Septembrová výzva - Kniha v cudzom jazyku resp. originálnom jazyku

"Mé nadání je všestranné, jsem bystrý, moje sestra ne, však strojařina potkala mě asi omylem."
Zdeněk Svěrák - Promovaní inženýři

Táto výzva bola pre mňa asi nesplniteľná. Z toho dôvodu, že iný jazyk okrem slovenského jednoducho, neovládam. (Čo si môžeš overiť aj v mojom článku o mojom talente na jazyky TU). Našťastie ale, zmilovali sa dievčatá aj nad nami, a povolili nám češtinu. Ale zas čeština pre mňa cudzím jazykom nie je, ale to mi nezabránilo vybrať si nejaké tituly od českých autorov. Chcela som po augustovej výzve (TU) niečo jednoduché, svieže, vtipné. A tak moje ruky siahli po týchto dvoch tituloch, od spisovateľov, ktorých tvorbu si veľmi vážim:


Zdeněk Svěrák

Povídky


Tak, toho človeka ja skutočne môžem. Hlášky z jeho filmov u nás už tak zľudoveli, že ich používame dnes a denne pri bežnej konverzácii. Niekto rozumie, niekto nie, keď použijem:
"Ty podávaš pero, ja podávam tabulky."
"Kde jsou moje blatníky?"
"Stírače stírají!" atď.
Pôvodne som mala v úmysle prečítať si knihu Po strništi bos, pretože sa chystám zhliadnuť aj film, ale nakoniec som sa rozhodla po jeho kratších Povídkách.   



"Když Tetřev nakoupí a od pokladny jako dělobuch ještě zahrmí jeho "KOLIK???" vystrašené děti přestanou plakat a prodejnou se rozhostí ticho, v němž je zřetelně slyšet, jak si personál i zákazníci oddychli."
Keďže u poviedkovej knihy sa dosť ťažko rozoberá nejaký dej, tak môžem povedať iba toľko. Knižočka obsahuje desať vtipných, krátkych poviedok o všetkom možnom. Také klasické, Svěrákovské dumky o živote, ľuďoch, medziľudských vzťahoch. Príbehy jednoduché, milé, zo života, o všetkom a o ničom. Tenká knižočka, prečítaná za pár chvíľ na toalete, alebo po ceste do práce, či z práce. Alebo na balkóne počas príjemnej, jesennej chvíle. 




Mne sa najviac páčila poviedka o Vltave, kde veľký milovník žien svojrázne opisuje deťom, ako a prečo vznikla najznámejšia skladba Bedřicha Smetany, Vltava. Priznám sa, že v autobuse som sa niekoľkokrát úprimne zasmiala. Ak máš tiež rád Svěrákov humor, určite ti niektorá z jeho poviedkových kníh nesmie chýbať.
  
"Stejně si myslím, že tá Vltava není o řece.""A o čem jiným by asi byla?" povídám."O žensky. Vltava je jenom krycí název. Taková nádherná muzika musí bejt o ženský, to mi nikdo nevymluví."

Peter Šabach

Rotschildova flaška


Túto knihu som si vzala z úcty k autorovi, ktorý nás, bohužiaľ, opustil v septembri tohto roku. Jeho predchádzajúce tituly som ešte nečítala, ale taktiež milujem filmy natočené podľa jeho kníh: Šakalí léta, Občanský prukaz, Hovno hoŕí (Pelíšky), v ktorých je prítomný typický, jednoduchý, český humor.  


"Jak popsat lidi, s kterejma sme se v Kurzu proutkařství SSM setkal? Ja vážné nevím... Nejblíž k tomu by snad mohlo byt "Spolek absolútních pomatencu". Ale i tak je to jen přibližný. Už na seznamovací večeři v Mariánskych Lázních mi došlo, že o tomhle prostě musím někdy někomu podat zprávu. Poslat nějakej varovnej moták do relatívně střízlivýho světa."

Jednoduchý príbeh starnúceho muža, ktorý sa popri dôchodku živí ako prútikár, a namiesto virgule používa pružinu z posilňovacej pomôcky. Na staré kolená si nájde novú priateľku, s ktorou sa vydá do Anglicka hľadať jej neter, ktorá tam pri vykonávaní opatrovateľskej práce vyrobí z nevedomosti obrovský pruser. Vypije zamestnávateľovi fľašku vína, ktorá stojí viac ako trojizbový byt v Prahe a od mladého dievčaťa žiada kompenzáciu. Hlavný hrdina teraz musí vymyslieť plán, ako zo zapeklitej situácie von.

Nuž, čo povedať, na knihe som sa neskutočne zabavila a narehnila až, až. Autorov vynikajúci rozprávačský talent úžasne vystihol absurditu dnešnej doby. Vtipne, svižne a výstižne podal problémy i dennodenné situácie dôchodcov. Potýkanie sa osamelého muža s úradmi, spoločnosťou a všadeprítomnou hlúposťou. Situácie, ktoré opísal tú tak bizarné, avšak až príliš známe aj nám, nad ktorými sa ustavične iba rozčuľujeme a stresujeme. Ale keď sú podané perom Šabacha, tak nám neostane nič iné, len sa smiať a smiať nad dnešným stavom sveta.


"Samota se stane vaši milenkou, stejně jako kořalovi láhev vodky.... A ste na ni najednou závislej, stejné jako na tom chlastu, a co je nejhorší, ste na ni najednou tak nějak zvráceně hrdej. Pyšnej."

Každopádne túto knihu odporúčam všetkým, ktorým je blízky jednoduchý, ale za to trefný humor. Keď už vieme, čo znamená boj s veternými mlynmi a nevieme ako ďalej, tak sa teda zastavme a zasmejme sa. Veď úsmev na perách a v srdci nám nikto nemôže vziať.    


No, a toľko som dnes chcela. Ja ti ďakujem veľmi krásne za sledovanie, snáď som ťa motivovala k prečítaniu zaujímavých knižiek, alebo aspoň k tomu, že si pustíš nejaký český, vtipný film, možno už stokrát videný, ale stále pozerateľný. Ja sa už púšťam do októbrovej knižnej výzvy, a tou je Dystopia. To sa zapotím :-). Prajem ti krásny večer, a na ďalšie stretnutie sa s tebou teší

Ali Čaja z Paláca

Citát z knihy Rotschildova flaška na záver:


"Provozuje tu v Praze sice kurzy jógy, ale co si budeme povídat, dělá to jen proto, aby měl na složenky, protože se mu těch pět let meditace nepočíta do duchodu. Je to smutný ... Pět let jedl pouhou misku rýže denně a teď ho to čeká zas. Stát neopouští meditaci. Stát nepotřebuje lidí s prosluněnejma očima. Kurva, co to je furt ten stát?! 

Komentáre

  1. Musím doplniť do čitateľského plánu, možno cez sviatky ....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem síce či sa ti tento druh humoru páči, ale každopádne príjemné citanicko.

      Odstrániť
  2. Svěrák je super, mam rada jeho tvorbu. Od Šabacha jsem četla jinou knihu než tuhle a nebyla vůbec špatná, ale z těchto dvou rozhodne Svěrák :)
    Inspiration by Linda

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Samozrejme že je to vec vkusu. Mne sa páčia obaja, i keď je pravda že Sverakove scenáre k filmom sú nezabudnuteľné. Stále a stále dookola ich pozerám a neviem sa ich nabažiť.
      Každopádne oboch odporúčam a som si istá že sa k ich tvorbe ešte vrátim.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita