Skúšky vôbec nemusia byť nudné, alebo perličky spred komisie

"Hurá, hurá dneska je matura. Som dutý ako rúra, ťahám Ľutovíta Štúra."
Smola a hrušky - Matura

Aj dnes pár hlášok, ale dnes ťa nebudem nudiť tými detskými, ani tými z Paláca, dnes si dáme tie zo školských lavíc. A možno sa aj spolu zasmejeme.


http://www.funradio.sk/clanok/23380-tema-maturity/

Zas trochu zo spomienok, alebo ako sa zo mňa stal tajný agent


Naša triedna nám často pred maturitou dávala rýchle písomky, kde sme si vyťahovali práve témy z maturitných otázok, z literatúry. No čo ti poviem, akurát môj milovaný obor, hoc nie všetka tá povinná literatúra mi bola milá, ako som už bola písala v jednom zo svojich článkov. 

Pamätám sa, akoby to bolo včera a nie pred ... timi rokmi, keď som si tak na písomke vytiahla otázku č. 3: 

Príchod Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu a ich prínos.  

Nuž, nie že by som o tej téme nič nevedela, práve naopak, vedela som toho dosť (a doteraz toho viem aj to iné, čo nás v škole neučia a nikdy učiť nebudú. "Slovan jsem a Slovan budu telom aj dušou.") Ale jednoducho som sa v ten deň asi zle vyspala, puberta mnou bila o život, téma sa mi nepáčila a tak som kompletne odignorovala celú písomku. Ja som chcela tému č. 5:

Romantizmus vo svetovej literatúre,

ale šťastie na mojej strane vôbec nestálo. A tak som si prekrížila ruky na prsiach a sledovala som, čo sa deje v triede. Keďže som sedela v poslednej rade, výhľad som mala krásny. 

Nebudem to tu celé opisovať, i keď by som mohla, ale to nie je témou dnešného článku, poviem iba toľko:

"Ak si myslíš, že keď počas písomiek opisuješ tak to nevidno, nie je to pravda. Všetko krásne vidieť, ak človek nie je slepý."

Krásne som videla Henine ťaháky pod rukávom, Igorove naťahovanie sa za zošitom na katedre (pri ich zatváraní sa mu podarilo zhodiť všetko, čo triedna na stole mala a spôsobil pri tom rachot, no ja som bola jediná čo sa nezľakľa), Martinove bomby pod lavicou (pán učiteľ neboj sa, nikomu to nepoviem, že si ako študent opisoval), Jožove otáčanie sa hore dole do papierov, aby aspoň čo to opísal..., atď, atď. Skrátka všetko. A musím uznať, že v ten deň som sa neskutočne zabavila. Dostala som síce z písomky guľu ako svet, ale v konečnom dôsledku som zmaturovala, a dokonca aj zoštátnicovala, takže všetko ok. 

No v ten deň som si uvedomila krásu v sledovaní. Stal sa zo mňa vogyaer. Ale neboj sa, nie v takom "psycho" význame. Stal sa zo mňa sliedič života. Nemám problém presedieť na lavičke aj dve hodiny a sledovať reči detí, dospelých, puberťákov, zapisovať si vtipné aj hrôzostrašné hlášky, i divné správanie ľudí. A popritom stihnem prečítať pol knihy, keď ma baví. Mám oči a uši všade :-). I vďaka tomu vám môžem prinášať články zo skutočného života, ako je napríklad aj ten dnešný.   



Tak, a pristúpme k téme dňa   


Keďže sa blížia tie maturity, záverečné skúšky a štátnice, rozhodla som sa dnes priniesť trochu odľahčený článok, kde trochu pospomínam na milé scénky, situácie a "chytré" odpovede nervóznych študentov, ktoré priniesol sám život. A keď sa nezasmeješ, nevadí, ale môžeš aspoň trochu pospomínať na svoje "ťažké" časy pred skúšobnou komisiou.

Určite robí tréma svoje a ten mladý človiečik, ktorý sedí pred komisiou a zviera v ruke pero, potí sa akoby práve zabehol maratón, myslí už len na to, ako odtiaľ čo najskôr vypadnúť a dať si pivo či niečo ostrejšie (veď už môže, po skúškach dospelosti je predsa dospelý :-)). A tak z jeho úst môžu vyjsť rôzne perličky, ktoré sa už navždy zapíšu do dejín skúšobnej komisie (presne tak ako tie naše palácové). Škoda len, že k nim nemám prístup, a tak si musím postačiť s tým, ktoré som zažila osobne, sprostredkovane z rodiny, alebo z okolia. Nie všetky sa stali priamo pri skúškach, niektoré sa stali tesne pred tým, keď sa dotyční hrdinovia na skúšky učili. Buď maturitné, záverečné alebo štátnicové...

Tak sa na ne poďme pozrieť:

(Pozn. Neuvádzam ani mená ani rody účastníkov. Narada by som niekoho priviedla do rozpakov :-))

"Ako sa ľudia v dedine dozvedeli, že vypukla prvá svetová vojna?"
"Však, rádiom nie?"
...

"Povedz mi, čo vieš o Shakespearovi a jeho diele."
"Hmm, mňa veľmi antická literatúra nezaujíma."
...

Kočka tesne pred maturitou:
"Prosím ťa, vieš mi vysvetliť rozdiel medzi Stalinom a Leninom? Ja si tých dvoch dosť mýlim..."
...

"Viete nám povedať, čo znamená výraz "otvorený" list?"
"No predsa to je taký, čo nie je zalepený!"
...

"What will you do, when you leave school?" 
          "I will go home, of course!"

...

"Prečítajte nám a preložte nám prosím výraz, napísaný na tabuli "мир мир""
"Mup mup!"

...

Tesne pred štátnicami na Technickej univerzite:
"Ako sa, prosím vás, dostane vzduch do kompresora?"
"Neviem síce, na čo slúži kompresor, ale to bude chyták. Kompresor predsa slúži na prevod, či?"
...

"Ako sa slúžka Ilona v diele Od Silvestra do Troch kráľov dostala k peniazom?"
"Veď ich vyhrala. V športke!"

...

"Slečna, napíšte nám obľúbené nápoje:"
"Koka kola, Pepsy kola!"

...


Tak a to je na dnes všetko. Mrzí ma, že som pri niektorých pivných a kávičkárskych debatkách, pri ktorých sa rozoberali témy o skúškach, mi chýbalo pero a papier (pri väčšine z nich boli mobily samozrejme ešte len súčasťou sci-fi filmoch). 
NIE! Nie som taká stará, len si viac pamätám! 

A ako vidím podľa svojich článkoch, v ktorých sa venujem spomienkach, tak si toho pamätám veľmi veľa. Starecká demencia mi ešte nehrozí, skôr tá materská :-): Ale o tom zas niekedy inokedy.

Ak som ťa dnešným článkom aspoň trochu pobavila, tak sa veľmi teším. Ak máš ešte pred maturitou, alebo pred štátnicou, či inými skúškami tak vedz, že všetko dobre dopadne. Jasné, nervozita funguje na stopercent, ale o pár rokov sa budeš iba smiať nad svojimi spomienkami.

A ak si náhodou začul, alebo sám "samozrejme" nechtiac vyslovil, budem rada, ak sa mi s ňou zdôveríš. Ja to, samozrejme veľmi rada, posuniem zas ďalej. Veď vieš, že som zberateľ halušiek :-)

A tak, ako sme s kámoškami na strednej veľmi radi a často hovorili:

"Sranda musí byť, aj keby nebolo čo piť :-)."

Na dnes ti prajem príjemný deň, a pri ďalšom článku, nech už je o čomkoľvek, sa s tebou zas teší:


Ali Čaja z Paláca


Citát na záver:


"Všimli ste si, že tí najchytrejší žiaci v škole nie sú tými, ktorým sa darí v živote?"


Paul Arden


Čítal si už?


Komentáre

  1. Zas si ma pobavila... už dávno som nemala také príjemné ránko ako dnes... čajík, koláčik, tvoj článok a ticho, keďže som pred pár mesiacmi rozbila notebook a nejdú mi repráky :D
    PS: Hlášky si nepamätám, väčšinou nie som zapisovač, ale tá trapka, ktorej blbosti si každý pamätá...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, som rada ak moje články a životné situácie niekoho pobavia a spríjemnia mu deň. Inak, za tie roky i mne veľa poutekalo. Hlavne že som nenosila papier a pero, čo je škoda. Na niečo si postupne spomínam, a iné odleteli do nenávratna. Škoda, ale teraz už všade nosím poznámkový blok so sebou. A zapisujem postupne do toho, ktorý som dostala od teba :-). Snáď už mi nič neujde.

      Odstrániť
  2. Skúšky sú pre mňa zlo, no snažím sa teraz pozerať na to: jeeej čo nové sa naučím a mám dojem, že odvtedy mi to učenie ide oveľa lepšie

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono, na strednej a na výške to tak býva, že ti učenie a všetko okolo toho lezie na nervy. Ale časom ti to už aj začne chýbať a na tie roky budeš spomínať len s radosťou. Ja určite neľutujem roky strávené v škole. A keď raz naberiem odvahu, možno sa zas do školy prihlásim. Na učenie nie je človek nikdy starý a vždy sa jest čo naučiť :-)

      Odstrániť
  3. Maturita bola fajn, na slovenčine so cvhytila okno... a predseda komisie mohol z fleku hrať poker ...zle si zistili čo učí a tak pani profesorka angliny prišla že nech tárame čo nám pôjde on tomu nerozumie, bol chudák z Prahy ...pointa - prekladal z angličtiny beletriu aj odbornú literatúru, ale to vyplávalo až posledná odmaturovala..tá hovorila perfektne a tak sa s ňou bavil anglicky ....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, a takýchto humorných situácii je neúrekom. Snáď sa mi podarí zozbierať ešte nejaké na ďalšie články. So skúšobnou komisiou bola stále sranda, hlavne keď boli nervóznejší ako samotní študenti. No hlavné je, že sa zmaturovalo :-)

      Odstrániť
  4. Ja sa pred maturitou trasiem, ale keď sa na to spomína takto odstupom času s humorom, tak to musia byť celkom fajn spomienky :D :) tieto boli veselé a pobavila si ma (opäť :) )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, potešenie na mojej strane. Áno, určite, i ja si pamätám že dva dni pred maturitou a štátnicami som do seba nevedela dostať skoro žiadne tuhé jedlo, a žalúdok som mala ako na mori. No potom som si povedala, že prečo? Veď to bola vlastne pohoda. JAsné, veď po vojne je každý generál. A bez tej zdravej dávky stresu a strachu by to nebolo ono. Však? :-)

      Odstrániť
  5. Taky mám jednu perličku od spolužáka na předmaturitkách - jak jsem psala v článku. :D Stala se v angličtině. Otázka zněla, jaké má ráno zvyky a on odpověděl - My mom doing me... - A strašně dlouho se odmlčel, takže výbuch smíchu ze strany zkoušejících - breakfast! - doplnil vítězně, když si vzpomněl na to slovíčko :D
    No když nám to profesor říkal, byli jsem mrtví. :D

    Jinak díky za tvé perličky :)

    Gabux

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto muselo byť super. Už si to zapisujem do svojho denníčka s hláškami :-).
      Som rada, že sa ti článok páčil a že som ťa trochu pobavila. Neboj sa, keď budem mať dostatok ďalších hlášok, určite v tomto trende budem pokračovať, i keď nie priamo zo študentských lavíc, ale zo života :-)

      Odstrániť
  6. Pobavilo. 😂 U nás na hodinách nemčiny viedlo:

    Učiteľka: Prelož slovo brigádovať.
    Študent: Brigadíren ? 😂

    To nezabudnem nikdy aj keď je to už strašne dávno.

    www.mozaikaticha.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že som pobavila.
      :-D tak to teda áno. Študenti sú odborníci vo vymýšľaní nových slov a prekladov :-).
      Ďakujem veľmi pekne :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita