Deň neprečítaných kníh

"Cestu za šťastím vám najlepšie ukáže malé dievčatko"
Lewis Caroll
  

Vieš aký je dnes deň?


"Každoročne pripadá na 31. augusta deň neprečítaných kníh. Na konci leta, keď už máme prečítané všetky novinky a odporúčané chuťovky, vraciame sa ku našej zaprášenej knihovníčke." 
zdroj fici



Odkazy na články o "dnk":

Dnk 2016 (tu si môžeš aj zasúťažiť o super ceny)

Teda, aspoň u mňa to takto funguje. A tým, že mám ešte resty z letného čítania v  podobe nedokončených recenzií v konceptoch, tak skôr než sa vrhnem na ďalšie novinky, pustím sa do nejakej "starinky", ktorú som ešte od kúpy nedržala v ruke, maximálne vtedy, keď som utierala prach pred Veľkou Nocou.

A ktorej knihe sa tento rok dostalo tej cti, že bude po rokoch prečítaná?


Práve v noci som dočítala Lilith, poslednú z môjho zoznamu letného čítania. A ráno ma čakala pol hodinová cesta autobusom a dlhé čakanie v ordinácii u doktorky. 

No, čumenie do blba alebo na trápne programy v telke, to nie je môj štýl.


Tak som sa ráno postavila pred regál a nechala to na osud. A ten rozhodol takto:

Dnes si prečítame...


Celkom sa aj teším, veď hlavná hrdinka románu nesie i moje meno. Túto útlu knižočku som dostala pred pár rokmi na meniny a stále sa mi pod ruku dostalo niečo viac dôležitejšie.














O knihe:


Zdroj foto


Keďže som knihu ešte nečítala, iba také to detské vydanie, a dokonca som ešte nestihla zhliadnuť ani jedno z filmových spracovaní, okrem toho "hrôzostrašného" seriálu, ktorému som vôbec neporozumela (možno preto, že som videla každú siedmu časť), musím sa spoľahnúť na pomoc internetu.




Pozn. Dokopy tých spracovaní bolo 12, prvé v roku 1903, posledné v roku 2010, režírované mojim obľúbeným Timom Burtonom. 


"Řekla bys mi, prosím, kudy se dostanu odtud?" 
"Záleží na tom, kam se chceš dostat."
"To je mi jedno kam-"
"Pak je jedno, kudy půjdeš."

Autor príbehov o Alenke - Lewis Carroll

Zdroj foto
"Charles Lutwidge Dodgson, známy pod pseudonymom Lewis Carroll (27.1.1832 - 14.1.1898) bol anglický spisovateľ, matematik, logik, učenec, anglikánsky duchovný a fotograf. Okrem spomínanej rozprávky o Alenke sú známe jeho básne "Honba za Snarkom" a Jabberwocky". Všetky tieto diela sú príkladom nonsensovej (nezmyselnej) literatúry. Je známy precíznymi slovnými hračkami, logikou a fantáziou vo svojich dielach." 
zdroj wiki


Alenka (alebo Alica, podľa slovenského prekladu) bola skutočná 

Zdroj foto
"Kniha bola pôvodne napísaná pre dievčatko menom Alice Pleasance Liddell. Spoločne so sestrami a autorom sa plavili po rieke Temža z Oxfordu do Godstowu, a počas plavby malá Alice stále dobiedzala do Carolla, aby jej rozprával príbehy - rozprávku. 
A práve tam vznikol tento zvláštny príbeh o dievčatku Alenke, ktorá svojim pádom do králičej nory vniesla bizarné fantastické prvky do svojho rozprávkového života. Alice niekoľkokrát prosila spisovateľa, aby jej príbeh napísal a mohla si ho kedykoľvek prečítať, až nakoniec podľahol prianiu dievčatka a na Vianoce jej daroval svoje rozprávanie aj s ilustráciami. O rok neskôr potom spis vyšiel s profesionálnymi ilustráciami Johna Tenniela"

zdroj wiki

"Zaujímavosťou je, že v roku 1931 v Číne scenzurovali túto knihu, pretože zvieratá v nej hovoria autor ich dal na rovnakú úroveň s ľuďmi." 
zdroj Teraz sk






Pravdu povediac, sama som zvedavá na to, čo ma to vlastne pri čítaní čaká. Pri hľadaní recenzie som našla rozporuplné pocity iných čitateľov. A hlavne, keď som si prečítala, že autor bol vášnivým fajčiarom marihuany, už mi je jasné, že nič normálne očakávať nemôžem. Ale, keďže ja som tiež (neboj sa, nie fajčiarka trávy), ale myslím tým riadne švihnutá, tak očakávam skôr riadnu haluz, plnú divných dialógov, podivných bytostí a nezmyselných situácii. 

O tom ale fantasy a rozprávky sú, či nie?

Úryvok z knihy na koniec:

"Všude mi "Čuně" spílají,
běda, to mám vždy na krku,
pokoj mi chvíli nedají
pro moji žlutou paruku."


Odkazy na zaujímavé články o knihe:


Komentáre

  1. Viem, aký je dnes deň. Priateľka mi s tým od rána píli uši :D a mám dosť neprečítaných kníh, hanbím sa za to, ale keď momentálne nemôžem čítať... píšem. Inak, Alica vyzerá super... nečítala som, ale ten príbeh milujem. No a moja neprečítaná knižka, ktorá na mňa mrká z nočného stolíka je Eat pray love od Liz Gilbert ;)

    Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Túto knihu som momentálne vyhrala na Bux.sk a zatiaľ som si ju odložila, ale už sa na ňu chystám, počas niektorého víkendu na chalupe. Moja mama ju už sfúkla, a celkom sa jej páčila, tak sama som zvedavá. Som zvedavá potom aj na tvoj názor na tú knihu, onoho času to bol neskutočný bestseller. O tých neprečítaných knihách by som ti tiež vedela hovoriť, tiež mám plnú knihovníčku, a myslím, že celkom zaujímavých titulov. Ale keď stále sa mi do rúk dostane niečo nové, niečo momentálne. Tak som si vytiahla Alicu (či Alenku) a už sa teším. I keď je to vraj riadny haluzovka, ale mne to nevadí. A aspoň na ďalší rok sa mám na čo tešiť :-)

      Odstrániť
  2. Ja dnes tiež oslavujem deň neprečítaných kníh (od rána som vedela, že dnes je) :) Len nemám nič neprečítané, tak som sa dnes vybrala do martinusu a vrátila som sa s peknou kôpkou :) Alicu zbožňujem, dostala som sa k nej až po filmovej verzii, ale je to krásny príbeh :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rozmýšľam, že si tiež asi zhliadnem filmovú verziu tú najnovšiu. Určite to bude haluška, ale nevadí. Už som v polke knihy a zisťujem, že je to písané viac pre deti, no je pravda, že keď som bola dieťa, nevedela som sa cez ňu prekusnuť nijako raz. Asi na niektoré knihy je potreba dospieť či dorásť.
      No zas ja mám neprečítaných kníh habakuk, keďže pracujem v kníhkupectve a stále si beriem nejakú knihu, či už z akcie alebo preto, že sa mi páči. A stále so slovami, na neskôr, pretože mi príde pod ruku niečo lepšie. Takže mám toho dosť aj na tri týždne neprečítaných kníh.
      Ja viem, prečo do kníhkupectiev momentálne nechodím. Tiež keď tam idem, skončím s kôpkou kníh. A už nielen pre mňa, ale i pre syna.

      Odstrániť
  3. Všade ma tento deň dobieha a veru oslavujem svojím spôsobom tiež :D. Celkovo nie som veľký fanúšik fantasy, ale Alenka je proste klasika už od detstva v rôznych spracovaniach, a teda knihu by som si možno aj prečítala. Netušila som, že fajčil marihuanu, ale v poslednej dobe som sa to dozvedela o viacerých autoroch, čiže ma to až tak z miery nevyviedlo. Z tejto stránky som sa na Alenku nepozerala.
    (Vedela si že existuje syndróm Alenky v krajine zázrakov? Je to disorientácia a pocit že steny sa zmenšujú alebo zväčšujú, menia farby, divoké sny... Prejavuje sa u detí)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak vidíš a toto som napríklad nevedela. A to som celkom fičala po nete pri písaní článku a hľadala nejaké informácie či už o Alenke alebo o autorovi a toto mi nikde nevyskočilo. Filmy som bohužiaľ nevidela, ako som už písala, a samotná kniha je naozaj písaná zaujímavým spôsobom. Na jednej strane tak detsky, na druhej by som tomu ako dieťa nerozumela. Existuje aj detská verzia z dielne Disney, mám pocit že je to tam popísané nejak viac detsky. Ale to už nie je klasika.
      A o tých spisovateľoch a iných umelcoch je známe, že nielenže fajčili trávu, ale veľa z nich fičalo na iných drogách, a o alkohole ani nehovorím. Asi je to nejaká daň za slávu. Možno by asi vďaka psychotropným látkam nevzniklo viac diel. Ale čo ja viem? Ja to neužívam. A možno práve preto som nevytvorila nejaké obrovské dielo...
      Preto všetká česť umelcom, ktorí sa na výslnie dostali svojim talentom

      Odstrániť
  4. Neprečítaných kníh mám celú hromadku a tak mi jeden den nestačí, ešte že som o nom doteraz nevedela ....
    a syndrom Alenky v krajine zázrakov sa asi prejavuje aj u starších a ani nefajčia trávu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A to také nevieš? Už roky rokúce sa tento deň venuje knihám, ktoré nám stoja v poličke, hoc sme ich nikdy neprečítali. A ani som netušila, že ty také nejaké máš. Som myslela, že okrem Liečiteľa si sfúkla všetky. Tak šup, šup, pustiť sa do neho :-)
      Ako som písala, o tom syndróme Alenky som ešte nepočula ja. Ale zas som dokonalá, a nemôžem všetko vedieť.

      Odstrániť
  5. vrrrrr...čo robíš v mojom počítači ???? budeš tu 2x vieš že to neviem prehodiť

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No poviem ti, keď som ráno otvorila poštu tak som riadne dumala, na akom matroše fičím ja, že som si poslala správu a ani o tom neviem. A potom kukám, kukám a to nie ja.
      Klikni si na ikonku vlka vpravo hore a zmeň užívateľa na seba. Vyzerá to naozaj ako nejaká schíza, že si píšem sama sebe :-)

      Odstrániť
  6. Jeeej, zaujímavý výber.:) Ja sa taktiež radím k tým, ktorí jednak nečítali knihy a taktiež nevideli ani žiaden s filmov, či seriálov - čiže, asi by som to mala čím skôr napraviť, no keďže v mojej knihovničke Alenka nečaká, rozhodla som sa svoj čas venovať iným knihám - že ich nie je málo a popri tom som sa stiahla zapojiť aj do súťaže.:D Všetko na poslednú chvíľu samozrejme. No a síce mi to neide Boh vie ako rýchlo, ako sa hovorí, pomaly ďalej zájdeš a je to určite lepšie, ako spomínané čumenie do 'bedne'.
    Tak teda prajem príjemné čítanie a teším sa na spomínané recenzie.;) Od Teba človek vždy dostane viac ako by čakal, vďaka tým faktom, čo je úžasné.:) Ani v tomto prípade som veľa vecí nevedela - tá Čína ma napríklad zaskočila, čo potom vôbec vydali, prázdne stránky? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne. S filmom to určite napravím, len ešte neviem kedy. Mám na zozname toľko dobrých filmov, o knihách nehovorím, a tak málo času. Inak so zapájáním do súťaží na poslednú chvíľu mám svoje skúsenosti, stále to tak robím. A nikdy nevyhrávam. Asi mám šťastie v niečom inom, i keď nejaká malinká výhra (a tým nemyslím knižku, ale tak trochu i niečo viac) by celkom dobre bodla.
      Máš úplnú pravdu v tom, že pomaly ďalej zájdeš, pri čítaní nejde o súťaž kto prečíta viac, ale o to, užiť si ten pôžitok pri čítaní. To ti len kniha môže dať. A super je, že každý tú istú knihu prežíva úplne inak, na každého to pôsobí inak, a to je na tom najlepšie. Preto si prečítam aj iné recenzie na tú istú knihu, ale i tak si robím stále svoj vlastný názor.
      Som rada, že sa ti moje články o knihách páčia, budem sa snažiť. Momentálne mám v hlave aj milión iných článkov z našich prázdnin, a zas jeden problém, tak málo čase a priveľa aktivít. Ale ja to dám do konca mesiaca určite. Už mám na svojom zozname ďalších veľa kníh, ktoré si chcem prečítať.
      Inak, aj mňa by zaujímalo ako to s tou Čínou skončilo, no nikde som sa k tomu nedopátrala. Možno priamo na čínskych stránkach, ale tento jazyk neovládam :-). Muselo to byť každopádne zaujímavé, tie prázdne stránky fantasy :-)

      Odstrániť
  7. Ja som si cez deň neprečítaník kníh prečítala knihu Jedz modli sa a miluj, ako mi zmenila život :) Celkom ma táto kniha aj prekvapila a potešila

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Túto knihu som práve vyhrala na Buxe a len nedávno mi došla. Už ju mám na zozname a snáď sa k nej v najbližšom čase dopracujem :-). Onoho času, keď som nastúpila do kníhkupectva to bol neskutočný bestseller. A chystám sa i na film s Julioui Roberts. Ale kedy to bude, tiež netuším.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita