Strážkyňa príbehov

"Jak miloval Pán Buh tenhle kraj když takovou krásu mohl mu dát, obklopit horou pláče spěv."
Nedvědi - Banská Bystrica

Máš rád príbehy o príbehoch, rodinných tajomstvách a záhadách, ktoré sa pomaličky rozplietajú, aby vydali svoje tajomstvá a postupne začínajú dávať zmysel? Kde sa zmätení duchovia minulosti snažia prihovoriť k osamelým dušiam prítomnosti? Ja veru áno, i preto mi pristála, na odporúčanie niektorých mojich obľúbených blogeriek (link nájdeš na konci článku), v ruke kniha s názvom:

Strážkyňa príbehov


















O knihe


"Nech sme v minulosti urobili hocikoľko zlých rozhodnutí, vždy sa môžeme začať rozhodovať správne. Minulosť nemusí určovať našu budúcnosť."

Jen Gibbsovej sa splní sen. Dostane prácu snov. V prestížnom newyorskom knižnom vydavateľstve Vida House ako editorka. Je známa tým, že ak zacíti knižný trhák, neváha kvôli nemu ostať uväznená v snežnej fujavici so samotným autorom, či jazdiť na snežnom skútri. Momentálne sa venuje biografiám, no časom by rada prejsť k beletrii. Svoju prácu vykonáva zodpovedne až natoľko, že jej na súkromný život a rodinu neostáva žiaden čas. Jej osobný život dopĺňa iba pes Piatok, ktorého našla opusteného v kontajnery s bývalým priateľom. 
Jej život naberie na obrátkach, keď sa jej na pracovnom stole objaví starý rukopis v zažltnutej obálke, bez mena autora, bez spätnej adresy. Obálka vyzerá, akoby ju práve niekto vzal zo Zakázanej hory, obrovskej kopy všetkých nevydaných rukopisov, ktorá sa nachádza v zasadačke, a naozaj sa jej nik, pod hrozbou okamžitej výpovede, nesmie dotknúť. Najradšej by zakázaný rukopis vrátila tam, odkiaľ očividne patrí, no staré stránky ju lákajú stále viac a viac. 
Neodolá, a začíta sa do príbehu, ktorý ju zavedie do Apalačských vrchov. Do miest, v ktorých kedysi vyrastala, a z ktorých pri najbližšej možnej príležitosti utiekla do ďalekého New Yorku. Po prvých stránkach si vytvorí sympatie k miešanke Sarre, ktorá si len veľmi ťažko nachádza miesto v živote. Jej život bez lásky a matky jej tak pripomína vlastnú minulosť, pred ktorou utiekla. 

"Niektorí ľudia to nechápu, ale človek sa nemôže rozhodovať na základe toho, čo si myslia iní,"

Rukopis však nie je ukončený a Jen neodolá hlasnému volaniu príbehu. Je odhodlaná vypátrať autora i pokračovanie príbehu, a tak sa po rokoch vracia späť do miest, kde na ňu dýchajú spomienky. Tie príjemné, kde spomína na múdru ženu Wildu Culpovu, ktorá ju prakticky vychovala, ale aj tie veľmi bolestné na despotického otca a zfanatizovanú rodinu, ktorá od nej očakáva, že sa bude správať podľa pravidiel, príkazov a zákazov. 

Na pozadí rodinných tajomstiev a hriechov sa pred ňou pomaly odhaľuje aj pokračovanie príbehu o krásnej Sarre i jej záhadnom autorovi.

Názov: Strážkyňa príbehov
Autor: Lisa Wingateová
Vydavateľstvo: i527.net
Počet strán: 320 
Rok vydania: 2016
Jazyk: slovensky

"Ten príbeh mi nedal spávať. Zvláštnym spôsobom ma zožieral."

Apalačské vrchy
Zdroj: http://www.infoglobe.sk/horolezecky-sprievodca/apalacske-vrchy/

Moja mienka


"Všetko, čo je z mäsa a krvi sa pominie, ale príbehy zostanú. Ty ich dobre poznáš. Keď sa z tohto sveta pominiem, ty sa staneš ich strážkyňou."

Príbeh o tom, že ak človek chce nájsť svoje miesto na zemi, musí sa vrátiť k svojim koreňom.  

Ako aj názov knihy prezrádza, tak aj skutočne ide o knihu plnú príbehov. Tých smutných, ale i tých veselých a láskavých. Tie sú navzájom prepletené, nádherne do seba zapadajú a nútia čitateľa ísť stále ďalej a ďalej. Z čírej zvedavosti, ako to všetko dopadne. 
Na jednej stránke sa pomaly zaľúbiš, na druhej sa pousmeješ, a na tretej rozhneváš. V knihe nechýba láska i napätie, nenávisť aj odpúšťanie. 
Hlavná hrdinka Jen pôsobí sympaticky aj cez svoje chyby, no je to len človek. Osamelá, smutná, no i cez nepriazeň osudu, šťastia nevzdávajúca sa osôbka. Nakoniec i samotná hrdinka neznámeho rukopisu Sarra, priama potomkyňa indiánov, oplýva vnútornou krásou a silou. 

Kniha sa číta veľmi dobre, skoro sama. Autorka má príjemný a nenútený štýl, a aj keď sa niekedy dotkla ťažkých a vážnych tém, podala ich s ľahkosťou a ľudskou rečou. Z románu dýcha vôňa a pokoj z drsných hôr, kde vedia prežiť len tí najsilnejší, no i tak má človek z mesta chuť skočiť dnu a stratiť sa v lone matky prírody. Do miest, po ktorých sa kedysi preháňali indiáni :-). 

Musím sa priznať, že som sa zo začiatku trochu obávala knihy, ktorú napísala autorka, venujúca sa kresťanskej tématike, hlavne po sklamaní z Chatrče. Aby si rozumel, mám rada knihy, kde sa pojednáva o viere či o hľadaní Boha, ale nesmie to byť veľmi násilné, fanatické, urážlivé či príliš nerealistické. Našťastie som sa v Strážkyni príbehov vôbec nesklamala. A hoc je ústrednou myšlienkou zmierenie s Bohom, deje sa to nenásilnou a citlivou formou.


"Dar, ktorý neotvoríš, nie je ničím iným, než krásnou haraburdou."

Kniha určite poskytuje príjemný a vzrušujúci zážitok. Doslova si pýta šálku bylinkového čaju, oheň v kozube a dážď za oknom. Ale ani čelovka pod perinou ti nevezme pokojný pocit z knihy, tvojej príbehy milujúcej duši.   

Ďakujem za tvoju pozornosť, a pri budúcom článku, nech už bude o čomkoľvek, sa s tebou teší:

Ali Čaja z Paláca

Úryvok z knihy na záver:

"Viera nespočíva v rituáloch, či vonkajších prejavoch. Viera sa týka krvi, dychu a šliach - je súčasťou podstaty človeka, a preto s nim kráča všade, kam sa vyberie."

Prečítaj si aj iné recenzie:

Komentáre

  1. Už som o nej počula, prečítame, uviďáme .....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že tebe by sa mohla páčiť. Ty máš rada také knihy :-)

      Odstrániť
  2. Tahle knížka vypadá skvěle, má krásný námět... tak snad se mi ji podaří sehnat. :) Díky za inspiraci.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som si ju vybrala kvôli tomu námetu, a neľutujem. Snáď sa ti bude páčiť tak, ako aj mne :-). Ďakujem za komentár

      Odstrániť
  3. Kniha vyzerá naozaj zaujímavo. Páči sa mi však jej názo, od ktorého by som nevedela ani presne čo čakať, no zároveň mi príde názov natoľko lákavý, že by som hneď po nej siahla

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež na oslovil práve názov knihy. Už som sa po nej obzerala, ale nakoniec ma prehovorila recenzia u blogerov. Ako som aj písala, je trochu s náboženskou tématikou, a po sklamaní z niektorých kníh, som sa trochu aj obávala, ale nakoniec to dopadlo dobre. Snáď sa bude aj tebe páčiť :-)

      Odstrániť
  4. Takže tretia kladná recenzia na túto knihu, ktorú som čítala a aj ty si ma nalákala :D S touto autorkou som nemala dobré skúsenosti a jej Listy do neba ma veľmi sklamali. Nesadol mi je štýl písania ani celkovo ten príbeh. Avšak, ako tak čítam, teraz si ju každý chváli a ja som vážne zvedavá ako by na mňa zapôsobila tentokrát. U mňa to vždy istí knižnica, takže ak ju tam objavím, určite po nej siahnem (aj keď si ju chválite, predsa len sa bojím si ju kúpiť po tej predchádzajúcej skúsenosti s ňou :D)
    Ďakujem za tvoj názor, pomohol mi pri rozhodovaní ;) A napísala si to naozaj krásne♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne za komentár.
      Verím tvojmu strachu, aj ja mám podobné pocity, keď sa mám pustiť do niečoho, čo ma už predtým sklamalo. Tiež som sa presne po sklamaní niektorých kníh s podobnou tématikou trochu váhavo po nej siahla, ale nakoniec som dobre urobila. V rôznych diskusných skupinách o knihách bola dosť ospevovaná, tak som si ju nakoniec zaradila do zoznamu. A vôbec neľutujem. Nečítala som síce Listy do neba, takže to neviem porovnať.
      Ale niekedy záleží aj od psychickej pohody, a knihu vezmeme do rúk v nepravý čas. A možno o pár mesiacov by sa nám páčila, ale dnes nám nesadla. Tak dúfam, že keď sa k nej dostaneš, tak sa ti bude páčiť rovnako ako aj mne :-)

      Odstrániť
  5. Len tak si brúzdam pomedzi články, čo nového v blogerskom svete, koľko som toho zase zameškala a zrazu BUM - Strážkyňa príbehov od Teba. Hneď som ho otvárala horiac nedočkavosťou, či sa naozaj jedná o tú knihu a ak áno, či ti učarovala rovnako ako mne. Nuž, srdce aj dušu môžem mať na mieste, keďže si na moju otázku odpovedala kladne. Veľmi sa teším, že sa ti kniha páčila, ani netušíš ...a touto krásnou recenziou si vo mne iba opätovne vyvolala všetky tie nádherné pocity, ktoré som mala počas čítania.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Musím priznať, že som si ju tak trochu dala na zoznam aj vďaka tvojej recenzii. Sama som bola zvedavá na ňu, a na druhej strane ma celkom láka aj názov knihy, čo je ale dosť risk, keďže obe vieme, že názov veľakrát môže zavádzať, tak ako aj obálka. Našťastie, táto k nim nepatrila.
      Naozaj som bola rada, že som si ju vzala do ruky. Aj sa veľmi dobre čítala, aj mala zaujímavý príbeh, aj krásnu myšlienku. Ďakujem za tip, a už sa teším na ďalšie zaujímavé knihy od teba :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita