Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

"Strach, stres,deprese se zmocnili tvý mysli,
mlha, vítr, tma a déšť a podobný nesmysly."
Chaozz - Dítě noci


Počul si už o tetanickom syndróme? 


Donedávna ani ja nie, no pred pár týždňami mi ho diagnostikovali. 
Znie ako hrôzostrašne a ľudia si to mýlia s tetanusom, ale nie, nie je to to isté. Neumieram v dôsledku nejakého porezania špinavým predmetom, také zlé to so mnou nie je. Umieram, ale to ja už od narodenia, takže nič nové na svete. 
V dnešnom článku ti trochu priblížim túto "novodobú chorobu mladých"


Zdroj foto: pixabay.com


Tak mi teda dovoľ začať od začiatku:

Ako to všetko začalo


Už od detstva trpím zvláštnymi stavmi. Okrem toho, že mám utkvelú predstavu, že umieram pri každom pichnutí niečoho, niekde v tele, že nič nezvládnem, pretože v živote niečo zvládajú len tí dokonalí ľudia, a to ja nie som, že sa stane niečo zlé komukoľvek a kedykoľvek. Bála som sa a v podstate sa stále bojím i vlastného tieňa a poťažne i života samého.

Tichý blázon - tvrdilo o mne okolie s pobavením i poklepaním si prstom po čele.

Akonáhle som si prečítala nejakú negatívnu správu, dozvedela sa niečo smutné, poprípade sa mi niečo nepáčilo, zabudla som dýchať. 
(Áno, ten vtip s blondínou, ktorej v slúchadlách znelo nádych, výdych, je o mne)
Priblížili sa stavy na odpadnutie, závraty, poruchy s rovnováhou. 

Strach úzkosť, panika... k týmto psychickým poruchám sa pridalo i vypadávanie vlasov, žalúdočné problémy, rýchly srdcový tep...



Ale ja taká, ako každý, iný normálny človek kašle na doktorov, a necháva problémy len tak plynúť ďalej. 
Ak si niečo nevšímame, tak to jednoducho zmizne. No nie?

A ako to pokračuje...

Už niekoľko krát som spomínala o tom, že v poslednej dobe sa tých zdravotných problémov akosi nakopilo viac, ako je normálne. A prišla som na to, že ignorácia, jednoducho, nepomáha.

Koncom leta ma začalo, aleže brutálne, bolieť oko, ucho, hlava, začali mi brnieť ruky, nohy, bolieť chrbát, vrážala som do dverí, mala som pocit na odpadnutie, motala sa mi hlava.

Nebudem ti klamať, ja so svojou panickou úzkosťou som si okamžite našla, pomocou internetu samozrejme, diagnózy azda tie najhoršie. 

Tak sa s malou dušičkou začalo moje tour de doktors. 

A veruže to bolo riadne turné. Od očného, cez ORL, hematológa, ortopéda, až po kompletnú, preventívnu prehliadku u môjho obvodného. Na nič sa neprišlo, nič sa zatiaľ nenašlo, nepotvrdilo. Nakoniec som skončila u neurológa.

"Plesla" mi po tvári kovovým kladivkom a zahlásila "NEUROGÉNNA TETÁNIA". Poslala ma ešte na EMG vyšetrenie, kde sa táto diagnóza iba potvrdila. 

Čo to vlastne je tá TETÁNIA:


"Tetánia je syndróm, charakterizovaný stavom zvýšenej dráždivosti centrálneho a periférneho nervového systému, ktorý vzniká zmenami koncentrácie minerálov v medzibunkovej tekutine. Ochorenie nie je životu nebezpečné, ale vie poriadne znepríjemniť život pacienta. Má mimoriadne široký klinický obraz, s mnohými príznakmi."
zdroj: zdravie

V podstate "blbosť" a dokáže narobiť riadne problémy:

"Tetanický záchvat vzniká znížením hladiny vápnika a horčíka, zapričinené napr. jeho nedostatkom v potrave alebo stratami pri hnačkách. Ich koncentrácia sa znižuje aj pri hysterických záchvatoch a psychických poruchách, keď dochádza k zrýchleniu a prehĺbeniu dýchania  hyperventilácia."
zdroj: imunovital

Zdroj foto: Modrý koník

I keď po kompletnej, preventívnej prehliadke mi výsledky ukázali v krvi úžasné výsledky hladiny horčíka a vápnika, očividne ho telo má stále málo. 

Niektoré z príznakov tetánie:

  • dlhodobé pociťovanie napätia, strachu, depresií, fóbií, nervozity (hlavne nepodložene)
  • nesprávne dýchanie, ťaživý pocit na hrudi, pocit v vnútorného sťahovania a zvierania
  • mravčenie v tvári, rukách, nohách, prstoch, krku, jazyka
  • zvieranie ruky (tzv. pôrodnícka ruka)
  • studené ruky, nohy, nos
  • kŕče v bruchu, žalúdku
  • migréna, točenie hlavy (aj niekoľko dní), závrate, silné bolesti hlavy, precitlivelosť na hluk
  • tras v rukách i nohách
  • zmeny na koži, nechtoch, vlasoch
  • chvíľkové ochrnutie polovice tela
  • pocit na odpadnutie, problémy s rozprávaním, koktanie
  • silné stavy úzkosti a strachu
  • búšenie srdca
  • silné hnačky
  • pocit nedodýchnutia, alebo problematického nadýchnutia
  • strach zo smrti, samoty, nepomoci iných
  • náhly pocit hladu až na omdletie
  • pálenie na hrudi
  • potenie
  • nesústredenosť, strata koncentrácie
  • poruchy spánku, nespavosť, pocity únavy a bolesti celého človeka
  • sklon k trombózam
  • astmatické problémy
  • silné a bolestivé menštruácie, zvýšený počet spontánnych potratov, eklampsia
zdroj: Tetanie

Koľko nepríjemností môže narobiť taká nevinná vec ako je nedostatok horčíka či vápnika, čo?

Pozn. nemusíš mať všetky príznaky, stačí len jeden, poprípade aj niečo iné, aby si bol tetanický pozitívny. Poprípade môžeš mať príznakov viac, a tetanik byť nemusíš.

Odhaduje sa, že v súčasnosti tetániou a jej záchvatmi trpí približne 10 %, prevažne mladých ľudí medzi 20 - 30 rokom života. Mne doktorka povedala, že ju mám od narodenia, ale spúšťačom záchvatov je stres, silný zážitok i pôrod. 

"Nie som blázon, som TETANIK"

Inak, po zistení diagnózy musím povedať, že mi padol obrovský kameň zo srdca. Nie som blázon, len preto, že sa ustavične čohosi bojím a že ma chytá panika z ničoho nič. Mám len nedostatok vitamínu.

A pri behaní na internete si môžem vydýchnuť, že som na tom, aspoň zatiaľ relatívne dobre. Niektorí ľudia, ktorých príbehy som si prečítala, trpia aj horšími záchvatmi. 

Záchvaty môžu byť tak silné, že sa človek ráno nepostaví z postele, pretože ochrnie na polovicu tela.

Pri šoférovaní auta sa musí odstaviť auto, pretože postihnutý odrazu chytí paniku, nevie sa nadýchnuť alebo má pocit na odpadnutie.

Ale ani záchvat paniky a strachu, keď si doma sama s dieťaťom, nie je dvakrát príjemný.



Diagnostikovanie 



Môj kamarát, onedlho lekár, mi povedal, že pri tetánií sa nejedná o chorobu, ale skôr o nejaký stav tela spôsobený nedostatkom istých vitamínov. Určite je potrebné pri podozrení na túto chorobu zájsť za neurológom, pre jej vylúčenie poprípade pre jej potvrdenie. Presne kvôli tomu, aby si nepobehoval od jedného lekára k druhému a zbytočne nečakal hodiny v čakárniach. Je to síce super, pri tomto turné som prečítala minimálne tri knihy, ale zbytočné (teda, aspoň sa utvrdíš v tom, že si zdravý a neumieraš - zatiaľ).

Tetánia sa zisťuje bezbolestne, i ja s nízkym prahom bolesti (čo je v podstate tiež istým prejavom tetánie), som to zvládla:


  • klinickým vyšetrením (to je to ťuk tým kladivkom po líci). Neviem presne ako to funguje, ale pri pozitívnej diagnóze sa pohnú kútiky úst
  • EMG vyšetrením
  • biochemických vyšetrením

Týmto sa vylúčia iné diagnózy a určí sa, o aký druh tetánie ide:


  • hypokalcémia (nízka hodnota vápnika)
  • hypomagnezémia (nízka hodnota horčíka)
  • hypokalémia (nízka hodnota draslíka)

Nie je na mieste sa zahrávať so zdravím a neliečená tetánia sa môže časom zhoršovať, pravdepodobne nedostatočným vstrebávaním dôležitých minerálov. Inak, neustály strach, stres a depresie na psychike a celkovej telesnej pohode, tiež nepridajú. Niekde som čítala, že pokročilý tetanický syndróm môže viesť až k vzniku epilepsie. 

Liečba 


Našťastie, nie je potrebné pri menších záchvatoch používať silné lieky, teda ak sa nejedná o ťažší prípad, vtedy musia niekedy nastúpiť i antidepresíva.

No obvykle stačia:


  • výživové doplnky (horčík, vápnik)
  • správna životospráva 
  • prechádzky a pobyt v prírode
  • vyhýbanie sa negatívnym správam 
  • vyhýbanie sa stresu 
  • relaxačné cvičenia 
  • dostatok spánku
  • v prípade ťažších stavov je potrebné zájsť i za psychológom, psychiatrom či iným odborníkom
  • čítať pozitívne knihy, pozerať pozitívne filmy 
  • smiech, smiech, smiech

Užívaním horčíka a vápnika mi ustúpil ten nepríjemný pocit mravčenia v rukách, nohách i úst. K tomu som začala cvičiť jógu (spolu s internetom). Hneď sa cítim lepšie, i bolesti chrbta trochu uľavili. Okrem toho som začala ešte behať (je to skôr taký pokus o beh, ale o to vôbec nejde), aby som sa naučila dýchať hlbšie. Samozrejme, v rámci možností nečítam negatívne správy, i keď nie stále sa tomu dá zabrániť, ale obmedziť určite. Chodíme so synom na prechádzky aj dvakrát denne. A hlavne sa veľa, veľa smejeme.

Pretože zo všetkého najdôležitejší je pozitívny prístup k životu!!!




Ak si sa náhodou našiel v mojom článku, určite navštív neurológa. Je lepšie poznať nepriateľa v tvojom tele a spriateliť sa s ním, ako neustále bojovať proti niečomu, čo nepoznáme. Celý život som si myslela že som hypochonder, blázon, neurotička, hysterka, depkárka, a ja som pritom "iba" TETANIČKA.

Pozn. Ale moje turné asi ešte neskončilo, keďže tú bolesť za okom tetánia nevysvetľuje. Tak ktovie, s akou diagnózou sa ti nabudúce zverím :-(.


Ali Čaja z Paláca


Citát na záver:


"Život vám dá akúkoľvek skúsenosť, ktorý je najužitočnejšia pre vývoj vášho vedomia. Ako viete, že to je skúsenosť, ktorú potrebujete? Pretože to je skúsenosť, ktorú máte v danej chvíli."



Eckhart Tolle

Ak by si si o tom chcel prečítať viac, na internete je niekoľko zaujímavých stránok: 

Pluska
Zdravie
Tvoj lekárnik
Vitálne
Rôzne príbehy ľudí

Komentáre

  1. Ešte že máme internet .....a hlavne naučiť sa v piatok zresetovať hlavy ....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No asi tak nejak. Nediagnostikovať sa po internete :-). A nezabudnúť sa zabávať :-)

      Odstrániť
  2. Ty příznaky jsou dost divoký, na jednu stranu jsem se v hromadě našla :) Tak držím palce

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne. Presne to je s tými príznakmi. Mám pocit, že som opísala každú jednu chorobu. Inak mám dosť nízky tlak a polovica príznakov je rovnaká. Asi najdôležitejšie je neklesať na duchu. No ale povedz mi to, keď sa neviem poriadne nadýchnuť, či ísť na dlhšiu prechádzku.
      ALe ja verím, že to bude dobré. Musí... pozitívne myslenie je základ. A verím, že ten beh a celkovo pohyb mi pomôže.

      Odstrániť
  3. Taky mi lékařka sdělila tuto "diagnózu" relativně nedávno. Šla jsem tam s tím, že asi něco s tlakem, a ejhle.. A příznaky byly ošklivé mimo jiné mi bušilo srdce, jako kdyby mi chtělo vyskočit z hrudi, a nemohla jsem dýchat - čím víc jsem se snažila, tím míň to šlo. Tyto "záchvaty" přicházely z ničeho nic, i když jsem byla v klidu, ale taky když sem se rozčílila...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, presne to dýchanie a búšenie. Od mala mi všetci doktori vraveli, že mám rýchle búšenie srdca, ale nikto to nikdy neriešil. A stále keď som sa dozvedela nejakú nepríjemnú alebo negatívnu správu, tak som zabudla dýchať. Preto mám problém s behom, lebo sa neviem nadýchnuť poriadne a okysličiť telo.
      Fakt som prekvapená, koľko ľudí sa postupne priznáva, že tiež tetániu má. A donedávna, ani som nevedela že niečo také existuje. Ale ja už má 30 preč, a až teraz to zistili...
      Držím palce aby si sa s tým popasovala natoľko, aby ťa to netrápilo dlhšie. Hold, skončíme na vitamínoch, ale pravdu povediac, radšej tak ako nejako horšie.
      Ďakujem za komentár :-)

      Odstrániť
  4. Osobne som o tomto ešte ani nepočula, no verím, že bude všetko v poriadku. Držím palce, aby sa minerály dali dokopy a tvoj organizmus bol úplne fit

    Čo je dobré to musím mať aj s novou vianočnou GIVEAWAY

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No veď to je to, že som donedávna o tom nepočula, a odrazu zisťujem, koľko ľudí - mladších i starších tým má problémy. Po behaní po nete som sa stretla i s deťmi. Je to fakt zvláštne. Ale keď vieme čo nám je, vieme ako na to.
      Ďakujem veľmi pekne za prianie, a ja dúfam, a verím, že sa to časom bude len zlepšovať :-)

      Odstrániť
  5. Tetánia mi je dôvverne známa. Zdravú stravu dodržiavam (väčšinou) aj pobyt a prechádzky v prírode, ale stresu sa nevyhnem. Naučila som sa s tým existovať ale migrény ma vedia ešte vždy poriadne potrápiť. Držím palce, aby si bola v pohode

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, sama som prekvapená, koľko ľudí ma s tým problémy. A ako vravíš, stresu sa nedá vyhnúť. Sama som bola prekvapená, ako som automaticky pred Vianocami v kníhkupectve tlačila do hlavy magnézium a tým som sa vyhla záchvatom. Niekedy ten náš organizmus automaticky vie, čo robiť. Intuícia funguje, treba ju len počúvať.
      Takže stále ak vieš, že nachádza stresové obdobie (dôverne to poznám, skúškové na výške, permanentne bolesti v bruchu), dýchať, dýchať, dýchať. A ventilovať stres. Inak, bez stresu by som nevedela ani existovať, ja osobne najlepšie pracujem, i články ma napadajú v strese. Ale nesmie nad nami zvíťaziť.
      Ďakujem veľmi pekne, i tebe prajem aby si to všetko mala pod kontrolou.

      Odstrániť
  6. Jsi moc hodná, žeš takový článek napsala. Je ošklivý pocit myslet si o sobě, že jsi hysterická a hypochondr. Znám to moc dobře. >.<
    Naprosto chápu ten tvůj kámen padající ze srdce. Já před rokem pomalu přestávala jíst a pořád jsem se klepala, k tomu mě začal bolet žaludek. Byla jsem v háji tím víc, čím víc jsem se bála, že mi je něco hrozného, zvlášť, když jsem se bála jít na vyšetření... Trvalo mi to přes půl roku. Nakonec se mi v noci začala děsně motat hlava, takže jsem dalšího rána upalovala za doktorem (můj obvoďák je třída :3), ten mi naměřil EKG, zvážil mě, změřil tlak a div mě dědečkovsky nepohladil, když viděl tu třesoucí se vyhublou hromádku neštěstí. Diagnostikoval mě jako lehkou anorektičku! Chápu, že ana není žádná sranda, ale já se v duchu třásla štěstím, protože opadlo podezření na jakýkoliv druh něčeho opravdu hrozného. Tady prostě šlo jen o moji psychiku, kterou brzy ovládnu sama (s podporou prášků, hehe, ale brzo je buu vysazovat :3). Jakmile jsem přišla domů, ztláskala jsem, co šlo, protože se mi nějakým kouzlem otevřela půlroční záklopka na žaludku a já zase pomalu začala jíst normální porce.

    Hodně štěstí!
    ichi z ichiLANDu :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi krásne, aspoň som si pri písaní trochu uľavila zo svojich chmúrnych myšlienok. Inak, to čo si prežila musel byť masaker, a veľmi dobre viem, ako si sa cítila. Hlavne to samodiagnostikovanie je asi z toho najhoršie.
      Ale už keď vieme čo nám je, aspoň sa s tým vieme popasovať. Pracovať s psychikou je dosť ťažké, ale verím, že to obe zvládneme k našej spokojnosti a k pohodovému životu. Držím ti palce, nech ti to ide od ruky a od sústa k sústu.
      Ďakujem za milý koment :-)

      Odstrániť
    2. Není zač. Jsem ráda, že komentář potěšil. :3
      Jinak já jím už normálně, ale doufám, že až vysadím prášky, můj žaludek se zase nezavře, no...

      Odstrániť
    3. Určite nie, je to veľa o psychike. Verím, že to bude ok, veď idú sviatky obžerstva, kedy to nevyskúšať ak nie teraz, keď na stole je lahôdok od výmyslu sveta?

      Odstrániť
  7. Odporúčam pozrieť si aj rýchle tipy na liečbu tetánie https://stressfix.sk/poobedny-spanok/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi krásne urcite si to prestudujem. Kazda rada dobra.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

To nevymyslíš, to je naša realita