Hadí žena

"Nechcem byť pri tom, keď pôjdeš za inou a so susedkou plakať nad vínom."
Jana Kirchner - Žienka domáca


Na túto knihu som si brúsila zúbky už oveľa dávnejšie, ale správny čas dozrel až teraz.Titul som si vybrala v rámci januárovej výzvy 2018. Tá znie:


Kniha s viac ako 300 stranami

"Je to vymyšlený model, který představuje muže jako energetického, autoritatívniho, nezávislého a hlavně schopného vydělat peníze na obživu. Žena je naopak jemná, iracionální a nejistá osůbka, působíci vedle svého majetníckeho muže až hloupě. Žena je vylíčená spíš jako sexuální předmět než milenka a také utěšitelka." 


O knihe

Hadí žena

Hernan Huarache Mamani


Talianka Lara si myslí, že má skvelý život. Materiálne zabezpečenie, prácu, skvelého manžela. Je spokojná s tým, ako jej život plynie rovnako a pokojne deň za dňom. Kým jej manžel Gianni neoznámi, že sa chce dať rozviesť, pretože stretol inú, mladšiu ženu, s ktorou chce začať nový život. V tej chvíli sa tridsaťpäťročnej žene zrúti celý svet. Predstava osamelého života, bez milovaného manžela jej vôbec nie je po chuti a tak sa rozhodne spraviť všetko pre to, aby sa k nej Gianni vrátil. No ten sa už očividne nemá v úmysle k Lare vrátiť. 
Tá si to začína plne uvedomovať, až keď jej domov dôjdu rozvodové papiere, a jej svet sa kompletne zrúti.
Vtedy spoznáva mladého muža, Diega, ktorý jej porozpráva o svojich cestách do Peru, o spôsobe života miestnych ľudí, aj o zaujímavých liečiteľoch a učiteľoch, známych ako Kurandero. Bezradná žena to berie ako poslednú šancu na udržanie svojho manžela a odlieta do neznámeho sveta, aby sa naučila, čo znamená byť ženou.

Moja mienka



"Jestli chceš být milovaná, buď moudrá, přívětivá a kultivuj v sobě dar pochopení. A pěstuj v sobě také úpřimnost, prostotu, laskavost a vyrovnanost. Až si budeš v budoucnu volit muže pro společnou cestu životem, nevybírej ho očima, ale srdcem."

Prvú knihu od autora, Kurandera, som čítala ešte pred niekoľkými rokmi a vtedy vo mne zanechala silné pocity. Preto som bola zvedavá, ako na mňa zapôsobí jej druhá, nezáväzná časť. 
Musím priznať, že začiatok mi pripomínal klasické, ženské romány o "úbohých" ženách, ktoré sa utápajú vo svojom smútku a utrpení. A svojim bývalým iba vyvolávajú, ponižujú sa a vyhrážajú. Význam knihy sa otočil až vtedy, keď si Lara začínala uvedomovať svoju silu a nezávislosť. 
A že jej to trvalo!!!
Až potom, keď nahliadla do svojho vnútra, keď začala búrať všetky bloky a múry, ktoré mala vystavené okolo svojho srdca a duše, keď začala rušiť všetky zlozvyky a negatívne emócie, až vtedy v sebe dokázala objaviť kto skutočne je, a čo sa skrýva za slovom, pravá Žena
K objaveniu svojej nezávislosti, samostatnosti, divokosti však vedie veľmi dlhá a tŕnistá cesta. Oplatí sa po nej vydať aj za cenu, že to bude bolieť. A nielen telo, ale aj dušu. 
Prerod ale musí bolieť, aby nás mal niekam doviesť.



Hadí žena nie je klasickým, ženským románom o hľadaní lásky a pravého muža, aj keď sa to tak môže na prvý pohľad zdať. Kniha je plná myšlienok a zaujímavosti. Opisuje aspekty, ktoré vedú aj k tomu, že muži opúšťajú svoje ženy, čo vedie k ich predčasnému starnutiu a vyhasnutiu toho horúceho ohňa v srdci, a slnka v očiach. 

Jednoducho a zrozumiteľne vysvetľuje západné myslenie ľudí a spoločnosti, poukazuje na negatívne a degradujúce postavenie ženy ako aj v práci, tak aj v rodinách. Nesprávne chápanie, ktoré sa dedí z pokolenia na pokolenie, a vyzerá to tak, že sa to nemieni meniť ani v nasledujúcej generácii.  

"Pokud chceš zachovat život na Zemi, nauč své děti milovat všechny živé bytosti od těch největších po ty nejmenší. A stále jim připomínej, že člověk je jen nití v přadenu života." 


Byť ženou nie je vôbec jednoduché, a ja sama som musela prejsť veľmi dlhú cestu, aby som si konečne svoje ženstvo začala uvedomovať a nehanbiť sa za to (k dokonalosti mi ostáva už len naučiť sa variť, ale keďže nikto nie je dokonalý...). Každopádne je na každej jednej z nás, ako k svojej ženskej stránke budeme pristupovať. Život máme len vo svojich rukách a vo svojej moci a kam bude smerovať, určujeme my. Aj keď si mnohokrát myslíme, že nie a zodpovednosť za neho zvaľujeme stále na niekoho iného, alebo na niečo iné (rodina, manžel, zamestnávateľ, osud, Boha...). 

Takto to je najľahšie a najpohodlnejšie. 



Nemyslím si, že kniha je určená pre každého. Hoc je písaná ľahkým štýlom, aj dej plynie postupne a logicky. Neponúka ani konkrétne riešenia na naše problémy. Ani lekcie, ktorými Lara prechádzala, nie sú uskutočniteľné v našich zemepisných šírkach. Taktiež sa mi zdali niektoré zvláštne pritiahnuté za vlasy, nereálne a možno aj zbytočné. Ale samozrejme, všetko to treba brať ako metaforu. V knihe je medzi riadkami ukrytá cesta a posolstvo pre všetky ženy, ktoré chcú byť silné, jedinečné, samostatné, nezávislé, divoké ... jednoducho úžasné.  


Ali Čaja z Paláca


Úryvok na koniec


"Všechno vychází ze západního patriarchálniho modelu, který sem zavlekli Španělé a který tu stále funguje. Kdysi dávno existoval v Peru rodinný model matriarchálniho typu." "Tady v Peru může muž surově táhnout svoji ženu po ulici a policie a soudnictví ani nehne prstem. Protože, jak si asi dokážeš domyslet, na rozhodujícich místech sedí muži."  

Komentáre

  1. Veľa strán, málo času ...ale zas Kurandera sa čítala rýchlo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj Hadí žena sa číta veľmi ľahko a rýchlo. Ale sú si dosť podobné :-))

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita