Myšlienky, ktoré som objavila v knihách 2.

"Hľadám slová, čo vietor rozmetal do ulíc, 

slová, písmená známe a vánok mihalníc."
Marcela Laiferová - Slová

Dnes k tebe opäť prichádzam s niekoľkými múdrosťami, vetami, myšlienkami čo som vylovila z kníh, ktoré mi za posledné mesiace prebehli rukami (1. časť TU). A že ich vôbec nie je málo. Pravdou je, že niektoré sa v menších či väčších obnovách opakujú. Ale to vôbec nevadí keď sú pekne a kvetnato podané. A na druhej strane, opakovanie je zas matkou múdrosti a tak nie je na škodu si pripomínať krásne veci, ktoré nás môžu posunúť ďalej. 



"Váš najhorší nepriateľ nie je to, proti čomu bojujete, ale vaše vnútorné obavy."

"Minulosť nedokážeš zmeniť. No taktiež nevidíš budúcnosť. Čo chceš robiť ďalej, kým chceš byť, kam chceš patriť, to je len a len na tebe. Nič nie je vytesané do kameňa."

"Žijeme v presvedčení, že našich päť zmyslov nám ukáže správnu cestu napriek tomu, že vďaka nim sa strácame. Ten šiesty pokladáme za ilúziu, hoci ako jediný vychádza z nášho vnútra a nikdy nás nesklame."
Spútaní časom - str. 117

"Chceme si kúpiť čas navyše a pritom nevieme využiť ten, čo nám bol darovaný."
Spútaní časom - str. 175

"Deti sú dar. Mali by sme sa učiť od nich a nie naopak. Neskrývajú emócie, tešia sa z maličkostí, ľúbia bez podmienok."
Spútaní časom - str. 123


"Nemôžeš ovládať okolnosti, ale môžeš ovládať to, ako na ne reaguješ."
Otrok - str. 25

"Obviňovanie je skvelý spôsob, ako ovládať druhých."
Otrok - str. 33

"Väčšina ľudí stráca čas zháňaním povrchných vecí, myslia si, že niečo tam vonku im prinesie šťastie, keď to budú mať. Najvzácnejšie dary života berú ako samozrejmosť."
Otrok - str. 50

"Súdiť človeka na základe necelej minúty je ako súdiť Beethovena podľa jedného akordu či Botticelliho podľa ťahu štetcom. Ľudia sú od prírody nevypočitateľní, zložití a nádherne rozporuplní. Rozhodne si zaslúžia viac než jednu starostlivú úvahu."

"Nič nemá nad ľuďmi väčšiu moc ako klamstvo. Ľudia totiž žijú predstavami a tie možno ovplyvňovať. Táto moc je jediné, na čom záleží."


Tak a to je na dnes odo mňa všetko. Snáď sa ti tento môj skromný výber páčil a sľubujem, že v zaznamenávaní zaujímavých a výpovedných myšlienok z kníh budem aj naďalej pokračovať. Ďakujem za tvoju pozornosť a na ďalšie stretnutie s tebou sa teší

Ali Čaja z Paláca 

Komentáre

  1. Skvělé myšlenky. Vždy si říkám, že si vypíšu zajímavé myšlenky z knih, co čtu, ale nikdy na to nedojde. Nějak se nedokážu odtrhnout od příběhu. :)

    Gabux

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež musím priznať, že sa mi občas stane, že si zabudnem zaznamenať myš
      lienku či aspoň stranu na ktorej sa nachádza, pretože som tak začítaná, že nič vôkol neexistuje. Ale po prečítaní sa snažím vracať a sem-tam náhodne objavím niečo zaujímave. A raz za čas vyjde takýto článok.
      No treba to skúsiť, aspoň tých pár dobrých vecí stojí za to uchovať si pre budúcnosť :-)))
      Ďakujem za komentár

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita