No tak sa usmej

"Úsmev, vie ho každé dieťa k nemu dovedie ťa hneď. Úsmev, ten si voľne lieta v detských tvárach naspamäť."
Modus - Úsmev

K dnešnému krátkemu "iba tak" článku ma inšpirovala Clo z blogu Teenmummy, kde sa tiež tak trochu zamýšľa nad smutnými tvárami dneška.  

Čo sa tak usmiať na ten zachmúrený svet?!


Tebe sa to povie, keď je vonku počasie vhodné na depresiu a smútok. 


No čo ti poviem, nehovorí. 
Ver mi, nepíše sa mi tento článok veľmi ľahko, preto som sa aj pre neho rozhodla. Posledné dni trpím veľmi ťažkými stavmi. A počasím to určite nie je, pretože ja spravidla milujem jeseň a tie jeho upršané dni. 

Obvykle si zapálim sviečku, sadnem na balkón a sledujem kvapky padajúce predo mnou a vedieme "debatku" o živote. Poprípade sedím v posteli a za ich bubnovania čítam zaujímavú knihu.

Ale teraz je to všetko iné. Jednoducho mám obdobie, keď ma k záchvatu plaču dokáže prinútiť i hlúpa reklama na tampóny či nefungujúci počítač. Počas normálnych dní to poriešim celou tabličkou čokolády, eventuálne pohárom vínka či pivka. 
No momentálne si to nemôžem dopriať. Ešte stále trvá tá moja nešťastná protikvasinková diéta a tak si nemôžem zaobaliť nervy. (Kto toto vymyslel nemohol byť kompletný. A človek, ktorý sa tým riadi a aj to zvládne na sto percent, musí byť superman).
Za normálnych okolností by mi stačilo aj trochu ovocia, no táto diéta je neúprosná. 

Žiadny cukor rovná sa žiadna energia!


Tým pádom všetka pozitívna nálada vyletela von balkónom zo šiesteho poschodia rovno na betón.
Do toho sa ozve môj dvojročný Ošo, ktorý sa rozhodol nespať, a to znamená vreskot a plač skoro na celý deň, poprípade i noc. 

Šialená ženská na balkóne


Ešte lepšie to vymyslel vtedy, keď sa rozhodol zavrieť ma na balkón, kým som vešala prádlo. Za normálnych okolností kľučku otočiť nevie, no v takejto chvíli to ide akosi samo. Behala som od dverí k oknu ako splašená kura a rozmýšľala, co včilekaj, ako von z tejto prekérnej situácie.

Moja bujná fantázia začala pracovať na plné obrátky, a už som sa videla ako leziem, po našich nových balkónoch, dole až na prízemie a cítim sa ako Spiderman. 
V mojej druhej vízii som dvíhala nohu a jediným priamo vedeným úderom rozbila dvojité okno aj so sieťkou proti hmyzu s výkrikom ako Linda.

No, priznám sa, k dobrej nálade mi pobyt na balkóne v tričku a spodných nohavičkách pri teplote päť stupňov nepridal. A nevyvážil to ani pohľad na úžasne červené zore pri zapadajúcom slniečku. Romantika mi teraz bola totálne na mieste, kde mi končia nohy. 

A môj syn? Sedel vo vnútri bytu a spokojne sa hral s traktorom. Potom sa krásne usmial, pristúpil k dverám a potiahol kľučkou. Našťastie správnym smerom a ja som vyvalila dvere dovnútra. Nabitá hormónmi som sa zas rozplakala a silno ho objala. Myslím, že ani nemusím hovoriť, aký vplyv to malo na moje dieťa. Usmievavé chlapča sa rozplakalo so mnou. 

A tak som čičíkala jeho i seba. A s takou úžasnou náladou sme obaja zaspali nepokojným spánkom.

Keď som sa ráno zobudila, tak som si povedala, málo cukru hore dole, takto to so mnou už jednoducho nejde. Stále sa musí nájsť dôvod na úsmev.
Nemusela som chodiť ďaleko. Obzrela som sa a videla som tú najkrajšiu tvár na svete ako sa na mňa usmieva, potom k tomu pridal jeho obľúbenú skákaciu masáž brucha a hneď bol život krajší. 

Do tej doby, než som si neskôr zapla ksichtknihu a nezačala čítať jeden depresívnejší článok za druhým. Dobrá nálada zas pomaly začala opúšťať moje úbohé, vychudnuté, vyhladovelé telíčko. 
Už už som zas padala do trpkosladkého objatia depresie, keď v tom začali na plochu vyskakovať hlúposti, ktoré zdieľa moja sestra:

Napr:


Alebo:


Či po prípade:


A na koniec ešte jednu:


Atď, atď... Zdroj ksichtkniha

No nesmej sa pri takej kravine. 

A potom mi vyskočí informácia:

"Usmej sa, dnes sa oslavuje Svetový deň úsmevu!"

No a to je dôvod. Ak už nemáš žiaden iný dôvod na takú jednoduchú vec ako je úsmev, len preto, že si sa ráno zobudil živý a zdravý, že máš čo do úst a strechu nad hlavou, tak sa usmej len pre takú hlúposť, lebo dnes je deň na to určený.

Len ak by si nevedel:

"Svetový deň úsmevu sa oslavuje od roku 1999. Iniciátorom bol Harvey Richard Ball, ktorý v roku 1963 vytvoril "smajlíka", symbol šťastia a dobrej vôle. Tento deň je určený na dobré skutky, dobrú náladu a na pochopenie sily úsmevu, ktorý robí naše dni krajšími."
zdroj zones.sk

Zdroj foto

Vypadni a už sa nevracaj


A tak som si už dnes rázne dupla, pohádala som sa so svojou depresiou a poslala som ju tam odkiaľ prišla. Jednoducho sme sa rozišli, lebo som si povedala, že taká ošemetná vec sa nemôže obšmietať v mojom okolí. V mojom živote nemá čo hľadať a HOTOVO. Bez cukru či s cukrom, už zo mňa nemôže byť kôpka nešťastia. Už len kvôli môjmu synovi nie, už len kvôli mne nie. 

Dnes je prvý deň života, v ktorom depka nemá miesta. A už teraz viem, že sa sem tam bude chcieť vrátiť, bude klopkať na dvere a pripomínať mi tie naše "krásne", spoločné časy. A možno pootvorím vrátka, aby sme si spoločne pospomínali - čo si povieme som žena, a isté obdobie je so splínom spojené, to jednoducho neovplyvním... no nesmiem otvoriť naplno. Chápeš?

Veď za tou "malou výhrou líc" nie je nič ťažké!!!

Poď do toho so mnou, a roztiahni kútiky svojich úst, iba tak. Lebo... lebo čítaš tento divný článok, divnej ženskej, ktorá ma iba potrebu vykecať svoj divný stav divnému svetu. 

Usmej sa len preto, aby všetkým tým pretiahnutým ksichtom vôkol ukázal, že na teba si "depka" len tak nepríde a nebudeš kráčať s mračiacim sa davom ako ovca na popravu. 

Úsmev je fajn, tak si ho užívaj!!!

Citát na záver:

"Keď sa budeš smiať, bude sa s tebou smiať celý svet. Keď budeš plakať, budeš plakať sám."

Bob Marley 

Komentáre

  1. Naozaj veľmi pekný článok. Určite vieš, že včera bol deň úsmevu, takže som sa celý deň snažila usmievať. A keďže som bola v práci a mala som tam viac menej ticho, tak som si dokázala za ten deň popísať so sestrou vo Švajčiarsku i s kamarátkou a spraviť všetky články, ktoré som chcela :) Takže deň na jedničku

    Čo je dobré to musím mať aj s novou GA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je super usmievať sa. Mali by sme to robiť vždy a stále, nielen v deň úsmevu, a svet bude krajší. Nielen pre nás, ale spravíme ho taký aj pre okolie. A hneď sa ti aj všetko podarí. S úsmevom aj tie články idú nejako lepšie, tak od srdca. Ďakujem za komentár

      Odstrániť
  2. Super článok... pobavila sa mi. Posledné vety sú skvelé a ten deň ženy a muža :D :D :D
    Ja som sa istý čas usmievala málo, ale odkedy som šťastnejšia, je to lepšie :) Ale viem, že úsmev je nádherný, zlepšuje deň a je nákazlivý... :)

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako vravíš, deň je hneď krajší s úsmevom a je veľmi nákazlivý. Je ťažšie usmievať sa v nie veľmi ľahkých časoch, ale mali by sme sa to naučiť. Je to síce úsmev cez slzy, je to trochu ťažšie, ale aspoň to skúsiť. Aby sme nepreplakali celý život.
      Ako to ukazujú tie obrázky, deň ženy je naplnený všetkým možným, takže si môžeme tých pár sĺz dovoliť, len aby nenaplnili našu osobu úplne.

      Odstrániť
  3. Aspoň na niečo je ten F*ckbook dobrý, pravidelne ma informuje o tom, aký svetový deň práve prebieha.:D Bez neho by som napríklad ani o tom úsmeve nevedela a akýmsi divným spôsobom mi tento fakt náladu ozaj vylepšil. Alebo je to možno tým, že takéto nálady sú mi ozaj blízke a ja s nimi nechcem mať už nikdy nič spoločné.:) Takže Ti prajem veľa šťastia, aby Ti tento postoj vydržal a aby úsmev Tvoju tvár zdobil večne, v prvom rade hlavne kvôli sebe samej.:) Ono to pôjde, len treba chcieť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za povzbudivé slová. Robím všetko preto, aby to tak bolo. Žijem, čítam, počúvam, pozerám pozitívnejšie. Tie depky a splíny už sú našou súčasťou, ale nesmieme si ich veľmi pripustiť k telu. Ja sama verím, že mi to vydrží dlhšie, než skončí mesiac. No myslím si, že bude stačiť, keď už ukončím tú nešťastnú diétu bez cukru a ovocia. Svet hneď bude krajší a sladčí :-)

      Odstrániť
  4. deň úsmevu áno áno bol, super článok určite, každý by sa mal usmievať či už starý mladý, pekny skaredý, dnesní ludia su skor naopak smutní, čo je na zamyslenie nemali by brat zivot az tak vázne ale tesit sa aj z malickosti :)

    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak tak. Zamračených a smutných ľudí jesto všade naokolo plno. Najlepšie je sa mi vyhýbať a nenechať si kaziť deň chmúrnymi myšlienkami. Ako vravíš, nemiesme brať život veľmi vážne, aj tak z neho nevyviazneme živí. A je príliš krátky na to, aby sme sa ustavične trápili a plakali. Ďakujem za komentár aj za inšpiráciu :-)

      Odstrániť
  5. Pekný záväzok, ešte ho dodržať ...a na dverách na balkon mám poistku proti zatvoreniu tak ju používaj a malý ta nevymkne ...aj ked u neho to isté nie je

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, skúmala som naše dvere na balkóne, ale žiadnu poistku som nenašla. Iba som dvihla kľučku, aby ma nevymkol, a sama som skoro vytrhla dvere z pántov. No nič, šikovná som, tak prečo si myslím, že môj syn šikovný nebude?
      A myslím, že záväzky dodržiavať treba. Aj tie, ťažšie :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita