Tehotenstvo jednej "geriatričky" 10. časť - vychytávky pre pohodovú ťarchavosť

"Tak už jdeme do finále a poslední tóny zní, to všechno se chystí spousty dní."
Orchestr české Televize - Jdeme do finále


Nedávno som dostala "pucung", že vraj mám zaujímavé články, avšak veľmi dlhé. Tak som si dala záväzok, že moje články budem krátiť. Nuž, tak dnes mi tento pokus vôbec nevyšiel. Keďže sa ale jedná o jeden z posledných článkov kým som ešte 2v1, mám to povolené (jo, sama som si to dovolila 😂). Tak ťa dopredu varujem, že dnešný článok s radami pre ženy v očakávaní, bude skutočne obsiahly. Tak si otvor víno, alebo pivo, pripi si na naše zdravie a čítaj.


Pohodové tehotenstvo


A rýchlejšie akoby som si to predstavovala som sa prehupla do záverečnej fázy svojho "geriatrického" tehotenstva. Kde nič, tu nič a už som v podstate v 38 týždni, čo znamená, že môžem rodiť dnes, zajtra... hockedy... 

Ak by som mala porovnať svoje tehotenstvá, toto som si skutočne užívala viac. Nebola som taká vystresovaná z každého pichnutia, ťuknutia či výtoku. Nevyhľadávala som si každú blbosť na google... no dobre, tak občas niekedy niečo sa našlo, ale oproti minulajšku sa to nedá porovnať.
  
Takéto spokojné a pokojné tehotenstvo prajem všetkým ženám (žiadne nevoľnosti, žiadne zvracanie, žiadne krvácanie...)   
Okrem "klasických" problémov (článok TU) ma nekvárili ani iné, zvláštne a obvyklé neduhy, ktoré by mohla priniesť ťarchavosť vo vyššom veku, ako to uvádzajú štatistiky Žiadne opuchy nôh, rúk, prstov, až na tých 20 kíl do plusu. Ale to je detail, s ktorým sa vysporiadam ihneď po pôrode (s určitosťou môžem povedať, že nebudem toľko žrať 😀😛). Čo zvládam horšie ako veľký pupok a celulitídu sú asi tie horúčavy a nedýchateľný vzduch. Normálne cítim ako sa mi uškvaril mozog a neviem poriadne premýšľať. Aj preto sa trochu moje postovanie článkov preriedilo. A pravda je taká, že už tých článkov bude ešte menej. Sama netuším či do pôrodu ešte stihnem niečo zbúchať. Ono aj výbavičku treba pripraviť, tašku do pôrodnice tiež, sirupy navariť, tinktúry zarobiť, kompóty zavariť, Artfilm Fest navštíviť, seriály dopozerať... a času je tak málo. 


Tešivé maličkosti pre "tehuľky"


A aj preto s týmto článkom meškám nejakých pár mesiacov. V podstate som o svojich "tehu" vychytávkach bez ktorých sa nepohnem, chcela písať už dávnejšie, nie tesne pred pôrodom, ale človek mieni...

Keď sa tak obzerám okolo seba a vidím tie krásne nastajlované nastávajúce mamičky s bruškami ako sa nesú v krásnych, moderných overaloch, cítim sa trochu ošuntelo vo svojich tričkách, ktoré čisté ostanú asi tak 5 minút než sa nezačnem napchávať nejakým jedlom, ktoré určite skončí na mojom bruchu, alebo hrudi.... Ale potom sa pozriem do zrkadla a zistím, aká som krásna aj vo vyťahaných gatiach a spotená až tam, kde sa ľudia nepotia. Áno, v počas posledných týždňov som skutočne neskutočne opeknela (nie je to len moja skromnosť, ale okolie tak hovorí, tak prečo mu neveriť???) a to ma krášli viac, ako značkové oblečenie.   


Tak aby som bola úprimná, v tomto mojom článku sa veľa toho o módnych kúskoch pre tehotné odo mňa nedozvieš, ani o drahej, špičkovej kozmetike a drogérii. Ešte stále sa snažím žiť tak, aby som príliš nezaťažovala životné prostredie, svoju natrieskanú skriňu, aj prázdnu peňaženku. Ale zas na druhej strane, som za to užiť si toto svoje posledné tehotenstvo do posledného dňa.

Bez kávy ani ránu



Keď som čakala Oša, zisťovala som si pomocou google, ako inak, ako je to s kombináciou tehotenstvo-káva. Hlavne keď som v seriáloch a filmoch videla, ako sa tehotné ženy vzdávajú kávy ihneď, ako sa na teste objavia dve čiarky. Tentokrát som sa rozhodla, že budem viac počúvať svoje telo ako internet. Klasické tehotenské nevoľnosti, ako som vyššie spomínala, ma netrápili, ale musím priznať, že celý život trpím na jeden neduh, a tým je nízky tlak


"S vysokým tlakom človek prežije veselý a krátky život, naproti tomu ľudia s nízkym tlakom majú dlhý, ale neradostný a mrzutý život." 

Samozrejme, nadsázka, a určite to neplatí v realite. (Poznám ľudí, ktorí vďaka nízkemu tlaku skončili s mozgovou porážkou...) Ale pravdou je, že na nízky tlak neexistujú lieky a v podstate sa s tým nedá nič robiť. Prvá otázka mojej doktorky bola:

"Nemáte problém s tlakom?"
"Ako viete? Ten horný mi nevyjde nad stovku."
"Jaj, nízky. To nič."

Chápeš? Normálne môj tlak zbagatelizovala. A keď som jej povedala, že mám závrate, dýchavičnosť a bolesti hlavy, tak skonštatovala:

"Hmmm, však nízky tlak."

Hmm, tak nič. Tabletky, aj keby existovali, by som určite nebrala, červené víno si momentálne odopriem, ale tak teda kávu určite nie. Kedysi, kedysi dávno som píjaval instantnú kávu, ale odkedy som objavila čaro koťoga, odvtedy si pitie tohto moku plne vychutnávam. Rodičom som ešte ukradla úžasnú vec, elektrický mlynček na kávu, ruskej výroby. A preto nakupujem už iba zrnkovú kávu.

Ak by ťa náhodou zaujímalo, akú kávu používam, podporujem značky s cejchom FAIRTRADE (chcem veriť, že to tak naozaj aj je) a hlavne sa snažím podporovať drobných podnikateľov. Jedným z takých je aj Pekárnička na Korze, vedľa nášho Paláca v Košiciach. Šikovná malá BIO pekárnička s kváskovým chlebíkom, chutnými koláčikmi, a osviežujúcimi sirupmi, ovocnými šťavami a príjemnou obsluhou. Ak budeš mať cestu okolo, určite sa tam zastav. S vlastnou dózou na kávu :-)))


A keď bytom začne rozvnoniavať čerstvo namletá káva, k dokonalosti mi už nič nechýba. Vyložiť si nohy, otvoriť si knihu a uniknúť do iného sveta. Onedlho si tieto chvíľky budem musieť na niekoľko týždňov odpustiť, tak prečo nevyužiť zostávajúci čas??

Bojovníci proti páleniu záhy


Reflux a následné pálenie záhy potrápi nejednu ženu v očakávaní. Hľadala som rôzne prostriedky proti tomuto nepríjemnému problému, lebo poviem ti, keď ma prvýkrát prekvapil oheň v mojom krku, myslela som si, že sa mením na dračicu. Že len otvorím ústa na uhoľ spálim všetko navôkol. Ako inak, hľadala som babské recepty na to, ako s týmto vnútorným ohňom zatočiť.

Maces, to už nie je to, čo nám kedysi, kedysi dávno kupoval náš tatko v obrovských škatuliach, bolo to mäkké, chutné a z mriežok sme si vykusávali zvieratká a geometrické tvary. Keď som si kúpila teraz maces, reku, za vyskúšanie nič nedám, bol taký a ostrý, že mi vyrezal do ďasna dieru. Tri dni som nevedela jesť na pravej strane, ale záha pálila veselo aj naďalej. 

Poviem pravdu, tie rôzne ryžové a suché chlebíky mi veľmi nechutia a studené mlieko ja nevypijem. A tak som skúsila popcorn. Vieš ale čo to je, nájsť po celých Košiciach pukancovú kukuricu, ktorá nejde do mikrovlnky je plná palmového oleja, presolená a plná ktoviečoho???
Mesiac som behala po meste a hľadala... Nakoniec som našla v jednom malom BIO obchodíku 200 g sáčok za 1,20 e. Mali posledných 6 kusov tak som vzala všetko.
A potom som objavila Jednoducho Neodpadovo. Doniesla som si vlastnú dózičku700 g, a zaplatila som za plnú rovnakú cenu. 1,20 e. Apropo, načapovala som si tam do vlastných fliaš aj gél na pranie (samozrejme, šetrný k prírode aj citlivej pokožke), Ošovi kúpila skvelé hrozienka a to všetko bez toho, aby som domov doniesla jeden nadbytočný kus plastu

FB stránka: Jednoducho Neodpadovo

Ale aby som sa ale vrátila k svojej záhe, nemám pocit že by mi to pomohlo, ale na druhej strane, pukance milujem, a tak keď nič iné, chrumkala som si večer pred telkou zdravšiu variantu slanej pochúťky. Okrem vlákniny totiž obsahujú aj množstvo antioxidantov, podporuje trávenie, reguluje hladinu cukru v krvi, chránia cholesterol a pomáhajú pri chudnutí. Samozrejme, netreba to prehnať s olejom a soľou. Takže, ak aj nie si v očakávaní, zdravé pukance sú výbornou voľbou na mlsanie.

Hovorí sa, že klin sa klinom vybíja a na pálenie záhy pomáhajú kyslé potraviny. Tak som si do vody začala pridávať domáci, jabĺčný ocot. Minulého roku bola skutočne výborná sezóna jabĺk a ocot sa mojej mamke skutočne vydaril. Jemný, trochu nakyslastý, ale chutný. A aj keby nepomáhal proti páleniu záhy, určite pomohol pri iných ťažkostiach, ako napríklad pri bolestiach hrdla, prevencia proti bacilom, či pri zápche (mňa síce netrápila, ale keby náhodou niekoho...). Obsahuje veľa minerálov a vitamínov, tým zvyšuje imunitu. Tak prečo si ho nedopriať aj v tehotenstve???

A na záver som počas chrípkového a upršaného obdobia premývala črevnú mikroflóru juškou z kyslej kapusty. Ak by si nevedel, obsahuje brutálne veľa vitamínu C, podporuje imunitu, trávenie, a prispieva k dobrej duševnej pohode. Tú odporúčam všetkým mužom aj ženám, ktorí sú často chorí, poprípade majú problém na toalete.

Samozrejme, nielen v tehotenstve ale stále platí, že všetko s mierou. No ak jeden prostriedok nepomáha, treba skúsiť niečo iné. Nebáť sa toho, pretože na každého platí niečo iné. Neísť cez bolesť či nejaké iné problémy. A stále počúvať svoje telo. Ono napovie, čo sa mu páči, resp. nepáči.

K tejto téme podotknem už len jednu maličkosť: Hovorí sa, že vraj keď ženu páli v tehotenstve záha, bude mať vlasaté dieťa. Samozrejme, povera, veľa žien sa mi pri príprave článku o poverách (článok TU) priznalo, že sa im narodili holohlavé deti, hoc im v krku horelo celý čas. Ale dám ti vedieť, ako to bude u mňa. Už onedlho...

Jedlo


Tak, ako každé dieťa je iné, tak je iné aj každé tehotenstvo. Kým pri prvom očakávaní mi moje telo dovolilo byť vegetariánom až do konca, a Ošo si mäso nepýtal, v tomto prípade to bolo dosť komplikované. Keď ma pri pohľade na cukinu, cviklu, baklažán a iné dary zo záhrady začalo napínať a nevedela som ich vložiť ani do úst, musela som opäť raz počúvať hlas tela a dala som si mäso, na ktoré sa mi po rokoch začali zbiehať sliny. Možno som to mohla urobiť tak, že by som ostala celé tehotenstvo na jablkách a banánoch, čo boli jediné potraviny, ktoré mi gágor bol ochotný prepustiť do žalúdku, ale neverím, že by mi tie dve veci darovali dostatok potrebných látok potrebných k vývoju mňa, aj plodu. 
A keď som potom telu doprialo, čo chcelo, opäť som sa mohla vrátiť aj k baklažánu či cukine. No odvtedy sa mi namiesto žalúdku urobila jedna veľká, čierna diera a je jedno čo jem, hlavne že jem.

Nie, skutočne tehotná žena nemá jesť za dvoch, aj to sú len povedačky. Žena má jesť dvakrát zdravšie ako inokedy. Takže snažím sa, aby moja strava bola plná vitamínov, vlákniny, pestrá a hlavne, s minimom umelých gebuzín. Pevne verím, že sa mi to darí...

Môj syn sa konečne naučil, že musí jesť poriadne. V opačnom prípade mu to mama ukradne z taniera skôr, ako sa otočí. No a potom hádajme či som tehotná, alebo skutočne iba tlstá (článok TU) 😂😂😂 

Pitný režim


Keď už som zmienila jedlo, musím povedať, že ešte dôležitejšíe ako veľa jesť, je potrebné aj veľa, veľa piť. Samozrejme, najlepšia je čistá voda. Ale ja, milovníčka byliniek a čajov som si nemohla nechať ujsť aj tento teplý mok. Avšak je treba si uvedomiť, že tehotné nemôžu piť hocičo. Aj keď tehotenstvo nie choroba, niektoré bylinky môžu nepriaznivo pôsobiť na maternicu, alebo plod. Tiež som nechcela riskovať, takou profesionálkou že si niečo sama namiešam sa necítim, a preto som radšej stavila na istotu a kúpila som si už namiešaný čaj určený ťarchavým ženám. 

Pri strate minerálov, hlavne v tých obrovských horúčavách, ktoré nás nedávno navštívili, ma začali nad ránom chytať kŕče do lýtok. Aby som sa takýmto nepríjemným bolestiam vyhla, zavše som siahla po minerálkach obsahujúcich magnézium. Moje nohy sa mi skutočne poďakovali.

A aby som sa priznala, tentokrát som neriešila, či môžem alebo nemôžem nealkoholické pivo. Keď mi prišla chuť, tak som si dopriala aj ochuteného Radlera. A ako dobre mi padlo... 


Šatka


To, že som Oša nosila a budem nosiť aj to druhé dieťa som už spomínala niekoľkokrát. V prvých mesiacoch s prvorodeným som sa bez šatky nepohla pomaly ani na tú malú miestnosť, a zistila som, že nie je nad praktickosť tej veci. Neodvážim sa povedať, aké bude to druhé dieťa, a je možné že pokojnejšie (prečo by dvaja dobermani nemohli mať raz aj Mopslíka či Bišona), avšak keď viem, aké výhody prinášajú pri deťoch voľné ruky, nad šatku a nosič nedám dopustiť. 
Keďže si nerobím nádeje že v júli príde potrebné ochladenie, zadovážila som si šatku vhodnú pre novorodencov z príjemného a jemného materiálu, v ktorom sa obaja neuvaríme. Čoho sa však bojím viac, päť rokov som neviazala bábätká, či to ešte dokážem????

Aj práve preto mi skrsla v hlave myšlienka, čo tak si to vyskúšať na nečisto a zabaliť do nej svoje bruško?? Najskôr som myslela, že aká hlúposť mi napadla!!! Ale potom som začala surfovať a ejha, našla som články a inštruktážne videa ako a prečo sa to robí. Ja som ihneď po prvom obviazaní prišla na prvý dôvod:

poskytla mi komfort a zistila som, že sa mi lepšie vstáva z postele, zo zeme, bruško ma neťahá, netlačí a bábätko sa spokojne prevaľuje zo strany na stranu. Asi na tom niečo bude. Ak nie, tu sú ďalšie dôvody, prečo sa zavinovať ešte pred príchodom bábätka:

  • Podporuje to správne držanie tela
  • Znižuje bolesti krížov a bedrových kĺbov
  • Znižuje bolesti v podbrušku
  • Znižuje napätie v chrbte
  • Znižuje riziko diastázy
  • Bábätko nenalieha pevne na panvu, dá sa tak vyhnúť bolestiam lona
  • Pomáha bábätkám nájsť tú správnu polohu pre pôrod
  • Môže byť z toho štýlový outfit
  • Žena získa zručnosti
  • Zanosenie šatky

Ak ťa zaujíma viac, na stránke nosimevsatke.sk nájdeš toho viac k tejto téme: Belly wrapping

A na stránke chcemnosit.sk nájdeš aj inštruktážne videa s konkrétnymi úväzmi: Viazanie bruška 


Knihy, filmy, seriály


No jasné, odkedy som doma, prečítala som nejakých + 20 kníh, takže som na seba hrdá. Nie je to málo i keď na druhej strane, mohlo ich byť aj viac. Vo svojom blogu som ťa oboznámila iba s troma či štyrmi z nich. Nie že by tie ostatné nestali za nič (niektoré teda skutočne nestáli), ale akosi som mala na práci iné veci ako recenzie. Momentálne mám rozčítané tri knihy a dúfam, že všetky do pôrodu dočítam.


Taktiež som si tohto roku nenechala ujsť Artfilm fest, keďže som vytešená z toho, že sa každoročne koná aj v našom meste. Bohužiaľ, viac ako dva filmy som nestihla, ale aj to sa ráta. Čo na to povedať, som plne vyťažená osoba. Aj keď sa občas vyberiem na také predstavenie, kde ešte pár dní rozmýšľam o čom ten film bol, určite mi stojí za to užívať si tú atmosféru filmového festivalu. 

Sama som prekvapená, že pri prvej ťarchavosti som mala potrebu pozerať viac komédie a optimistické filmy a seriály, avšak teraz si bez problémov pozriem horor, fantasy, dystopiu, detektívku, jednoducho všetko, na čo som sa dlhé roky nevedela vďaka vnútornému pnutiu, pozerať. Tak kým sa toto dieťa narodí, chcela som ešte v pokoji zhliadnuť nejaké seriály, o ktorých som sa dopočula a ktoré mali zaujímavé recenzie. 

Prvým z nich je Príbeh služobníčky (článok TU). Momentálne beží tretia séria a ja dúfam, že skončí do termínu. Keďže sa vôbec nedrží knižnej predlohy, som zvedavá ako to skončí.

V pohodlíčku som si ešte dopozerala všetky série (dokopy je ich 14) ktoré mi chýbali o dvoch bratoch Winchestrovcoch zabíjajúcich upírov, vlkodlakov, démonov...Supernatural. Pravdou je, že sa línia príbehu opakuje stále a stále dookola, a už ničím novým ma asi tvorcovia filmu neohúria, ale aspoň na tých dvoch sa dobre pozerá.  



Alternatívna história, alebo tak nazývam seriály ktoré sa tvária ako historické, avšak so skutočnou históriou majú pramálo spoločné. Aj keď sa tvorcovia držia nejakých základných dejových línii, ale iba skutočne z rýchlika. K takým radím napríklad sériu Kráľovstvo (o Márii Stuartovne), kde scenárista fantázii skutočne medze nekládol. Na podobný spôsob sú spracovaní Borgiovci aj Da Vinciho kód, pri ktorých ide skutočne iba o vypnutie mozgu a nie o historické fakty. Ale zas na skrátenie čakania na pôrod počas na plno prebiehajúcej materskej demencii, môže byť. 

Česká tvorba je preplnená detektívnymi seriálmi a ja sama sa medzi nimi strácam. V podstate to poriadne nesledujem, ale občas sa mi podarí natrafiť na niečo zaujímavé. K takým patria napríklad kvázi mysteriózne+detektívne  Ďáblova lest či Ztracená brána, či posledne Labyrint.  

Ale ktorý seriál chcem dnes odporúčať všetkými desiatimi, je iba nedávno zhliadnutý, Black Mirror. Patrí k takým, ktorý donúti človeka premýšľať nad tým, kam smeruje celá naša spoločnosť. Čo sa dostáva do popredia, aké hodnoty ľudia preferujú, čo robia so životným prostredím, vlastným životom, a ako technológie totálne otupujú a zabíjajú naše mozgové bunky. Tento poviedkový seriál si určite pozri, stojí za to to vidieť a pozrieť sa do čierneho zrkadla, ktoré nám nastoľuje tvrdú pravdu.


Pohyb


Nejdem sa k tejto téme veľmi vyjadrovať, keďže túto tému som skoro prečerpala v inom článku (TU), ale iba v krátkosti musím odkázať všetkým tehuľám, aj tým, čo sa o tehotenstvo iba snažia, hýbte sa, hýbte sa, hýbte sa. V pohybujúcom sa tele sa nový život rýchlejšie a bezproblémovejšie zahniezdi, samotné tehotenstvo je v pohybe ľahšie zvládnuteľné a to ani nehovorím o samotnej príprave na pôrod. Pohyb je pre ženu prirodzený a po včerajšej predpôrodnej príprave som si uvedomila, že všetky tie polohy na úľavové techniky sa mi jednoduchšie cvičili ako kočkám, ktoré sú totálne poskracované

A ak už to nejde s nohou na krku, tancuj. Tanec je najprirodzenejší pohyb pre všetkých. Tvoje telo sa ti poďakuje.

Kozmetika


Úprimne, nepatrím medzi tie ženy, ktoré to s kozmetikou preháňajú. V mojej kúpeľni sa toho skutočne veľa nenachádza. No tehotenstvo prináša trochu väčšiu záťaž na telo, pokožku tak aj ja, krásna od prirodzenia, musím občas po niečom siahnuť. 

Bambucké maslo, z ktorého si vytváram domáci deodorant, používam ako krém na tvár, ale aj ako prevenciu proti tvorbe strií. Musím sa priznať, bruško mám hladké bez jazvičiek, možno aj preto, že mi rástlo pomaličky a postupne. Za to na zadku a stehnách ich mám spolu s celulitídou požehnane, ale rátam že to ide aj vekom a tam mi už, myslím, nepomôže ani zázrak.

Rôzne oleje - mandľový, ružový (môj vlastnoručne vyrobený), kokosový, olivový. Striedam ich s bambuckým maslom pri natieraní po sprche, na výrobu masiek, do peelingov a nakoniec aj na samotnú konzumáciu. Je potrebné sa mazať nielen zvonku ale aj zvnútra. 

Mydlo z farmy - úžasné, voňavé mydlá s kozím mliekom, vyrábané na Slovensku, vyrobené s láskou. S rôznymi prímesmi bez umelých parfumov, bez chemikálii. Možno sú drahšie ako iné, komerčné mydlá, ale určite vydržia dlhšie. Veď to, čo som otvorila pre mňa a Oša na Vianoce nám ešte stále drží. Momentálne používame medovku s citronellou a odložené mám ešte jedno rakytníkové. Hoc príjemne vonia nie tak prenikavo. A po sprche sa nebudem dieťaťu vložiť prsník do úst. 

Ak by ťa zaujímalo viac, jedna z mojich obľúbených beauty blogeriek (mám ich asi tri) Zuzka, o tomto mydle píše viac. Vyskúšala už aj ich šampóny a šampúchy a o svoje pocity sa podelila na svojej stránke: Na vlastnej koži
alebo priamo na stránke výrobcu, odkiaľ sa dá mydlo priamo objednať: Mydlo z farmy



No čo ti poviem, to je tak asi všetko z môjho kozmetického kútika. Snáď na záver ešte toľko, že mi v kúpeľni trčí téglik s kávovým sosom zmiešaným s olivovým olejom, ktorý používam na kruhy pod očami. Večer si ho trochu nanesiem pod oči a môj chlap sa smeje, či idem ma indiánsku výpravu s tým h...m na ksichte. Nuž áno, možno to tak vyzerá, ale niet pochyb, že to, čo zostane z kávy v koťogu sa dá použiť na milión vecí. A jedným z nich sú aj masky na tvár, vlasy či peeling tela.  

Stretnutia, prednášky, semináre


Niet na predpôrodné kurzy, tehotenské jógy a mamičkovské stretnutia. Kde sa stretne niekoľko nastávajúcich, alebo čerstvých mamičiek, a navzájom si vymieňajú rady a skúsenosti. Možno to pre niekoho môže znieť zbytočne a trafene, faktom je, že som sa veľa naučila o nosení, dojčení, potrebe kontaktu skin to skin v prvom tehotenstve, kde som postretala skutočne niekoľko super žien, s ktorými sme doteraz v kontakte. 
A teraz pri druhom som zas navštevovala iné kurzy, napr. o bezplienkovej komunikácii (sama som zvedavá, kam sa s ňou dostanem), o význame šestonedelia, o cyklickej žene v sebe, ai. 

Možno si dakto povie, že tieto "stretká prehormónovaných" mamičiek sú o ničom, akurát sa kŕmime hlúposťami... ver mi, aj ja som si to myslela. No, už si to nemyslím. Na jednej strane nesedím doma medzi štyrmi stenami, stretávam nových ľudí, a na druhej, každá jedna maličká informácia, ktorá mi môže pomôcť s tým, alebo hentým, sa ráta. Aj keď sa len jedna o informáciu, kde zoženiem prírodný opaľovací krém :-).

U nás v Košiciach je toho skutočne množstvo. Napr.

Vo Vawa centre sa pravidelne organizujú skutočne zaujímavé semináre, cvičenia pre maminky aj detičky, kurzy. Po prázdninách určite zájdem s Ošom na cvičenie na zdravé nožičky, teraz chodím na super Aromatické vlnenie s bruškami, kde sa "my veľryby" kníšeme zo strany na stranu, krútime bokmi a pripravujeme sa na príchod dieťatka. Takže, neseď doma ale socializuj sa, získavaj informácie, vzdelávaj sa. 

Zaujímavé linky:

Dobrá nálada, pozitívne myslenie


Dala som to na zoznam ako posledný bod, ale popravde, nielen pre tehotné ženy ale pre každého jedinca, by mal byť pozitívny stav mysli alfou a omegou. Už dávno som prišla na to, že život, a hlavne seba netreba brať veľmi vážne. A že s čím lepšou náladou prejdeme našou krivoľakou cestou, tým bude jednoduchšia.     

Ak nepomáha myseľ, je načase použiť nejaké afirmácie, knihy, filmy, ľudí, ktorí chcú byť vtipní za každú cenu... Som presvedčená, že všetko sa rodí v hlave. A preto treba urobiť všetko, aby tá hlava fungovala tak, ako má. V opačnom prípade sa môžeme trápiť aj roky, ak chceme.


Zdroj foto: https://www.facebook.com/afirmaciepreporod/

Pár slov na záver:


Tak, to je všetko čo som chcela dnes k téme - Moje vychytávky k pohodovému tehotenstvu. Síce trochu neskoro, ale predsa. 
Termín pôrodu mi dľa dňa poslednej menštruácie určili 10. júla. Zatiaľ doktori aj nechávajú telo a bábätko na pokoji. Ale ak sa pôrod nerozbehne sám, pôjdem na sekciu. Vzhľadom na môj predchádzajúci pôrod cisárskym rezom sa čakať dlhšie doktorom v nemocnici nechce. A vyvolávať ho umelými prostriedkami nemôžu (chvalabohu, ani by som nechcela). Tak som sama zvedavá, ako sa príroda rozhodne.

Nebudem klamať, začínajú sa ma trochu zmocňovať obavy aj predpôrodný strach. Ale aj na tom pracujem a robím všetko pre to, aby sme to zvládli v poriadku. Obaja (teda traja, ak rátam aj svojho chlapa, ktorý ide do toho so mnou :-))). Ako sa na pôrod pripravuje tokofobička, to už prinesiem v ďalších článkoch. Kedy sa do neho pustím vôbec netuším, ale pevne verím, že raz určite. Aj keď je možné, že až po pôrode :-DDD

Ak nechceš, aby ti niektorí z mojich článkov, či "dokonalonedokonalých" fotografií ušli, daj páčik na moju FB stránku. Som vďačná za každého sledovateľa, pravidelného či aj nejakého zblúdilca. Taktiež som otvorená každému názoru, aj keď je opačný ako ten môj a som vďačná za každý zanechaný komentár. Tu, alebo aj na tom FB...
A ja ti už prajem krásne dni, a opäť raz sa niekedy vidíme. Možno vo dvojici, možno v trojici...

Ali Čaja z Paláca

Citát na záver:


"Rozhodnutie mať dieťa je veľmi závažné. Je to rozhodnutie o tom, že vaše srdce navždy vypochoduje z vášho tela."

Elizabeth Stone

Komentáre

  1. Mně vůbec nevadí, že máš dlouhé články, vlastně nejdelší ze všech mých oblíbených blogerů :D. Já se totiž u toho čtení náramně bavím. Hezky jsem si zavzpomínala na svoje těhotenství a v mnohém jsem se našla :). České detektivky jsou fajn, až na výjimky je sleduji všechny :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Juj, ďakujem veľmi krásne, som rada, že sa tie moje siahodlhé články niekomu páčia. Ale je mi jasné, že po pôrode sa aj tak trochu skrátia. Istý čas nebudem mať kedy písať dlhé "romány".
      Teší ma, že si si spomenula vďaka mne na krásne obdobie ženy, aj keď áno, je to ťažké obdobie, no podľa mňa stojí za to každé pichnutie, každý pohyb bábätka. Je to neopísateľný pocit, a nemenila by som.
      A nielen detektívky, ale aj komédie, rozprávky a komediálne seriály. Musím priznať, aj keď nerada, že česká kinematografia je na lepšej úrovni ako naša, slovenská. Škoda, škoda, ale teší ma, že nepotrebujem pri sledovaní prekladač :-DDDD

      Odstrániť
  2. Musím uznat, že mi tvé články dávají zabrat tou délkou. Nikdy si pak už nepamatuju, co jsem chtěla napsat do komentáře :D Já mám těhotenství teprve několik let ještě před sebou. Takže se přiznám, že články na toto téma moc nevyhledávám, aby mě to třeba neodradilo. O:) Ale tento článek je jeden z těch velmi důležitých a nápomocných. Super, že takové články vznikají. :)
    Užívej si zbytek těhotenství plnými doušky! :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne. Verim že môžu byt tou. dlzkou odhovarajuce ale kedže teraz uz nebudem mat tolko casu na vypisovanie, verím, že sa na nejaky cas dlzka článkov skrati. Na romány bude casu neskôr ked deturence vyrastu.
      A snad raz, ked u teba pride cas na deti si na mna spomenies a precitas moje odporúčania.
      Ďakujem za komentár

      Odstrániť
  3. Přeji ti hlavně, abys měla pohodový a bezproblémový porod! :) To těhotenství sis určitě užila a už si hlavně i věděla, co tě čeká. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi krásne za prianie. Pravdou ale je že každé tehotenstvo aj kazdy porod je iny a clovek sa nikdy nevie 100% pripravit ale aspon na 90% ano. A potom je to jednoduchsie.
      Porod som mala kazdopadne zaujimavy, ale o tom niekedy inokedy.
      Vdaka za komentar

      Odstrániť
  4. Síce môj chronický reflux nič s tehotenstvom (ktoré som nikdy nezažila) nemá, ale mne neuverieľne pomíhajú ryžové chlebíky, takže je mi ľúto, že Ti nechutia a som rada, že si si našla niečo, čo pomáha :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne. Každy organizmus je. iny a kazdemu robi aj chutí daco ine a preto neexistuje univerzalna rada. Treba skúšat.
      Ten reflux ti nezavidim po tehotenstve pevne dufam ze ma uz nestretne. Je to fakt neprijemne. Snad ti to prejde.
      Vdaka za komentar

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita