť na záhradku, nechať rannú rosu štekliť svoje zobúdzajúce sa nôžky a nazbierať si čerstvé raňajky?
  












Oproti minulému roku sa na nedostatok zrážok či na nedýchateľné teploty sťažovať nemôžeme. I faaajne popršalo, lebo vlani nepršalo skoro vôbec. Za dlhé štyri mesiace nespadla ani kvapôčka, a studne vysychali. 
A neviem ako ty, ale ja zas tie hrôzostrašné cez tridsať stupňové teploty vôbec nemusím. Ešte tak pri mori, môže byť, ale u nás, na Slovensku mi stačí aj tých dvadsať osem. Tak akurát na príjemne trávenie leta by som povedala. Ale hlavne, pre prírodu je to super. 

A čím že to tohto roku bohate oplývala naša záhrada?

Cukinami. 
Boli všade. A veľaaaa. Mrazila som, sterilizovala, koláče piekla, ale najviac sa potešil môj Ošo, ktorému som robila domácu výživu, bez umelých é-čok, s trošičkou cukru a citrónom. I ostatní synovci sa za ňou môžu pretrhnúť. Dokonca aj náš Sandokan, ktorý do úst ovocie nedá ako je rok dlhý.















No, ani na iné lahôdky naša záhrada nebola skúpa. Sladké hrozno, jabĺčka, malinky, ríbezle, jahôdky...
Škoda, že len sliviek bolo trochu pomenej, ale vidím to tak, že jedného roku hojno, a na druhý... o niečo menej. My sme ale skromní ľudkovia, a potešili sme sa aj tomu málu. Poväčšinu sme nechali pomaly kĺzať dole hrdlom, a potom si užívali jej účinky na tej malej miestnosti :-). A to málo čo ostalo, skončilo v kompóte a pečenom čaji (aby sme ani cez zimu netrpeli problémami s vyprázdňovaním).






























Mohla by som ťa tu nudiť aj receptami na tie naše chutné kulinárske špeciality, a pôvodne som to mala aj v úmysle, avšak potom som si povedala, že dnešným článkom ťa nechcem veľmi znudiť, preto toľko obrázkov, a pravdu povediac, presné recepty i tak nemám. Hodila som do hrnca množstvo ovocia, bez váženia, a do toho dala za náprstok cukru, strúčik škorice, šťavu z citróna a spracovala. Koľko čoho? Odoka. Chuť? Výborná. Čo viac treba?

A na Ošovej narodeninovej torte nesmeli chýbať sladké malinky a čarnice, ktoré sme nazbierali v lese, kým sme márne hľadali huby na vianočnú kapustnicu.

















A čo som dnešným článkom chcela povedať? V podstate nič, chcela som sa pochváliť. No taktiež som ťa chcela poprosiť o jednu vec. Akiste vieš, že nebyť jedného úžasného tvorčeka, tejto radosti by sme sa určite nedočkali. Ani by sme sa nekochali krásou našich kvetov, ani by sme do úst nevkladali šťavnaté ovocie. Už detičky v škôlke sa učia, aký je to užitočný tvor. 


Zdroj obr.

Samozrejme, je to včielka. Neúnavná a usilovná pracovníčka, ktorá od rána do večera poctivo opeľuje kvietky. Myslím, že je zbytočné tu hovoriť o tom, čo by sa stalo, ak by ich na svete nebolo. Koľko by asi človek vydržal bez ich práce. Ak si to nevieš predstaviť, stačí si pozrieť rozprávku Pán včielka a bude ti to jasné. 

V dedine je celkom rozbehnuté včelárstvo, a tak na jar a jeseň je väčšina stromov a kvetov obsiata včeličkami a všade to len bzučí a vrní...  No nájdu sa i jedinci, ktorým tento zvuk, pri ktorom sa nádherne leží v tráve a sníva, vyslovene vadí. Podľa mňa by asi mali vyhľadať lekársku pomoc, ale neodsudzujme, každý sme nejaký.

Bohužiaľ sa vo svete rozmohol trend používania nebezpečných pesticídov, ktoré toto stvorenie neľútostne zabíjajú. Preto k tebe smeruje moja prosba, ktorá ti nezaberie viac, ako pár klikov na klávesnici. Ak ti na včielkach aspoň trochu záleží, podpíš prosím ťa túto PETÍCIU, veď za to nič nedáš. Neviem síce, či sa aktivistom podarí niečo presadiť, ale aspoň niečo robia. Tak im trochu pomôžme.

A touto informáciou sa s tebou na dnes lúčim a na stretnutie s tebou nabudúce, či už pri kecaní o prázdninách, alebo o knihách, alebo len tak, sa s tebou teší

Ali Čaja z Paláca

Citát na záver


"Tomu, kdo je poznal, tomu, kdo je miloval, zdá se léto bez včel tak ubohé a tak nedokonalé, jakoby bylo bez ptáku a bez keřu a stromu."

M. Maeterlinck

Čítal si už?








Komentáre

  1. Podpísané!
    Skvelý článok a aj fotky, hlavne tie ruže (milujem ruže) :)

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi krásne. Snažila som sa zachytiť kvapky dažďa na kvietkoch, ale akosi mi to nevyšlo. Nemala som správny foťák :-). Tiež milujem rozkvitnutú záhradu a bzučanie chrobáčik vôkol. Najlepšia uspávanka :-)

      Odstrániť
  2. Momentálne už cca mesiac nejem žiadne sladké a jedine sladké je u mňa ovocie takže by dá mi úroda určite hodila. Veľkou výhodou a plusom je pre mňa to, že máš v záhrade toho naozaj veľa od ovocia cez kvety a ešte aj veľa druhov takže je to krásne farebné a tak estetické ako aj chutné

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru tak. Je to iba chalúpka nie dom na bývanie, ale cez leto sme tam a užívame si plody ako sa len dá. Nemáme toho nejak extra veľa, ale vystačíme si. A tie farby ako vravíš, potešenie pre oči i dušu :-).
      S tým sladkým je to ťažké, no ide to ľahšie ak máš ovocie. Avšak ja som musela dlhší čas byť i bez ovocia a to potom bol veľký masaker. Ale nezvládla som to dlho. Mám domáce jabĺčka hrozno a hrušky a nemienim sa na ne iba pozerať :-)

      Odstrániť
  3. Bez včielok niet života, aj iný hmyz je užitočný, ešte musím narýchlo urobiť hotel, nestihala som

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nabudúci rok to vyskúšaj s malým Ošom. Možno ti pomôže :-).

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita