Vianočné bestsellery, alebo čo som objavila v Paláci 5. časť

"Máme na rok na klid nárok zas až do Vánoc."
Settleři - Vánoce, Vánoce přicházejí

Nedávno som u jedného bloggera čítala takú dumku, že prečo sa skoro vo všetkých knižných blogoch objavujú dookola stále a tie isté novinkové tituly. 
Naozaj je pravda, že recenzie na tie "bestsellerové" novinky nájdete skoro všade. Pritom mnoho super noviniek naďalej ostáva nepovšimnutých. 
Asi slabá PR... 



Jednou z odpovedí mu bola, že recenzovať a predstavovať knihu, ktorá ma viac ako pol roka, alebo takú, ktorá vyšla v nízkom náklade nemá zmysel. Ľudí, ani vydavateľstvá to vraj nezaujíma... V knižnom priemysle ide o predajnosť, čísla, peniaze... 
"ÉEj bizňis!"

Prišlo mi to také smutné. Veď knihy a v konečnom dôsledku, samotné čítanie, je predsa o niečom inom. Mala som jednu takú obľúbenú hlášku:
"Možno neoperujem mozog, ale predávam niečo, čo dokáže potešiť smutnú dušu."
O tom práve knihy sú. Myslím, že my dáš za pravdu, že to nemusí byť práve najnovší TOP titul, aby nás dokázal potešiť. 

Koľkokrát som dokázala vyhrabať spod tej hromady nových kníh starší, neznámy, ale pritom úžasný titul, ktorý akurát sadol k mojej, vtedajšej, nálade. 
A práve o tých, nenápadných, neznámych, ale cez to zaujímavých liečiteľov duše, ti obvykle vlastne prinášam svoje články o objavoch v Paláci. 

Ale dnes nie. Práve dnes i ja urobím výnimku, a iba informatívne ti v rýchlosti predstavím tohtoročné, vianočné, "bestsellerové" tituly. Ja len, aby si videl/a, vedel/a, čím žil Palác pred Vianocami :-)

Vianočné bestsellery 2016


Tento trend, obrovských bestsellerov, je citeľný najmä pred Vianocami. Každým rokom sa opakuje jeden a ten istý scenár. Predáva sa v podstate stále to isté dookola. Čo povedať, niektoré knihy majú takú reklamu, že sa predávajú skoro samé. Preto, ako som aj písala v predchádzajúcom článku, nebol problém skočiť do vody a začať plávať v rozbúrenej rieke menom knihy.

Tak sa teda poďme pozrieť na tie knihy number 1 roku 2016:


1.)
Mengeleho dievča
Viola Stern Fischerová





Skutočný príbeh Slovenky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory. Kniha, ktorá sa u nás nezohriala ani pár dní. Ako prišla, tak aj odišla. Téma, ktorá sa predávala, predáva a bude predávať. Je to dobré, že sa na minulosť nezabúda, iba ja osobne si neviem predstaviť čítať pod vianočným stromčekom tak smutne knihu.




2.)
Harry Potter a prekliate dieťa
J.K. Rowling



Vždy, všade a za každých okolností. Harry Potter je jednoducho TOP. Priznám sa, že hoc som už dávno dospelá (teda aspoň podľa OP, i keď duševne sa tak ešte necítim), sfúkla som všetky knihy i filmy na jeden dúšok. No poslednú časť som ešte nečítala. Nie je to klasický román, ale divadelná hra, od viacerých som počula, že to nie je zlé. Tak uvidíme...

3.) 
Vlastnou hlavou
Marek Vagovič


Ako predal Fico krajinu oligarchom.
Čo povedať, tieto knihy boli a budú čítané. Ľudia sú zvedaví, chcú byť informovaní, i keď nie stále z tých správnych zdrojov. 
Každopádne som sa len čudovala, ako táto kniha mizla z našich regálov... 




4.) 
Špiónka
Paulo Coelho

Je pravda, že tie novšie knihy od Coelha nie sú také ako Alchymista či Pútnik z Compostely, ale i tak patrí medzi mojich obľúbených spisovateľov, a knihu doma musím mať v zbierke tak, ako aj ostatní jeho čitatelia. 


5.) 
Smrť na druhom brehu
Dominik Dán


Ja sa priznám, s kriminálkami si netykám, ale môj chlap celkom áno. A tak ako ja si zberkám Coelha, on si zberká Dána. Ale pravdu si povedzme, máloktorý slovenský autor je tak brutálne predávaný.




6.) 
Moje jedlo 3 - Štyri ročné obdobia
Martin "Pyco" Rausch

Ja sa už strácam vo všetkých tých "celebritných" kuchárskych knihách. Do tejto som však nahliadla kvôli tomu, že sa jedná o vegetariánske recepty. Pre mňa a moje "nekuchárske" zručnosti trochu komplikované, ale našla som tam pár takých, ktoré by som i ja zvládla, pri zdravom duševnom zdraví. 

7.) 
Mein Kampf
Adolf Hitler

Ten, kto nepozná minulosť, je odsúdený znova si ju opakovať.
Musíme veriť, dúfať a modliť sa, aby to tak nebolo. Kniha sa predávala rýchle, mizla mi pred očami. Snáď si ju ľudia kupovali len ako krutú pripomienku dejín, ako informačnú literatúru, ktorú splodil chorý mozog. Nie ako motivačnú knihu!!!!




8.) 
Si ako slnko
Táňa Keleová -  Vasilková



Držím sa hesla, že ak nevieš o niečom povedať niečo pekné, tak radšej mlč. Poviem len jedno, zlý výber obálky. Môj osemročný synovec skonštatoval, že ten obrázok vyzerá ako...


9.) 
Úlomky spomienok
Miroslav Graclík


Zvláštne, je to už druhá kniha o tejto skvelej speváčke môjho detstva, no tá prvá nešla takto na dračku. Tá druhá má lepší marketing, asi. I keď popravde, neviem kto vyberal fotku na titulku, ale taktiež sa mu veľmi nevydarila. Môj názor, teda...






10.) 
Prečo som prelomil mlčanie
Mikuláš Černák


Čo k tomu dodať. Černák a jeho príbehy, knihy č. 1 už pár rokov. A ak k tomu pridáme aj iné historky a knihy o mafiánoch, o tržby nie je núdza.





A čo som odporúčala ja...


Knihy nie sú zoradené podľa predajnosti, a už vôbec tu nie sú spomenuté úplne všetky. Pravdou je, že na Vianoce sa predáva asi všetko. 

Ale ak ťa zaujíma, čo som odporúčala pred sviatkami ľuďom ja, tak tu je iba taký maličký výber. I keď som so svojimi radami nemala veľký úspech a i tak ľudia odchádzali s niečim úplne iným. 
Samozrejme, nie je tu všetko, to by sme tu boli do Silvestra... 



Z obdobia holokaustu

Keďže Mengeleho dievča bolo vypredané behom hodiny, chodili za nami s požiadavkou na rovnaké tituly. Ono, rovnaké je nesprávny výraz, nikdy nenájdeš niečo úplne rovnaké. Niečo podobné, niečo z toho obdobia... 
Každá kniha je totiž iná, každý príbeh je iný, i štýl písania má každý svoj. No každá kniha je veľmi silná a privodí zimomriavky. 
A ak ťa zaujíma táto téma, tak som pri upratovaní objavila nemenej zaujímavé tituly, ktoré však nepatrili medzi TOPky. Tak, ak ti pred nosom vypredali posledný kus Violy Sternovej, skús hodiť očkom na:




Pozn. Priznám sa, že som neprečítala ani jednu z nich, v rámci zachovania môjho duševného zdravia, no podľa anotácii a názorov čitateľov vraj stoja za to.

Detská literatúra

Môj macík
Vianoce Majstra Ladu
Vianočná koleda




Pozn. Okrem iných samozrejme, tých krásnych titulov je plná miestnosť. No táto klasika by nemala chýbať v knihovníčke každého dieťaťa.

Pre dospievajúce dievčatá 

Anna zo Zeleného domu
Dievča z minulosti
Nástroje smrteľníkov




Pozn. Momentálne je výber literatúry, moderne označovanej ako YA, obrovský. Silné fantasy príbehy s prvkami sexu a erotiky...  nejaká Anna, ktorú som dobrosrdečne chcela ponúknuť mladým kočkám sa úspechu nedočkala. 

Pre dospievajúcich chlapcov

Juraj Červenák
Terry Pratchet
Douglas Adams



Pozn. Títo traja autori sú úžasní aj pre staršiu generáciu, nielen pre puberťákov. 

Iba tak, na zábavu

Patrik Hartl
Dominik Landsman
Milan Kolcún
Tradície na Slovensku
Špatní žáci, rebelové a jiní géniové
Tajomné miesta Slovenska
Keď Hitler bral kokaín a Leninovi ukradli mozog
Roald Dahl - výber z najlepších poviedok












































atď, atď, atď.


Samozrejme, že sa nezmestíme do jedného článku, a preto budem v predstavovačke zaujímavých kníh pokračovať naďalej, či už vo forme recenzií, alebo seriálom Čo som objavila v Paláci.

Na dnes ti praje krásny povianočný deň a na ďalšie stretnutie s tebou, či už pri knihe, alebo len takom tliachaní sa teší


Ali Čaja z Paláca

Citát na záver:

"Pozoruj so žiarivými očami celý svet navôkol teba, pretože najväčšie tajomstvá sú vždy skryté v tých najnepravdepodobnejších miestach. Tí, ktorí neveria v zázrak, ho nikdy nenájdu."

Roald Dahl

Komentáre

  1. Mala si napísať, že to vyzerá ako exkrement... mne pripomína to isté. Inak, super článok... ešte by som do bestsellerov pridala Trubanov Support, ten sa vraj takisto predáva skvele :) Ale ty vieš viac, si v centre diania.
    My s mamkou sme si kúpili Sovu od Bjorka a To od Kinga... Po Mengeleho dievčati túži moja milovaná, ale dostane ju najskôr na narodeniny :)

    Zvláštne dievča
    Čítanie je sexy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidíš, ten Trubanov Support nepoznám, nejako ho ľudia odo mňa ani nepýtali, musím sa na to mrknúť. Tá Sova i Cestujem sama sa taktiež predávali dobre, a TO od Kinga som taktiež odporúčala. Ono tých kníh bolo určite viac, a ak by som dala 20-tku tak obe knihy sa tam určite dostanú.
      To Mengeleho dievča má úžasné recenzie aj komentáre, ale ja by som ju asi nezvládla. No ak má rada tieto knihy, určite sa jej bude páčiť. Pred Vianocami nebola šanca ju zohnať, no verím, že po tom ošiale to bude už jednoduchšie.
      Inak, aj som chcela nazvať to slušnejším slovom, ale nechcela som byť neslušná. Mne veľmi neprislúcha hodnotiť knihy podľa obsahu, ani podľa obálky, no táto kniha sa asi ohodnotila sama.

      Odstrániť
  2. Nie somsom velmir v centre diania a velmi ani neviem čo sa číta (pretože chodím do knižnice kde čítam väčšinou staršie tituly). Áno, aj mne tie naukladané skalky pripomínajú niečo iné ako by mali... Nie som fanúšik príbehov z koncentračného tábora, a veľmi ma prekvapila aj kniha Mein Kampf, že si to niekto kúpi. Harryho Pottera som kúpila priateľovi, ale neviem či ho tá kniha práve ohurila :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Inak, ten Mein Kampf ľudia pýtali už dávno predtým, a dlhé roky bola zakázaná kniha. Sama som prekvapená, že ju nakoniec povolili, i keď je to asi s komentármi od historikov. Ale aj tak, snáď to ľudia čítajú len ako pripomienku minulosti.
      Myslím, že ten obal asi každému pripomína to, čo všetkým :-)
      S tým Harrym Potterom sama neviem. Dosť ma odrádza ten štýl písania. Klasika je klasika, a niekedy tie pokračovania po rokoch sú skôr na škodu ako na úžitok. Sama som sa ešte nerozhodla či mu dám šancu alebo nie.

      Odstrániť
  3. Môj Macík - čítať už v kolíske, prvá báseň
    Anna - každá mama by mala dcére venovať aspoň prvý diel ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite. Môjho Macíka milujú asi všetky deti.
      Ale Anna je už v dnešnej dobe dosť prekonaná, asi ako Mayovky a Verneovky. Ale i tak je to klasika.

      Odstrániť
  4. Některé poklady jsou zajímavé, ale třeba Prokleté dítě nemohu vystát. Nenapsala to Rowlingová, takže to rozhodně není žádný osmý Potter. Je to prostě fanfikce. A upřímně? Četla jsem tedy jen kousek, ale za mě osobně říkám, že na internetu jsou kvalitnější :)
    Ale třeba se ti bude líbit! :))

    Gabux

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem si ešte na tú knihu urobiť názor, lebo som sa k nej nedostala, len som si ju prelistovala a dosť ma odrádzal ten štýl - divadelnej hry. Ale...
      Inak, ak by som mala byť úprimná, už tie posledné knihy Pottera sú oproti prvej časti neskutočne premakané, a ja som toho názoru, že jej tam už pomáhal nejaký tím ľudí. Ale to je môj názor.
      Verím, že než knihu vydali tak ju Rowlingovej dali prečítať a s vydaním súhlasila. Ale i tak je to všetko marketing a peniaze. Nie každá kniha sa vydáva za účelom potešiť srdce a prinútiť mládež k návratu k čítaniu tak ako klasický Harry Potter. Nech je to ako je, ale podľa mňa ten skutočný, pôvodný HP je TOP.
      Osobne poznám deti, ktoré knihu neotvorili, kým nespoznali Harryho. Najskôr nadávali, čo to dostali za blbosť - knihu, a teraz čítajú Dostojevského.
      Ale trochu som odbehla, keď nebudem mať do čoho nos vnoriť, možno príde rada aj na to Prekliate dieťa a urobím si vlastný názor. Zatiaľ som len zmätená.

      Odstrániť
  5. bože moja dcera dostala tolko vela kniziek dostala na vianoce ze mame co citat :D
    no ja by som ti odporucala prečítať CHATRČ (ak ju ešte nemáš prečítanu) je to asi po malom princovi druhá najlepšia kniha su tam krasne myslienky aj príbeh je zaujimavo smutný, ešte som ju síce nedočila ale dufam ze coskoro ju prečítam :)
    Mengeleho dievča som o nej počula len same dobre veci . ze vraj dobra kniha tak raz sa aj do tej pustim :D

    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Knihy nikdy nie sú zlá voľba. Môj syn ich má tiež už hojne, podedené i pokúpené. Tohto roku je TOP Maťko a Kubko. Miluje ich i hlášky si nahlas verklikuje, i keď nie stále v najvhodnejšiu dobu :-)
      Chatrč som samozrejme kedysi čítala, ale pokračovanie už nie. Čítam duchovné knihy, niekedy viac ezoterické, ale i tie náboženské, aby som vedela porovnať a nájsť si svoju cestu. Kniha bola písaná dobre, ale s koncom som sa akosi nevedela stotožniť. Viem, že odpustenie je dôležité, ale ak mi niekto siahne na dieťa...
      Čítala som aj Nebo nie je výmysel, a tá sa mi viac páčila, pretože nebola tak smutná a skončila nakoniec dobre.
      Inak Mengeleho dievča by som ja asi nezvládla, knihy s touto témou sú pre mňa naozaj dosť ťažké. Ale ak ťa zaujíma v knihách táto téma, nedávno som mala jeden článok o knihách, ktoré som s touto témou prečítala:
      https://cajazpalaca.blogspot.sk/2016/12/co-som-objavila-v-palaci-4-cast-vojnova.html
      Ja mám radšej knihy, ktoré pohladia dušu a vyčaria úsmev na tvári. Ale keď mi je veľmi dobre a neviem čo od dobroty tak si prečítam niečo smutnejšie, nech viem čo je pokora a hneď si viac vážim to, čo mám :-)

      Odstrániť
  6. Veľmi sa mi páči, že v.tvojom zozname nenájdem iba nové knihy alebo novinky tohto roka ale aj tie staršie. Osobne si to cením asi najviac, nakoľko človek vidí, že sa oplatí čítať aj niečo staršie a môže to byť pre neho bestseller roka.,:) inak na nového harryho Potter si brúsim zúbky aj ja

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne o to sa vo svojich článkoch snažím priblížiť aj iné knihy, pretože tie najnovšie vidíme vždy a všade. Neviem síce či to niekoho zaujíma, ale som rada, ak niekomu pomôžem a privediem ho ku knihe, s ktorou bude spokojný :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita