Je písané slovo skutočne mŕtve?! 3. časť

"Obchodný dom to je vlastne novodobý chrám. V ňom tovaru sa klaniame a ten sa klania nám."
Miro Žbirka - Kúp mi knihu


Odpoveď na otázku či ľudia ešte čítajú sme spoločne našli (TU) a čo čítajú sme sa dozvedeli (TU). A ak ťa zaujíma aj odpoveď na otázočku:

Prečo ľudia čítajú?



tak sa pohodlne usaď, a prečítaj si pár odpovedí od obyčajných, normálnych ľudí (rozumej knihomoľov). Pár týždňov som túto otázku pokladala aj našim zákazníkom, knižným maniakom v knižných skupinách, aj niektorým blogerom. Neuveríš, ale dostala som množstvo krásnych a inšpirujúcich odpovedí. Tak sa na ne pozri so mnou:




  • Od prvej triedy na ZŠ chodím do knižnice... doteraz. Prelúskala som už stovky kníh a musím povedať, že ma to nesmierne obohatilo. Na duši, aj na slovnej zásobe, v rozhľadenosti a štylistike. Neviem si predstaviť život bez kníh, milujem ich vôňu, šuchot obracajúcich sa strán, tie motýliky v bruchu, keď držím v rukách fakt dobrú knihu.

  • Život človeka je veľmi krátky a nech by sme sa snažili všetko čo sa len dá, nemáme šancu, nedá sa to stihnúť. Vďaka knihám však vieme žiť stovky životov, navštevovať tisíce miest a zažívať miliardy príhod a čo je najlepšie, presne také, aké si vyberieme - tragické, romantické, komické, reálne aj snové. Kniha je vlastne súkromný teleport do novej destinácie, ktorej vizuál dotvárame my sami, svojou fantáziou. Pri knihe nie sme len pasívnym pozorovateľom, ktorému podsúvajú obraz, či zvuk. Knihe musíme venovať svoj čas (často len ukradnuté chvíľky medzi povinnosťami), svoje myšlienky a predstavivosť. A na oplátku nám poskytuje nové informácie a širší rozhľad, zlepšuje prejav, prináša schopnosť sebareflexie a empatie ... a predovšetkým číru a nefalšovanú radosť. Preto čítanie milujem a láske ku knihám učím aj moju dcérku.                                     

  • Daniel Hevier mi kedysi so začudovaním povedal (je to spisovateľ ale kreslenie a tvorenie obecne je pre neho druhá prirodzenosť. Parafrázujem náš rozhovor, lebo si ho nepamätám doslovne) "Nekreslíš? A prečo?" "Neviem, nikdy ma to nezaujímalo, neprišlo mi to potrebné a nikdy mi to nešlo." "Pre mňa je kreslenie ako smiech ... a neviem si predstaviť, že by som sa celý život nesmial."  - U mňa je tak s čítaním.

  • Ja milujem čítanie už od detstva, pre mňa je to únik od reality, akoby som žila život niekoho iného. Intenzívnejšie prežívam príbeh, keď ho čítam, ako keď pozerám film. V poslednej dobe som začala oveľa viac čítať knihy, lebo ponuka našich TV staníc je taká biedna, že ju rovno vypnem a chytím do rúk knihu. Pre mňa je najväčším relaxom (hlavne v zime) zobrať knihu, zababušiť sa do deky, spraviť teplý čajík, alebo kávu a dlhé hodiny si čítať.

  • Čítanie je pre mňa oddych, relax, reset, únik z reality. Vďaka knihám som sa veľa naučila, zlepšila slovnú zásobu, ovládam vďaka nim gramatiku (aspoň myslím). Knihy vyvolávajú vo mne rôzne emócie, zamýšľam sa nad vecami, ktoré nečítajúcim ľuďom ani nenapadnú. Aj vďaka knihám som empatická ... je toho veľa, prečo milujem knihy.

  • Pre mňa je čítanie obrovský relax a pri deťoch potrebný únik z reality ... ľudia sa ma často pýtajú, že mám tri deti a 2 psy, ako to zvládam, stíham, že stále len s deťmi, žiadny čas na seba, nevypadnem od nich, neoddýchnem si ... vážení, omyl ... ja sa denne nacestujem s knihami oveľa viac, ako tí, čo nečítajú a zažívam také dobrodružstvá o ktorých nemajú ani poňatia.

  • Beletriu kvôli relaxu, iné hobby nemám a TV ma nebaví, sem tam nejaký seriál. Literatúru faktu aby som neosprostela, baví ma dozvedať sa nové veci o tom, ako svet funguje (matematika, fyzika, biológia, psychológia).

  • Ja čítam od piatich. Sestry boli odo mňa staršie o 5 - 6 rokov, takže som sa viac menej utiekala do sveta kníh. A inak, strašne ma serie, že raz zomriem. A hlavne kvôli tomu, že aj naďalej budú vychádzať nové knihy a ja si ich už neprečítam. Myslíte, že v nebi sú knižnice???

  • Čítam, lebo som, som lebo čítam. Som knihomoľka od maličkého mala.

  • Prečo čítam? To je otázka, ktorú som si vlastne nikdy nepoložila. Je to pre mňa prirodzené, asi ako dýchanie, či jedenie ... bola som k láske ku knihám vedená od mala. Pamätám si, ako sme doma čítali, tatino sediac v kresle v obývačke s okuliarmi na nose, mamina krížom cez manželskú posteľ a ja vo svojej izbe zababušená v paplóne. Každý čítal úplne iný druh kníh, ale bola to vlastnosť, čo nás spájala. Podľa mňa sa láska ku knihám rodí už v detstve, preto aj svojim deťom čítam, vediem ich k úcte ku knihám a budem veľmi šťastná, ak sa mi podarí a raz budú aj oni spomínať na to, ako sme si doma všetci čítali.


Dovedna mi došlo cez tridsať odpovedí na moju zaujímavú otázku. Pre knihomoľov je čítanie únik z reality, a spôsob, ako prežiť milióny iných životov, navštíviť množstvo miest, na ktoré sa nikdy nedostaneme. A vďaka nudných programov v TV sa predáva viac kníh, čo mňa neskutočne teší :-).

"Existuje veľa ciest, ako obohatiť detský svet. Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých."

Jacqueline Kennedy


Rovnakú otázku som položila aj deťom. Napr. svojmu synovcovi č. 2, ktorý je knihomoľom na pohľadanie, i svojej neterke, ktorá taktiež rada trávi čas v knihách. Taktiež aj mladým čitateľkám v našej predajni. Odpoveď bola skoro stále rovnaká:

  • Čítam knihy, lebo ma zaujímajú aj bavia. Ale čítam ich hlavne preto, lebo sa vždy zahĺbim do toho príbehu. Knihy sú dobré pri čakaní :-D.

  • Ja čítam knihy, pretože sa pri nich dá oddýchnuť, zlepšujem si tým gramatiku a čítanie, a aspoň sa nenudím.

  • Nikdy som nepremýšľala na tým, prečo čítam, ale asi preto, že to milujem. Doma u nás nikto nečítal, ale leto som trávila u babky, ktorá mi raz dala do ruky nejakú knihu od Karla Maya. A odvtedy som nepustila knihu z rúk. Musím čítať, je to droga, len zdravšia.


Deti som touto otázkou zaskočila asi najviac. No vynašli sa a stále zo seba vysúkali niečo milé. Avšak najčastejším sa skloňovali slová droga, voľný čas, svet fantázie.  

"Ak chceš do postele niečo múdre, zober si knihu."

Anonym

A do tretice tu mám odpovede od niektorých mojich obľúbených knižných blogerov, ktoré na moju zvedavú otázočku odpovedali takto:


"Čítam a píšem, pretože príbehy boli odjakživa mojou súčasťou. Neviem si predstaviť, ako by som bez nich fungovala. Knihy nám ukazujú tisíc rôznych stránok života, ktoré by sme inak nemali možnosť zahliadnuť. Myslím si, že aj toto formuje naše osobnosti a rozvíja našu predstavivosť."

Veronika z aBookBae

"Hmm. Možno moja odpoveď nebude ničím výnimočná, keďže si myslím, že v prvom rade každý z nás  v knihách hľadá akési útočisko, útek z reality, ktorej má každý z nás už plné zuby. To je ten najhlavnejší dôvod, dovoliť si na chvíľku vypnúť a stratiť sa v cudzom svete, ktorý je zároveň tak blízkym. Od toho sa vlastne odvíja už všetko ostatné. V tomto uponáhľanom, neutíchajúcom svete sú knihy balzamom na dušu, pretože aj napriek tichu k nám prehovárajú a odovzdávajú nové informácie, poznatky, či poučenia zo života. Dokážu usmerniť a motivovať, pričom je úplne jedno, o aký žáner sa jedná. Keďže v dnešnom svete nie je nikomu nič dobré, už dokonca ani to, že čítaš niektorým nestačí, záleží od toho čo... Ach. No nie je pravda, že ľudia nečítajú. Možno nás nie je veľa, no stále dosť a táto "choroba" je prudko nákazlivá. Čítanie ma jednoducho baví. Je to pre mňa ten najlepší druh zábavy, nechať predstavivosti voľnú cestu."


"Knihy pro mě byly duležité od té doby, co si pamatuju. Byla to pro mě forma útěku od lidí a situací, které v životě nebyly úplně příjemné. A tak jsem hledala něco, co by mě dostalo pryč - a protože cestování si nemužu dovolit, cestuji jinak. Očima, představivostí. Pomocí knih. Knihy jsou pro mě stroj času, teleport, poznávaní jiných realit. A to vše z pohodlí domova nebo při cestě do školy, kam se nikdy netěším tolik, jako do světa knih (a to klidně i když se tam zabíjí jako v Hunger Games). Celý muj život se točí okolo knih a já toho nikdy nezačnu litovat. Protože při pohledu na svoj knihovnu mám jistotu, že nejen vím, kde jsou všechny moje vydělané peníze, ale taky koukám na takový přerostlý atlas. Akorát, že ne jednoho světa, ale hned několika."


"U mě je na tuto otázku velice jednoducha odpověď. Protože mě to baví, baví mě cestovat po ruznych světech a městech, baví mě být součastí příběhu a baví mě ten pocit, že když čteš, tak se ti v hlavě automaticky přehráva kniha, kterou čteš, jako film.
Nemusím pořád jen bezmyšlenkovitě sledovat televizi (ono, ruku na srdce, stejně v ní nic nedávají :-))... miluju ten pocit, když se posadím do křesla, zachumlám se do deky a čtu. Je mi v podstatě jedno, jestli je to e-kniha, nebo klasická papírová, duležitý je příběh, který se na stránkách odehráva.
Člověku, který nečte to bohužel těžko vysvětlíš."


"Čím viac kníh čítam, tým väčšmi si uvedomujem, akú moc majú slová. Ako dokážu meniť osobnosť človeka. Viem, znie to ako miliónkrát ohrané klišé, no vďaka knihám sa mením na lepšiu ľudskú bytosť. Aj keď k titulu "dobrá" mám ešte ďaleko, no cítim zmenu a to len vďaka čaru, ktoré v sebe ukrýva čierno-biely svet. Taký výnimočný, dychberúci! Svet, ktorý má moc vyvolať explóziu rôznych pocitov. Od smútku po radosť, od lásky po nenávisť... Je to svet, vďaka ktorému som nútená premýšľať sama nad sebou, nad svojim bytím, nad správaním sa ľudí a vďaka nemu sa snažím ich aj pochopiť. Pretože každá minca má dve strany. Totiž, odkedy som navštívila toto neobyčajné miesto, vnímam všetko akýmisi novými očami a pohľad cez ne má často zaráža, ale i fascinuje. Skrátka, nedokážem to opísať, netuším, kde nájsť tie správne slová a zhrnúť ich len do pár riadkov. Ale jedno viem s istotou. Ak by som jedného dňa opustila ten zázračný svet za samotnými dverami fantázie, už by som nikdy nebola sama sebou. Stratila by som niečo, bez čoho nedokážem žiť. Preto, ak by sa ma niekto spýtal, prečo mám rada knihy, odpoviem mu takto: Knihy nemám rada. Ja ich zbožňujem! Sú pre mňa vášňou... sú mojim domovom."

Jaja z Jaji bloguje

"Dôvodov prečo čítam, je veľmi veľa, ale najviac milujem ten pocit, ísť do iného sveta. Milujem, keď ma príbeh pohltí a nevnímam, čo sa deje okolo mňa."




"Knihy sú pre ľudí tým, čím sú pre vtákov krídla"

John Ruskin

Pamätám sa, ako som pred pár rokmi čítala nejakú knihu, a vypla som natoľko, že som stratila pojem o čase, aj o mieste. Prebrala som sa až na tretí krát položenú otázku môjho ocka, či nie som hladná. V tej chvíli som mala pocit, že ma niekto vytiahol za vlasy von z iného sveta. Doslova, dopísmena, ma tatko nasilu vytrhol z knihy von. Chvíľu mi trvalo, kým som si uvedomila, kto som, kde som a čo robím. Tak som sa zažrala do knihy, až som s ňou úplne splynula. Toto sa mi stáva v podstate doteraz, občas zabudnem vystúpiť z autobusu na zastávke :-).

A to je ten "orgazmistický" pocit, ktorý zažívam, keď držím knihu v ruke. 

Pretože môžem lietať.
Pretože môžem cestovať časom, priestorom i vesmírom.
Pretože si môžem dať kávu s Leonardom, či Michalangelom.
Pretože môžem ísť na rande so superhrdinom.
Pretože môžem zachrániť svet.
Pretože môžem rozprávať so zvieratami.
Pretože sa môžem túlať džungľou, plaviť sa po Amazonke.
Pretože môžem umrieť a znovu sa narodiť. 
Pretože môžem do poslednej stránky dúfať, že všetko dobre skončí.
Pretože môžem!!!

Knihy sa predávali, predávajú a budú predávať. Ako dnes povedala jedna zákazníčka:

"Nepotrebujem doma štyri páry lodičiek. Nepotrebujem nové šminky. Ale keď si večer nesadnem do kresla s knihou, tak nie som!"

Knihy nám tvoria emócie. Musíme sa smiať, plakať, hnevať sa, nadávať, zúriť, milovať, byť prekvapený. Knihu preciťujeme a tým si nevedomky formujeme našu osobnosť. A ak by si to náhodou nevedel, tak čítanie je sexi :-)
A myslím, že tým som povedala všetko. 

Takže na už iba apelujem na programových tvorcov našich televízií, pokračujte aj naďalej vo vysielaní hlúpostí a nezmyselných relácií (česť tých pár výnimkám, pri ktorých si človek odpočinie, poprípade sa niečo nové naučí). Ľudia sa potom opäť vrátia k písanému slovu, ktoré s nami určite nevymrie. Už nám rastie ďalšia generácia knihomoľov. :-))))

Ali Čaja z Paláca


Citát na záver:

"Knihy sú ako zrkadlo. Človek v nich uvidí iba to, čo má vo svojom vnútri."


Carlos Ruiz Zafón

Dávam do pozornosti: 

Ak si chceš prečítať, prečo čítajú súčasné, slovenské spisovateľky, nahliadni na blog do Literárnej lekárne u Simony, ktorá ich touto otázkou často spovedá (TU).

Zaujímavý článoček o tom, čo si o čítaní myslí Pravá knihomoľka, si môžeš prečítať (TU) 

11 vedecky podložených dôkazov o tom, že čítanie blahodárne pôsobí na náš organizmus, si môžeš prečítať (TU)

Komentáre

  1. Čítanie je pre niekoho strata času ktorý môže využiť zmysluplnejšie a pre iného je to zmysluplné využitie času ....
    všetko je relatívne ale ako by sme to vedeli keby to niekto nebol napísal a iný neprečítal

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chvalabohu sa stále nájde niekto, kto si to prečíta. Knihy sú relax, ktorý treba prežiť a preto môžem čítanie len odporučiť. Dúfajme, že knihožrúti nikdy nevymrú :-)

      Odstrániť
  2. Odpovede
    1. Ďakujem veľmi krásne. Som rada, že moja práca a prieskum prinieslo žiadané ovocie a ľuďom sa to páči. Milujem prácu s knihami, preto dúfam, že knihožrútov bude stále viac a viac :-)

      Odstrániť
  3. Krásné odpovědi se ti sešly! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne. Niekedy som bola riadne dojatá, ako sa dievčatá rozhovorili. Fakt som prekvapená, čo ľudia na čítaní milujú :-)

      Odstrániť
  4. Tohle je super článek! :)
    Mně díky Bohu ke čtení přivedli rodiče už jako malou...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, veru. Tiež som rada, že som sa do toho knižného sveta zamilovala. Našťastie ma tiež rodičia nechali čítať čo som chcela a ako som chcela. Len silne dúfam, že môj syn bude tak trochu po rodičoch a tiež bude knihy milovať. Zatiaľ to tak nevyzerá.
      Ďakujem krásne za koment :-)

      Odstrániť
  5. Ali, ani nevieš, aká som rada, že si sa podujala pre tento výskum, pretože tak, ako ma dokážu obohatiť knihy, tak ma dokázali obohatiť aj tieto články, najmä tento posledný, lebo vo mne ešte väčšmi vzbudzujú lásku ku knihám. Ach, a tie odpovede...už hneď prvá ma nadchla a potom nasledovala ďalšia a ďalšia, no krása! Na svete je toľko dobrých ľudí ^.^
    Klobúk dole pred tebou! Som nadšená a myslím, že sa občas ešte pri tomto článku prizastavím, lebo ma nakopol neskutočnou pozitívnou energiou, z ktorej budem ešte dlho čerpať dobrú náladu...ĎAKUJEM ti za to♥♥♥ Maj sa krásne :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jaj Mony, ani si nevieš predstaviť, ako ma tvoje komentáre vždy veľmi potešia a samozrejme, tvoja odpoveď patrila medzi najkrajšie.
      Tiež som nakoniec prekvapená, ako ten prieskum dopadol, bála som sa že to dopadne horšie a skutočne prídem na to, že pán mal nakoniec pravdu. Tak veľmi ma potešilo, že vôbec nie. A že knihy ešte stále patria medzi najlepších priateľov ľudí.
      Ďakujem veľmi krásne za koment a milé slová, a dúfam, že prinesiem ešte pár článkov, ktoré ťa potešia. Veď o to mi stále ide, pri každom článku.

      Odstrániť
  6. Odpovede
    1. Majka ďakujem veľmi krásne aj za tvoj komentár aj za tvoju odpoveď na moju zvedavú otázku. Tvoje slová sú vždy inšpiratívne. Som nesmierne rada, že sa ti môj článok páčil.

      Odstrániť
  7. Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne, som rada že sa ti môj článok páčil. Snažila som sa trochu preskúmať stav slovenských i českých čitateľov.

      Odstrániť
  8. Aliii, až mi slzička ukvapla.♥ Nechcem Ťa spamovať pod každým článkom osobitne a taktiež Ti tu nechcem zanechať jeden dlhočizný román, ktorý by Ťa zdržal na pol dňa, tak sa to posnažím všetko zhrnúť do jedného komentára. V prvom rade naozaj poklona za sériu neskutočných článkov. Úprimne si teraz želám, aby som stále mala v zásobe aspoň jeden, mohla so doň ponoriť a zabudnúť na všetko navôkol. Pripomenuli mi, prečo čítanie skutočne milujem a taktiež fakt, že v tomto svete nie som sama, že je tu veľa takých ako ja a že spoločne naozaj tvoríme jednu nádhernú, milujúcu rodinu, ktorá si dokáže navzájom porozumieť, podporiť....Och.♥ Ja ozaj neviem čo k tomu všetkému dodať. Ani si nevieš predstaviť...som tak veľmi poctená, že som mohla byť jej súčasťou. Ďakujem. Ďakujem, že si vo mne znovu prebudila toho vášnivého knihomoľa, blogera a vôbec člena tejto brutálne mega úžasnej komunity!♥ Krásne Ali, chýbali mi Tvoje články.:)
    P.S.: Na Tvoju prvotinu sa už teraz veľmi teším!♥
    P.S.2: Ak ten text hore nedáva zmysel, prepáč mi, ale som tak vykoľajená, že od tej radosti neviem čo skôr napísať.:D Verím však, že ten obdiv tam je cítiť aj napriek tomu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jaj Veronika, mne tvoje úprimné a zmysluplné komentáre vôbec nevadia a som poctená, že má "spamujes". Tvoje názory aj tvoj čas strávený na mojom blogu si vždy úprimne vážim i preto som bola nesmierne rada, že si mi napísala takú krásnu odpoveď na moju zvedavu otázočku.
      Presne tieto malickosti vo mne vyvolávajú pocit že moje písanie a zvedavosť majú opodstatnenie a taký ten skromný človiečik vo mne vždy vyletí do výšin, keď si od vás všetkých prečítam tak úžasný komentár ako od teba.
      Teším sa že si späť a môžem sa opäť tešiť aj na tvoje články, ktoré mi už fakt chýbali.
      PS: pred vydaním mojej prvotiny začínam byť už dosť nervózna sama som zvedavá ako to všetko dopadne.
      PS2: tvoje komentáre vždy dávajú zmysel nech sú akokoľvek dlhé. Ja som milovník siahodlych komentárov 😁.
      A ešte raz, ďakujem za tvoje slová. Snáď sa ti aj moje ďalšie články budú pacit, aj keď budú z inej kategórie.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita