Artfilm Fest aj v mojom meste 2017 1. časť

"V kině jsem ti první pusu dal, v tu chvíli zapomněl jsem, kdo v tom filmu hrál."
Petr Rezek - Kino Glória


Neúprosný čas. On nie že uteká, ale tryskovým šprintom si to mieri ku cieľu. Že o čom točím? Ešte včera som písala o svojom prvom "orgazme" so skutočným filmovým festivalom konajúcom sa v Košiciach, a ani som sa poriadne neotočila, a "paľe", už je i po tom druhom. Nuž, popravde, ten prvý za veľa nestál. Jeden film, jedna (možno) celebrita a hotovo. Moja chyba, neskoro som sa uvedomila. A tak som ten minuloročný končila slovami:


"Ale o rok, pánečku, o rok si to skutočne užijem!"

Nuž, a ako som teda dopadla o rok, teda teraz? 




25. ročník Artfilm Festu


A presne na rovnako, ako aj minulého roku, som dopadla tak, že som si nevyberala filmy, podľa toho, čo chcem vidieť, ale podľa toho, kedy sa mi uvoľnili dve hodinky času. Takže takého Masaryka, či iné české alebo slovenské filmy, si pozriem niekedy inokedy. Nateraz som sa upokojila aj s inými chuťovkami. V podstate mi išlo o to, aby som toho videla čo najviac. Prvým filmom na programe bol:

Demonios tus ojos

Moja sestra

Pedro Aguilera


Podľa oficiálneho obsahu som očakávala film v štýle Kids, ale našťastie sa nič podobného nekonalo. I keď sa píše, že film je plný porna, sexu, alkoholu a drog, v skutočnosti tam toho veľa nieto. Podľa mňa, v historických či slovenských seriáloch je bohapustého života oveľa viac, ako v tejto snímke :-). 

youtube.com

Stručný obsah:
"Filmári sú votrelci, prenikajúci do súkromných priestorov, ktoré im nepatria a ukazujú ich svetu. Moja sestra je sériou takýchto invázií."
Oliver, hlavná postava filmu, patrí medzi takých filmárov. Momentálne dokončil svoj najnovší film a rozhodol sa na pár dní navštíviť svoju nevlastnú sestru Auroru. Vo svojej posadnutosti o zobrazenie reality jej nainštaluje do izby skrytú kameru, a zo svojho prenajatého bytu ju potajme špehuje. Stále viac objavuje veci, ktoré možno ani vidieť nechcel, no čím viac je mu to umožnené, tým viac sa z toho stáva posadnutosť, úchylka i zvrhlá zvrátenosť.

Pri týchto nezávislých filmov si uvedomujem, že ja tieto snímky vnímam úplne inak, ako je to mienené a ako nám to chcel režisér predstaviť. Na konci filmu totiž bola krátka beseda priamo z režisérom, ktorú som si nemohla nechať ujsť a kde nám trochu predstavil ústrednú myšlienku svojho diela. 

(Keď sa človek raz za čas dostane mimo domu, treba to využiť naplno :-)).   

V diváckych otázkach sa najčastejšie riešil formát obrazu, v čom ja "absolútny ignorant" nevidím nikdy žiaden rozdiel a tak som mala pocit, že som videla niečo úplne iné, ako všetci ostatní vôkol. A v tejto myšlienke ma ubezpečil aj režisérov prejav o tom, že film rozprával o manipulácii, o presýtenosti filmového obrazu, o tom, že už sme natoľko imúnny voči násiliu, že nás už nemôže nič prekvapiť. Ja som síce vo filme našla niečo úplne iné, ale aj to je poslaním filmového priemyslu. Prinútiť ľudí premýšľať.

youtube.com
Oliver mal predstavovať rebelanta, svojského bohéma, ktorý si môže robiť čo chce, neriadi sa žiadnymi pravidlami, a nikto na neho nemôže. Ja som v ňom videla úbožiaka, skrachovanca, ktorý sa nevie zmestiť do kože, nevie si nájsť svoje miesto na zemi, nedokáže sa vysporiadať so svojim životom. 
V snahe o zobrazenie dokonalého obrazu nepozná prípustné hranice a ide ďalej a ďalej, kam až ho to pustí. Svoju frustráciu si rieši prostredníctvom alkoholu, drog a sexu. Chuť po manipulovaní svojho okolia ho nakoniec dostáva na kolená a do bodu, odkiaľ už nieto návratu. 
Zaslúžil by si pár po papuli, ale v taký čas ja verím, že osud si ho nájde. 

youtube.com

Ako povedal na záver Pedro:
"Snaha o manipulovanie iných ľudí a hlavne manipulovanie svojej rodiny nakoniec vedie k samozničeniu." 

Režisér sám nazval svoj film rodinným filmom, a v rámci srandy pozval na svoje ďalšie premietanie sestry prítomných mužov, ale aj ostatných členov rodiny :-). Ak teda obľubuješ takýto žáner, tak prečo nie. 

Moja sestra - CSFD
Moja sestra - Artfilm fest
Pedro Aguilera - Youtube Artfilm


Ondřej Vetchý - Hercova misia


A keď už, tak už, povedala som si, keď som sa v utorok potulovala po Hlavnej a akurát na prechádzke v Paláci zistila, že tak o hodinu budú predávať ocenenie hercovi Ondřejovi Vetchému. Tam predsa nemôžem chýbať, veď toho chlapa milujem, odkedy som videla rozprávku s Čerty nejsou žerty (mohla som mať cca 6 rokov). Veď kto už môže byť viac sexy ako čert meniaci sa na vlka? A odvtedy to išlo. Od Kefalína v Čiernych barónoch, cez hrobára v Kolji až po iniciatívneho blbečka v Okresnom přebore, milovala som všetky jeho role i hlášky vo filmoch. Zahrá záporákov i klaďákov tak presvedčivo, že mu naozaj všetko uverím :-). Predsa si nemôžem nechať ujsť príležitosť, vidieť ho na vlastné oči. To sa jednoducho nedáááá!!! 

Nuž, a tak sme sa trochu po meste pomotkali, a potom sme sa postavili priamo pred pódium a čakali. Ľudí bolo neúrekom, avšak nikto sa netlačil. Akurát sa mi všetci stavali do záberu a tak snímky nie sú úplne perfektné. Maličká som aby som ich preskočila s foťákom a zas, biť sa nebudem kvôli tomu. Ani s ochrankou, aby som si spravila svojku s hercom, ako poniektorí. Za moje duševné a telesné zdravie mi zas Ondřej nestojí. Mne úplne stačilo, že som som ho videla naživo, stál pár metrov odo mňa. 








Ondřej Vetchý - Artfilm fest

A krásny deň za nami :-). Ale ak si myslíš, že to bolo všetko, čo som tohto roku na festivale zažila, mýliš sa. No myslím si, že článok i tak dosť dlhý a tak, ak chceš vedieť, akých filmových predstavení som sa ešte zúčastnila, vieš kde ma zajtra nájdeš. 

Teraz ti už len poprajem krásny večer a na ďalšie stretnutie s tebou sa teší:


Ali Čaja z Paláca


Hláška z filmu Černí baróni na záver:

"Nám šlo hlavně o člověka, pane!""Kefalín, tyhle starosti mužete pustit z hlavy...Lidi je na světě jako sraček!"

Čítal si už?

Komentáre

  1. To muselo byť fajn. Nejaký dobrý film by som si aj ja rada niekedy pozrela, v poslednom čase som na to nemala chuť a ani ten čas. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár. Ono, niekedy je práve na zlé obdobie dobré pozrieť si nejaký dobrý film. Ale obvykle skôr komédiu ale rozprávavku než nejakú psycholicku drámu, ale každý má iný vkus.
      Čas si treba nájsť na veci, ktoré nám robia dobre. Všetko ostatné počká ale naša duša nie. Prajem viac dobrej nálady a času na super filmy i knihy 😁.
      Ďakujem za komentár 😀

      Odstrániť
  2. S tým tryskovým šprintom, ktorým sa náš čas rozhodol uberať naplno súhlasím. Živo si pamätám, ako som minulý rok o takom čase o tomto festivale na blogu čítala a dumala, že pri ďalšom ročníku tam musím bezpodmienečne zavítať už aj ja a aha ako som dopadla...ani neviem, že sa to už konalo. Ach jaj. Naozaj to beží. No zo spomínaných filmov ma akosi nezaujal ani jeden, nie je to moja šálka kávy. Taktiež sa mi tu naskytá otázka, prečo mám ja takú silnú averziu voči filmom CZ/SK scény? Nedokážem to pochopiť, keďže nemôžem poprieť, že sa mi niektoré dokonca aj páčili, no aby som si svojvoľne k ním opäť sadla so zámerom, že si ich pozriem opäť alebo že si pozriem niečo nové? Ani náhodou...čo ma mrzí, lebo väčšina by možno aj stála za to. No ale veľmi sa teším s tebou, že sa ti podarilo stretnúť a vyfotiť svojho obľúbenca!:) To je paráda a aspoň takýmto spôsobom tú radosť môžem zdieľať.:) Fotky sú tiež skvelé.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ťažko povedať, každý máme svoj vkus a každý iný pohľad. Možno ti nesadli režiséri, herci, alebo aj samotné scenáre. Možno sa k tebe nedostal ten správny. Ak máš rada iný druh či žáner, je zbytočné sa síliť a márniť čas s filmami, ktoré ti nemajú čo dať. Ja naopak, český film milujem. Nevravím, že každý jeden, ale viem si medzi nimi nájsť tie správne. I komédie i psychologické, no musím mať na ne tú správnu náladu. Ani ten najsuper film ti nič nedá, ak si ho nepozrieš v správnom rozpoložení, to je tak ako s knihou.
      Ale zas, myslím si že Češi vedia točiť lepšie komédie ako my. Neviem prečo, ale tie slovenské filmy ani mne veľmi nič nehovoria. Tiež je možno vina vo mne, alebo v nesprávnom výbere, ale komédie natáčať akoby naši režiséri nevedeli, a psychologické sú zas veľmi psycho. Historické obvykle pokazia a o katastrofálnych seriáloch ani nevravím. No nevzdávam to, a stále si slovenské filmy pozerám a dávam im šancu, verím, že raz (s výnimkou tej starej klasickej kinematografie, ktorú zas môžem), nájdem film, ktorý sa mi bude páčiť. A verím, že sa to podarí aj tebe.
      Možno je to tým, že samotný film už ideš pozerať s tým, to je blbosť, a tým pádom si v ňom nenájdeš to dobré. Skús to ako ja. Ak si aj nejaký vyberieš, pozeraj sa na neho nezaujate. A možno motyka vystrelí... ja čakám doteraz
      Držím palce :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita